Rozhovor se Skeletal Family

skeletalfamily_sUž zítra nastane pro milovníky gothic rocku velký den – v tuzemské premiéře se konečně představí Praze britská gotická legenda Skeletal Family v původní sestavě. Zavolali jsme proto jejich zpěvačce Anne Marie Hurst a zeptali se jí třeba na to, proč se vlastně roku 1985 rozhodla odejít, jestli se něco bude dít s Ghost Dance, jaké to je, být zase dohromady se Skeletal Family a jak vnímala, když s nimi hrávala jiná zpěvačka, jak vidí vývoj gotické scény, jaké má sny nebo proč je v legendárním klipu na "Promised Land" tak vysmátá. A to samozřejmě není všechno.




CZ SANCTUARY: AHOJ ANNE MARIE, ZAČNEME ZLEHKA – JAK SE MÁŠ?

Anne Marie Hurst: Moc dobře, děkuju za optání! Jsme natěšení na koncertní výlet do Spojených států a do Prahy!

CZ SANCTUARY: A UŽ JSI TU NĚKDY BYLA?

Anne Marie Hurst:
Ano, ale jen jako turistka, ale poprvé tu budu hrát s kapelou, se Skeletal Family.

CZ SANCTUARY: NA TO SE MOC TĚŠÍME! JE SUPER, ŽE JSTE SE DALI ZASE DOHROMADY, ALE… PROČ JSTE SE VLASTNĚ TEHDY ROKU 1985 ROZPADLI? VŠUDE SE JEN TAJUPLNĚ PÍŠE O JAKÝCHSI „PROBLÉMECH“, KVŮLI KTERÝM JSI ODEŠLA A ZALOŽILA SI GHOST DANCE, ALE ŽÁDNÉ DETAILY. CO SE TEDY STALO?

Anne Marie Hurst:
Myslím, že jsme se hlavně začali rozcházet v názoru na další hudební směřování kapely. Po určitě době jsem začala mít pocit, že chci zkusit i něco nového, jiného, a proto jsem se dala dohromady s Gary Marxem ze Sisters of Mercy a založili jsme Ghost Dance. 

 

annemariedeathawk

 


CZ SANCTUARY: A JAKÉ TO JE TEĎ, STÁT PO TOLIKA LETECH OPĚT NA JEDNOM PÓDIU S TROTWOODEM A STANEM?

Anne Marie Hurst:
Je to absolutně fantastické! Znáš to, někdy prostě ztratíš cestu a začneš mít všeho dost. To se stalo i mně – když jsme se rozešli s Ghost Dance, měla jsem dojem, že jsem s hudbou nadobro skončila. Že toho mám plné zuby a kašlu na to. Pak jsme se před nějakými čtyřmi nebo pěti lety potkali se Stanem a já se mu svěřila, že mi zpívání chybí a chtěla bych se k tomu zase vrátit. Dohodli jsme se, že se tedy my dva dáme znovu dohromady, a když se pak Trotwood doslechl, že jsme spolu začali psát nějaké skladby, tak se k nám připojil.  

Tím tedy bylo jádro Skeletal Family zase pohromadě, ale protože Skeletal Family tou dobou ještě fungovali s jinou zpěvačkou, rozhodli jsme se pojmenovat projekt jednoduše Anne Marie Hurst. Kromě vlastní nové tvorby jsme občas přidali do repertoáru nějakou naší starší skladbu od Ghost Dance nebo Skeletal Family. A když se pak tehdejší Skeletal Family rozpadli, řekli jsme si, že vlastně máme pohromadě původní sestavu Skeletal Family a není tedy důvod, proč bychom si tak neměli zase začít říkat Skeletal Family. Proto tedy teď zase pokračujeme pod tímhle jménem.

CZ SANCTUARY: A SLEDOVALA JSI, CO SE ZA TU DOBU DĚLO U SKELETAL FAMILY? A POKUD ANO, JAKÉ JSI Z TOHO MĚLA POCITY? PŘECI JEN – CIZÍ ZPĚVAČKA, ZPÍVAJÍCÍ TVOJE PÍSNĚ… TO JE CELKEM TĚŽKÉ, NE?

