Ohlédnutí za rokem 2008

Rok 2008Rok 2008 máme za sebou, a po odstupu téměř dvaceti dní se již dá alespoň částečně zhodnotit. Co uplynulých 365 dní přineslo za zajímavé desky, koncerty, ale i zklamání jsme se ptali nejen nás samých, ale i zajímavých osobností scény. Výsledkem je tento článek, který zároveň nabízí spoustu prostoru pro vaše vlastní názory v diskusi. Co bylo pro vás událostmi roku 2008?

 

 

 

Všech našich milých respondentů jsme se ptali na tyto čtyři otázky:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání v roce 2009 ?



Karolina (šéfredaktorka polského serveru YesterNight.pl):

Karolina Yesternight1. Pro mne osobně byl rok 2008, co se týče nových nahrávek, celkem slabý (zejména v porovnání s rokem 2007, kdy vyšly takové klenoty jako první deska Spectra*Paris, nebo Nachtmar). Přesto se však dala najít alba, která bych označila jako „hodné pozornosti“, například Solar Flake „Broken Grid“, Empusae „The Hatred of Trees”, Ashbury Heights EP „(Morningstar) In A Black Car” a nová deska Imperative Reaction „Minus All”.

Co se týče domácí scény, určitě stojí za zmínku novinka Agonised by Love „Lovesick Society“ a dlouho očekávané první dlouhohrající album Deathcamp Project „Well-known Pleasures”.

2. Mezi všemi těmi akcemi pořádanými v roce 2008 určitě vynikají tyto dvě: Amphi Festival v Kolíně nad Rýnem a Forms of Hands v Gladbecku (za absolutně nepřekonatelný lineup a originální místo konání). K podařeným akcím bych určitě přidala i Dark:Live:Fest 5 – hlavně pro fantastickou atmosféru a výběr kapel. No a z polských akcí: Castle Party (to bylo těžké uhodnout, že? ;)) a koncerty Diorama, Faderhead a ABL, které se konaly v dubnu ve Varšavě.

3. Jelikož jsem Polka až do morku kosti, nemůžu jako „největší zklamání roku 2008“ označit nic jiného, než situaci s festivalem „Alternatywna Twierdza“. Zrušení této skvělé akce způsobené netolerancí a náboženskou urputností obyvatel Klodzka způsobilo nejen početné stížnosti, výčitky a hořké rozčarování návštěvníků akce, ale i zhoršení image celé naší země – zejména mezi lidmi, kteří byli do festivalu nějak zapojeni :-/.

4. Jak se říká - „nic neočekávej, žij skromně na překvapení“ :). To, myslím, velmi dobře definuje můj přístup k většině událostí, které se na tom našem malém gotickém světě dějí, ale…určitě doufám v čím dál větší počet dobrých akcí, nejen v Německu, ale i Polsku, České Republice a na Slovensku. Též doufám v kapely, které nabídnou nové, fantasticky odvážné zvuky, namísto zabředávání do starých, nudných schémat a šablon. A také očekávám pěknou partying'n'drinking seanci s českými návštěvníky Castle Party na letošním pokračování festivalu. :)



Gudrun (L'ahká Múza, Hieros Gamos):

Gudrun L'ahká Múza1. Hm, na žiadne novinky si fakt nespomínam...sledujem len svojich "oblubencov"...a tak si hram ich stare alebo novsie veci...potesili aj niejake dobre hudobne DVD nosice......

2. Ja si cením hlavne tie naše - hrať v dobrom klube s dobrou odozvou je fain. Osobne sme si uživali, aj Hieros Gamos so SpunkyNymph a množstvo skvelých umeleckých fotografií, ktoré chystáme na nový album...

3. Určité veci na domácej scéne....radšej nebudem konkrétna, už sme to pretrávili...nech im je zem lahka!

4. Radi by sme dokomponovali nový album Ľahkej Múzy, spolupracovali s talentovanými ľuďmi na fotkách, alebo aj koncertných vystúpeniach a keďže rok 2009 prináša pre nás aj 25.výročie, čo sme s Ľahkou Múzou na hudobnej scéne , tak niejaké dobré a príjemné vystúpenia!



Ryby (Aliens Productions, Disharmony):

Disharmony1. Veci z Tympanik audio, ultimea records, novy Unearth, Nordslacht, Empty a medzi mojich favoritov patri posledny album od Lights Out Asia a samozrejme vela dalsich...

