IAMX: Štve mě, že lidé hledají sex úplně ve všem

O nové desce, cenzuře, spolupráci s tatérkou Kat von D., přátelství s Garym Numanem, psychických potížích i znovunalezené sebejistotě jsme si před pražským koncertem popovídali s mozkem projektu IAMX, samotným Chrisem Cornerem. Jak moc sdílný byl na koženém gauči uvnitř své temné kobky (šatny v MeetFactoty), se dočtete níže.

SANCTUARY.CZ: AHOJ, CHRISI. JAK SE MÁŠ? JAK POKRAČUJE TURNÉ?

Chris Corner: Dobře, vlastně skvěle. Byl jsem sice nemocný, ale já vždy onemocním, když vyjedeme na turné, to proto, že normálně skoro vůbec nechodím ven, a najednou jsem vystaven veškerým bacilům celého světa. (smích) Ale už je to dobré, dostal jsem se z toho a všechno je fajn. Koncerty vycházejí, lidé jsou úžasní, všechno je super.

SANCTUARY.CZ: NA INTERNETU JSEM ČETL, ŽE JSI MĚL NĚJAKÉ POTÍŽE S HLASEM. TAKŽE UŽ JE VŠECHNO V POŘÁDKU?

Chris Corner: Ano, vše je v naprostém pořádku.

SANCTUARY.CZ: POJĎME SI POPOVÍDAT O NOVÉM ALBU „ALIVE IN NEW LIGHT“. ZNÍ O DOST VESELEJI A BAREVNĚJI, NEŽ PŘEDCHOZÍ NAHRÁVKY. BYL TO ÚČEL, NEBO ZA TO MŮŽE SLUNNÉ LOS ANGELES, KDE DESKA VZNIKALA?

Chris Corner: Je to vlastně kombinace mnoha věcí. Předtím, než jsem album začal nahrávat, prošel jsem si klinickou depresí a chronickou nespavostí, takže jsem si zažil opravdu těžké období v osobním životě. Celá tahle dlouhá psychická pouť vyústila právě v tohle album, které má symbolizovat místo, kam jsem dospěl, pomyslný duševní klid a rovnováhu, vlastně takové smíření sám se sebou i s celým světem. Takže odtud zřejmě pramení všechna ta radost a pozitivní nálada.

 

 

SANCTUARY.CZ: VŠIML JSEM SI, ŽE V NOVÝCH PÍSNÍCH VÍC VYUŽÍVÁŠ VYSOKÝCH TÓNŮ HLASU, NEŽ TOMU BYLO DŘÍV. BYL TO ZÁMĚR, NEBO MÁŠ POCIT, ŽE VYSOKÉ POLOHY LÉPE SEDÍ DO NOVÝCH PÍSNÍ?

Chris Corner: To je dobrá otázka, ještě jsem nad tím takto nepřemýšlel. Zřejmě celý ten proces nahrávání alba a ten přerod k pozitivnímu vnímání světa a k naději otevírá mnohem širší možnosti hlasu. Když nahrávám album, většinou se vůbec neohlížím do minulosti a nesnažím se něco napodobit, takže zpívám tak, jak cítím, že to píseň vyžaduje. Někdy je těžké přenést to na koncerty, protože ty vysoké polohy jsou někdy až tak vysoké, že je nezazpívám živě. Během nahrávání na to většinou zapomenu, proto pak zažívám horké chvilky. Ale teď už je to lepší a naučil jsem se to předat tak, jak je to na desce.

SANCTUARY.CZ: VIDĚL JSEM, ŽE NAŽIVO HRAJETE SEDM Z CELKEM DEVÍTI NOVÝCH SKLADEB. JAK SE HRAJÍ ŽIVĚ? ZAPADLY MEZI STARŠÍ SONGY?

