Koncerty a parties roku 2013 pohledem Sanctuary.cz

KONCERTY2013natitulkuDalší rok, tentokrát s vročením 2013, je v čudu a my na něj můžeme tak akorát vzpomínat. Naštěstí je na co. Ostatně, pojďte si prosvištět běh námi pořádaných akcí, které se nám podařilo vedle pravidelné agendy psaní článků, aktualit a zuřivého reportování z koncertů i festivalů, spáchat. A budeme důsledně časově souslední.




 

Minulý rok byl pro tým Sanctuary.cz zatěžkávací zkouškou – ale to jsme tvrdili ve shrnutí i v loňském roce. Je ale pravda, že tentokrát jsme si na sebe upletli z organizačního hlediska věru nelehké úkoly – Hocico, Skeletal Family, The Klinik, PGT DJs. Byla to, alespoň viděno našima očima, docela jízda:

Tradiční Gothic Brandejs 19. ledna oslavil v Golemu své desáté narozeniny. Kdo mohl tehdy tušit, že v pravidelném lednovém čase to bude naposledy? Pak přišla akce, která se svým pojetím, všem dalším akcí z dílny Sanctuary.cz vymykala:

10. února 2013 - Exkurze po Olšanských hřbitovech
Praha, Olšanské hřbitovy

Když jsme ve spolupráci s
Hansem, autorem článku "Hřbitovy, díl první – Olšany" (přečíst si ho můžete tady), domlouvali první experimentální komentovanou exkurzi po Olšanských hřbitovech, přesně jsme nevěděli, jako to může dopadnout. Ve všech směrech se ale zadařilo – z hlediska počasí, účastí i samotné přednášky. Určitě plánujeme pokračování! Tedy, pokud se maestro Hans uvolí, samozřejmě…

Fotoreport z akce najdete
zde.

Olšany 2013


28. únor 2013 - HOCICO (MEX), mulpHia (CZ), Digital Factor (DE), , Too Dead to Die (RU)
Praha, Rock Café

Bez uzardění můžeme prohlásit, že koncert mexických aggrotech hrdinů Hocico byl jedním z nejúspěšnějších koncertů, který jsme kdy pořádali. Přitáhli jsme jméno z absolutní první ligy současné tvrdé elektroniky, a to nás (i početnou delegaci mexické ambasády) za to zvalchovalo jak zákon káže. Rock Café nečekaně plné a vysoký standard splnily i všechny předkapely, včetně po letech obnoveného domácího projektu mulpHia.

Fotoreport z akce najdete zde

Psaný report z akce od tehdy čerstvě nového kolegy z naší „crew“ Demiho Mortuuse pak zde.

Hocico

 

8. březen 2013 - Tying Tiffany (IT) + Hieros Gamos (SK)
Praha, Chapeau Rouge

Po ostřílených legendách přišel na řadu pokus o představení objevu hned několika redaktorů Sanctuary.cz. A nutno uznat, že sličná, talentovaná, živelná Italka
Tying Tiffany si osazenstvo pražského klubu Chapeau Rouge doslova omotala okolo prstu. „Když ji milujete, není co řešit!“, zakončil svůj report Demi Mortuus. To sedělo přesně. Temnému MDŽ v centru Prahu zdatně sekundovali slovenští Hieros Gamos.

Fotoreport z akce najdete zde

Psaný report, tentokrát velmi osobního ražení, sepsal znovu Demi Mortuus tady.

Tying Tiffany

 

30. březen, 20. duben, 11. květen 2013 - BatSave v klubu CRYPT
Praha, CRYPT

Po dlouhém čekání a zrušení některých goth-friendly pražských klubů přišla na scénu pár měsíců fungující náhrada. Underground kostela sv. Michala v samotném centru Prahy byl až do letních prázdnin dekorován stylově záhrobním designem a našemu týmu ještě s kolektivy
(RARE)Waver se podařilo unikátního prostoru natřikrát využít. Druhý díl byl navíc ozvláštněn vystoupením kapely BRUCE WELLIE Band.

30.3.2013 line-up: DJ Moduretik, DJ Ice, DJ Aleister, DJ Samgarr a DJ Jimmy Handsome
20.4.2013 line-up: BRUCE WELLIE Band, DJs
11. 5. 2013 line-up: DJ Drama (ES), DJ Whydie?

Fotoreport z akcí najdete
zde a zde.

BatSave

3. duben 2013 - The Prostitutes + The Beauty of Gemina
Praha, Palác Arkopolis

Skamarádili jsme domácí The Prostitutes se švýcarskými gotiky The Beauty Of Gemina. Pravda, původně se měla čtveřice předvést i v Bratislavě a Brně, ale i ten jeden společný koncert stál za to. V březnu se The Prostitutes těší na koncerty ve Švýcarsku, kam je The Beauty Of Gemina na oplátku pozvali jako svého speciálního hosta. Z toho máme samozřejmě radost...