Anne Marie Hurst:
Pravda je taková, že jsem tou dobou úplně vystoupila ze scény. Rozhodla jsem se založit rodinu, takže jsem měla spoustu starostí se dvěma malými kluky, kterým je teď 16 a 18. Tehdy jsem zpívání úplně pověsila na hřebík, takže mne to ani nijak netrápilo – samozřejmě i proto, že jsem měla pocit, že jsem „z toho už vyrostla“.

Tedy, po zpívání se mi samozřejmě stýskalo, ale když jsem o tom uvažovala, tak (kdyby tu byla bývala ta možnost) bych ráda šla zpívat do Ghost Dance. Ale musím přiznat, že je vyložená rozkoš zase vylézt na pódium a hrát se Skeletal Family. Miluju tyhle koncerty, dává mi to novou energii do života.

 

skeletalfamilyvwithouthurst

CZ SANCTUARY: TO JE MOC DOBŘE! JAKÝ BYL VLASTNĚ TEN ÚPLNĚ PRVNÍ IMPULS K TOMU, ŽE JSTE OFICIÁLNĚ OBNOVILI SKELETAL FAMILY?

Anne Marie Hurst:
To bylo na turné v Belgii, kde jsme jeli jako Anne Marie Hurst turné k nové desce, a ty koncerty se moc povedly. Bylo to poprvé po dlouhé době, co jsme zase vystupovali spolu, a přitom jsme za sebou měli tolik let společné existence do roku 1985 (já začala zpívat, když mi bylo 16). Vzpomínali jsme na to a chtěli jsme se do těch dob vrátit, protože nás moc bavily. 

Jasně, že jsme teď o mnoho starší, ale myslím si, že se do toho díky tomu dokážeme ještě víc položit. Tenkrát jsme se to prostě snažili s kapelou dotáhnout co nejdál, ale teď je to pro mne snad ještě víc vzrušující – práce a koníček zároveň…

CZ SANCTUARY: KDYŽ UŽ JSME V TÉ HISTORII, NEMŮŽEME MINOUT KLIP K JEDNOMU Z VAŠICH NEJVĚTŠÍCH HITŮ „PROMISED LAND“. NÁS VŽDYCKY ZARÁŽELO, JAK SE V TOM VIDEU TVÁŘÍŠ – SMĚJEŠ SE TAM A CHVÍLEMI VYPADÁŠ, ŽE JE TI SNAD I TRAPNĚ … MŮŽEŠ NÁM O VIDEU NĚCO ŘÍCT?

Anne Marie Hurst:
(záchvat smíchu) Jo, jasně. Klip vzniknul v jedné slavné části Yorkshire, kde je hodně útesů a skal. My jsme se prostě rozhodli, že na ně vylezeme a natočíme tam nahoře video. Mám pocit, že to bylo v dobách, kdy se videoklipy k hudbě moc nedělaly a nebyly příliš populární, takže jsme o tom vlastně ani moc nepřemýšleli. Spíš to byla taková hurá akce ve stylu „pojďme vylézt nahoru, užit si to, zasmát se…“ Vlastně jsme nikdy neměli v úmyslu tohle video vydat. 

Ale je pravdou, že alespoň dobře ukazuje tu odlehčenější stránku kapely – nikdy jsme totiž nebrali věci zbytečně moc vážně. Stejně jako spousta ostatních kapel, i my se rádi od srdce zasmějeme a dobře pobavíme. Tak to máme třeba i na pódiu při koncertech, akorát to zase až tolik neukazujeme publiku, zůstává to na pódiu. 

 

 


Skeletal Family - Promised Land (Official Video 1984) 


CZ SANCTUARY: KDO JE VLASTNĚ, KROMĚ PŮVODNÍ SESTAVY VÁS TŘÍ, AKTUÁLNĚ V KAPELE? MŮŽEŠ NÁM PÁNY TROCHU PŘEDSTAVIT?

Anne Marie Hurst:
Ano, máme bubeníka Adriana, kterému se říká „Ozzy“ a je s námi nějakých šest nebo sedm měsíců. Na druhou kytaru máme Owena Richardse, který hraje se Skeletal Family zhruba tři a půl roku. To jsou tedy nové přírůstky, a jinak je tam samozřejmě Stan Greenwood a Roger "Trotwood" Nowell, se kterými jsme byli členy původních Skeletal Family. A funguje to moc dobře, protože Ozzy a Owen jsou o něco mladší než my, což dává kapele novou energii a zvuk. 

