Rozhovor s X-Fusion/Noisuf-X

xfusion_sDnešní rozhovor patří hlavní postavě vlivných power noisových projektů X-Fusion a Noisuf-X, Janu Lehmkämperovi. Díky našim německým kolegům a čerstvě i tuzemské posile Marcelovi, si tak můžete přečíst nejenom o nové desce X-Fusion, inspiracích a zvucích, ale i o práci na desce Tyske Ludder, sociálních sítích, Apokalypse, nejisté situaci umělců a dalších zajímavostech.




CZ SANCUARY: NAZDAR JANE, NEUPLYNUL ANI ROK OD VYDÁNÍ POSLEDNÍHO POČINU NOISUF-X "EXCESSIVE EXPOSURE" A UŽ JSI VYDAL NOVOU DESKU X-FUSION. TO JSI NA NÍ ZAČAL PRACOVAT HNED PO VYDÁNÍ NOVÉ DESKY NOISUF-X, NE?

Jan: Ahoj, vlastně jsem s psaním začal ještě před vydáním „Excessive Exposure“. Album je vždy hotové tak 3 měsíce před vydáním – to pak pracuješ s vydavatelstvím na marketingovém plánu, promotion, distribuci atd. Během tohoto času jsem samozřejmě v neustálém kreativním procesu. To je přerušeno pouze masteringem nebo produkcí dalších kapel.

CZ SANCUARY: V JEDNOM Z LOŇSKÝCH ROZHOVORŮ JSI NAČRTL OBRAZ VELMI NEJASNÉ BUDOUCNOSTI OBOU TVÝCH PROJEKTŮ, KDYŽ JSI ŘEKL, ŽE NEVÍŠ, JAK DLOUHO SI JEŠTĚ BUDEŠ MOCI DOVOLIT TEN LUXUS PSÁT MUZIKU. JAK VYPADÁ BUDOUCNOST TEĎ, O JEDENÁCT MĚSÍCŮ POZDĚJI?

Jan: Přestože je toto téma už trochu vyčpělé, s hudebním byznysem to jde z kopce a to se samozřejmě týká i naší scény. Před lety, pokud tvá hudba byla dobrá, jsi mohl zaznamenat rostoucí prodej nosičů a dalších věcí. Dnes jsi rád, když udržíš prodej spolu s exponenciálně rostoucí fanouškovskou základnou. Samozřejmě nečekáš, že v téhle branži zbohatneš, ale jako kapela chceš reinvestovat do dalších projektů. Tak z toho ostatně budou něco mít i posluchači. Osobně, kdybych v sobě neměl tu ohromnou vášeň pro muziku, bych se na to už dávno vykašlal – finanční stránka věci není zrovna to co by člověka motivovalo. Jsem zvědavý, kdy dosáhnu toho bodu zlomu. Ještě pořád mám naději, že se z toho brzy dostanu. V minulosti měl člověk fanoušky, nyní už máš jen posluchače. Bohužel.

CZ SANCUARY: PODLE NĚKTERÝCH ZMÍNEK V TISKU JE DESKA "THORN IN MY FLESH" DALŠÍM MILNÍKEM V TVRDÉ ELEKTRONICKÉ HUDBĚ. CO SI O TOM MYSLÍŠ?

Jan: Samozřejmě je to ten nejlepší kompliment, jakého se může člověku dostat. Ale nakonec se každý musí rozhodnout sám za sebe, jestli s tím bude souhlasit. Raději přesvědčuji skrze svou hudbu než přes slova či různá prohlášení.

CZ SANCUARY: POJĎME SI PROMLUVIT O NOVÉ DESCE. I KDYŽ JSI PROHLÁSIL, ŽE NOVINKA X-FUSION NEBUDE ZAMĚŘENÁ NA TANEČNÍ KLUBY, JE NA NÍ SPOUSTA TRACKŮ JAKO "HOLY GRAIL" NEBO "EASY TO HATE", KTERÉ VYLOŽENĚ KLUBOVĚ ZNÍ. BYL TO TEDY ZÁMĚR, NEBO POUHÁ NÁHODA?

Jan: Nebyl to záměr. Píšu hudbu tak, jak ji cítím. Když vybírám tracky pro desku, dělám to tak, aby to byl mix orchestrálek, středního tempa a rychlých úderek – zkrátka aby poslech nenudil. Za ty taneční věci může zřejmě vliv Noisuf-X. Tím jak pracuji na obou projektech souběžně, se nevyhnu křížení. Nemohu zkrátka ze dne na den jen tak „přepnout“ z jednoho projektu na druhý.

CZ SANCUARY: KDYBYS MĚL VYSVĚTLIT ZÁKLADNÍ KONCEPT DESKY "THORN IN MY FLESH" V PÁR SLOVECH, CO BYS O NÍ ŘEKL?

Jan: Úžasný barevný mix opravdu temných songů :).

CZ SANCUARY: VE SKLADBĚ "STRANGE NEW WORLD" JE MOŽNÉ SLYŠET JAKÝSI ZVUK SYNTETICKÉ KYTARY. JE TO NOVÝ ZVUKOVÝ PRVEK X-FUSION?

Jan: Ne, kytarové prvky byly v X-Fusion využívány do určité míry od samého počátku. Někdy byly slyšitelnější, někdy více či méně zkreslené. Vlastně je jen velmi málo nástrojů, které bych se nikdy neodvážil použít. Rád experimentuji.


xfusion_3

 


CZ SANCUARY: "FUNERAL CORTEGE" JE VELMI TEMNÁ EPICKÁ SKLADBA. CO TĚ INSPIROVALO PŘI JEJÍM PSANÍ?

