Red Sun Revival: Krotit kohokoliv v kapele by bylo plýtváním jejich schopností

(EN available) O sestavě z členu Fields, Eden House a dalších, molekulární biologii, revivalu, současném stavu anglické scény a dalších zajímavostech s předákem Robem.   

For English click here.

SANCTUARY.CZ: AHOJ ROBE, JAK SE MÁŠ? JAKOU MÁTE V LONDÝNĚ ZIMU?

Rob: Ahoj, mám se dobře, díky za optání. Máme tu poměrně typickou britskou zimu, koncem minulého týdne trochu nasněžilo a i ten půl centimetru sněhu bohatě stačil na to, aby uzavřel polovinu škol v zemi a způsobil boží dopuštění na silnicích a železnicích. Jinak je prostě jen trochu zima a pošmourno. Nicméně loni jsme měli fakt úžasné léto, takže si nemůžeme na počasí stěžovat příliš hořce.

SANCTUARY.CZ: TAK TŘEBA BUDE ÚŽASNÉ LÉTO I LETOS. ALE POJĎME ZAČÍT ŘÁDNĚ HLOUPOU OTÁZKOU, NA KTEROU SE VÁS NEJSPÍŠ PTÁ KAŽDÝ – CO ZNAMENÁ NÁZEV „RED SUN REVIVAL“? TO SE NÁM NĚJAK NEPODAŘILO ROZŠIFROVAT…
 
Rob: To vůbec není hloupá otázka, nicméně je mi malinko nepříjemná. Vážně se omlouvám za veškerý čas, který mohl kdokoliv strávit tím, že se pokoušel dešifrovat smysl našeho názvu. Nikdy není snadné spoutat velké množství uměleckých myšlenek jen do dvou nebo tří slov. To, čeho jsme se všichni doopravdy pokoušeli dosáhnout, bylo vytvořit správný druh mentálního obrazu, který by odrážel hudbu, kterou hrajeme.

SANCTUARY.CZ: A NESTALO SE VÁM NĚKDY, ŽE BY VÁS NĚKDO POVAŽOVAL ZA OPRAVDOVÝ „REVIVAL“?

Rob: Naštěstí ne, dokážu si představit, že by to vedlo k mimořádně trapné konverzaci. Není to něco, o čem bych při vymýšlení názvu uvažoval, ale teď už si s tím začínám dělat starosti!


Red Sun Revival – My Child

SANCTUARY.CZ: TO ZASE NEMUSÍŠ. VAŠE HUDEBNÍ CESTA ZAPOČALA V HLAVNÍM MĚSTĚ BRITÁNIE PŘED SEDMI LETY A VYPADÁ TO TAK TROCHU JAKO ZAKLÁDÁNÍ „SUPERKAPELY“. KAŽDÝ Z ČLENŮ RED SUN REVIVAL MĚL TOTIŽ ZA SEBOU ÚCTYHODNOU HUDEBNÍ HISTORII A HRANÍ S TAKOVÝMI VELIČINAMI JAKO FIELDS OF THE NEPHILIM, SEX GANG CHILDREN, THE EDEN HOUSE, VOICES OF MASADA A PODOBNĚ. JAK JSTE SE DALI DOHROMADY A JAK VZNIKLA MYŠLENKA NA VZNIK KAPELY?

Rob: Živě jsme začali hrát roku 2012, ale první desku jsem napsal doma v ložnici už mezi lety 2007 a 2011, takže pro mne osobně je tahle cesta ještě delší. Před Red Sun Revival jsem vlastně byl jen ve dvou kapelách – Voices of Masada a Adoration. Součástí The Eden House jsem se stal až poměrně nedávno, ačkoliv Simon s nimi hrál už dávno předtím. Christinu jsem potkal někdy v období, kdy jsem začínal psát „Running from the Dawn“ a protože ten materiál začínal nabírat tak trochu orchestrální šmrnc, zdálo se jako skvělý nápad pracovat s houslistkou. Nicméně mluvili jsme o tom několik let, než kapela konečně vznikla.

