Vanessa - nečekaný návrat do agónie

vanessa_1Legenda české EBM scény Vanessa se vrací na scénu. V současné době je v přípravě nové album "Ave Agony", okolo kterého se to hemží známými jmény. V souvislosti s avizovaným návratem nás zajímalo, co na návrat Vanessy říkají další persóny tvrdě elektronické scény.

 

 

 

 

Všem dotázaným jsme položili dvě následující otázky:

 

1) Co pro tebe Vanessa znamenala/znamená?
2) Co říkáš na její návrat na scénu?

 

VeNa (No Name Desire)
VeNa_-_No_Name_Desire1) No pro mě Vanessa znamená legendu domácí EBM, společně s Gun Dreams a slovenskými The Dark. Vzpomínám si, jak jsme na střední začátkem 90. let vymetali prakticky všechny tyto koncerty. Zároveň to ale vyvolává ve mně trochu úsměvu, když si vzpomenu na samplování mrknutí feťákova oka, nebo na další legendární kausy, co se okolo Vanessy točily. Třeba hacknuté konto Míša Danem Rodným a dalo by se pokračovat. Myslím si, že tyhle "mediální" kachny měly z určité části hodně velký vliv na návštěvnost koncertů Vanessy. Stavěly je do pozice jakých si "vyvrhelů", takže třeba na Petynce kdysi bylo na koncertě i 800 lidí. To si myslím, že se současné EBM kapele, aby na ně u nás přislo tolik lidí, nemůže ani zdát. Ale ono to bude taky tou současnou dobou. Ty koncerty byly hodně dobrý, na spoustu z nich si vzpomínám, jako by to bylo včera, dalo by se o nich dlouho povídat…
2) Celkem příjemně mě to překvapilo a jsem z toho i do jisté míry nadšený. Taky proto, že se po letech do sestavy vrací Dan Rodný. Jsem na to moc zvědavý, jak bude spolupráce Dan/Samír/Mirek fungovat a co z toho vznikne. Přeci jenom Vanessa a Vanessa Gun zněly jinak. Na druhou stranu mám z toho trochu i obavy, protože známe z mnoha případů, že ne každý comeback se vyvede. Ale věřím, že kluci to vědí taky, a věřím, že se s tím poperou dobře. Držím jim moc palce, ať se deska vydaří! A těším se na shledanou na nějakém tom koncertě Vanessy ;-)

 

Kryštof Peterka (Immunology, 4Lynx)Immunology_Krytof
1) Na střední škole jsem poslouchal světovou EBM a logicky jsem se dostal i k Vanesse. V Praze, v klubu Bunkr to tenkrát byly opravdové žně tvrdé elektronické hudby. Vedle Project Pitchfork zde hráli Cat Rapes Dog a dokonce se jednou přejíždělo z Belmonda z Vanessy na Das Ich, protože oba koncerty probíhaly ve stejném termínu. Každý den jsem se ocital ve svém paralelním světě, kdy jsem za izolací pěnových sluchátek svého walkmena prožíval jinou realitu. Prokopával jsem se ven, na první jsem zaměřoval cíl a žhnul ve vesmíru jako IO.
2) Opravdu s napětím očekávám, s jakou Vanessa přijde! Přestože jsem byl s Danem Rodným o víkendu u něj doma, kde mi ukazoval své nové studio, a plánovali jsme společnou rodinnou dovolenou, nepustil mi ani notu :) Respektoval jsem to, jen mě zajímalo, zda je Samír textově ve formě a zda to bude česky. Dostal jsem na oboje pozitivní odpověď ...

 

Ryby (Aliens Production, Disharmony, Oxyd)

Ryby_-_disharmony1) Líbí se mi album Monogamy...
2)Dnes už neznamená návrat žádného hudebního tělesa nic...

 

 

 

 

mirColon (K.I.F.O.T.H.)Kifoth_-_mirCOLON
1) Vanessa je nesporně ikonou na Česko-Slovenské EBM scény. Nemá tu následovníka, který by byl porovnatelně aktivní na naší scéně jako Vanessa. Já i K-head jsme byli hrdými členy fan klubu Vanessa.
2) Zatím nekomentuji. S úžasem a nadšením sleduji tento proces. A neskromně si přeji, aby se jim comeback vydařil jako Skinny Puppy či Leaether Strip / Klute.

