Report z Leæther Strip, Depressive Disorder a Terminal State

V sobotu večer se otevřely dveře pražského klubu U Červeného klobouku alias Chapeau Rouge, abychom byli svědky jízdy, o kterou se nám postaral trojlístek kapel Terminal State ze Slovenska, lokálních Depressive Disorder a dánských Leaether Strip. Dvojité ohlédnutí za náročným EBM večírkem vám servírují Tereza Pavlíčková a Pavel Zelinka.

 

 

 

Pohled první (Tereza Pavlíčková):

Klub začal ožívat kolem sedmé hodiny a první návštěvníky uvítali Terminal State. Velmi mě osobně mrzí, že jsem tomuto vystoupení nevěnovala pozornost, kterou jsem chtěla. Těšila jsem na ně, ale vzhledem k náporu všeho okolo jsem absolutně jako posluchačka zklamala. Ten však, kdo na ně přišel, myslím nebyl zklamán, jelikož klub ještě nebyl zcela zaplněn, tudíž si mohl dopřát i komfortní pohodu. Jelikož byli přítomni vystoupení Terminal State i samotní LS, myslím, že tato slovenská kapela může být spokojena, neb Claus i Kurt (LS) hodnotili jejich výkon a hudbu v superlativech. Tomu odpovídá i naše recenze nové desky „Ilegal Space Activity“  uveřejněná na webu (tady).

Druhým pánem na holení ten večer byli místní „Depresivci“ alias Depressive Disorder. Tato čtveřice byla ve velmi dobrém rozpoložení, tudíž z mého hlediska to byla trefa do černého. Musím říct, že hned od začátku mě jejich vystoupení moc bavilo. Obecenstvo bylo na jejich straně a koncertu nelze nic vytknout. Jejich "alternativní elektronika" má výborný odpich a v sobotu Depresivci vsadili na dobrou kartu. Jelikož jsem držela první řadu, nedokázala jsem odhadnout, co se děje za zády, ale dle fotek usuzuji, že nadšení a energie přítomných byla znát. Správou uměleckou vsuvkou byla prasklá struna kytááristy :-)


Jak jen popsat dostatečně, co se vlastně odehrálo následně? :-) Žádná velká časová prodleva a na pódiu už stáli "naši vyvolení" Leaether Strip. Co vždy musím podotknout je, že mě asi nejvíce baví situace, kdy Kurt (klávesy) přijde na vystoupení a velmi skromně a s výrazem pro něj vlastním jde za klávesy a spustí tornádo. A masakr motorovou pilou začal. Nebylo třeba dlouhé doby a obecenstvo se vařilo. Claus se pustil do vystoupení na 100 %. Mohli jsme slyšet skvosty z produkce LS jako jsou Strap me down, Andrenalin Rush, Japanesse Bodies. Velkou poklonu musím dát hlavním aktérům LS, jelikož odehráli skutečně dlouhý set cca 2 hodiny a Claus působil dojmem, že se premiérově nemůže nabažit českého publika. Fanouškům v prvních řadách se industriálně podařilo narušit během koncertu zábrany před pódiem, ale žádné velké destrukce se nekonaly a jen to dotvářelo zcela spontánní atmosféru koncertu. Byla jsem nadšena a dostala jsem to, co jsem chtěla.


Leaether Strip - poslední třetina koncertu by Macron66
(Civil Disobedience - Hate Me)

Kdo ještě měl nějaké síly po vystoupení fenomenálních Dánů LS, mohl si zakřepčit na afterparty, kterou hudebně pevně držel v rukou Dj Kootcha a ani zde jsem jako obvykle nebyla zklamaná. Co říci na závěr? Byl extra vypečený večůrek! Díky!

Pohled druhý:

Tak to máme za sebou. Legendární projekt Clause Larsena Leæther Strip zahrál „v předvečer“ čtvrtstoletí fungování poprvé v České republice. A byl to večírek výrazný. Začneme ale po pořádku. Prvním vystupujícím byla slovenská dvojice Terminal State, o které jsem se v recenzi jejich novinky rozepsal, že jejich tvorbou je možné se nechat strhnout, ale také je možné jí užít jako dokreslovač atmosféry. V živé podobě Chris s Minorem vsadili pochopitelně na hybnější notu a rázem pro řadu neznalých posluchačů (včetně samotného předáka LS) se stali velkým objevem. Výborně zprodukované elektronické základy oba protagonisté lehce doplňovali efekty na místě a Chris se vokálně taky nešetřil. Jediným kazem na kráse byl mírně zahuhlaný vokál a nevýrazná projekce, ale celkově velmi silnému setu to mnoho bodů neubralo. Bravo!

