Report z brněnského křtu Vanessy

Vanessa BrnoDva měsíce po vydání comebackové desky „Ave Agony“ přijela legendární EBM úderka Vanessa do Brna, aby místním dala okusit říznou porci své staronové tvorby. Tam jsme samozřejmě nemohli chybět.






 

První letošní vystoupení Vanessy bylo situováno do brněnského prostoru Fléda. Naše redakční vozidlo vyrazilo s obavami z předpovědi počasí s velkou časovou rezervou, a tak jsme zaparkovali před klubem někdy okolo šesté večerní. Uvnitř v sále zatím ještě probíhaly zvukové zkoušky a obsluha za bary teprve fasovala zboží, přesto se klub rychle plnil, a tak se mohli návštěvníci naladit na oldschoolovou notu setem Dje Pavla Zelinky. Věková skladba se v mnohém shodovala s tou pražskou, drtivá většina příchozích už překročila třicítku, electromládeže bylo na místě poskrovnu.

To už se ale otevřela vrata, vedoucí do hlavního sálu Flédy a nedočkavci mohli obsadit první řady pod pódiem, kterému vévodila (prozatím zakrytá) krychle, skrývající ve svém lůně kopii elektrického křesla. Ještě předtím ale došlo, stejně jako v Praze, na předkapelu a spřátelené druhy z Insanie, kteří zde naposledy předvedli některé ze svých starších nevergreenů. Na spadnutí je totiž jejich nová deska „Kult hyeny“ s jedním Samirovým textem v kousku "Potkan v hlavě". Insania znovu předvedla svůj svérázný mix punku, hardcoru a metalu a už od prvního tónu bylo jasné, že doma má nesrovnatelně silnější fanouškovskou základnu než v Praze. Třičtvrtěhodina s brněnským kvartetem dobře nažhavila publikum, aby se chvilku po desáté večer rozeznělo, až po zadní bary napěchovanou Flédu, dvojité Vanessí intro a bodový reflektor prořezával jednotlivé řady návštěvníků.


Vanessa v Brně


Po něm už nastoupila pětice na značky a show mohla začít skladbou "Zrcadla", která startovala už pražský křest kapely. Tentokrát k žádnému výpadku proudu nedošlo, takže vzápětí následovaly další novinky z Ave Agony "Chci zmizet", "Mukamba" a "Den, kde jsme ztratili koule". Už po této čtveřici skladeb bylo jasné, že Vanessa zní kompaktněji, sehraněji a rozhodně suverénněji, než 17. prosince v KC Vltavská. Velkým rozdílem byly nejméně o 40% razantnější bicí Jardy Stuchlého. Dan Rodný často sahal po elektrické kytaře, především v první polovině koncertu jí měl na krku takřka neustále. K velkému posunu došlo i v zadních projekcích, které byly nejméně z jedné třetiny jiné. Sám jsem si po křtu v Praze stěžoval na zbytečně explicitní stránku videí a musím v uspokojením konstatovat, že kvalita velmi propracovaného obrazového doprovodu už ztratila onu „šmíráckou“ pachuť a naopak dokázala výborně podtrhnout prezentované písničky.

Po hostovačce Polyho v garážovém coveru "Primitiv" a punkovém "Fízlu na speedu" došlo na předvedení zásadního artefaktu na scéně – elektrického křesla z dílny Pabla de Saxe. Tentokrát křeslo krásně svítilo a blikalo, kouř zpod jeho sedadla efektně stoupal vzhůru a performerka Lola byla po Samirově výzvě „Usmažte tu kurvu!“ alegoricky odpravena na onen svět. Po klipové "Ahoj, chcípni" si Samir mohl odpočinout během výborné instrumentálky "Tragikomix", aby po "Nechtěné magii" došlo na celý blok starších pecek. V rychlém sledu přispěchala vypečená trojice "Vyvrhel", "Jimmy Jones" a "Jidáš", během kterého došlo na nečekaný dárek kapely směrem k návštěvníkům koncertu – rozsévání fosforeskujících živých červů do publika. Deštník nikdo pohotově nevytáhl, asi si Brňáci pořádně nepročetli dobrou Samirovu radu z pozvánky na koncert.