Když to s Red Sun Revival začínalo vypadat trochu vážněji, zjistil jsem, že vlastně neznám vůbec nikoho vhodného na basu. Takže jsem si dal inzerát na internet a domluvil pár konkurzů. Panos byl jediný, kdo se objevil, ale vůbec to nevadilo, protože jsem se přímo tehdy a tam přesvědčil, že je na to ten pravý.

Simona jsem znal od předtím z Adoration a The Eden House a vlastně nám i jako hostující muzikant natočil bicí na desky „Embers“ a „Identitites“. Po vydání tohohle druhého alba Simon souhlasil, že s námi bude hrát i živě, což mělo obrovský efekt na naše živá vystoupení, protože předtím jsme spoléhali na předtočené bicí.

SANCTUARY.CZ: JE OBTÍŽNÉ KROTIT ČTYŘI OSOBNOSTI S TAKHLE SILNOU HUDEBNÍ HISTORIÍ? AŤ UŽ Z HLEDISKA SMĚŘOVÁNÍ KAPELY, TAK TŘEBA SAMOTNÉ HUDBY?

Rob: Myslím, že pokoušet se krotit kohokoliv v Red Sun Revival by bylo plýtváním jejich schopností. Kapela vznikla víceméně jako můj projekt, ale začali jsme psát víc dohromady, čemuž nesmírně pomohlo zapojení Simona, protože je o mnoho snazší vyjamovávat nápady s živým bubeníkem – a zvlášť tak talentovaným, jako je Simon. Každý člen kreativně přispívá hodně.

Red Sun Revival

SANCTUARY.CZ: KROMĚ UŽ ZMÍNĚNÝCH ČLENŮ JSI TAKY SPOLUPRACOVAL S MATTEM Z PRETENTIOUS MOI? NEMÁŠ O TÉHLE KAPELE NĚJAKÉ ZPRÁVY? JEJICH DEBUT BYL VELMI ČERSTVÝ A PŘITOM TĚŽCE STYLOVÝ, ALE NESLYŠELI JSME O NICH ANI SLOVO NĚJAKÝCH OSM LET… ŽIJÍ JEŠTĚ?

Rob: Ohledně chystaných desek nebo koncertů Pretentious Moi? toho moc nevím. Co ale vím je, že Timovi Chandlerovi (zakládajícímu členovi kapely) trvalo víc než deset let napsat tu první desku. Čili můžeme čekat dost dlouho na její pokračování. Navíc se Tim roku 2012 oženil a loni se jim narodilo děcko, takže myslím, že museli trochu zvolnit. Nicméně jsou pořád dost naživu!

SANCTUARY.CZ: A JSOU NA SOUČASNÉ BRITSKÉ GOTICKÉ SCÉNĚ NĚJAKÁ DALŠÍ ZAJÍMAVÁ JMÉNA, KTERÁ BYS NÁM DOPORUČIL?

Rob: Sometime the Wolf jsou kapela, která mne z nových britských skupin nadchnula nejspíš nejvíce. I proto, že čerstvé bandy takového kalibru už na scéně nevidíš moc často.

SANCTUARY.CZ: A SAMOTNÁ ANGLICKÁ GOTICKÁ SCÉNA JE NA TOM VLASTNĚ JAK? ROSTE, NEBO STAGNUJE?

Rob: No, lhal bych, kdybych vám povídal, že je to stejné jako před 20 lety. Všichni tak trochu stárneme a hádám, že jsem i poněkud méně obeznámen s kapelami, které poslouchá mladší generace.  Před rokem jsem byl ohledně stavu věci na scéně poměrně pesimistický, ale začala se tu a tam objevovat spousta nových událostí. Scéna měla vždycky své úpadky i rozkvěty a možná se teď přesouváme zase do té živější fáze.

SANCTUARY.CZ: TO BYCHOM ASI VŠICHNI BYLI JEN RÁDI. MIMOCHODEM, MYSLÍŠ, ŽE JE ŠKODA, ŽE RED SUN REVIVAL NEVZNIKLI TEHDY V OSMDESÁTÝCH LETECH? MYSLÍM, ŽE BY TO MOHLA BÝT SUPERVELKÁ KAPELA….
 
