Report z The Birthday Massacre v Ostravě

Jak to torontským ušákům hrálo v moravskoslezské metropoli? Přečtěte si sami...


Kanadské králíky The Birthday Massacre asi není třeba představovat. Srdce českých fanoušků si již před lety získali nabušenými koncerty, kterými dokážou rozmasakrovat kdejakou (nejen) narozeninovou párty. Na evropské turné se tentokrát vydali s metalovými kapelami The Agonist a Sirenií, což v řadách fanoušků vyvolalo značné rozpaky. Na novou šňůrou se The Birthday Massacre vyzbrojili čerstvou deskou „Under Your Spell“ (recenze na desku zde). I když album není tak tvrdé, jak si to pamatujeme z dřívější tvorby, jsou to přesto typičtí The Birthday Massacre. Není tedy proč sklopit ouška, ale naopak důvod směle vyrazit poslechnout si ji pěkně live. Zvlášť, když jejich živáky fakt stojí za to, což jsem se přesvědčila už na pražském koncertu před několika lety. A co teprve když koncertní turné letos nezapomnělo ani na Ostravu! To je pak mou nutnou povinností jít „Massakry“ pozdravit.  A tak vyrážím po hektickém pracovním dnu do tmavých ulic centra a mé kroky zamíří do klubu Barrák.

Když přicházíme lehce po startu i s fotografkou Evou dovnitř, atmosféra už je pěkně rozjetá. Je pravda, že bych zde výjimečně snesla i větší mačkanici, ale je prostředek týdne a to si vybírá svou daň v podobě chudší návštěvnosti. Na pódiu to však vře. Severní vítr z Norska totiž přivál hlas Sirenie. Zpěvačka se nakrucuje a pohrává si s hustou hřívou před davy fanoušků. Nostalgicky se zasním do dob, kdy jsme tuto symfonicky-metalovou kapelu měla zařazenou na playlistě a podupávám si u baru čekajíc na zlatý mok. Škoda snad jen té absence klávesáka – ten playback chorálů bych ještě chápala, ale proč klávesy? Procházím černooděným osazenstvem v klubu a několikrát zaslechnu rozhovor nejen v angličtině, ale i v polštině. Vypadá to, že na akci se sjela komunita ze všech koutů, a tak mé černé ostravské srdce zaplesá. Na baru se na chvíli zapovídám se Slovákem, který přijel z Prahy, a mé černé ostravské srdce zaplesá podruhé. Na pódiu se mezitím střídá posádka a už se chystá třešnička na dnešním zlověstně upečeném narozeninovém dortu. 

Je lehce po 23. hodině a na scénu přichází The Birthday Massacre. Hned první kousek nám servírují pěkně zostra novinku „Counterpane“, která se na čerstvém albu řadí k těm tvrdším. Chibi se předvádí v černých krátkých šatičkách a šklebí se na fanoušky v prvních řadách, je však nesmírně kontaktní a užívá si nás. Pěkně rozjetí pokračují dalším nášupem a nám se tak nejen v očích i na pódiu rozsvítí „Red Stars“ z Walking with strangers. Refrén songu řeže basák i kytarista jako o život. U alba ještě na chvíli zůstáváme a lehce ubíráme nohu z plynu, když zní „Kill the Lights“. Vedle mě se do pomalejších rytmů kroutí fanynka, zpívající refrén společně se mnou. Tihle fanoušci prostě potěší nejen kapelu, ale i mě. Následují pro změnu dvě novinky, čekáme však jako hladová smečka na další ostřejší kousky, které nám rozproudí krev. Jakoby nám to na očích kapela viděla a servíruje „Destroyer“, jednu z těch zlověstných (a že se Chibi umí zle podívat :-). Přejdu blíže k pódiu a natahuji ruku, na chvíli se tak dotýkám ručky Chibi. Achhh, tyhle klubové koncerty mají své kouzlo... Následuje další dávka starších hitů a už se na nás řítí korunní song „Under your spell“ ze stejnojmenné nové desky. Rozhlížím se kolem sebe a lidi si to fakt užívají. I jen z půlky zaplněný klub se nenechá zahanbit a umí dát o sobě znát. 

The Birthday Massacre

Už jsme daleko za půlkou dnešního narozeninového masakru a houpu se pod rytmy „Games“, „Pins And Needles“ nebo „Broken“. Když však dávají „Endless“, začínám se bát, že jdeme do finále. Čas tomu bohužel nasvědčuje.  Čekám ještě na své oblíbené „No Tomorrow“ a „Looking Glass“ a trošku mě mrzí, že se těchto hitů nedočkám. Ale z lehce smutné nálady mne vysvobodí zvuk intra „Blue“. Uáááá a jedéééééém, celý klub se ztrácí pod modrým oparem. Asi se zde nenajde člověk, který by jejich největší hit neznal. Mno jo, modrá je dobrá, už je to tak.  

Po této smršti se kapela vzdálí do pozadí a my se je snažíme přilákat zpět. Bohužel to na přídavek nevypadá a taky se jej nedočkáme. Program večera jede bez přetahování a my si musíme vystačit se skoro plnými žaludky. Mno, konec konců, hladoví spát nepůjdeme, dostali jsme pěkně nakrmeno. Při pohledu na hodiny vidím, že je kolem půl jedné ráno, tak hurá na kutě. Bude se mi zdát o úžasném Massacru, který se prohnal Ostravou a stál rozhodně za to.  Jen škoda, že se prohnal zrovna prostředkem týdne, být to jiný den, všichni bychom si koncert užili bezesporu daleko lépe. 

Setlist 

Counterpane 
Red Stars 
Kill the Lights 
One 
All Of Nothing  
Destroyer 
Superstition 
Lovers End 
Under Your Spell 
Games 
Leaving Tonight 
Pins And Needles 
Broken 
In the Dark 
Endless 
Blue

TBM

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.