Vanessa v brně


Zajímavý postřeh: publikum v Brně reagovalo diametrálně odlišně než v Praze. Zatímco v Praze nebyla nouze o časté skandování a přídavky byly opravdu vydupány díky uragánu ze strany publika, Brňáci byli v této činnosti o stupeň vlažnější. Na rozdíl od mrtvých zadních řad v Praze, ale publikum na Flédě zuřivě trsalo po celé ploše hlediště, kdy sám jsem byl velmi blízko vroucímu kotli mezi zvukaři a barem.

Koncert se řítil do finále. Nejdříve došlo na sekec v podobě "Spolkni ďábla", aby poté přišlo největší překvapení celého koncertu, na desce mírně chudokrevný příbuzný "Smrad z lidí", překopaný do nové, neskutečně šlapavé podoby. Bravo. Když po ní pětice zamávala obecenstvu, ani rozjetému publiku se nechtělo z reakce věřit, že tohle by měl být konec večírku..... a taky že nebyl :). Nejdříve přišlo dvojité zpomalení s "Flashback" a "Babylon" (tomu osobně nemůžu přijít koncertně stále na chuť) a proti nim vystartoval party banger "Jedu do pekla". V druhém extra nášupu pak Samir dal správně (!!!) text k "Prokopat se ven" a úplně závěrečná "Kolumbie" už byl spíš takový jam, který završil povedený druhý návrat Vanessy na česká pódia.

Co následovalo po půlnoci? Návštěvníci si mohli zakoupit v bohatě vypraveném výklenku s merchem nové album Vanessy, trička, mikiny a další suvenýry, kterým vévodil masivní artefakt - postavička Samira na elektrickém křesle. No nekupte to! O zábavu se pak až do půl třetí staral za DJským pultem DJ Nephilim, který nadvakrát vyšrouboval atmosféru Flédy až někam do apokalypticko-breakcoreovým metám. Fanouškům, kteří se bavili až do této hodiny, patří náš dík!

Plusy

  • evidentně sehranější kapela s řezníkem Jardou Stuchlým za bicími
  • vylepšené projekce
  • funkční elektrické křeslo
  • vynikající nová verze Smradu z lidí

Mínusy

  • osobně jsme s hladinou hluku problémy neměl, mluvil jsem ale se spoustou lidí, pro které už hladina hluku byla příliš vysoká a sound kapely se jim sléval do jedné koule
  • elektrické křeslo sice fungovalo, ale stále jsem přesvědčen, že je příliš málo využité
  • Samir neukázal holej pupek :)

Tracklist

Preintro + intro
Zrcadla
Chci zmizet
Mukamba
Den, kdy jsme ztratili koule
Primitiv
Fízl na speedu
Mezihra s předvedením elektrického křesla
Ahoj, chcípni!
Tragikomix
Nechtěná magie
Vyvrhel
Jimmy Jones
Jidáš
Spolkni ďábla
Smrad z lidí

