Sweet Ermengarde: Nová deska je o snech umírajícího muže, zvědavosti a nekonečné svobodě

Na letošním ročníku Prague Gothic Treffen jste se mohli stát svědky koncertní premiéry německých echtgotiků Sweet Ermengarde. Při té příležitosti jsme je rovnou vyzpovídali...

SANCTUARY.CZ: AHOJ LARSI. KDYŽ ZAPÁTRÁME, KDE JSI HRÁL PŘED SWEET ERMENGARDE – MEZI PRVNÍMI JMÉNY SE DÁ NAJÍT TŘEBA STILL IT CRIES. ZNAMENÁ TO, ŽE JSI ZAČÍNAL NA METALOVÉ SCÉNĚ?

Lars:
Ne, vlastně ne, jen se mne zeptali, jestli bych s nimi nechtěl hrát. Mně jsou hudební škatulky celkem fuk a Still It Cries mi trochu připomínali Edge of Sanity, švédskou deathmetalovou kapelu, která hraje velmi melodický a progresivní styl. Zrovna měli venku desku, což pro mne bylo dobré znamení, a tak jsem této příležitosti využil. Pak se ale styl začal vyvíjet dál a jako basák jsem přestával být spokojený s čím dál menší rolí tohoto nástroje v kapele, takže jsem roku 2005 odešel. Tehdy už mne hodně bavil gothic rock a oni vždycky jen: „No taaak, jdi s touhle kravinou do prčic…“ Mnohem později, roku 2016 jsem byl, s kytaristou téhle kapely na koncertě Fields of The Nephilim a k mému velkému překvapení jsme tam potkali i bubeníka. Takže jsem měl asi větší vliv já na ně než oni na mne (smích).

SANCTUARY.CZ: PAK SE TVÉ JMÉNO OBJEVILO I NA PŘEBALU DESKY NEON DREAM….

Lars:
Aááá, já věděl, že mě to jednoho dne dožene (smích). Ano, hrál jsem s Neon Dream od roku 2003, tou dobou už jsem několik let jel v gotice. Udělali jsme desku „Metropolitan West“, ale úplně upřímně – nelíbila se mi, už když vyšla.

SANCTUARY.CZ: A JAK SE TO TEDY SEBĚHLO SE SWEET ERMENGARDE?

Lars:
Příběh Sweet Ermengarde se začal psát vlastně už s formací Neon Dream, kdy došlo k nějakým personálním změnám a já poprosil Marca a Rafaela z jiné progresivní kapely, ve které jsem hrál, zda by se ke mně nechtěli přidat. A také Scholly ze Secret Discovery. To byla dost dobrá sestava. Odehráli jsme několik koncertů, ale už nebylo možné, abychom fungovali jako Neon Dream, takže jsem kapelu opustil a navrhnul klukům, abychom postavili úplně novou skupinu. A to byli Sweet Ermengarde. To bylo roku 2011, ale trvalo skoro rok, než jsme našli zpěváka Kubu.

SANCTUARY.CZ: ONO PAK ALE DOŠLO I K DALŠÍM PERSONÁLNÍM ZMĚNÁM V KAPELE, ŽE JO…?

Lars:
Ano, Scholly nám bohužel po čase řekl, že musí kapelu opustit, protože už na ni nemá čas. Ale naštěstí jsme za něj našli Dannyho. Poté odešel Marco, kterého vystřídal Mike.
 

Sweet Ermengarde
 

SANCTUARY.CZ: ZROVNA MIKE MÁ ZA SEBOU CELKEM BOHATÉ ZKUŠENOST TŘEBA Z GARDEN OF DELIGHT. JAK JSI HO NAŠEL?

Lars:
To bylo přes kapelu All Hallows Eve, kde jsme se sešli. Na desce tohoto projektu bylo několik zpěváků a Mike byl jedním z nich. Tak jsem se ho rovnou zeptal, jestli nechce spojit síly se Sweet Ermengarde… na což se nejdřív moc netvářil (smích). Pak jsme ale vydali desku „Raynham Hall“ a on se mi sám ozval, jestli ‎pořád hledáme kytaristu. Přišel na zkoušku a hned po první písničce bylo dost jasné, že právě on bude naším dalším kytaristou.

