Report ze 6. Prague Gothic Treffen

pgt6Vůbec poprvé proběhlo pražské setkání goths z celé ČR hned ve dvou klubech najednou. Jak to dopadlo?








 

Možná byste si řekli, že když už se něco dělá pošesté, nemůže se nic stát. Mýlka. Jak nás vyškolilo šesté pokračování největšího celonárodního setkání příznivců gotické subkultury Prague Gothic Treffen, i přes sebelepší přípravu se může semlít zkrátka cokoliv.

Odsuňme však pro účely reportu méně závažné problémy jako malicherné a zopakujme si (pro další generace) alespoň dva „bonbónky“, které nám osladily organizaci šestého PGT. Zaprvé to bylo překvapení ze strany plánované hlavní hvězdy akce, Ronnyho Mooringse, frontmana Clan of Xymox. Ten si již loni, kdy jsme jej zvali prvně, jaksi zapomněl poznamenat datum party do diáře, a tak nám nakonec dal košem ve prospěch hraní s kapelou na festivalu. Omluvil se a domluvili jsme se na opravném kole letos. Přestože byl termín oboustranně potvrzen, čtrnáct dní před konáním se dozvídáme, že Ronny nepřijede, protože si domluvil koncert s COX v domácím (!) lipském Moritzbastei. Situaci zachránila až pomocná ruka Petra Štěpána ze XIII. století, který se nakonec uvolil vůbec poprvé v životě zahrát na akci jako DJ.

Druhá legrace se vynořila vpředvečer akce, kdy se i přes opětovné telefonické ujišťování majitele klubu Central Station zodpovědný průzkumník naší skupiny vydal přímo na místo obhlédnout situaci, abychom se dozvěděli, že prostor je a bude zavřen. Štěstěna však nezůstala k temné scéně otočená zády, a tak se vlivem dobré konstelace a neúnavné píle Sama s Pavlem Zelinkou podařilo v hodině dvanácté domluvit náhradu v klubu Visitor. Ale dost už historie a přesuňme se na vrch Svatého kříže, kde pod organizační taktovkou Lyrel startoval letošní PGT pražský Gothic Picnic.
 

picnic


Sobotní odpoledne začalo nešťastně deštěm a to i přes to, že meteorologové slibovali krásné počasí. Jak smutně ale začal, o to líp dopadl, protože netrvalo ani 20 minut, mraky se roztrhaly a slunce na nás zaútočilo s nevídanou vervou. Už kolem čtvrté hodiny se na kopec trousily temně oděné skupinky s košíky plnými palačinek a vína, ale i s kočárky, dekami a krabicemi laskomin (děkuju za makové buchty, neměla jsem je snad tisíc let!). Účast byla nevídaná a nálada výborná přes to, že stínu bylo málo a pod makeupem jsme se začali trošku připékat.

Mezi celebritami jsme přivítali některé známé české DJs, ze Slovenska dorazili Zydrate project. Z dublinského klubu Dominion Alan Doherty (PGT se mu naštěstí kryla s návštěvou Prahy) a dorazil i DJ Spot, kterého uslyšíte na srpnové edici Saturday night freezer párty. Vládla extrémně přátelská atmosféra, mezi dekami bloudil i tým fotografů připravující knihu o pražských subkulturách, tu a tam si někoho odlovili a odfotili pro kapitolu, která bude pojednávat o českých goths.

Jak pokročil čas, došlo na vyhlášení soutěže Spooky Cookie. Všem zúčastněným děkujeme, byli jste stateční a báječní, ale vyhrát mohli jen první tři. Výhercem se stal sýrový dort s mrtvou kočičkou – díky bohu nám bylo dovoleno sníst ho a chutnal minimálně tak báječně, jako vypadal. A nápad s vlašským oříškem místo mozku jsme prostě museli ocenit! Gratulujeme ještě jednou, předali jsme volný vstup, pohár i další drobnosti a podarovali zbylé umístěné. Děkuji i porotě, hlavně slečnám z Poisoned Alice-magazínu pro lolity, byly jste krásné.

 

 

spookycookie


Teplo nás hezky rozleželo, piknik se protáhl o dobrou hodinku, ono s plným břichem se nikomu moc chodit nechce a na pobíhající děti v černém se hezky dívalo, ale samotná párty měla teprve začít. Průvod se postupně probral a odebrali jsme se do obou klubů, abychom si taky užili nějakou tu muziku.