Flashback
Jedu do pekla
Babylon

Prokopat se ven
Kolumbie

Fotoreport si můžete prohlédnout v naší Galerii, videa čekejte v průběhu několika málo dní.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Mě teda zlehka píská v uších ještě teď, dva dny po koncertě... :cheer: <br />ale rozhodně bych si netroufnul říct, že by se zvuk slejval do hlukový koule. Zřetelný to bylo docela dost.
Hudba byla dobře nazvučená,ale občas jsem nerozuměl slovům.<br />Vanessu jsem viděl poprvé a byl jsem spokojený.
Insania je moje dlouhodobá srdeční záležitost a na Flédě nezklamala, koncert byl výborný, což se ovšem nedá říct o mém zážitku z Vanessy. Vážně si nemyslím, že je v pořádku, když člověk půlku vystoupení stráví s papírama nacpanýma v uších (a když jsem se rozhlédla okolo, tak si uši zacpávalo opravdu podezřelé množství lidí). Vážně to bolelo... Vanessa mi k srdci po svém vystoupení ani omylem nepřirostla, přestože jsem na její vystoupení byla vcelku zvědavá. Je pravda, že nebýt toho hluku, užila bych si to daleko líp, takhle jsem byla fakt ráda, že už je konec.
ja myslim, ze presne takhle to Vanessa vzdycky myslela - terorizovat chudinky jako jsi ty. myslim, ze tvoje usi fakt neni ten organ na kterem u tebe zalezi. Takova mala mrtvá píča!
[quote name="ladasol"]ja myslim, ze presne takhle to Vanessa vzdycky myslela - terorizovat chudinky jako jsi ty. myslim, ze tvoje usi fakt neni ten organ na kterem u tebe zalezi. Takova mala mrtvá píča![/quote]<br /><br />[b]přesně napsáno[/b]
no, mne spise pripadas jako takova mala hystericka pica ty, nezlob se na mne. holka si rekla svuj nazor a ty reagujes presne jako tyhle nactilety fanynky, kdyz se jim nekdo otre o nejkej idol z brava :evil:
Pravda, ze prvni asi dva songy byly opravdu hodne prebasovany, az jsem myslel, ze mi to bubinky nevydrzi - zvukari ale zapracovali a zvuk byl myslim potom hodne fajn, akorat pravda, ze v prvni rade byl trochu min citelny ten vokal. Kazdopadne fajn koncert, jen skoda ty zkazeny Kolumbie. :-) (mimochodem, myslim, ze cervi nefosforeskovali, aspon ta sprska co byla na me a kolem me urcite ne :-)<br /><br />A kdo si stezuje na hluk.. Swans a Throbbing Gristle na vas! :-))
Ladasol: Mno, tomu rikam opravdu inteligentni reakce:-) Aspon jsem se poucila a priste uz na Vanessu nepujdu, jeste par let bych rada slysela... Co clovek to jiny vkus, to ze se ti muj nazor nelibi me skutecne netrapi, hlavneze ty sis to uzil... Ja si to nejlepsi odnesla z prvni kapely a to ze ty sis uzil Vanessu je naprosto v poradku.
prokristapána a proc si tam teda chodila? Zrovna na Vanessu? Kdy chces mit usi v poradku, tak tohle je prece to posledni misto kam bys mela jit ty holka nestastna. Prece si o tom neco zjistim nez tam jdu ty truhlíku. Takhle se ti v životě treba muze stát, ze vlezes primo na nataceni snuff porna, do postele HIV nakazenymu Mukambovi, nebo do plynovy komory....musis si davat pozor kam slapes - dnesni svet je nebezpecny misto a kor na koncertech Vanessy...to neni skupina, na jejiz koncerte by ti melo bejt hezky...to jsou ohlasovatele apokalypsy...a ty ti proste nemuzou vychazet vstric...kapisto prcku? Nic ve zlym - najdi si nejakou hodnou a vstricnou skupinu, co ma radost, kdyz maj "lidičky" radost.
No ja tam sla na Insanii, to ze hrala zrovna s Vanessou byla holt smula:-) Kazdopadne Insania za tu obet stala. Ja jsem uz predem vedela, ze se mi ta hudba libit nebude (znala jsem Vanessu uz driv, ale na zivo je to prece jen neco jinyho). Kazdopadne jste hodni, ze se tu navazite zrovna do me, myslim ze toho snesu, co se hluku tyce, celkem hodne, ovsem jsem asi jedina z te spousty lidi, co se odvazila sem napsat. Ti co si zacpavali usi byli i pani kolem ctyricitky, kteri taktez vypadali jako zaslouzili pametnici... (Jinak osloveni "prcku" a "truhliku" mi v mem veku uz trochu lichoti:-D)