 

 

 

Josef Sedloň (Radio 1)
josef_sedlo1) Vanessa byla vedle Gun Dreams po revoluci vůbec první EBM kapela u nás. Jejich sound byl čistě elektronický, oproti Gun Dreams Mirka Papeže, a v té době si myslím, i co se týče pódiové prezentace, byla Vanessa velmi ojedinělá záležitost na naší domácí hudební scéně.
2) Dan Rodný byl vždy velký hudební talent, a to nejen v oblasti elektroniky. A tak věřím, že přijde opět s něčím neotřelým a osobitým, a že to nebude jen staré cliché.

 

 

 

 

Pavel Kracík (bývalý blízký spolupracovník kapely a novinář specializující se na gotickou scénu)

pavel kracik

1) Začátkem roku 1989 mě poslal kamarád z Toronta album Vivi Sect Vi od Skinny Puppy a od té doby jsem propagoval EBM při svých pátcích na Strahově v klubu 007, a také od roku 1990 v pořadu Nezávislá scéna v Československém rozhlase a v tisku. Když jsem od jara 1990 pracoval jako label manager ve vydavatelství Globus, přišlo mi logické prosadit k vydání dv ě EBM alba, a to Disco Bastards od Vanessy (del Rio) a Ho Scelto od Gun Dreams. Jako producent  jsem se nestaral jen o vydání alba, ale i o jeho propagaci a shánění koncertů (třeba toho ve věznici ve Valdicích). Následné album Vanessy „Flashback“ produkoval můj “compadre” z Aion labelu Dušan Vozáry (dříve Oceán, Fiction, dnes Banana Zeros). Samíra jsem znal už dřívějších let (1987-8). Nezapomenu na šílené párty, co udělal u mé tehdejší dívky..… a především na okamžik, kdy po hodinách strávených na baru mne Samir řekl „a takto rychle nám uteče i život". Vanessa tedy pro mě dnes stejně jako včera znamená především Samír. On je od přírody entertainer; hvězda z tisíce a jedné noci a můj amigo.
2) Jsem tomu rád a doufám, že jejich návrat bude stejně úspěšný jako v případě Skinny Puppy s albem I'mmortal a nastartuje v Česku nový zájem o EBM jako Hocico v Mexiku. Spojení Samíra a Dana Rodného bylo vždy pro českou scénu přínosné.
 
 

Louis Zachert (Ionic Vision, Black Wedding)
louis_zachert1) V raných devadesátých, kdy jsem často pendloval mezi jižním Německem a Prahou, mi jeden z mých českých přítel/kolegů dal vinyl kapely, kterou jsem předtím neznal: Vanessy del Rio. Ihned mne zaujal poctivý "anarchistický" přístup k hudbě. Ta - někdy dost - podivná směs různých stylů a hudebních vlivů mi připomněla úplné začátky německé NDW (Neue Deutsche Welle) s kapelami jako "Foyer des Arts" (http://en.wikipedia.org/wiki/Foyer_des_Arts ) nebo "Geisterfahrer" (http://de.wikipedia.org/wiki/Geisterfahrer_(Band). Stejně tak bych mohl zmínit i úplně první nahrávku "DAF". A najednou se začátkem devadesátých objeví tenhle "divný" projekt, pojmenovaný podle 70/80.kové pornohvězdy, který vytváří tenhle úžasný electro zvuk s velmi "trash" a "punk" přístupem" Naprosto skvělé, ihned jsem si to zamiloval. Jak píšu tyto řádky, je mi trochu smutno, že jsem neměl příležitost tuhle hudbu slyšet již dobrých deset let, protože se můj vinyl někde ztratil .... Ale to je jiná písnička, takže musím zapátrat v poměrně hluboko ve svých vzpomínkách z pozdních devadesátek :). Jelikož mne vždy oslovovala hudba a projekty, opouštějící vyjeté cestičky, považuji "VdR" (kromě dalších) za jednu z kapel, která ovlivnila můj osobní hudební vývoj - ačkoliv to z mé aktuální tvorby asi není příliš patrné. Vanessa zkrátka určitě JE kusem mé osobní hudební skládačky!
2) Musím přiznat, že jsou to pro mne vynikající zprávy! DAF jsou znovu zpět, "Killing Joke" loni vyjeli na masivní turné, Gary Numan stále odvádí skvělou hudební práci - tolik předchozích "hrdinů" se znovu objevuje! Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že jejich hudba nezapadá do současné "moderní" hudební scény, ona stále JE moderní. A to dává výborný příklad té "mladší generaci", že je možné zůstat mladý a současný, pokud se nepokoušíte nacpat do hudebního klišé. Zkrátka dělejte své vlastní věci, a budou si vás pamatovat, dokonce i když současná "velká jména" opustí scénu. Jako důsledek věřím, že "VdR" budou pokračovat ve své fantastické práce z devadesátých let. Jsem zvědavý a veeeeeeeeeeeeeelmi natěšený.