CZ SANCTUARY: TAKŽE BY SE DALO ŘÍCT, ŽE JSTE SI POŘÍDILI NOVÝ RYTMICKÝ MOTOR…

Anne Marie Hurst:
Jo, to by se dalo (smích). A je super, že je naše hudba baví, i když si pamatuju, že když jsme Ozzymu poprvé pustili skladby od Skeletal Family, nebyl z nich zrovna odvázaný (záchvat smíchu).

CZ SANCTUARY: KDYŽ UŽ JSME NAKOUSLI TY „ROZDÍLNÉ GENERACE“, NEJDE SE NEZEPTAT, JAKÁ TEHDY BYLA GOTICKÁ SCÉNA?

Anne Marie Hurst:
Nás moc bavila. Byla vzrušující. Bylo skvělé sledovat, jak tahle scéna začala odbočovat z punkové exploze. Já tedy stejně nosila černou už předtím a měla ráda různé netradiční účesy, ale najednou jsme měli ten pravý prostor dělat spoustu odlišných, nových věcí. Zapadli jsme do gotické scény i s názvem naší kapely. Ale na druhou stranu tam, kde jsme žili, to moc lidí nechápalo. Myslím si, že gotika ve smyslu hudby i módy je v současnosti mnohem větší, než když jsme tehdy vyrůstali my. 

 

SkeletalFamilyskeletal_family


CZ SANCTUARY: PŘESNĚ NA TO JSME SE CHTĚLI ZEPTAT – JAK POHLEDEM ČLOVĚKA, KTERÝ ZAŽIL PŮVODNÍ GOTICKOU SCÉNU, VNÍMÁŠ TU SOUČASNOU? JESTLI ROSTE, VYHASÍNÁ NEBO TO VLASTNĚ UŽ VŮBEC NENÍ GOTICKÁ SCÉNA, JAK TAKY PÁR LIDÍ TVRDÍ…

Anne Marie Hurst:
Ne, já myslím, že je dokonce ještě větší – hodně hrajeme v Německu, kde je scéna fakt velikánská. Ale to platí obecně o celé Evropě. Podle mého je scéna větší než vůbec kdy předtím.

CZ SANCTUARY: FAKT? VIDĚNO OPTIKOU SCÉNY ČESKÉ REPUBLIKY JE TA TENDENCE VE SROVNÁNÍ TŘEBA S TÍM, JAKÝ BYL ZÁJEM TŘEBA PŘED SEDMI LETY, SPÍŠE KLESAJÍCÍ…

Anne Marie Hurst:
Jo, to je ale pravda. Já si myslím, že problém tkví v té celosvětové ekonomické krizi, která nás všechny postihla. Kvůli tomu spousta lidí už musí trochu přemýšlet o tom, na které kapely se vlastně vypraví. Samozřejmě, že se to méně dotýká těch velkých kapel, které pořád mohou jezdit, koncertovat a vydělat si tím nějaké peníze. Tak to ale bylo vždycky. Mladší, začínající kapely mají tu pozici nesrovnatelně těžší. 

I to ale není nic nového, a platí to i pro ty starší kapely našeho typu, protože i my jsme začínali. Těch sedmnáct let, co jsem byla na scéně, bylo v tomto ohledu celkem těžkých. Museli jsme velmi často dělat takové „balíčky“, kdy se třeba tři nebo čtyři gotické kapely domluvily na společném turné, aby se vůbec mohlo uskutečnit. To ale funguje moc dobře i v současnosti, protože existuje tolik různých hudebních druhů a tolik rozličných kapel, ze kterých si můžou fanoušci vybrat. Pořád ale platí, že musíš mít ke kapele nějaký vztah, abys vyrazil ven a zaplatil peníze za její koncert.

 



Skeletal Family – She Cries Alone


CZ SANCTUARY: A JSOU NĚJAKÉ SOUČASNÉ KAPELY ZE SCÉNY, KTERÉ BY BAVILY TEBE?

Anne Marie Hurst:
Jo, mám ráda Rhombus, se kterými jsme odehráli pár koncertů. A taky Last Cry jsou moc dobří. Máme i pár oblíbených kapel z Evropy, se kterými jsme hrávali. Já ale vždycky poslouchala spoustu různé hudby, můžu všechno od country přes blues až k soulu a rocku. V mé hudbě je proto vždycky tolik různých vlivů, že mám vlastně vždycky tak trochu štěstí, když vydržím jednu kapelu poslouchat delší dobu. Jedna z mých nejoblíbenějších kapel jsou aktuálně The Damned. 