Jan: Vlastně ve většině případů neumím říci odkud pochází má inspirace a kreativita. Ale speciálně u orchestrálek vždy vidím obrazy sekvencí, které se snažím obtisknout do hudby. Vždy to přijde s mou náladou, stejně jako snění. Bude to mít nějakou příčinu, ale většinou nejsem schopen vysvětlit odkud se bere. Možná je to tak lepší.:)

CZ SANCUARY: "KALT" JE JEDINÝ SONG V NĚMČINĚ. JE NĚJAKÝ DŮVOD, PROČ TAKÉ NENÍ ANGLICKY?

Jan: Vlastně ani ne. Prostě jsem to tak cítil. Čas od času cítím, že bych měl udělat něco v němčině. Jsou určitá témata a určité texty, které lépe vyzní v právě v ní. A samozřejmě je to také můj rodný jazyk a tak jsem v něm jistější co se týče frázování a rytmu. V angličtině tak dobrý nejsem.

CZ SANCUARY: 3 POJMY A TVÉ NÁZORY NA NĚ: DVACÁTÁ WAVE GOTIK TREFFEN...

Jan: Pokud vím, tak hrát tam nebudu, takže tam ani nepojedu. Uvidíme co přinese budoucnost.

CZ SANCUARY: MYSPACE VERSUS FACEBOOK...

Jan: Poslední dobou mě obojí celkem nadzvedává. Kdo chce 100% informace, musí na mé stránky. Komu stačí 5%, může mrknout na Facebook a podobně. Nelíbí se mi rozvoj těchto sítí. Jsou kapely, které se opravdu snaží mít namakané stránky, ale všichni stejně běží na sociální sítě, kde jsou kapely neustále obhlíženy a nuceny prezentovat se daleko schematičtěji a prefabrikovaněji, s omezeným prostorem pro individuálnost a mnohem omezenější informační hodnotou. To je na hovno! Raději se věnuji vlastnímu webu – nemám čas udržovat aktuální všechny ty různé sociální sítě. Preferuji investovat svůj čas do muziky a na FB a Myspace mít jen základní informace.A abych byl upřímný, na těchto sítích jsou tuny falešných profilů, takže nikdo, kdo se k mé hudbě chce vyjádřit, si nemůže být jistý, že se ke mně tyto informace přes Facebook nebo Myspace dostanou.

CZ SANCUARY: PERFEKTNÍ SOUNDTRACK K NEMESIS...?

Jan: Apokalypsa, pokud už se blíží (nebo už je tady??), se nevejde do délky jednoho alba. Naštěstí je tady už spousta desek od X –Fusion :)

CZ SANCUARY: NEPŘEMÝŠLEL JSI NĚKDY O ZPĚVU BEZ ZKRESLENÍ HLASU?

Jan: Abych pravdu řekl, na novém albu žádné zkreslené vokály nejsou. Jen jsem použil efekt páskové saturace, to je celé. Použít čistý vokál by nebyl zas takový rozdíl, ale znělo by to jako black metal – způsob zpěvu je stejný. Ale jestli se ptáš na opravdový zpěv tak musím říci, že preferuji řev. Ten vyjadřuje mé emoce daleko upřímněji.

CZ SANCUARY: MASTEROVAL JSI NOVÉ ALBUM TYSKE LUDDER, KTERÉ VYCHÁZÍ V BŘEZNU. JAKÝ JE PRO TEBE ROZDÍL, PRACOVAT NA CIZÍ MUZICE?

Jan: Pro mou vlastní hudbu je kreativita to nejdůležitější. Mastering je více technický proces. Nerýpu se v cizí hudbě, pouze se nahrávku snažím dostat do zvukové podoby, která se kapele líbí. Mastering je pouze poslední tečkou na zvuku a není to zas taková zázračná práce jak si spousta lidí myslí. Tu nejtěžší práci už udělala sama kapela. Zdravím Tyskes a přeju hodně štěstí!

CZ SANCUARY: BUDEME MÍT ŠANCI TĚ VIDĚT I V ROCE 2011 ŽIVĚ?

Jan: Ale jistě. První data živých vystoupení Noisuf-X již byly potvrzeny (Klagenfurt, Braunschweig, Antverpy, Benátky atd.). Můžete je najít na našich stránkách. Jak víš, nebudu vystupovat s X-Fusion.

CZ SANCUARY: A JAK VIDÍŠ SVOU DALŠÍ BUDOUCNOST? VYJDOU NOVÍ NOISUF-X V ROCE 2012, NEBO MÁŠ JINÉ PLÁNY?

Jan: Na novém materiálu pro Noisuf-X už nějakou dobu dělám. Kdy a jak se to vydá, to zatím nevím. Možná, že už letos, ale od toho jsme ještě daleko.

CZ SANCUARY: POSLEDNÍ SLOVA ROZHOVORU PATŘÍ JEN A JEN TOBĚ...

Jan: Rád bych poděkoval všem, kdo oceňují a podporují mou hudbu. Všechny ostatní uvidím během soudného dne, abych jim urval uši! :). Chcete-li nakoupit hudbu, poslechnout nějaké skladby a další info, navštivte mé stránky www.x-fusion.com.

CZ SANCUARY: DÍKY MOC ZA TVŮJ ČAS A PŘEJEME TOBĚ I VŠEM TVÝM PROJEKTŮM MNOHO ÚSPĚCHŮ!

Jan: Díky. Potěšení je (jako vždy) na mé straně.

 

xfusion_2

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.