 

Jan Kruml (Radio 1, Nová Alternativa)jan_kruml
1) Jedna z mála kapel, která u nás hrála elektroniku tak, jak jsem měl tenkrát nejraději.
2) Užasný! Zrovna jsme o tom nedávno s kamarádem klábosili, že by to bylo fajn, kdyby se kluci dali dohromady. Těším se, co nového dá partička dohromady. Zároveň si moc rád zapařím na starý dobrý fláky! Nechce se mi ani věřit, že by nové album produkoval Alexander Hacke. Paráda. Jen doufám, že Vanessa neztratila koule :)

 

 

 

 

Zdeněk Vovesný (Tear)
Prdy_-_Tear1) Famózní logo Monogamy.
2) Těším se a držím palce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radim „Stork“ Čáp (Depressive Disorder)Radim_-_Depressive_Disorder
1) Vanessa je pro mě legenda. V době kdy dělali elektroniku, tady byl na tuhle muziku hlad a jim to šlo hodně dobře. Mám jejich desky a občas si je dávám.
2) Jsem zvědav… :)

 

 

 

 

 

 

Richard Viduna (autor fanouškovských stránek www.vanessa-target.net; mulpHia)
Richard_Viduna_-_Mulphia1) Flashback a Monogamy .. jednoznačně nejlepší počiny co se týče český produkce a spousty vzpomínek. Obě desky sjíždím s železnou pravidelností dodnes.
2) Očekávám mrdku stylu Vanessa Gun, už dle sestavy .. takže nezájem.

 

 

 

 

 

 

Godefroi (manažer Vanessy v devadesátých letech)Karel_Hron
1) Připomíná mi to, co jsem v devadesátých letech dělal, a asi jsem dělal dost divný věci.  V hudbě, textech a prezentaci bylo hodně nápadů, mystifikace a černýho humoru. Zjištění, že většina lidí to naopak bere vážně, Vanessu hnalo dál.
2) Demosnímky, co jsem slyšel, zněly dost nadějně. Kluci jsou ve formě, ostatně, patnáct let – to je jen okamžik.

 

 

 

 

 

 

Jana Kománková (Report, Radio 1)
Jana_Komnkov1) Byla jednou z prvních kapel, o kterých jsem v nějakých 18 letech psala (tehdy se ihned ozvali a láteřili, že moje připomínky o tom, že si půjčují od jiných EBM kapel, ale vůbec nejsou pravda:). Takže na Vanessu nikdy nezapomenu:)) Hudebně to pro mě byla spíš jaksi zážitková věc než že bych je nějak adorovala. 
2) Bude to dobrá komedie.

 

 

Dan Trávníček (XProduction)Dan_Travnicek_copy
1) Vannesa pro mě znamená kult a vstup do zakázané zóny…
2) Já říkám, tento návrat bude o hudbě, textech, živém hraní, profesionalismu, srdci, vztahu k muzice…! Je pro náš label čest je mít v katalogu a při poslechu prvních věcí můžu v klidu říct, že to, čím Vannesa byla … tak stále je a hlavně bude!

 

 

 

 

 

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Cus!To že Vanessa byla legenda v 9o-letech a dost hlasitě se podílela na české Ebm scéně je bez debat.<br />Ale to je už celý pryč.<br />V součastné době na české ebm/electro scéně operuje pár zajímavých spolků..<br />A proto jsem zvědav jak to celé dopadne.<br />Už se těším na cd a jsem zvědav jak se s tím Vanessa popere.
http://www.lidovky.cz/legendarni-cw3-/ln_noviny.asp?c=A090916_000055_ln_noviny_sko&klic=233320&mes=090916_0

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.