Závěrem musím říct, že mě piknik překvapil, nečekali jsme ani tak hojnou účast, ani tak dobrou náladu, a o to jsme radši, že se to celé povedlo a splnilo svůj účel – poznat se a dostat se do nálady. Díky všem, za rok si to zopakujeme.

Mezitím se zbytek teamu od půl páté tísní v XT3, aby stihl všechno zapojit a připravit. Do útrob sice proniká až kolem šesté, ale co je to proti tomu, když vám „vybouchne“ celý klub? Jediným dokladem zpoždění mohou být členové CzS, spěšně dozdobující klub ještě za provozu po sedmé.

Dnešní DJský maratón otevírá nejzkušenější zástupce CZ Sanctuary DJs Crew Nephilim, jenž první přítomné účastníky, kteří opravdu dorazili už na sedmou, vzdělává i v zákoutích méně provařených tuzemských gotických písní.

Prvním milým DJským hostem byl dobře známý a mnoha hodinami hraní prověřený DJ Godefroi, který vzal posluchače na výlet ze známého stínu a ozvěn gothic rockových krypt až ke kamenným, pohanským nefolkovým modlám uprostřed temných hvozdů a zpět. Velmi příjemný a rozmanitý set skvěle nastavil atmosféru večera a navíc vyprovokoval první tanečníky v akci – ano, to znamená, že se tančilo již před devátou, což je na kytarovou stage v našich končinách výsledek vskutku ojedinělý a velmi povzbudivý – doufejme, že tím byl ustaven nový trend.

 

 

 

 

djgodefroi


I ve Visitoru se zábava pomalu rozeběhla v sedm hodin večer. Stejně chaoticky, jako byl klub kvůli výpadku Central Station Gallery zabrán, stejně chvatně byla zapojena technika většiny DJů. První hodinu odbavil Pavel Zelinka, který spíše než naplnění parketu tanečníky pomalu chystal přicházející návštěvníky náladou na dlouhou párty.

V osm hodin večer pak před už slušně zaplněný klub předstoupil ostřílený mazák Ron, který dobře lavíroval mezi tvrdší i jemnější, starší i novější větví temnější elektroniky. Na jeho set je možno se spolehnout a návštěvníci pomalu zaplnili parket pod pidipódijkem.

To samé můžeme prohlásit i o DJ Sinovi, který zprovoznil i vizuální doprovod svého setu, sestávající z prověřených fláků od Dance Or Die, Covenant nebo Mesh, mezi které se nenápadně vloudili i domácí Cartonnage nebo zcela nový projekt odpadlíků z And Ond – PAKT. Škoda jen, že těsně před vyvrcholením setu odmítl počítač poslušnost a dočkali jsme se pár desítek vteřin ticha.

Pak přišel čas pro aggrotech milce, pro které poprvé v Praze zahrála dvojice Zydrate P.Roject. Ti se do návštěvníků pustili zhurta a nazpět se jim dostalo synchronních tanečků stylově vyfešákovaných návštěvníků. Zatímco na Slovensku je aggrotech základem Cyber Heresy párty, na PGT6 delší set v tomto duchu ještě nemá šanci na úspěch. Vycítili to i Viktor s Divou a během chvíle umně zakormidlovali do oldschool vod, kde znovu nabrali na parket nové tanečníky. Kdo by čekal, že po Xotox set sympatických Slováků budou zakončovat takové fláky, jako Assimilate od Skinny Puppy nebo Blue Monday od New Order?

 

 

 

 

zydrate


Lehce po desáté přichází „výměna mečů“ i na kytarové stagi a za DJským pultem se zjevuje Petr Štěpán. Své příznivce vítá naprosto stylově hymnou od Sisters, aby se ve svém setu od starých žánrotvorných oblíbenců (Siouxsie, The Mission, Killing Joke…) dostal i k jejich současnějším potomkům (Star Industry a podobně), protnul vody elektroniky, líznul tvrdší kytarovou odnož s Tanzwut a připomenul tanečníkům punkové kořeny scény peckou od Sex Pistols. Profesionální DJskou práci (kdo by řekl, že šlo o premiéru?) podtrhnul frontman „Třináctky“ komunikací s publikem, a to nejen vizuálně, ale i přes mikrofon, kterým Petr oslovoval své fanoušky. Po přistání v bezpečném lůně domácího XIII. století nastal s příchodem půlnoci čas na krátký odpočinek od hudby a vylosování tomboly.