Chris Corner: Nemáme s nimi žádný problém, i když chvíli trvalo, než jsme si na ně zvykli a než jsme je dokázali správně promíchat se staršími skladbami. Největší výzvou byla právě ta široká škála vokálu, se kterou jsem se musel vypořádat, ale když už je teď můj hlas v pořádku a naučil jsem se všechno zazpívat, užívám si každou chvilku. Dokonce místy přidávám ještě víc výšek, než je na desce, protože cítím, že to tak zní lépe. Ale je pravda, že někdy může být problém hrát nové skladby, protože ne vždy každá funguje a pak musíme setlist poupravit, ale tentokrát je vše v pořádku.

SANCTUARY.CZ: DŮLEŽITÝM A VÝRAZNÝM HOSTEM NA NOVÉM ALBU JE TATÉRKA, MODELKA A ZPĚVAČKA KAT VON D. JAK JSTE SE VŮBEC DALI DOHROMADY?

Chris Corner: Jednou dala na internet video, do kterého použila jednu mou píseň, byla to „I Come With Knives“. V tom videu hodně experimentovala s různými efekty, bylo tam hodně slow-motion a tak, a mně se to hrozně zalíbilo. Pak jsem zjistil, že je mou velkou fanynkou a taky že mou hudbu podporuje a šíří ji dál do světa. V tu chvíli jsem o ní ještě skoro nic nevěděl, že je módní ikonou jsem zjistil vlastně až potom, taky to, že je trénovaná pianistka a má krásný hlas, který je o dost hlubší, než můj. Proto mě napadlo, že zkombinovat naše hlasy by mohl být pěkný experiment, zase si trochu pohrát s genderem, navíc každý máme jiné estetické cítění a kombinace obou mě hodně zajímala. A naštěstí je to taky strašně milá a upřímná holka, potkali jsme se mnohokrát před tím, než jsme šli do studia. Když totiž s někým pracuju, vždycky ho potřebuju poznat, musím zkrátka vědět, jestli si takový člověk uvědomuje, o čem vlastně IAMX je a já musím nabýt jistoty, že by mi mohl něco hodnotného přinést. A ona to všechno splňuje.

 

 

SANCTUARY.CZ: NA PÁR KONCERTŮ TURNÉ SE K VÁM PŘIPOJILA. JAK TO ZVLÁDLA?

Chris Corner: Byla velmi přirozená, neotřesitelná jako skála. To je dobře, protože napřed byla strašně nervózní, ví moc dobře, že fanoušci ochraňují mě a vlastně celý projekt IAMX a jen tak mezi sebe nepřijmou někoho cizího. Ještě před tím, než vyšlo album, jsem četl nějaké zprávy, ve kterých se lidé báli, jakým způsobem do hudby promluví a jak to bude celé znít, ale nakonec vše dopadlo moc dobře. A její přítomnost na pódiu byla velmi osvěžující.

SANCTUARY.CZ: PODLE JAKÉHO KLÍČE JSTE VYBÍRALI MĚSTA, KDE SE OBJEVILA?

Chris Corner: Všechno záviselo na tom, jak měla čas. Je to velmi zaneprázdněná žena a má toho opravdu hodně, létá napříč celým světem vlastně pořád, takže jsem jí dal volnou ruku a ona si sama vybrala místa, kde by ráda vystoupila. Třeba Španělsko je pro ni důležité, má tam spoustu přátel, stejně tak v Londýně. Připojí se k nám ještě na americkou část turné na pár zastávek, už se moc těším.

SANCTUARY.CZ: AKTUÁLNÍ VIDEOKLIP KE SKLADBĚ „STARDUST“ VZNIKL VE DVOU VERZÍCH – CENZUROVANÉ A NECENZUROVANÉ. Z JAKÉHO DŮVODU EXISTUJÍ DVĚ VERZE, KDYŽ NA TÉ NECENZUROVANÉ JSEM VLASTNĚ NIC TOLIK PROVOKATIVNÍHO NEVIDĚL?