SANCTUARY.CZ: PAK ALE PŘIŠLA TA NEJVĚTŠÍ ZMĚNA, KTEROU MŮŽE KAŽDÁ KAPELA PRODĚLAT – VÝMĚNA ZPĚVÁKA… PROČ K TOMU VŮBEC DOŠLO?

Lars: Kuba byl skvělý zpěvák, ale kapela ho nějak začala zmáhat, takže se rozhodl odejít. Nicméně bylo to po vzájemné domluvě. K Danielovi jsme přišli na jednom koncertě v Británii, kde jsme hráli s Lotus Feed. U nich sice zpíval doprovodné vokály, ale nikdy předtím nepůsobil jako samostatný zpěvák. Měl velmi hluboký hlas, což se mi moc líbilo, a jemu se zase zamlouvala naše hudba. Čili když se potom rozešly naše cesty s Kubou, zeptal jsem se ho, jestli by neměl zájem zpívat u nás. On chtěl, zkusili jsme to a znělo to super, takže – tady ho máme.

SANCTUARY.CZ: SNAD UŽ OD SAMOTNÉHO ZAČÁTKU JE HUDBA SWEET ERMENGARDE PŘIROVNÁVÁNA K FILEDS OF THE NEPHILIM. CO SI O TOM MYSLÍŠ TY?

Lars:
No, mohlo by být i hůř… (smích).

SANCTUARY.CZ: DOBŘE, NECHÁME TO BÝT. PODÍVEJME SE TEDY RADŠI NA ŽIVÉ HRANÍ. JAK MOC JE PRO VÁS DŮLEŽITÉ?

Lars:
Velmi. Pro nás je hraní na pódiu a navštěvování nových měst to úplně nejdůležitější.

SANCTUARY.CZ: V KAPELE MÁTE SPOUSTU ZKUŠENÝCH MUZIKANTŮ, JAK TEDY VYPADÁ TVORBA SKLADEB? KDO JE TAKOVÝ TEN HNACÍ KREATIVNÍ MOTOR KAPELY?

Lars:
Většinu skladeb píšu já, ale samozřejmě záleží na konkrétní písni. Některé vznikly dohromady ve zkušebně, některé přinesl někdo jiný. Třeba „Tender Russian Roulette“ celou složil Mike. A co se týče textů, protože já v tom nejsem moc dobrý, píše je všechny Daniel. Já si i myslím, že by nechtěl zpívat slova, která jsem napsal já, protože pro něj je to velmi osobní záležitost.
 


Sweet Ermengarde – Tender Russian Roulette


 

SANCTUARY.CZ: TO JE POZNAT I Z DANIELOVA PŘEDNESU, COŽ JE PATRNÉ I NA VAŠÍ AKTUÁLNÍ ŘADOVCE „EX OBLIVIONE“. MIMOCHODEM, CO TENHLE TITUL VLASTNĚ ZNAMENÁ?

Lars:
Název vychází z jedné povídky od H.P. Lovecrafta, která je o snech umírajícího muže, zvědavosti a posléze o nekonečné svobodě.

SANCTUARY.CZ: ZAJÍMAVÉ TÉMA… A KAM NÁS SWEET ERMENGARDE VEZMOU PŘÍŠTĚ?

Lars:
To je tajemství… ale je to tajemstvím i pro nás (smích). Samozřejmě v současné době pracujeme na nových písních, ale zatím si nejsem jistý, kam nás vezmou. Sami jsme na to zvědaví.

SANCTUARY.CZ:  A  JAKÉ JSOU – KROMĚ LOVECRAFTA – PRO KAPELU DALŠÍ NEJVĚTŠÍ INSPIRACE, KTERÉ BY VÁS MOHLY SMĚŘOVAT?

Lars:
V tomhle nemůžu mluvit za celou kapelu, ale spousta těch inspiračních vlivů pochází z literatury. Kromě povídky „Ex oblivione“, o které jsem už mluvil, je to určitě i „Carmilla“, což je velmi starý příběh o upírce.