 

 

 

 

djpetrstepan


Tři balíčky, nabušené výhrami (doplněné dalšími dvěma cenami, které přibyly těsně před losováním), byly během deseti minut rozdány šťastlivcům a tak byl čas nechat na další dvě hodiny XT3ku v rukou losujícího leedského DJ De´Atha.

Ten, podle očekávání, opustil bezpečný přístav tradičních hitů provařených kapel a vydal se do rozbouřených vod nové slibné žánrové tvorby. Slibné akvizice ze všech koutů světa se mísily s jistotou a elegancí, která tanec nadšenců, evidentně sledujících aktuální death rock/post punk/goth dění (v čele s polskou deathrockovou dvojicí Cabaret Grey, pařící pod pódiem asi nejintenzivněji), stupňovala s každou skladbou. Pravda, toto hudební síto částečně profiltrovalo publikum a část těch, kteří přišli především trsat na klasiku, uklidilo ke stolkům či na druhou stage. I když zbytečně – ke konci se i oni dočkali jmen jako Bauhaus, Clan of Xymox, The Cure, Cult nebo Joy Division.

 

 

 

 

djdeath


To už se ale dávno přehoupla párty přes půlnoc i ve Visitoru a za drobný pultík se vtěsnal DJ Leo von Leibnitz spolu se svými kumpány z kapely Digital Factor, aby převzali taktovku nad electro stagí na další dvě hodiny. Po pár novinkách, které fungují v německých klubech (Combichrist nebo Faderhead) přešla trojice ke starším EBM nuggetům a parket byl plný. Nine Inch Nails, Front Line Assembly, Die Krupps, ale i Dive – to byly položky setu, který musel potěšit především milovníky devadesátkového EBM a ti pařili jako o život. Okolo třetí hodiny většina party spěje ke svému konci. Ne tak šesté pokračování PGT!

 

 

 

 

djleo


I když se může zdát, že ve čtvrt na tři ráno už pro DJe skoro ani nemá smysl začínat, poslední vystupující v XT3, německý DJ Cyberpagan, ukázal pravý opak. Zbytek osazenstva klubu, který ještě dokázal stát na nohou, se po rychlém občerstvení opět vrhnul na parket a tančil mezi židlemi na stolech, dokud od provozního nepřišel signál k definitivnímu ukončení produkce na kytarové scéně PGT. Cyberpaganův set s přehledem míchal méně známé umělce s hvězdami, staré s novým a svým způsobem tedy pěkně shrnul veškeré předchozí hudební DJské dění večera. Něco po půl čtvrté nám tedy nezbývá než si spolu se závěrečným dvanáctiminutovým opusem broukat „This is the end, my only friend, the end“ a uvádět klub do původního stavu. Pak už jsou jenom dvě možnosti – přesunout se na druhou stage, nebo na spoje.

 

 

 

 

djcyberpagan


Brněnský řezník Sickness se s návštěvníky electro stage bez ohledu na ranní hodiny nemazal a zasadil jim druhý aggrotech direkt, který pokračoval sérií políčků až do závěrečné rány z milosti v podobě kousku od Nachtmahr. To už klub obsadili i návštěvníci zavřeného klubu XT3, takže došlo k řadě diskuzí mezi kytarovými i elektronickými fandy. Škoda jen incidentu s odcizenou kabelkou jedné mladší návštěvnice, jinak bychom mohli mluvit o hladkém průběhu dění v klubu na Koněvově ulici. Pátá hodina ale znamenala stopku i zde. PGT6 končilo stylově za úsvitu, kdy už se každý správný upír musí vrátit do své rakve.

 

 

 

 

danced


Jako vždy u našich akcí, je těžké zhodnotit ji objektivně, takže následující řádky berte, prosím, čistě jako názor pořadatelů.

PGT6? Úžasné. Odměnou za všechny ty organizační trampoty a úlety před party nám byla vynikající akce, na které se opět sešly dvě stovky goths nejrůznějšího hudebního zaměření z různých koutů ČR a okolních otčin (zachytili jsme návštěvníky z Německa, Irska, Polska či Ruska a samozřejmě bratry Slováky).

