Report z Rezurex na sedmičce

...stručný pohled na to, jak to před týdnem vypadalo v pražském klubu 007 na koncertu Rezurex a Al and The Black Cats...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sepsal: Ezechiel

Ačkoliv běžně nebývá nedělní večer zrovna ideálním časem pro návštěvu koncertu, párkrát za rok se to přeci jen podaří. Hlavní zásluhu na tom mělo datum 17. listopadu, které jako státní svátek umožňovalo pracujícím dospat deficit v pondělí.

Proto vyrážíme na pražskou "Sedmičku" okouknout skočný večírek v režii punkabilly úderníků Al and The Black Cats a hollywoodských hvězd Rezurex. Ty druhé jsme měli možnost vidět už na letošním ročníku festivalu Wave Gotik Treffen v Lipsku a díky energii a charismatu se probojovali až do žebříčku "TOP 5 letošní WGT". I proto jsme směřovali ke klubu s nadšením, které malinko opadlo, když jsme spatřili hrozen cca 30 lidí postávajících venku. Že by bylo uvnitř až tak plno? Bylo.

Jestliže je kapacita strahovského kulturního svatostánku ohraničena horní mezí cca 100 lidí, byl tento limit nejméně dva, spíše však dvaapůlnásobně překročen. Hlava na hlavě, horko, a zpocená těla vrtící se do rytmu ďábelské punka/rockabilly jízdy prvního interpreta. Díky velmi hojné divácké účasti na pódium téměř není vidět (pokud člověk nestojí ve stále vřícím kotli), a proto není dnešní stručné shrnutí bohužel doplněno fotografickým materiálem (máme ovšem alespoň dvě videa z Rezurex). I přes velký počet návštěvníků však vládne v klubu příjemné ovzduší, a to nejen v přeneseném slova smyslu. Dnes večer se totiž na "Sedmičce" nekouří a tak jsou všichni nikotinoví závisláci nuceni chodit doplňovat své dávky před klub. Jak se později dozvídáme, toto opatření prý bylo zavedeno kvůli astmatu kytaristy některé z kapel. Buď jak buď, nikomu to evidentně zvlášť nevadí a aspoň se dá v klubu dýchat. Ale k hudbě.


Rezurex - Blue Kiss a Suicide (live na Sedmičce)


Mezi pražskými kluby má 007 oprávněně pověst místa s jedním z nejlepších zvuků vůbec. To se potvrzuje i na Al and The Black Cats, kteří mají nabušený, ale čitelný sound. Upřímně řečeno, takhle pěkně nazvučený kontrabas, který jak "cvakal", tak basoval, jsem už dlooouho (pokud vůbec někdy) neslyšel. Divoká a energická show držela posluchače v hudebním šachu, nutila je k pohybu a když došlo na předělávku "It's my life", upravenou do řádně psycho kabátku, rozšířil se kotel snad až k baru. Zarostlý vousatý kontrabasista Eric i floutkovský kytarista Tonny se ve zpěvu pěkně doplňovali a sympaticky komunikovali s publikem. Nic se však nevyrovnalo extázi psychos při nasazení coveru "Folsom Prison Blues", který jasně dokazoval, že odkazy Johnyho Cashe v této subkultuře stále žijí a rozhodně mají co říct. Ale nic pěkného netrvá věčně, je tu pauza na frontu u baru, obhlédnutí merche a alou před pódium, zaujmout vhodnou pozici na Rezurex.

Ti na sebe nenechali dlouho čekat a v klasické sestavě Ben 9000 (bicí), K.R.O. (kontrabas), Manny (kytara) a Daniel deLeon (zpěv, kytara) nastoupili za bouřlivého potlesku na pódium. Nechyběly ani hororové propriety, ani poznávací znamení číratého zpěváka - lebka namalovaná přes půlku obličeje a k tomu náležící kontaktní čočka. Přestože Rezurex byli hlavní hvězdou večera, přišlo mi, že jejich zvuk byl o něco slabší, nežli u Al and The Black Cats, který vyloženě kopal do pozadí. To ovšem rozhodně neznamená, že by se v kotli skotačilo méně. Ani náhodou a i crowd surfing na rukou diváctva na sebe nedal dlouho čekat. To, vhledem k omezenému prostoru sedmičky, znamenalo, že "surfer" musel neustále kontrolovat, aby se neomlátil o strop, a proto se od něj odrážel rukama a nohama (takže ve výsledku vypadal, jako by lezl po stropě - viděli jste Spider-vepře?). Rezurex přivezli do Prahy představit hlavně letošní desku "Psycho Radio", ze které zazněly skoro všechny hitovky ("Walk On The Edge", "Zombie Town", "Psycho Radio", "Tonight" apod.), a diváctvo evidentně vědělo "která bije". Na své si ale přišli i příznivci prvního alba "Beyond The Grave" a dočkali se povinných pecek "Dia De Los Muertos", "Devil Woman from Outer Space" a samozřejmě...


Rezurex - Every Day is Halloween (live na Sedmě)


Že Rezurex nejsou nějaké primadony, se ukázalo hned po koncertě, kdy se kapela nenápadně vmísila do davu, ochotně se nechávala fotit, podepisovala CDčka a plakáty a vůbec se chovala jako parta normálních lidi (i když má jeden jenom půlku "normální" hlavy). Přesto se však výdej energie na publiku podepsal a tak se afterparty s několika deskami Horrorpops příliš neuchytila. To ovšem neznamená, že se psychobilly neděle nepodařila - naopak. Ti, kteří mají pleskající kontrabas, ostřejší rockandroll a hororovou image rádi, určitě museli odcházet domů spokojeni. Stejně, jako my.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Skvely report, mam pocit jako bych tam byla :D
No jé, zni to krasne a na komorni sedmicce to muselo bejt jeste lepsi nez na tom WGT. A super videa - jeste ze je v sedmicce pred zvukarem takovy to navyseny podium co? :D ..Ja si alespon v nedeli vecer zavzpominal pustenim jejich posledni desky a doufam, ze se tady zase brzo ukazou!!! (nejlip s Koffin Kats, ktery jsem taky zel propas...)
Report peknej..akce jeste lepsi.;.)<br />+ zase trosku spamus fotkama:<br />http://fotoreporty.rhizopus.net/2008-11-16-rezurex-al_and_the_black_cats/
Huggi: Tak to jsou fakt zatracene dobry fotky, klobouk dolu :-)
[4] Diky..ale tak cim lepsi hudba tim lepsi fotky :-))
"i kdyz ten jeden ma jenom pulku normalni hlavy" :-))))))))))<br /><br />nojo, mrzi me, ze jsem se nakonec rozhodla nejit... :-/
vybornej konzert

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.