 
Depressive Disorder - Slave (live @ Chapeau Rouge, 6.4.2013, Praha) by Macron66

Není moc večírků, které by na minutu dodržovaly stanovený časový rozpis. A ještě míň je takových, kde se program plánovaný rozpis dokonce předhání. Sobota 6. dubna v pražském Chapeau Rouge byla jedním z nich. Krátce po deváté udeřili poprvé Depressive Disorder, kteří, rovnou to prozradíme, odehráli jeden z nejlepších setů poslední doby. Živočišný a navíc se skvělým zvukem. Ostatně dobrý zvuk zdobil klub až do půlnoci (děkujeme tímto Mikimu a především Gregorymu). Ale nazpět k našincům na pódiu. Rozumím tomu, že hrát před poloprázdným klubem nebo v téměř vyprodaném prostoru je velký rozdíl. Navíc když ti publikum zobe z ruky, dokáže tě donutit sportovním žargonem k výkonu na hranici vlastních možností. A to byl sobotní případ čtveřice, která sice v písničkách tu a tam nezařezávala tak, jak by si to muzikanti sami přáli, energie z nich stříkala netušenou měrou. Hned několik zahraničních návštěvníků jejich set ocenilo hlubokou poklonou. Teď už jen ten nový materiál hoši a nemám připomínek!!!

I Claus Larsen s Kurtem Grünewaldem Hansenem se s přestávkou příliš nepárali, a tak možná i 15 minut před ohlašovaným začátkem stáli na pódiu a první tóny Coming Up For Air odkrajovaly první vteřiny téměř dvouhodinové show. Ještě jedno škobrtnutí s dvojitým rozjezdem následující Kiss my Deutschland a pak už se mašina zastavila až o půlnoci. A byla to oldschool jízda. Až na pár výjimek znali pánové pouze dvě polohy: rychlou a pak ještě rychlejší. S prvním vrcholem, nesmrtelnou Japanese Bodies se na chvíli poroučely vejšky reproduktorů, ale za pár minut bylo vše v pořádku.

Atmosféra se dala krájet, pot stékal ze stropu a místní zvukař Miki, který působí v klubu několik let, prohlašuje, že "takovej kotel tady ještě nikdy nezažil". Kariéra a plodnost
Leather Strip je obdivuhodná, a tak po celé dvě hodiny Claus sazí do posluchačstva jen ty největší kalibry: I am your conscience, Strap me down, Don't tame you soul, Antius.... z nové tvorby zazněly pouze dvě ukázky z Object ÆP, cover Marca Almonda Sex Dwarf a jedna ukázka z Klutæ (Desert Storm). Na rozdíl od nedávného koncertu Hocico jsme měli možnost si užít  plnými hrstmi zlatodol EBM nugetů z devadesátek, často i v originálních aranžích a vzhledem ke vstřícnost dvojice z Dánska v klubu nemohl být nikdo, kdo by byl s vystoupením Leather Strip nespokojen.


A protože i následná stylová diskoška v režii Kootchy, Jonese A Synthie udržela parket dlouhou dobu plný, nemohla být v prožitých tvrdě elektronických svátkem zásadní nespokojenost. A že jsme se v klubu mačkali jako sardinky v konzervě?Jak už jsem někde na fórech odpovídal, byl to punk, ale možná i kvůli tomu byla atmosféra tak silná. Protože se nemohla rozprostřít v poloprázdném sále.

Tracklist koncertu Leather Strip:

Coming up for air
Kiss my Deutschland
Power trip
Nose Candy
Rotation (Axis off) vocal version
I am your conscience
Torment me
Black Gold
Strap me down
Adrenalin rush
Japanese bodies
Don't tame you soul
Civil disobedience
Black candle
Antius
Crash flight 232
Desert Storm

Bonus:
Sex dwarf
Zyklon b
Hate me

 


Leather Strip - Strap Me Down (live @ Chapeau Rouge, 6.4.2013, Praha) by NOISEGIRL X

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Leather Strip - Strap Me Down (live @ Chapeau Rouge, 6.4.2013, Praha) video NOT by "NOISEGIRL X" it's by "CyberNoiseofficial" see full playlist here http://www.youtube.com/playlist?list=PL924JkfprLuOs1k3a7GjUYWxC8g0jn8sU and the Claus Larsen web site here: http://www.stripmaterial.com

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.