Rob: Myslím, že to škoda je, ačkoliv se pokouším psát hudbu v tomto žánru už od raných devadesátých let. Čili možná bych to nestihnul, ani kdybych začal psát v osmdesátých… potřeboval bych začít někdy kolem roku 1960, abych se na tuhle úroveň dostal v osmdesátkách. Nicméně je i pravda, že do určité míry jsme těžili z let zkušeností, posbíraných z děl jiných umělců… a zejména početných, strašlivě neúspěšných vlastních projektů. Podle mého kdybychom se mohli na scéně objevit roku 1984, vyzrálí tak, jak jsme teď, asi by se nám dařilo dost dobře.  Ale jestli bychom byli bývali mohli a zda bychom si vedli tak skvěle, to je jiná otázka.

 
Red Sun Revival
 
 

SANCTUARY.CZ: TAK SE PŘESUŇME DO MÉNĚ VZDÁLENÉ MINULOSTI – VENKU MÁTE DVĚ PROFESIONÁLNĚ ZNĚJÍCÍ DESKY, TŘETÍ JE NA CESTĚ. MŮŽEŠ NÁM O NÍ ŘÍCT NĚCO VÍC?

Rob: Dodělat tohle třetí album nám trvá mnohem déle, než by se mi líbilo. A je to z všemožných důvodů. Většinu původních nápadů jsme vyjamovali už v létě 2017, ale měli jsme od té doby velmi málo času, abychom tyto náměty dokázali překovat v celistvé skladby. Některé jsou v pokročilejším stádiu dokončení než jiné. Nicméně podle mého jsou skladby, naše hudební výkony i aranže to nejlepší a nejsvěžejší, co jsme zatím udělali. Psaní písní vznikalo mnohem větší spoluprací, ale bylo také organičtější, méně strnulé a uspořádané a taky bylo různorodější. Nemůžu se dočkat, až tuhle nahrávku vydáme, nicméně je na ní ještě pořád nějaká práce.

SANCTUARY.CZ: A POSTARÁ SE VÁM I O NOVOU DESKU STEPHEN CAREY Z THE EDEN HOUSE?

Rob: Zatím je dost brzo na to, abychom se rozhodovali o míchání a produkci, protože pořád musíme napsat hodně hudby a v mém případě i hory textů. Ale myslím, že to teď už poskládáme dohromady celkem rychle. A jakmile budeme mít napsané všechny skladby, můžeme přemýšlet nad dalšími kroky.

SANCTUARY.CZ: JASNĚ, TO DÁVÁ SMYSL. JAK MOC VLASTNĚ STEVE OVLIVŇUJE ZVUK A NÁLADU VAŠICH DESEK? JE TO Z JEHO STRANY ZÁSADNÍ PRODUKČNÍ ZÁSAH, NEBO SPÍŠ MALÁ VÝPOMOC SE ZVUKEM?

Rob: Když se tak v myšlenkách vracím do roku 2007, chtěl jsem, aby Steve míchal a produkoval skladby Red Sun Revival ještě předtím, než jsem je vůbec napsal. Totiž když jsem ještě byl ve Voices of Masada, vypadalo to, že dobře smíchané nahrávky se nám prostě nějak vyhýbají. S jedinou výjimkou – Stevovým remixem jedné z našich skladeb. Došlo mi, že bychom mohli produkovat o dost lepší desky, kdybychom byli poprosili Steva, aby je smíchal on. Rozhodl jsem se neudělat znovu stejnou chybu a Steve byl opravdu moje jediná volba, když jsme šli nahrávat naše debutové album. Steve toho přidává hodně, jak co se týče mixu, tak produkce a často přijde s krásnými nápadečky, kterýé celý song oživí. Naše předchozí nahrávky by bez jeho pomoci nebyly tak dobré.

Red Sun Revival – Mistakes

SANCTUARY.CZ: DOUFÁM, ŽE TO NENÍ TAJEMSTVÍ, ALE KROMĚ PSANÍ HUDBY MÁŠ JEŠTĚ VELMI ZAJÍMAVÉ POVOLÁNÍ. ŘEKNEŠ NÁM O NĚM VÍC?