Chris Corner: Já taky ne! Je to frustrující, protože napřed vznikla ta „necenzurovaná“ verze úplně bez jakéhokoliv úmyslu šokovat, tohle video nemělo být nijak kontroverzní. Pro mě to bylo vlastně takové velmi krotké a veselé video IAMX, ale jen tak pro jistotu jsme zakryli bradavky, protože jsou země, které mají s ukazováním bradavek problém. Video jsem dokončil, všem se líbilo, ale lidé z labelu mi najednou řekli, že tohle prostě nikdo nebude nikde hrát. Napřed jsem tomu nemohl uvěřit, ale pak jsem si uvědomil, že každý máme vnímání toho, co není a co už je kontroverzní, trochu jinde, a to moje vnímání je hodně vzdálené ostatním lidem. (smích) Ale je pravda, že v zemích jako je Rusko nebo Turecko by s tím skutečně mohli mít problém, proto jsem to celé přestříhal a spoustu těch kontroverzních věcí odstranil. Ale co mě na tom nejvíc štve, je to, že se někdo tak strašně moc snaží vidět sex úplně ve všem. Jasně, je v tom určité sexuální napětí, ale koncept nebyl takto zamýšlen a původně to měl být jen veselý a hravý videoklip o ženách a o jejich vnímání své vlastní sexuality. Je ale zajímavé, kolik lidí o tom diskutuje a má stejný názor jako Ty, že na tom klipu není nic špatného. A to je dobře, je důležité se o tomhle bavit, třeba jednou nastane čas, kdy to nikomu nepřijde šokující, co já vím (smích).

 

IAMX - Stardust (Uncensored)

 

SANCTUARY.CZ: KDYŽ SE NA INTERNETU OBJEVILA PRVNÍ ZPRÁVA O TOM, ŽE VIDEO VZNIKÁ, BYLA TAM ZMÍNKA O CEVINU KEYOVI ZE SKINNY PUPPY, KTERÝ MĚL BÝT SOUČÁSTÍ. NAKONEC ALE V KLIPU NENÍ, CO SE S NÍM STALO?

Chris Corner: Ano, ano, to máš pravdu. Tenkrát do studia přišla velká spousta lidí, které jsem natáčel, protože jsem měl určitou vizi. A ty záběry jsou skvělé, vyšly výborně, ale nakonec se mi do klipu nehodily, protože koncept byl zkrátka jiný. Ale určitě ty záběry někdy někde použiju, jen jsem je tam nechtěl nacpat násilím jen proto, aby tam byly. Ale neboj se, brzy je budeš moct vidět.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ ALBUM VYŠLO, NA YOUTUBE SE OBJEVILA VERZE PÍSNĚ „STALKER“ PRÁVĚ BEZ HOSTUJÍCÍ ZPĚVAČKY KAT VON D. CHÁPU, ŽE SE JEDNALO O OMYL, PROTOŽE SE ONLINE UDRŽELA JEN PÁR HODIN, ALE ZAJÍMÁ MĚ, JESTLI JDE O NĚJAKOU OFICIÁLNÍ VERZI, KTERÁ BUDE NĚKDY NĚKDE VYDÁNA?

Chris Corner: Byla to prostě jen chyba. Ta verze, která se dostala na YouTube, byla ta, kterou jsem jí posílal, aby věděla, jak a co má kde zazpívat. A někdo z těch lidí, co to nakonec dával online, nahrál omylem tu špatnou verzi, takže najednou všichni zpanikařili a nikdo nevěděl, co se vlastně stalo. Ale už je to v pořádku a nemyslím si, že by to mělo někdy někde vyjít, proč taky? Myslím, že ti, kteří tu verzi chtěli slyšet, ji už dávno mají.

 

 

SANCTUARY.CZ: CHTĚL BYS UDĚLAT NĚJAKOU DODATEČNOU DOPLŇUJÍCÍ DESKU, JAKO BYLO V PŘÍPADĚ PŘEDCHOZÍHO ALBA „METANOIA“?

