Recenze Fields of the Nephilim - Ceromonies

fotn_ceromonies_sPřed několika týdny spatřilo světlo světa dlouho očekávané DVD/CD "Ceromonies" gotických pistolníků Fields of the Nephilim. Zda čekání stálo za to, prověřil kolega Nephilim.







 

Fields of the Nephilim přežili svou vlastní smrt a jsou znovu na vrcholu. Svědčí o tom neutuchající zájem o jejich živá vystoupení i počet následovníků v dlouhých pláštích a zaprášených kloboucích. Přesně před čtyřmi roky zažila londýnská Shepherd Bush Empire dvojici koncertů nazvaných "Ceromonies", které se staly základem pro třídiskový záznam s podtitulem "Ad Mortem/Ad Vitam". Pojďme se na něj tedy podívat trochu podrobněji.

Už od prvních momentů obrazového disku se neubráníte nostalgii. Za zvuků intra "Shroud" kamera snímá dlouhou frontu fanoušků před vstupem na koncert, podobně jako před čtvrtstoletím živák "Forever Remain". Nástup do koncertu je ale veskrze současný, do frenetického jásotu publika kapela nekompromisně nahustí vypalovačku "Straight To The Light" z prozatím poslední desky "Mourning Sun". O tom, že McCoy nehodlá pouze vzpomínat, svědčí i playlist - plná polovina skladeb pochází z 'posteliziovského' období. Perfektní zvuk rámují i vynikající světla, obraz je podobně jako v případě "Visionary Heads" mixem černobílých a barevných sekvencí. A není divu, vždyť i tentokrát se na výsledné podobě videozáznamu podílel Richard Stanley.

Následuje výlet na polooficiální řadovku "Fallen" ("From The Fire") či na nabroušený "Zoon" ("Penetration"). Publikum se oddává akrobatickým kreacím či obligátnímu nešvaru současnosti, natáčení na mobily. Zklidnění přichází teprve s dvojicí skladeb "Wail of Sumer" a "And There Will Your Heart be Also", kde Nephs naplno ukazují svou sílu, která tkví v jedinečné 'floydovské' schopnosti navození atmosféry. Registrujeme vynikajícího kytaristu Gavina Kinga i spíš průměrného bicmana Lee Newella, jehož rezervy naplno ukáže následná "Trees Come Down". Zřejmě největší hit kapely "Moonchild" zazní ve zkrácené 'First Seal' verzi, "Psychonaut" je ideální příležitostí pro exhibici basisty Jona Cartera. Závěrečný opus "Mourning Sun" jen podtrhuje současnou formu kapely, která (snad!) již brzy vydá další sólové album.

 


Fields of the Nephilim – Ceromonies 


Záměrně jsem se zatím nezmínil o výkonu Carla McCoye. Charismatický frontman řve, chrčí, zpívá i šeptá svým nezaměnitelným způsobem bez jakékoliv známky intonační nejistoty, jeho výkon je bezchybný. I přesto, že s publikem prakticky nekomunikuje (pouze dvakrát zazní děkovačka), drtivá většina obecenstva mu visí na rtech a hypnoticky sleduje každý jeho pohyb. Takhle vypadá legenda, která za půl roku oslaví padesátiny.

Podobně jako v případě DVD, i obě CD jsou průřezem tvorby původních Nephs a současné sestavy, kde McCoye obklopují o generaci mladší spoluhráči. První disk je obsahově téměř shodný s videem (přidána je jen valivá "Shine" z alba "Zoon"). Druhé CD nabídne nesmrtelnou "Preacher Man" s harmonikovým intrem, meditační "Requiem" a indusmetalovou "Xiberia". Opravdová lahůdka je připravena na úplný závěr. Mrazivá "Celebrate" s výborným outrem ve vás zanechá pocit , že jste právě slyšeli něco výjimečného.

Pokud ještě nemáte "Ceromonies" ve svých sběratelských poličkách, nešetřete a připlaťte si za limitovanou fan box edici. Tenhle počin bude chloubou vaší sbírky.

Hodnocení: 90%

fotn_ceromonies


Tracklist

Disc: 1 (CD)

1. Shroud
2. Straight to the Light
3. Penetration
4. Shine
5. Wail of Sumer
6. And there will your heart be also
7. Trees come down
8. Moonchild
9. Psychonaut

Disc: 2 (CD)

1. Intro (Harmonica Man)
2. Preacher man
3. From the Fire
4. Requiem
5. Xiberia
6. Zoon (Wakeworld)
7. Mourning Sun
8. Celebrate
 
Disc: 3 (DVD)

1. Shroud
2. Straight to the Light
3. From the Fire
4. Penetration
5. Wail of Sumer
6. And there will your heart be also
7. Trees come down
8. Moonchild
9. Psychonaut
10. Mourning Sun

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Díky za skvěle zápálenou recenzi, jdu nakupovat!
Navíc cena za tuhle nádheru je fakt férová - třeba tady [url]http://www.popron.cz/fields-of-the-nephilim-ceromonies-2-lp/s-310456/[/url]
Já bych doporučil tohle:<br />http://www.fields-of-the-nephilim.com/RK/Products/CEROMONIES_BOXSET.htm
No cena je fakt lidova teda...
Dík za link, hodil se, poněvadž včera jsem ten nákup už nestihla - spěchala jsem do kina na Iron Sky.
Opravil bych to "před několika týdny". Já mám album doma už asi 3 měsíce. Ten dřevěný box vypadá opravdu luxusně. Nevím jak kolega Nephilim, který ho zřejmě má, ale pro mě je to prostě ztráta peněz. Já nejsem sběratel pěkných krabiček, různých super ultra limited edition. Pro mě je vždy na prvním místě samotná hudba. Jedno album za 3000,- nebo podle ceny 6-9 různých alb. Pro mě jasná volba.
...když ji miluješ, není co řešit... ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.