tak vidím že kolem Vanessy bylo a vždy je plno řečí,debat,názorů....ale samozřejmě každý si múže jít kam chce a potom napsat svůj názhor-ale jak je psáno výše-trocha si otom nač jdu přeci jen trocha zjistím abych věděl co čekat.<br />....tohoto koncertu jsem se nučastnil-teda nemužu objektivně hodnotit-ale sjížděl jsem Vanessu v jejím nejdivočivějším období-vím že to už se nikdy nevrátí-ale vždy jsem byl pln očekávaní s čím vystřelí-a šokovat terorizovat(třebas hlukem na únosnosti) to vše je,co by alespon k té VANESSE z let dávno minulých patřit mělo-at už to teda bylo přepísknuté zvukařem-neb 100%záměr kapely-tohle je ta prava VANESSA-a ten citát pisatele o pár řádků hore z textu Spolkni ďábla je plně na místě......tahle kapela muže být bud uznávaná nebo zavrhovaná
Tak vy drsňáci s vymletýma ušima, na hodné a milé kapely mě moc neužije, ale když kapela hraje tak nahlas, že se opravdu hodně lidí sebere a jde do prdele jenom kvůli hlasitosti, tak si myslím, že je něco špatně. Proč si užiju metalswamp a nevydržím hodinu Vanessy?<br /><br />A pokud už teda chtějí někoho šokovat, tak ať to má sakra nějakou pointu. Že promítají celou dobu mrdání, co jako z toho? To je někde na úrovni Manowar. <br />Příště si zlého Michala Davida nechám v klidu ujít.
Jako by tu někde byl slyšet pláč..? To s tím zlým Michalem Davidem bylo dobrý, eště něco vtipně trefného napiš plz!§§ :DDDÐÐ
Mimochodem - "Samir neukázal holej pupek : )" - to musim všecko oddřít sama?... Tak uvidíme zas v Praze, jestli mě tedy páníček pustí. Každopádně lístek již zakoupen.
Nenarikej a vzmuz se chlape! Stekat takhle se zpozdenim na internetu je trapny. Proc sis to s nima nevyridil na miste? Je skvely videt, ze Vanessa porad sere kreteny a utoci na ubozaky! Fakt se nic nezmenilo.
Vanessa je nejlepší - KDYZ CHCETE NECO CO JE POTICHU BĚŽTE NA aRAKAIN VY PĚŠÁCI.
Ja jsem uz predem vedela, ze se mi ta hudba<br />libit nebude....Takze jsi vlastne pravem dostala co to patri ty huso vid? Doufam, ze to tvoje usni bubinky vazne poskodilo.
nejake nazory zde jsou opravdu hloupe... z vlastni zkusenosti muzu rict ze problemy se sluchem zpusobene koncertem fakt nejsou nic prijemneho :whistle: hlasite ano ale s mirou... ;-)
Vite, chtit od satanisticke skupiny, aby vas respektovala jako lidi a brala na vas ohledy je nemozne. Doporucuju na tuto skupinu jiz vice nechodit, protoze krom poskozeneho sluchu riskujete i vecne zatraceni a s tim si radeji nehrajte. Clenove teto skupiny jsou jiz satanem ovladani - je to v podstate jiz satan sam. To on ovlada jejich tela a snazi se ovladnout i ty vase. Strezte se tam jeste jit a nekupujte hlavne jejich CD. Jesus long life!
Si spadl z višně?Co to je tlachy:-)))))
Ahoj Bratře.Maš pravdu proto tě vyzívám,abys snáma společně spáchal sebevraždu,protože ja jsem pravý mesiaš.Musíme se hromadně ošukat abychom se očistili od špíny světa!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Jimmy Jones vl.rukou.
Měl jsem udělat co? Vytáhnoput ji to ze zásuvky? Prostě jsme z koncertu, co se nám nelíbil odešli. <br />Ajsem trapný, myslím si něco jiného, než ty, promiň. :D
huráááááááááááááááá na VANESSU <br /><br />Vanessa + host: The Dark (SK)<br /><br />19:30, Velký sál<br /><br />Legendární Vanessa po více než deseti letech vstala z mrtvých a volá: „Ahoj, chcípni“. <br /><br />úterý 16/03<br />AKROPOLIS <br />______________________________<br /><br />tak bude ještě větší řežba a rachot s the DARK<br />nic proti ale ta insania mi k nim stejně nesedí<br /> :evil:
Nemůžu si odpustit pochválit flédu a celý ten ancábl kolem.Moc jsem se bavil,příjemní lide kam jsem se jen podíval:-)DJ po koncertě byli taky skvělí.Insanie mě nijak neoslovila,taky jsem na ni nepřijel.Zato vanessa byla skvělá,byl to už můj čtvrtý koncert a musím říct že byla skvělá jako vždycky.Jen se přimlouvám že těch decibelů bylo jaksi moc,ne že by to nějak vadilo,ale kdyby to neměli zvukaři tak luxusně zvládnuté,asi by mne to mrzelo.Uvidíme kde se objeví příště,snad jim to vydrží.columbie byla škoda,to jo,ale byl to poslední song,tak zas taková hrůza to nebyla,super,super
