Strašání v říjnu

Halda filmů v kinech, potěšení pro kingomily, lovecraftofily i fans českého hororu. Rozhodně se mezi dlabáním dýní nudit nebudeme!

Tentokrát nás žádný velký biják nečeká, ale to neznamená, že nenajdeme žádnou záminku k případné osahávačce ve zšeřelém sále opuštěného multikina. Většinu z nás by kupříkladu mohl vyděsit snímek s všeříkajícím titulem "Stáhni a zemřeš". Ale nebojte se. Nováček Justin Dec nenatočil horor o záhadném zabijákovi všech online pirátů světa. Natočil jen horor o jedné aplikaci.

"Parta přátel si pro legraci nainstaluje aplikaci, o které se tvrdí, že umí předpovědět čas zbývající do smrti. Je to trapný pokus o žert nebo již každému začal děsivý odpočet?"


Stáhni a zemřeš - trailer
 
Další porci intelektuální zábavy jistě nabídne také "Zombieland: Rána jistoty". Dekádu po prvním snímku, který naředil seriálový pokus, je Woody Harrelson a jeho parta zpět. Režie se opět ujal Ruben Fleischer, který se naposled snažil blísknout komiksovým "Venomem".
 
"Deset let poté, co se Zombieland stal hitem a kultovní klasikou, se hlavní protagonisté (Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslinová a Emma Stoneová) opět spojili s režisérem Rubenem Fleischerem (Venom) a původními autory Rhettem Reesem a Paulem Wernickem (Deadpool) ve filmu Zombieland 2: Rána jistoty. V pokračování napsaném Rhettem Reesem, Paulem Wernickem a Davem Callahamem projde naše čtveřice zabijáků komickým zmatkem přes Bílý dům a srdce země. Střetnou se nejen se spoustou nových zombie, kteří od prvního filmu vznikli, ale i s některými přeživšími lidmi. Ze všeho nejvíc je ale ohrožují narůstající problémy jejich vlastní, chatrné improvizované rodiny."
 

Zombieland: Rána jistoty - trailer

Máte rádi zombíky? Tak jedeme dál. "Voda, krev, rakije a zombie epidemie" Predraga Liciny je taky plný nemrtvých, humoru a klišé, leč místo jisté americké ošuntělosti nabízí balkánský pohled na věc, což pro někoho může být osvěžující a pro někoho naopak málo popcornové. Výběr už je na vás.

"Oproti počátku 21. století doznal celý svět zásadních změn. Vlivem globálního oteplování se voda stala dražší než ropa. Bohatství bohatých tedy plyne zejména z obchodu s vodou. Ten, kdo ovládá vodní zdroje, má i moc a neštítí se ničeho, aby zlikvidoval konkurenci. Klidně infikuje obyvatele státu, na jehož území se nachází dobrá voda (v tomto případě malého, ze světového hlediska zcela bezvýznamného Chorvatska) smrtícím zombie-virem! Chorvatsko, sedm let po bankrotu. Malá skupina bohatých je stále bohatší a chudí jsou den ode dne chudší. Záhřebský bonviván Mića patřící mezi chorvatskou smetánku se toho dne věnuje svému obvyklému dennímu programu. V červeném kabrioletu objíždí drahé restaurace, v luxusních obchodech upgraduje svou garderobu, navštěvuje masážní salony, pečuje o svůj zevnějšek a balí holky.

Nejvíc se ale těší na návštěvu kina a další díl populární fantasy série o chrabré spasitelce chorvatského národa, kterou hraje jeho tajná láska Franka Anić. V té chvíli ještě netuší, že právě s ní bude záhy zachraňovat celé Chorvatsko před zombie epidemií. A Mićo není zdaleka jediný, kdo bude v následujících dnech překvapený vývojem událostí. Všemocná korporace ovládající světové zdroje vody brzy zjistí, že na Balkáně fungují poněkud jiná pravidla než ve zbytku světa... Voda, krev, rakije a zombie epidemie není jen další obyčejný zombie film. Je to zároveň akční a napínavá road-movie, řemeslně skvěle zvládnutá postapokalyptická science fiction, komedie plná svérázného balkánského humoru, ale především je to chorvatsko-srbský film, který se vysmívá všem balkánským nacionalismům..."