Fotoreport z akce najdete
zde

Beauty of Gemina

 

6. duben 2013 - Leæther Strip (DK), Terminal State (SK), Depressive Disorder (CZ)
Praha, Chapeau Rouge

Další elektronická legenda, tentokrát oldschool punk v našťouchaném Chapeau Rouge. Ano, víme o tom, že mnozí nebyli s prostory příliš spokojeni, nám ale přišel nářez Dánů ve spojení s plnými prostory malého klubu jako dobrá věc. A navíc výborní domácí předskokani. Bylo to náročné, ale krásné. Děkujeme.

Fotoreport z akce najdete
zde

Report (tentokrát jako dialog Pavla Zelinky a Terezy Pavlíčkové)
tady.

Claus Larsen


12. duben 2013 - Freakangel (EST) + Discrimination (CZ)
Praha, Nová Chmelnice

Jarní smršť koncertů asi nejvíce odnesl dvojkoncert estonských
Freakangel, kteří navíc byli nuceni odehrát svůj koncert v trochu bizarních prostorách znovuotevřeného klubu Nová Chmelnice. Dobrý výsledek trochu pošramotil místní pan zvukař, ve zvukové kouli se pak zcela uzavřela domácí naděje Discrimination.

Fotoreport z akce najdete
zde

Report Demiho Mortuuse najdete
tady.

Freakangel

 

28. duben 2013 - Spectres (CA), Voyvoda (BG), Shemale Zero (BG)
Praha, XT3

Bulharskou Voyvodu jsme sice v Praze nehostili poprvé, ale jejich androgynní fetišistické bratříčky Shemale Zero a kanadské temné deathrock/pankáče Spectres ano. A i když v klubu (jak už to bohužel u kytarových akcí bývá) nebylo zrovna narváno, na trochu toho poctivého "gothic-poga" přeci jen došlo. A o to nám šlo.

Fotoreport z akce najdete
zde

Report Paesanta najdete
tady.

Voyvoda

1. červen 2013 - ZOMBIE WALK + afterparty DirtyClean a The Swan Bride (SK)
Praha, Rock Café

Co by to bylo za rok bez našeho tradičního nemrtvého flashmobu! Jak nám ale v předchozích ročnících počasí přálo, tak se nám to v roce 2013 načetlo i s úroky. Povodňové přívalové deště nepolevily, a tak se účastníci srdnatě brodili Prahou po kotníky v kalužích. Přesto ale čtyřem stovkám nadšenců stálo za to opustit teplé suché příbytky a vydat se s námi na tuhle mokrou zombie jízdu. Respekt, to nás samozřejmě zahřálo u chlopní. A k tomu vypečené koncerty slovenských The Swan Bride (na které tedy dorazilo spíše nezombivčí publikum) a skvěle rozjetých DirtyClean. A někdy ke konci večera dokonce i ty mrtvoly uschnuly...

Fotoreport najdete tady

ZW

22. červen 2013 - POSTAPO PARTY vol. 6 a 20 Let Akimbo
Praha, Bunkr Parukářka

Netradiční pojetí šestého pokračování PostApo párty mělo nejen nezvyklý červnový termín, ale také hodně „live“ line-up se dvěma živými kapelami. První byl instrumentální čtveřice Iguana Bob & the Handsome Orchestra a následně své 20. výročí oslavila zřejmě posledním koncertem šumperská trojka Akimbo. Mezi DJi se na dvou pódiích vystřídali například DJ Kootcha, DJ Muchach0 R0b0t0 nebo DJane Evesome.

Fotoreport z akce najdete
zde

 

PostapoParty

31. srpen 2013 - Prague Gothic Treffen vol.8 + Gotický svět - beseda s Natashou Scharf
Praha, kluby XT3, Signál, BajkAzyl a Divočák

Už několik let platí
Prague Gothic Treffen nejen za "vlajkovou loď" našich akcí, ale i za největší setkání příznivců gotické scény u nás, z čehož máme samozřejmě radost. I proto jsme na osmém PGT nešetřili energií, ani zajímavými DJskými jmény, mezi kterými byl třeba zasloužilý britský DJ Martin OldGoth, Volker Zacharias z Cassandra Complex a především DJ Daniel Myer, na jehož nekompromisní set se na eletronických akcích vzpomíná dodnes.

Nechyběl ani tradiční gothic picnic a zkusili jsme i úplnou novinku – besedu s britskou spisovatelkou
Natashou Scharf, autorkou knihy "Gotický svět", která se i u nás velmi dobře ujala. A jako bonus si Natasha zahrála i jako DJ. A k tomu famózní atmosféra, ze které jsme žili ještě několik týdnů po PGT – děkujeme!


Fotoreport z akce najdete zde.

Dojmy z večírku zaznamenali Ezechiel, Přemek, Sin a Tereza Pavlíčková
tady.