Zdar lidi!Musím taky přispět do mlýna!Vanessu jsem za celou dobu její puvodní existence videl nejméně 10krát,takže sem netrpělivě čekal jako její právověrnej fanda na jejich návrat.A musím říct že byla skvělá.Zvuk byl super protože jsem velmi dobře rozuměl slovum a všechny nastroje byli podle mě naprosto v harmonii,a na názory blbečku co tam došli někde z baru a neměli ani šajnu kdo tam pořádně dojel totálně a zvysoka seru!!!!!!!!!To se pak kritizuje proto vám radím běžte poslouchat dál rádiovy čuraky,a komerční kokotiny ale najít si v dnešní době něco fakt kultovního je pro vás nuda ale pro mě životní potřeba!!!Seru na vás!!!!!!!!!!!!!!!!!Chci poděkovat VANESSE za skvělkej zážitek a lidem s Flédy za snahu a trpělivost a těším se napříští zaszavení.Erik
Tak to vypadá, že Vanessu poslouchá banda dementů, kteří se cítí děsně drsní a prožívají hluboký pocit nadřazenosti nad kýmkoliv, komu se jejich idol z bravíčka (jak někdo trefně poznamenal) nelíbí. Milí pánové, puberta by měla přejít kolem dvaceti let. Jste trapní, pokud každého, komu se koncert vašeho idola nelíbil, nazýváte posluchačem Kiss Hády a sami se považujete za über drsoně. Opravdu mi nepřipadne normální nazvat holku, které se nelíbil koncert, malou mrtvou píčou. Nechte se léčit nebo si najděte nějakou přítelkyni nebo tak něco.
Nepovažuji se za drsnáka a přítelkyni mam velmi milou a pozornou,takže nechapu kam míříš?Co se týče Vanessy tak u tebe mám pocit že jsi tam zabloudila..Tato kapela vždycky byla o bolestech světa a taky z nich bylo cítit určité osvobození..Měla by sis taky přečíst texty a proniknout skrz hrubej obal a možná zjistíš že v podstatě je to velmi křehká a inteligentní kapela.Pokud ne,tak poslouchej dal Superstar,Lady Gaga,Britney a jiny podobný sezonni pičoviny bez obsahu a ducha!Měj se fajn a věřím že si do budoucna rozšíříš obzory.....
Mám pocit, že problémy se šíří obzoru tady máte vy, urputní zastánci Vanessy. Neumím si jinak vysvětlit proč nepřipouštíte, a to občas dost drsně, existenci jiných žánrů, než Vanessy a Evropa2 sranců. Co podle vás implikuje, že koho to na Flédě neposadilo na prdel, poslouchá Britney? Takováhle bipolarita myšlení opravdu nesvědčí o velkém rozhledu a chuti přemýšlet. <br /><br />Tak se trochu vzpamatujte, jste jak patnáctky, co jim někdo sáhne na Twilight nebo Sámera.
Hele,co se vzrušuješ Vanessa je kult,Insanie je kult i když ji neposloucham ale neodsuzuji ji ale je spousta jedincu kteří opravdu někam vlezou a nevědí naco sám sem se stím osobně setkal i na Vanesce.Proč ze sebe ty blbečku dělaš chytrýho když je spousta lidí a nejen já kteří miluji Vanessu a mají možná větší přehled než ty sám a dokonce by ses sám divil co poslouchají a to doslova tak at si každej řekne ten svuj nazor,i když se ti nelíbí a je na tebe moc drsnej tak at se lidi baví!!!!!!!Ciao!
...nebo Samira :D:D <br /><br />[quote name="Fany"]Mám pocit, že problémy se šíří obzoru tady máte vy, urputní zastánci Vanessy. Neumím si jinak vysvětlit proč nepřipouštíte, a to občas dost drsně, existenci jiných žánrů, než Vanessy a Evropa2 sranců. Co podle vás implikuje, že koho to na Flédě neposadilo na prdel, poslouchá Britney? Takováhle bipolarita myšlení opravdu nesvědčí o velkém rozhledu a chuti přemýšlet. <br /><br />Tak se trochu vzpamatujte, jste jak patnáctky, co jim někdo sáhne na Twilight nebo Sámera. <br />[/quote]
No to je totiž jasné, že jsem šla na koncert Insanie protože miluju Lady Gaga a Britney. To jsou totiž děsně podobný žánry. A taky všichni milovníci Lady Gaga chodí psát do diskuse na sanctuary.cz, to je náš oblíbený server. Píše se tu totiž spousta o naší oblíbené Evropě 2 a mým idolovi ze Superstar.
Přečti si aspoň pár příspěvků nahoru
VANESSA!VANESSA!Mrdam vás šamponáci vyjebaní!VANESSA je nejlepší!!!!!!! :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.