SEZNAM KAPEL NA XVIII. PRAGUE GOTHIC TREFFEN JE KOMPLETNÍ

Největší setkání goths v našem regionu uzavřelo soupisku účinkujících kapel pro letošní ročník.

Tak nejprve holá fakta. Osmnáctý ročník Prague Gothic Treffen proběhne ve dnech 25. a 26. srpna 2023, místem konání budou kluby Fuchs2 a Bike Jesus, které najdete na ostrově Štvanice nedaleko centra Prahy. Během dvou dnů vám představíme celkem 14 kapel, o afterparties se postará několik DJs a dojde i na tradiční Gothic Picnic, který proběhne v sobotu odpoledne.

Jakkoliv se bráníme označovat Prague Gothic Treffen jako festival, je to právě pečlivě vybraná kolekce nových i zavedených jmen scény, která do české metropole každoročně naláká stovky návštěvníků nejen z Čech a Slovenska, ale také z řady dalších zemí z Evropy či mimo ni. Doposud jsme vám představili osm interpretů, které budete moci vidět na letošním PGT. Je to mexicko-německá úderka Rabia Sorda, německý postpunkový kult Pink Turns Blue, švédští inovátoři Agent Side Grinder, berlínská klubová senzace NNHMN a jejich gothrockoví sousedé Golden Apes, turecká darkwave/postpunková formace Ductape, britsko-holandská glam/EBM dvojka Dead Lights a hamburská kometa Grundeis. Dnes k nim připojíme dalších šest jmen, na která se v srpnu můžete těšit. Pojďme si je tedy představit.

Polskou hudební líheň bude letos zastupovat pětice Już Nie Żyjesz. Postpunková formace z Łódźe funguje od roku 2011 a členové kapely jsou pevně svázáni s agilní alternativní scénou ve svém rodném městě. Już Nie Żyjesz ve své tvorbě kladou důraz na punkovou energii s novovlnnými a coldwave odkazy, kterou doplňují depresivní texty s expresivním vokálem Pawła Strzelce. Nejlepším důkazem toho je prozatím poslední album "Tragedia" z roku 2019. Kapela si na PGT odbude svou českou koncertní premiéru.

 

Gothicrockovou zachmuřenost protkanou záblesky darkwave či postpunku přijede představit italská formace Noktva. Pětičlenná kapela fungující od roku 2017 zaujala už svým předloňským debutovým albem "Like Seven Forgotten Tales". Desku vydanou na respektovaném polském labelu Bat-Cave Productions označila řada hudebních médií (včetně našeho webu) za nejlepší nahrávku roku 2021. Hutný hudební základ doplněný deathrockem načichlým vokálem zpěvačky Miriam zaručeně bude patřit k ozdobám letošního PGT. Také Noktva se představí českému publiku vůbec poprvé.

 
Pařížský hudebník a producent Sydney Valette patří ke jménům, která jste ve svých přáních zmiňovali nejčastěji. Svérázný hudební chameleon začal svou hudební pouť kolem roku 2005 jako většina elektroniků, tedy skládáním hudby doma u kláves a počítače. Dnes má na kontě šest alb (aktuální, nazvané "Home Alone" vyšlo loni) a celou řadu singlů, EP či remixů. Sečtěte darkwave a synthpop, vynásobte futurepopem a dark technem a navrch ještě přičtěte zlomek EBM: taková je hudební rovnice tohoto originálního umělce, který svým vystoupením na loňském WGT odrovnal kolegu Pavla (zde najdete jeho report). Jeho českou premiéru si určitě nenechte ujít!
 

 

Electro. New Wave. Cyberpunk. Fetish. Rock'n'Roll. Glam. Tyhle a dalších deset škatulek můžete přihodit k následujícímu jménu, ale všechny jim budou těsné. Legendární britské seskupení Sigue Sigue Sputnik vzniklo již v roce 1982 a za svou dlouhou kariéru zažilo masivní komerční úspěch i spolupráci s největšími hvězdami světové hudební scény. Nadčasová hudba a charakteristická spacepunková image je dodnes poznávacím znakem tohoto originálního souboru, který bude pátečním headlinerem letošního ročníku Prague Gothic Treffen. Kapela v posledních letech koncertuje jen sporadicky a jejich energií nabitá vystoupení patří k velkým zážitkům. Buďte u toho!

 

I tentokrát dáme prostor dvěma tuzemským projektům, které najdete i na naší aktuální kompilaci Dark Tunes vol.III. Brněnská formace Latexotiq ve své tvorbě spojuje elektronickou hudbu a zároveň lásku k fetish estetice. Ve Vídni usazená česká skladatelka a producentka Misha potom představí svůj projekt Warteraum, který zkoumá temné aspekty elektroniky a industriálního popu. 
 

 

Prague Gothic Treffen toho samozřejmě nabídne ještě mnohem víc. V současné době kompletujeme soupisku DJs, chystáme letošní merchandise a připravujeme několik dalších překvapení, která na vás budou poslední srpnový víkend na Štvanici čekat.

Už se těšíte stejně jako my? Mezitím si rozhodně pořiďte vstupenku v předprodeji u GoOut.cz, které nyní zakoupíte za předprodejovou cenu 890,- Kč (+ poplatky). Jednodenní vstupenky nebudou v prodeji.

 

XVIII. PRAGUE GOTHIC TREFFEN 
25. - 26. srpna 2023, kluby Fuchs2 a Bike Jesus, Praha 7 - Štvanice
live: Sigue Sigue Sputnik (UK), Rabia Sorda (MX/DE), Pink Turns Blue (DE), Agent Side Grinder (SE), Sydney Valette (FR), NNHMN (DE), Golden Apes (DE), Noktva (IT), Ductape (TR), Dead Lights (NL/UK), Grundeis (DE), Już Nie Żyjesz (PL), Warteraum (CZ(AT), Latexotiq (CZ) + DJs.
Předprodej: 890,- Kč + poplatky (GoOut.cz).

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Co mají Sigue Sigue Sputnik společného s gothic???? NIC!!!! Byl to jen dobrý popík v osumdesátkách ... Rabia Sorda ..... radši nic .... Pink Turns Blue jsou skutečný skvost ---- na třetím místě .... :-( Jediná pořádná gothic banda, co by si zasloužila samostatný koncert a ne být v téhle pseudo břečce, co j nesahá ani po kotníky.
Děkujeme za zpětnou vazbu. S vaším hodnocením nesouhlasíme. A to z toho titulu, že už léta nikdo nebere za gotickou hudbu jen pravověrný gothic rock. Podívejte se na všechny zahraniční gotické festivaly, případně zalistujte v knížkách, které se historií gotiky věnují a jsou obecně brány za velmi dobře pojaté (viz knížky Natashy Scharf nebo teď čerstvě Johna Robba). My to chápeme obdobně. Každý žánr má právo na vývoj, ať už se nám to líbí nebo ne. Zakonzevovat gotiku by znamenalo jí zabít.
Absolutní hovno. Někdo ze Sanctuary potřebuje zažít nostalgický koncert z dětství kazet co tenkrát brousil.
A já měl za to, že festivaly se pořádají, aby na ně přišli návštěvníci.... stále se evidentně máme i po tolika letech co učit!
Ví se v jaké sestavě vystoupí Sigue Sigue Sputnik?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.