SANCTUARY.CZ: NO A CO TŘEBA „PÁD DOMU USHERŮ“? MIMOCHODEM, JAK SE TO SEBĚHLO, ŽE JSI THE HOUSE OF USHER POMÁHAL S DESKOU „INAUGURATION“?

Lars:
To je pravda. S touhle kapelou jsem v posledních letech velmi úzce spolupracoval a na desce „Inaguration“ jsem i hrál. Tahle provázanost tu ale je už mnoho let. Kupříkladu Jörg s námi zpíval některé skladby v prvotních dobách, kdy jsme ještě neměli vlastního zpěváka. A pokaždé, když jejich basák Ralf nemá čas odehrát s The House of Usher koncert, za něj zaskakuju já. Čili jsem s nimi hromadu vystoupení odehrál i živě. Navíc je tu ta spolupráce s projektem All Hallows Eve, jehož hlavním tahounem byl právě bývalý kytarista The House of Usher, Tom. Navíc s druhým kytaristou, Georgem, hraju ještě v jednom projektu. Čili jak vidíte, mezi The House of Usher a Sweet Ermengarde je velmi důvěrný kontakt.
 


The House of Usher – I won't Let It End

 
SANCTUARY.CZ: TEN PROJEKT, O KTERÉM MLUVÍŠ, JSOU ATOMIC NEON? O TĚCH JSME ZASE CHVILKU NESLYŠELI, PŮSOBÍŠ TAM POŘÁD?  A JAK VŠECHNY TY PROJEKTY STÍHÁŠ?

Lars:
Ano, pořád jsem kytaristou Atomic Neon, zrovna jsme dokončili novou desku. Nicméně s tím kytaristou The House of Usher hraju v jiném projektu, který se jmenuje Violet. A k tomu jsem ještě založil nový projekt s Jamesem Tramelem, basákem staré americké deathrockové formace The Wake. Zrovna pracujeme na albu. Čili ano, někdy je těžké všechny tyhle kapely zvládat, ale já strašně miluju dělání muziky. Tohle jsem prostě já a dělám to ohromně rád. Nicméně chci říct, že Sweet Ermengarde jsou mojí absolutně nejhlavnější kapelou, srdcová záležitost. Ten zbytek je „navíc“, ale dělám to strašně rád.

SANCTUARY.CZ: MY JSME MĚLI TU ČEST NA PGT SLYŠET V RÁMCI SETU SWEET ERMENGARDE I SPECIÁLNÍ PODÁNÍ IKONICKÉ PÍSNĚ „JOHANNESBURG“ OD LOVE LIKE BLOOD – DOKONCE I S JEJICH PŮVODNÍM ZPĚVÁKEM, KTERÉHO JSTE SI K TOMU PŘIVEZLI. CHYSTÁTE I NĚJAKÉ DALŠÍ SPOLUPRÁCE?

Lars:
No, ona tohle nebyla spolupráce jako taková, spíš něco podobného jako v Lipsku, kde se to zrodilo. Věděli jsme, že přijde na koncert a tak vznikla spontánní myšlenka zahrát jejich „Doomsday“, kterou by si s námi rovnou zazpíval. A on byl velmi potěšený a šel do toho moc rád. Povedlo se to dokonce tak, že jsme to pak zopakovali na Castle party v Polsku a pak na Prague Gothic Treffen, kde jsme premiérově dali „Johannesburg“. Nicméně žádné další plány na spolupráci aktuálně nemáme. Uvidíme, co se stane dál.

SANCTUARY.CZ: TŘEBA Z TOHO BUDE HOST NA DALŠÍ DESKU… A KDYŽ JSME U TOHO, VY JSTE NOVINKU VYDALI U EQUINOXE RECORDS. JAK SE VÁM U NICH LÍBÍ?

Lars:
Naprosto! Equinoxe je skvělý label, velmi milí lidé a byl pro nás ten pravý. Nicméně zrovna jsme změnili vydavatele a podepsali smlouvu s Trisolem, který je mnohem větší a mnohem profesionálnější a tak doufáme, že se nám od nich dostane i větší podpory. Nicméně s Equinoxe jsme absolutně spokojení, v začátcích nám hodně pomohli a jsou 100% fér.
 
 

Sweet Ermengarde

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.