Voda krev a rakije a zombie epidemie - trailer
 
Usmějete se možná i během sledování osudů jednoho německého násilníka ve filmu Fatiha Akina (bombová revenge jízda "Odnikud") "U Zlaté rukavice". Celkově to ale , jak se zdá, velká legrace nebude, což je po všech těch nechtěných i chtěných hororových komediích docela osvěžení.
 
"Nekompromisní portrét zvráceného psychopatického násilníka ovládaného nenávistí k ženám, sexuální nenasytností a sentimentalitou, ale také sociální studie o odvrácené straně tehdejšího ekonomického zázraku v Německu, kdy jednotlivci zmítáni válečným a poválečným chaosem trpěli naprostým nedostatkem sebedůvěry."
 

U Zlaté rukavice - trailer

V říjnu si člověk klasického hororu příliš neužije, ale paradoxně je tu dost snímků, které se o něj buď otírají, nebo si rozšafně půjčují jeho kulisy. Což vlastně koresponduje s halloweenskou náladou. Do kin se tak kupříkladu vrací "Addamsova rodina". Chcete vidět Morticii a Gomeze v animáku?

"Máte pocit, že vaše rodina je divná? Připravte si prsty na lusknutí! Na plátna kin se vrací ikonická rodina, která každý rok vyhrává všechny soutěže na Halloween. Tentokrát se členové této vtipné a výstřední rodinky představí v animované podobě. Malí i velcí diváci se mohou těšit na skvělou zábavu, protože Addamsovi se budou snažit mermomocí dokázat, že dobří sousedé jsou pro své okolí k nezaplacení."

Addamsova rodina - trailer

Nejednoho bubáka svým lookem před pěti lety zaujala taky pohádka o královně Zlobě. Pokud patříte mezi ně, nebo na sobě pozorujete jistou náklonost ke starším ženám, potom můžete vyrazit na "Zlobu: Královnu všeho zlého".

"Přešlo pět let. Královna černé magie Zloba žije spokojeně na čarovných Blatech a její kmotřenka Růženka dospívá. Jejich vzájemný vztah, který se zrodil ze zrady a pomsty, rozkvetl a zkošatěl. Nicméně nenávist mezi lidmi a kouzelnými bytostmi nezmizela. Svatba mezi princem Filipem z království Ulstead a Růženkou ze sousedních Blat je důvodem k radosti, a mnozí doufají ve spojenectví mezi znesvářenými světy. Avšak nečekaný zvrat událostí a setkání s novými mocnými spojenci dostane Růženku a Zlobu na opačné strany Velké války, která podrobí jejich rodinná pouta náročné zkoušce."

Zloba: Královna všeho zlého

Dost bylo pohádek a komedií, pojďme si raději číst. Stephen King jede jako parní válec a Dobrovský ho do fans střílí s neumdlévající kadencí. Je až obdivuhodné, že je u nás někdo, kdo Stephena kupuje dál a dál. Přejme mu to. Tento měsíc je navíc pestrý. Máme tu totiž jednu románovou novinku, jeden reprint a jednu teoretickou práci. Začněmež novinkou.

Tou je román "Povznesení", jehož hlavní hrdina neustále ztrácí na váze a můžete si tak vzpomenout na pětatřicet let staré "Zhubni", které mistr vydal pod pseudonymem Richard Bachman.

"Scott Carey vypadá stále stejně, přesto ale neustále ztrácí na váze. Je tu také pár dalších podivností. Váží stejně v oblečení i bez něj. Se svým problémem se svěřuje doktoru Ellisovi. Kromě toho se Scott ve městečku Castle Rock, kde se odehrává celá řada Kingových příběhů, potýká s problémy s lesbickým párem, jejichž pes pravidelně vykonává svou potřebu na Scottově trávníku.

Jedna z majitelek je přátelská, druhá studená jako led. Snaží se otevřít v Castle Rocku restauraci, místní komunita je však vůči homosexuálnímu páru zaujatá. Když Scott pochopí předsudečné myšlení včetně vlastního, snaží se pomoci. Nepravděpodobné spojenectví, každoroční běžecký závod a tajemství Scottova trápení nakonec probouzí v lidech, kteří sobě i ostatním „dopřávali“ tolik zlého to nejlepší."
 

 

Ještě jednou vzpomeňme Richarda Bachmana. Před čtyřiceti lety vyšel pod tímto pseudonymem Stephenu Kingovi román "Dlouhý pochod". Nyní vychází u Dobrovského jeho třetí vydání u nás.

"Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo postavit se na start a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytýčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí: tři napomenutí znamenají definitivní konec v soutěži. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, Dlouhý pochod přežije jen jeden z nich... "

 


Stephen King a filmové podoby jeho románů a povídek - to je kapitola sama pro sebe. Je jich mnoho, ale jen zlomku z nich se podařilo zachytit či dokonce předčít kvalitou svou předlohu. Zorientovat se v Kingových adaptacích můžete díky knize Iana Nathana "Stephen King ve filmu", kterou vydává Dobrovský.

"Kingovy romány, novely a povídky se staly předlohami celkem pětašedesáti celovečerních filmů a třiceti televizních filmů a seriálů, které leží v samém srdci hollywoodské zábavy. Tato díla představují podstatu hororového žánru a zároveň předkládají divákům panorama amerického života.

Publikace, doprovázená celou řadou známých i méně známých fotografií, představuje nejkomplexnějšího průvodce filmy a televizními seriály, jež vznikly na základě Kingových literárních děl. Pojednává o všech verzích Kukuřičných dětí, pokrývá a zpracovává každý nový remake od Carrie až po To a vynáší na světlo všechna temná zákoutí Kingovy představivosti.

Kniha obsahuje rovněž neotřelé recenze, rozhovory, informace z natáčení a životopisné detaily, díky čemuž je splněným snem pro každého znalce díla mistra hororu i všech filmových fanoušků."
 


Hned několik důvodů k radosti budou mít obdivovatelé díla H. P. Lovecrafta. Straky na vrbě nerecyklují jeho tisíckrát vydané výtvory a naopak představují hororového klasika coby básníka v knize "Houby z Yugoothu".

"Lovecraft proslul jako autor hororů a tvůrce bájného Cthulhu. Nyní se vám představí coby básník, který sepsal 36 sonetů o hrůzách i lákadlech kosmu. Krom mrazivých pocitů se však v Houbách z Yuggothu setkáte i se starými známými - Plíživým Chaosem, shoggothy či Azathothem. Vkročíte opět do Innsmouthu i Snových říší. To vše v češtině i angličtině, s předmluvou od jednoho z předních znalců Lovecraftova díla, S. T. Joshiho, a s rozborem celého cyklu básní."Yuggoth fhtang! Yuggoth čeká!""
 


Značně populární je u nás série antologií povídek inspirovaných právě H. P. Lovecraftem "Černá křídla Cthulhu" S. T. Joshiho. Laser vydává už čtvrtý výběr kratších prací inspirovaných univerzem H.P.L..

"Již čtvrtá kniha oceňované antologie, která představuje ty nejlepší moderní lovecraftovské povídky. S. T. Joshi, největší žijící odborník na Lovecrafta a jeho dílo, opět namíchal delirický koktejl starých mistrů, vycházejících hvězd i jmen spojených doposud s hororovým undergroundem. Nutnost pro fanoušky díla H. P. Lovecrafta, vesmírné hrůzy i moderního hororu."
 


Nebezpečí z nepřátelského vesmíru na naši domovinu číhá v románu "Parazit". David Koepp se rozhodl, že odtud hodí na Zemi nějaký sajrajt a nechá nebohé vědce, ať už si s jeho rošťárnou poradí sami. Vydává Argo.

"Před třiceti lety Roberto Diaz a Trina Romano, odborníci na bioterorismus, nechali uprostřed západoaustralské pustiny srovnat se zemí celou vesnici, když zjistili, že její obyvatele krutě pozabíjela parazitická houba či plíseň, která se sem dostala z vesmíru v jedné z nádrží, jež do tohoto Bohem zapomenutého koutu zeměkoule spadla..."

 


Novým hororovým románem se může pochlubit také tuzemská scéna. Petra Bočka jste nejspíš zaznamenali hlavně coby literární dvojče Miloslava Zubíka, s nímž často spolupracuje. Novinka "Mízožravci" je však jen a pouze jeho dílem, keré vydává Golden Dog Martina Štefka.

"Martin Novák se vrací do rodného města uložit urnu s babiččiným popelem. Opravdu přináší smrt svým blízkým? Anebo za tím vězí něco jiného? Má s tím snad něco společného tajemný spolek Ochránci Háje, který se vine historií města jako jedovatý had? Proč jsou Martinovy vzpomínky na dětství díky tomu temnější, než by měly být? Vždyť už tenkrát umírali lidé..."

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.