CZ SANCTUARY: NO ABY NE! AKORÁT SI S TOU NOVOU DESKOU NĚJAK DÁVAJÍ NA ČAS. A KDYŽ JSME U TOHO – JE NĚCO, NA CO BYCHOM SE MOHLI U SKELETAL FAMILY TĚŠIT V BUDOUCNU? TŘEBA ALBUM NEBO TAK?

Anne Marie Hurst:
Jo, uvažujeme o tom, že bychom udělali pár singlů – zatím tedy spíš něco kratšího než regulérní album. Máme pár nových skladeb, které bychom, po boku těch starých klasik, rádi zahráli i v Praze. Tam už se vážně těšíme, ačkoliv si teď nevybavím, jak že se jmenuje ten prostor, kde hrajeme...

CZ SANCTUARY: PALÁC AKROPOLIS. TAM BY TO MOHLO BÝT DOBRÉ…

Anne Marie Hurst:
Ano, to určitě. Nás to koncertování prostě baví, dokážeme hrát klidně víc než hodinu v kuse, takže je někdy trochu těžké nás dostat z pódia (smích). 

 

annemarie13


CZ SANCTUARY: TO ZNÍ DOBŘE! A MÁŠ TŘEBA JEŠTĚ NĚJAKÉ PLÁNY NEBO SNY, ČEHO BYS CHTĚLA SE SKELETAL FAMILY DOSÁHNOUT?

Anne Marie Hurst:
No, upřímně řečeno, byla bych moc ráda, kdybych zase mohla začít dělat Skelatal Family na plný úvazek jako dřív. To ale bohužel zatím moc nejde, protože ty peníze nejsou všude takové, jaké by člověk potřeboval. Ale ptali jste se na sny, a tohle by určitě takový splněný sen byl – hrát se Skeletal Family na „hlavní pracovní poměr“ a vydat desku. A hodně hrát po Evropě. A po Státech. Teď hrajeme v Mexiku. Prostě dostat se na všechna ta místa, kde nás lidi ještě neviděli, mít možnost objevovat různé kontinenty a kultury. 

CZ SANCTUARY: A GHOST DANCE JSOU Z TVÉHO POHLEDU UŽ DEFINITIVNĚ UZAVŘENÁ KAPITOLA?

Anne Marie Hurst:
Ano, to jsou.  Sice jsme teď s Cherry Red Records domluvili vydání nového CDčka, ale to bude jenom o starých skladbách, které se předtím daly sehnat pouze na vinylu.  To vyjde příští měsíc jako dvouCD se 16stránkovým bookletem, který jsem pomáhala napsat. Bude to takový hezký balíček, pěkný vánoční dárek, nicméně co se samotné kapely týče – já a Gary Marx, se kterým jsme kapelu zakládali, teď děláme každý úplně jiné věci. On dokonce žije ve Španělsku, takže si nemyslím, že by se mu chtělo sem jezdit na zkoušky a na koncerty. 

CZ SANCTUARY: BUDEME MÍT TEDY MOŽNOST ALESPOŇ SLYŠET NĚKTERÉ SKLADBY OD GHOST DANCE I V PRAZE?

Anne Marie Hurst:
Ano a to mám radost. Tím, že jsem zpívala s oběma kapelami, hrajeme i jako Skeletal Family pár hitů od Ghost Dance.  Takže ano, i v Praze je uslyšíte.

 

ghostdance


CZ SANCTUARY: NO TAK TO SE TĚŠÍME. ČILI NAŠE POSLEDNÍ KLASICKÁ OTÁZKA – JE NĚCO, CO BYS CHTĚLA VZKÁZAT NAŠÍM ČTENÁŘŮM? 

Anne Marie Hurst:
Jen bych řekla – pokud chcete vidět fakt dobrou gothicrockovou kapelu, přijďte na koncert. A určitě se nebojte za námi přijít na kus řeči, protože tam budeme celou dobu a moc se na tuhle show těšíme. Ale to i na celé překrásné město pražské, protože je doopravdy magické. 

CZ SANCTUARY: MOCKRÁT DĚKUJEME, UŽ TEĎ SE NEMŮŽEME DOČKAT!

skeletalfamilylogo

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.