Report ze Zombie Walku 2010

Zombie Walk 2010Český Zombie walk oslavil své třetí pokračování stylově na Mezinárodní den rodiny. A jak to tedy 15. května 2010 v Praze dopadlo? Čtěte následující report.







 

Již třetí rok nepočetný pořadatelský tým Zombie Walku zhruba od desátého května nervózně sleduje předpovědi počasí a zdvíhá ustarané zraky k obloze. I přes nejlepší možnou organizátorskou vůli totiž větru a (především) dešti poručit nelze. A že si letošní květen s nervy opravdu pohrál, nejlépe dokazují předpovědi ze středy/čtvrtka před konáním akce, které vyhrožovaly přívalovými dešti a záplavami.

Bylo však již příliš pozdě něco měnit, cesta zpátky nevedla. Nezbývalo tedy než srdnatě opustit přístřešky a vydat se na Staroměstské náměstí k registračnímu stánku. Ani tady to však nevypadalo zcela vše podle původních předpokladů – dobrou polovinu prostoru neočekávaně zabíralo pódium oslav města Prahy a tradiční útočiště za pomníkem Jana Husa pro změnu velký stánek s pivem. Kolem půl třetí se již začali trousit první odvážlivci, kteří se rozhodli vůbec poprvé v historii českého Zombie Walku podstoupit adrenalinový zážitek a nechat se „sežrat“ bandou zombií. K nim se pozvolna přidávali první nalíčení zombivci, a tak bylo na čase otevřít oba dva registrační stánky a odbavovat průvody ze záhrobí.

Během několika desítek minut již shromaždiště zcela ovládl narůstající počet nemrtvých – někteří kolemjdoucí civilisté se smějí, jiní bázlivě mění směr zamýšlené chůze a téměř všichni si mohou ukroutit hlavy. Obloha se sice mračila a občas nabrala až hrozivě bouřkový nádech, prozatím jsme však byli spršky ušetřeni. Mezi účastníky se pomalu začaly objevovat opravdu nápadité a skvěle zpracované modely, z nichž některé rovnou dostaly zvláštní pásku, aby se večer utkaly o titul „Nejlepší zombie 2010“. Nechybí zde mrtvý motýl Emanuel i s Makovou panenkou, neúspěšný toreador s býčí hlavou skrz břicho, muž bez hlavy, myš v pasti, slečna s květináčem na hlavě, zombie bez spodní čelisti, mrtvá trojice „kačeřích kluků“, ale i muž s  trubkou skrz tělo, dělník s kotoučem cirkulárky zakousnutým v rameni, pohřební hlídka plavců i s červenými plováky, rozmlácený boxer, zombie rodinka (včetně opravdového nemrtvého miminka v kočárku), Nekroman a Patricia Day i s kartonovými kontrabasy, zesnulý příslušník VB, hasič, pirátka, zdravotní sestřičky, horník, Cruella De Vil, hlavní hrdina Falloutu, jeptišky, klaun, hippie a další a další vynikající kostýmy. 

Jak se blížil čas odchodu z náměstí, začalo se vzrušení v pořadatelských kruzích stupňovat  - že by letos opět padl rekord? Letmý součet vypadal přesvědčivě, více nám však měli potvrdit kolegové, kteří mají za úkol registraci uklidit. To už bylo něco po páté a čas vyrazit na pochod.



Zombie Walk Prague 2010 od DorflTheSane


Nemrtvý průvod si tedy začal za mručení a vrčení prokousávat cestu skrze zástupy nechápavých turistů, kteří rázem přestali fotit krásy hlavního města a zaměřili své objektivy na procesí. A když se pak mezi civilisty zničehonic objevily nenápadně označené oběti, po kterých se za nelidského ryku vrhla horda zkrvavených monster, jen málokdo z přihlížejících si mohl být jist, kde průvod začíná a kde končí – paráda, zafungovalo to na výbornou. Díky několika zastávkám předního voje a pomalejšímu postupu se i podařilo celý průvod udržet v daleko soudržnější podobě, nežli tomu bylo loni. Dokonce i nešvar „uchichotaných účastníků“ byl výrazně potlačen, ačkoliv stále byly k vidění párečky, které (ač v pěkných kostýmech) si ruku v ruce vykračovaly vycházkovým krokem a s úsměvem komentovaly dění kolem sebe. Ostatně, o trochu divočejší, kulhavější a hlasitější roleplaying by zástupu zombivců rozhodně neuškodil, ale pokud se podařila situace v roce 2010 o něco zlepšit, můžeme snad být do příštích ročníků optimističtí i v tomto ohledu.

Průvod o přibližném (rekordním) počtu cca 720 mrtvol se dopotácel až pod sochu svatého Václava, kde ochotně zapózoval desítkám cvakajících fotoaparátů. Zatímco pro někoho zde trasa zřejmě skončila, neboť se navzdory výzvám začal oblékat/fotit s ostatními/zvěčňovat s turisty, dobré dvě třetiny se vydaly opět dolů po Václavském náměstí a skrze vyděšené Příkopy na druhou polovinu cesty. Na konci pak čekala zasloužená oáza s názvem Chapeau Rouge – tak jsme tedy nezmokli, sláva!