Rob: Není to tajemství! Jsem molekulární biolog, což je někdo, který manupuluje s DNA molekulami a geny, aby „vyráběly“ proteiny. Tyhle proteiny jsou stavebními kameny života, a proto se na ně zaměřují léčebné cíle pro medicínu, nebo dokonce i protilátky, což je oblast, na které právě pracuji. Protilátky se totiž můžou použít při léčbě rakoviny a dalších nemocí a částí mojí práce je překonat obtíže tkvící v produkci velkého počtu a velkého množství těchto protilátek.

SANCTUARY.CZ: NO A TO NÁS PRÁVĚ ZAUJALO – JAK JDE TENHLE VELMI PŘÍSNÝ A PŘESNÝ PŘÍSTUP, POTŘEBNÝ PRO VĚDECKOU PRÁCI, DOHROMADY S TAK SNOVOU A ABSTRAKTNĚ ZNĚJÍCÍ HUDBOU?

Rob: Myslím, že jedno je útěkem od druhého. Metodický, vědecký přístup může být užitečný, když se pokoušíš překonat nějaké technické úkoly, kterých je v kapele vždycky spousta. Hlavně pokud máš tak komplikovanou sestavu jako je ta naše. A myslím, že mi také pomáhá s psaním – je tu určitý proces, který musíš následovat, a kreativní věci plynou přirozeněji, když si vytvoříš ty nejlepší šance udělat věci správně.

SANCTUARY.CZ: NA TOM NĚCO JE. ALE ZKUSME JEŠTĚ NĚJAKOU IMAGINACI. KDYŽ SE ŘEKNE „PRAHA“, JAKÝ OBRAZ SE TI OBJEVÍ V MYSLI?

Rob: Václavské náměstí, Karlův most, Orloj, katedrála Svatého Víta, Plzeňský Prazdroj, guláš s houskovými knedlíky, rozlučka se svobodou. Já už jsem v Praze byl a navzdory všemu tomu masivnímu klišé, které jsem právě vyjmenoval, jsem si to město zamiloval; je to neuvěřitelně nádherné, magické místo.

SANCTUARY.CZ: DĚKUJEME. A CÍTÍŠ NĚJAKÝ ROZDÍL MEZI HRANÍ V EVROPĚ A V ANGLII? TŘEBA CO SE FANOUŠKŮ TÝČE?

Rob: Podle mého je každá země trochu jiná a do určité míry to záleží na tom, jak moc to které konkrétní publikum kapelu zná. Myslím, že jsme byli v Británii v minulosti trochu rozmazleni, hlavně v Londýně, kde hraje kolik kapel, že je občas těžké lidi zaujmout. Pro zahraniční kapely je teď celkem těžké zahrát si v Londýně a bohužel se to v nejbližší budoucnosti bude nejspíš ještě zhoršovat. Ačkoliv my máme v Londýně fakt slušnou a věrnou fanouškovskou základnu a těmto lidem vděčíme za spoustu z našich úspěchů. I proto je pro nás pozvánka zahrát v zahraničí něco zvláštního a skutečné privilegium.

SANCTUARY.CZ: TAK TO JSME RÁDI. A JE NĚCO, CO BYS RÁD SDĚLIL ČESKÝM GOTIKŮM PŘED VAŠÍ KONCERTNÍ PREMIÉROU V ČECHÁCH?

Rob: Můžu jen fakt říct, že jsme nesmírně nadšení, že vám můžeme v březnu zahrát v Praze, ve městě, kde jsem vždycky chtěl vystupovat, ale s žádnou kapelou jsem neměl tu možnost. A že k tomu poprvé dojde právě s Red Sun Revival je pro mne o to větší událost. Doufám, že si náš koncert užijete stejně, jako my vaše fantastické město.

SANCTUARY.CZ: VĚŘÍME, ŽE ANO, A TĚŠÍME SE!

XIII. století, Red Sun Revival

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.