Chris Corner: Ještě nevím! Když jsem nahrával desky „Metanoia“ a „Metanoia Addendum“, byl jsem zrovna na upřímné vlně a potřeboval jsem nějakou katarzi ze svých potíží, proto vznikla velká spousta materiálu. Chtěl jsem všechny ty skladby zveřejnit, protože patří do toho období a vydat je později by pro mě nemělo smysl. Teď je to ale jiné, myslím, že takhle to stačí. Udělal jsem tohle album i celkem kratší, aby písně mohly dýchat a žít samy o sobě. Takže asi ne, tohle období je takto kompletní.

SANCTUARY.CZ: GARY NUMAN NÁM V NEDÁVNÉM ROZHOVORU PROZRADIL, ŽE JSTE BLÍZCÍ PŘÁTELÉ A OBČAS MLUVÍTE O TOM, ŽE BYSTE SPOLU ZALOŽILI KAPELU. JE TO PRAVDA? JAK SE NA TAKOVOU SPOLUPRÁCI TVÁŘÍŠ? JE NĚJAKÁ MOŽNOST, ŽE BY SE TO MOHLO STÁT?

Chris Corner: Doufám v to! Je to můj idol z dětství a navíc je to skvělý člověk, jsme velcí přátelé. Mám ho rád a respektuju ho jako umělce, i jako člověka, kterým je. Mluvili jsme o tom, že bychom udělali nějaký elektronický experimentální projekt bez zpěvu. Ale opět, jde o čas. Oba jsme zaneprázdnění, já jsem na turné, on je na turné, když už jsem doma a měl bych na to čas, on je pořád na turné, protože je to velmi zaměstnaný člověk, koncertuje v jednom kuse. Takže uvidíme podle volného času, ale určitě bych s ním něco takového podniknout chtěl.

SANCTUARY.CZ: NĚKTERÉ NOVÉ SKLADBY MAJÍ SILNÝ SOUNDTRACKOVÝ POTENCIÁL A HODILY BY SE DO FILMU NEBO TELEVIZNÍHO SERIÁLU. VÍM, ŽE JSI V MINULOSTI SLOŽIL HUDBU PRO FILM „LES CHEVALIER DU CIEL“, CHTĚL BYS V TAKOVÉ PRÁCI POKRAČOVAT?

Chris Corner: Hodně jsem nad tím v minulosti přemýšlel a taky jsem s tím experimentoval. Dokonce mám spoustu přátel, kterým se má práce líbí a přicházejí za mnou právě s žádostí o použití některých písní do svých děl. Ale abych se dostal k odpovědi, jako všechno je to obrovský závazek a kdybych se k tomu skutečně dostal, myslím, že bych si musel udělat pauzu od IAMX a vložit spoustu času a energie do práce úplně jiným způsobem. Je to totiž naprosto odlišné, musíš spolupracovat se spoustou lidí, poslouchat jejich názory a nápady a na to já nejsem zvyklý. Musím mít všechno pod kontrolou, nerad pracuji s jinými lidmi. Ale určitě bych se tomu chtěl někdy v budoucnu věnovat.

SANCTUARY.CZ: NÁŠ ČAS SE NACHÝLIL KE KONCI, TAK TI PODĚKUJU ZA ROZHOVOR. UŽIJ SI DNEŠNÍ KONCERT!

Chris Corner: Díky, určitě užiju, Praha je jedním z mých nejoblíbenějších měst, hraju tady strašně rád.

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Uzasne Ashi! Inak cEvin Key sa mu stara o psika, ked je Chris na turne. Real Skinny Puppy is taking care of his puppy :D
Ano ano, viděl jsem to! Kdybych to věděl ještě před sobotou, určitě bych z něj vytáhnul ještě víc..:)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.