Skvělou účast měl i picnic a sešly se i nějaké ty kulinářské výtvory do soutěže "Spooky Cookie" (velké díky Lyrel, která si celou tuto kratochvíli vzala pod patronát). Zahraniční DJští hosté byli vynikající nejen „profesně“, ale i lidsky (thanks a lot (alphabetically) to DJ Cyberpagan, DJ De´Ath, DJ Leo and Digital Factor a kolegové ze Zydrate Project!). Tuzemští DJs naproti tomu jasně ukázali, že s cizokrajnými parťáky umí držet krok (díky, pánové DJ Godefroi, DJ Petr Štěpán, DJ Ron, DJ Sickness a DJ Sin!).

Poprvé za šestiletou historii Prague Gothic Treffen se navíc organizátoři mohli spokojeně ušklíbat, když se při přebíhání mezi kluby premiérově dostavil pocit, že se akce alespoň decentně otřela o atmosféru lipského giganta. Stejně jako celosvětové setkání, od kterého jsme si před lety se vší nadsázkou nad vlastní maličkostí  scény propůjčili jméno, i zde se alespoň drobná část města zbarvila do černé a v ulicích bylo pokaždé možné natrefit na dobře naladěné černooděnce, přebíhající mezi jednotlivými stagemi. Už nyní je jasné, že do příštích ročníků budeme tuto 100% "Treffen" atmosféru opečovávat a pěstovat jako nejdůležitější část party. 

A v neposlední řadě – v klubech se tančilo od brzkých hodin až k zavíračkám. Můžeme snad PGT 6 zhodnotit jinak než nadšeně?

Největší dík ovšem samozřejmě patří vám všem příchozím za to, že jste se vyfešákovali, dorazili a udělali ze šestého pokračování událost, která zase mohla Prague Gothic Treffen posunout o notný kus dál a nabít nás pořadatelskou energií na dlouhou dobu dopředu. I na podzim pro vás samozřejmě chystáme další akce (především koncerty), takže se zase brzy uvidíme, ano? Už teď se ale těšíme na další PGT!

Fotky najdete v naší fotogalerii.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Trocha fotek: http://mi.rage.cz/2011/Prague_Gothic_Treffen-XT3_a_Visitor-6.8.2011
Díky moc, byla to nejlepší akce, kterou jsem snad v Čechách zažila, díky všem novým přátelů, kteří se k nám vlekli přes celou Evropu, díky DJs, byli jste skvělí!
jo bylo to fajn.. az na to vedro a na ten starac a jeho nasledky.. :-x :-)
Prozatím nejlepší setkání roku! Do příště se pokusíme maximálně posílit festivalovou "Treffen" náladu tak, aby si alespoň na jeden večer žádný z gothic/cyber/deathrock a jiných freaků v ulicích Prahy nepřipadal jako kachna na mušce místních xenofobů :)
Nezbyva mi nez se pridat se svym nadsenim z nejlepsi party roku & podekovat vsem organizatorum a akcnim ucastnikum! x] Fakt mam radost ze jsem PGT videla vyvinout se od prvni komorni party do tohohle formatu. Uz aby byl pristi rocnik tu :).
Perfektní akce!!! Skvělá atmosféra a spousta bezvadných účastníků. Chtělo by to další takovou akci co nejdřív!
"Díky moc porotě, hlavně slečnám z Poisoned-Alice." Já doufám, že to nemá být nějaká ironie :-D My jsme si totiž sedly pod kopec do stínu a doufaly jsme, že nás na vyhlašování třeba někdo bude shánět, ale jelikož nás nikdo nesháněl, tak jsme to prošvihly a když jsme se pak přišly zeptat, kdy se to bude vyhlašovat, jeden z fotografů nám řekl, že už je po všem :-D<br /><br />Jinak akce se opravdu vydařila, počasí taky, jen do klubu už jsme se pak nepodívala, takže nemůžu zhodnotit.
hrdě se hlásím k pravidelným účastníkům =) Nejvíc sem si asi užil party č.3 - čistě ze subjektivních důvodů (přestože sem ještě před půlnocí poblil v klubu Skutečnost celý schody a pak usnul někde venku za rohem na lavičce =DD ) DÍKY ZA PGT - je to má nejoblíbenější akce v roce, obdivuji CZS tým, posledním PGT jste nasadili laťku extrémně vysoko, jestli to bude v příštích ročnících šlapat alespoň z poloviny tak jako letos, máme se na co těšit. Zároveň Vám tuhle úlohu tak trochu nezávidím, podvědomě už píšu "o dalších ročnících" - a asi nebudu sám kdo s tím automaticky počítá =D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.