PGT picnic

 

6. září 2013 - Spiritual Front (IT), Rány těla (CZ)
Praha, Chapeau Rouge

Aspoň jednou ročně chceme našince potěšit i nějakou tou kapelou z řad temnějších podob folku. A protože nás Spiritual Front nadchli svým vystoupením na Castle Party, rozhodli jsme se je pozvat i do Čech. A žhavý italský mafiafolkový nářez nenechal snad nikoho v Chapeau chladným. Ani nás.

Fotoreport z akce najdete
zde

Esenciální dojmy ze stylově dekadentního večírku sepsal Demi Mortuus
tady.

Spiritual Front

 

27. září 2013 - The Devil and The Universe (AT), Tábor radosti (CZ)
Praha, Klub Final

Stejně, jako chceme alespoň jednou ročně udělat něco folkovějšího, snažíme se potěšit i fanoušky ambientnějších žánrů. A protože na podzim vydal svůj debut velmi zajímavý rakouský projekt The Devil & The Universe s vlastním žánrem ghostwave, nemohli jsme si nechat ujít příležitost je pozvat na (v pořadí jejich teprve druhé) živé vystoupení do Prahy – navíc za doprovodu Tábora Radosti, kteří se v hlavním městě taky chvilku neukázali.

I přes všemožné komplikace (pokuty od revizorů, mrzuté technické potíže klubu a s tím související brutální zpoždění) se nakonec večírek povedl, ale záda jsme z toho měli zpocená ještě týden... tohle byla "vydřená akce".

Fotoreport z akce najdete zde.

Ostrý brk po koncertu nabrousil Ezechiel a výsledek si můžete přečíst
tady.

 

TDATU


9. listopad 2013 - XIII. století (CZ) + Skeletal Family (UK)
Praha, Palác Arkopolis

Klidně se přiznáme, že na koncertu Skeletal Family jsme se s kapelou domlouvali průběžně asi dva roky. A stálo nám to za to – kytarová část naší redakce totiž vzala cíl přivézt tuhle zasloužilou britská legendu poprvé do Prahy 
jako otázku cti. Navíc, když nám totálně sebrala vítr z plachet vynikajícím vystoupením na Wave Gotik Treffen. A s kým jiným bychom něco takového mohli udělat než se XIII. stoletím, že? A povedlo se – natřískaný klub, skvělá atmosféra, všechny strany nadšeny. Jen houšť, jen houšť!

Fotoreport z akce najdete
zde.

Za dvojitou gotickou slavností se ve svém reportu ohlédli Demi Mortuus a Ezechiel
tady.

Skeletal Family


30. listopad 2013 - The Klinik (B), Radical G (B) + dISHARMONY (SK)
Praha, Rock Café

I když jsme pro početnou zdejší oldschool-elektronickou komunitu přichystali Leæther Strip a Hocico, chtělo to na podzim přeci jenom ještě něco – třeba premiérové české vystoupení The Klinik za doprovodu kolegy Radical G a hromady Maďarů. Jako speciální host navíc zahráli slovenští dISHARMONY, které jsme u nás neviděli, ani nepamatujeme. To chělo napravit.

Celkově nám tahle akce připomněla náš koncert Dance or Die rok předtím – pár platících návštěvníků navíc by se určitě hodilo, ale atmosféra a výměna energie mezi publikem a kapelou byla prostě skvělá. A proto to taky děláme, ne?

Fotoreport z akce najdete zde

Na poslední loňskou akci Sanctuary.cz se zpětně podívali Ezechiel a Pavel Zelinka tady.

 

The Klinik


Pak už zbývalo jen se pod taktovkou DJe Nephilima rozloučit 14. prosince 2013 s brandýským klubem Golem na 11. GothicBrandejsu s všeříkajícím podtitulem "Golem burnout". Čest jeho památce, prožili jsme tam spoustu vydařených večírků, budeš nám chybět, Goleme!

Dodatečně bychom tedy ještě jednou rádi poděkovali všem, kteří na naše akce dorazili a tak nám umožnili je vůbec udělat – pevně doufáme, že to tak bude i v tom letošním roce a samozřejmě můžeme s čistým svědomím slíbit, že se pro vás zase pokusíme přichystat něco extra. Už teď to vypadá, že roku 2014 na scéně rozhodně nuda nebude. Tak nezapomeňte sledovat web, ať víte všechno první ;).

KONCERTY2013

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Spousta skvělých akcí = spousta skvělých zážitků! Díky za to 8)
My moc děkujeme za účast a těšíme se na další! :-)
diky za akce a tesim se na rok 2014. prosim o suicide commando ;-)
skromnost nade vše :lol:
Ja bych navrhoval... <br />trojkoncert:<br />Dulce Liquido<br />Rabia Sorda<br />Hocico<br /><br /> :P :lol:
Takovej "víkend s bratranci Hocicovými", co? :lol:
Fuj teda...
Co treba Der Prager Handgriff
[quote name="Petr"]Co treba Der Prager Handgriff[/quote]<br />No to bych si taky nechal líbit... :P

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.