Bohužel ale ani tady nebylo vše úplně podle plánu. Vlivem sledu neočekávaných událostí (nutno však dodat, že nikoliv pochybením klubu) nebylo možné otevřít nejspodnější undergroundové patro, a tak se veškerá živá produkce musela přesunout do přízemí. Během bleskové reorganizace se otevřely oba vstupy, stánek s triky (a dalšími upomínkovými předměty) a v prvním podzemním podlaží se pomalu rozjela afterparty. Ta zde pokračovala i přes produkci obou skupin Green Monster a Shits from Hell, které ovládly horní patro, až k vyhlášení nejlepší zombie. První zmiňovaní mazácky vysmahli svůj set a potvrdili tak stálou vysokou formu na domácí scéně, mladíci Shits From Hell pak velmi příjemně překvapili jak autorskou tvorbou, tak projevem, ve kterém si slovíčko „drive“ zaslouží třikrát podtrhnout.

V soutěži o přestávce mezi kapelami nakonec přítomní zombivci demokratickým hlasovým (doslova) systémem nakonec přiřkli prvenství Myši chycené do pasti, následované Mužem bez hlavy a Neúspěšným toreadorem na dalších příčkách. Po zhruba čtyřech hodinách setu Sanctuary.cz DJs, kroužících skrze psychobilly, horror/post/punk, gothic/industrial rock a toho kvalitnějšího z osmdesátých let je však třeba uvolnit prostor DJům Kayovi a Tvzexovi s jejich pravidelnou Bounce Bounce party.

To ovšem neznamená konec hraní, pouze přesun o patro výš, kde zbývající přeživší zombie, naředěné turisty, tančí v namáčknutém těsném šiku až do půl čtvrté ráno, kdy „živí“ nemrtvé počtem už několikanásobně převyšují. Ostatně, není divu – po zhruba 14 hodinách na nohou má energii už jen málokdo. 


Klikněte pro zvětšení


A na závěr pár slov od organizátorů:

MOC DĚKUJEME všem, kteří se nenechali odradit hrozbou nepříznivého počasí, dotáhli své kostýmy z nejrůznějších koutů republiky a nebáli se v zájmu věrohodnosti a originality obléci se i navzdory nízkým teplotám velice skromně – snad jste z toho nenastydli. Když řekneme, že letošní Zombie Walk předčil naše očekávání, rozhodně to není jen fráze – vzhledem k hrozícím dešťům jsme se báli sotva poloviční účasti a zcela upřímně nás ani nenapadlo, že bychom mohli pomýšlet na opětovné pokoření návštěvnostního rekordu. Jak bláhově jsme však podcenili soudržnost a odvahu nemrtvé komunity! A právě za tu vám všem patří náš veliký dík a smeknutí pomyslného klobouku až dolů!

Poděkovat ale chceme i za to, že jste se chovali ukázkově (nikdo nic neničil, nevypadal/nejednal jako pod vlivem jakýchkoliv látek) a PČR tak neměla důvod nám v průvodu jakkoliv bránit. Speciálně je tento odstavec věnován všem, kteří svůj kostým kořenili vidlemi, krumpáči apod. a kteří vstřícně obalili tyto potenciálně nebezpečné předměty obinadly/lepícími páskam – díky za spolupráci a pochopeníi. Snad bychom tedy neměli mít problém s povolením na příští rok.

Zvláštní dík patří všem, kteří nám pomohli organizačně či logisticky, kapelám a samozřejmě nemůžeme opomenout ani srdnaté oběti, které se svých rolí zhostily na výbornou – bez vás by byl letošní Walk poloviční! V neposlední řadě touto cestou děkujeme klubu Chapeau Rouge, kteří nám, ač sami zkoušeni nepřízní Osudu, vyšli vstříc a udělali maximum pro to, aby Zombie Walk afterparty mohla proběhnout alespoň v rámci možností podle plánu. A samozřejmě i „Tomu nahoře“, který má evidentně smysl pro humor, reality hacky a zombie recesi, pročež nás ušetřil nežádané mokré nadílky.

Pokud to tedy bude jen trochu možné, není důvodu, proč by Zombie Walk v roce 2011 neměl proběhnout! Pokusíme se na příští ročník o něco posílit jak organizační tým, tak počet „sežraných“ (snad se najde dost dobrovolníků), a především naplánovat trochu jinou trasu. Přijdete…?

Rozsáhlý fotoreport od Vojty Floriana najdete v naší Galerii, spoustu dalších galerií, videí a reportů hledejte na www.zombiewalk.cz,

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Rozhodne se na dalsi rocnik tesim, kazdy je totiz vzdy o neco lepsi...=]

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.