2. No, moc som sa nezucastnoval, ale videl som Delerium v Budapesti a bol to celkom slusny kusok. Taktiez ma zaujalo par projektov na Wroclawskon Industrial Festivale a paradne to islo kapelam na AP Night vol.2

3. Celesvetovu dark ebm scenu...

4. Uz teraz sa tesim z noveho Solar Fields albumu. Velmi sa vydaril novy Liob album a velke ocakavania ma nova Anhedonia, Samhain a coskor tu bude novy Stendeck, ktory znie dost nadcasovo... Uz dlho cakam na dalsiu vec od Fractured...


Marika (Provokátor, Moonlight Mayhem)

marika1. Tak se na to podívejme...znamená to, že musím projít všechny ty desky, a pořádně si přečíst názvy a ty titerný číslíčka hned vedle copyrightu, chápu to správně? Deep Eynde, Blitzkid, Born to Lose a Al & the Black Cats udělali celkem slušný nahrávky. Byla jsem i celkem překvapená, že Juliette Lewis and the Licks je taky poměrně v pohodě (momentík...v kterém to bylo roce?). Nezklamali ani Kamikaze Queens, a i Rocket Dogz se snaží udržet pražskou psycho tradici zdařile. Jsem ale i lačná a oddaná fanynka The Dirtbombs a The Gories. Jsem si jistá, že mne napadne tuna dalších věci hned v tom okamžiku, co tyhle odpovědi odešlu a nebudu je moci doplnit...

2. Hmm...tak například Moonlight Mayhem >:-D. Určitě jsem si moc užila i Mighty Sounds Festival a jsem hrdá na to, jak se tahle akce vyvíjí. Slyšela jsem, že Zombiewalk byla pecka, takže se nemůžu dočkat letošního pokračování. Jo! Taky Ed Wood Night / Festival otrlého diváka v kině Aero (znovu bude v únoru) - a taky se mi líbila jakákoliv další akce, ze které jsem neodešla příliš brzo. Ale já se většinou bavím všude, kam přijdu (kromě vězení a nemocnic).

3. Ztráta vysílacího signálu radia Wave. My, kteří máme rádi různé žánry a sympatizujeme s různými subkulturami jsme mívali jedinou možnost poslouchat rozmanitou nekonvenční hudbu (aniž bychom museli sedět u počítače), a tou bývalo radio Wave. Bylo moc dobře, že veřejnost měla i možnost poslouchat něco jiného, než tupé, ječivé melodie bez obsahu z nabídky komerční hudby. Neposlouchala jsem rádio od té doby, co stáhli radio Wave z étéru. Jo, a Subculture Fest byl nic moc.

4. Psi na Měsíci anebo fronty kolem celého bloku, čekající na kočičí polévku s knedlíčky.



Bob Lučan (zasloužilý goth):

bob_new1. Především to byl návrat Bauhaus na scénu, alespoň prostřednictvím údajně posledního alba. Dále to byly stylově různorodé soubory, jejichž desky za rok 2008 se mi líbí -jmenovitě Tiamat „Amanethes,“ Pain „Cynic Paradise“, Evergrey „Torn“, Candlemass „Lucifer rosiny“, Revolting Coocks „Sex-o Olympic-o“, Atrocity „Werk 80 II“, Guns N Roses „Chinese Democracy“. Dobře vypadá i DVD Moonspell „Lusitanian Metal“ a další věcí. Poslouchal jsem tuny doomu, elektrárny, nebo taky starší glam party jako Mötley Crue atd. Z gothic rocku tradičně ty klasiky Sisters, Fields Of The Nephilim. Hodně se mi líbí i poslední řadovky The Cure, London After Midnight, Dreadful Shadows a další

2. Myslím, že to byly koncerty The Cure v Praze a Ministry, Moonspell a hlavně My Dying Bride ve Vizovicích na Masters Of Rock 2008. Co se týká Gothic party tak ty jsem dělal jen v soukromí, mrzí mě, že jsem prošvihnul House Of Usher v Brně.

3. Asi pořád to samé - "demonstrující děcka internetu", přístup ke gotické scéně. Čas nejde vrátit zpět, a i když už dnes většina lidí stylu "gothic rock" nebo "batcave" rozumí, stále mě pronásleduje pocit, že k němu špatně přistupují, což má nedozírné následky pro pohodáře (úsměv).

4. Jé, to jsi mě zaskočil - především dobré zdraví a hned potom nový, originální, stříbrný kotouč Fields Of The Nephilim 2009. Snad to letos vyjde - to budeme mít s Jardou Nephilimem takový svátek.



Yyan Perez (Alavaréz Peréz):

alvarezperez1. Nejvíce mě loni nadchlo album "Devils in my details" od ohGr (mám je prostě rád). Ale nejvíc mě dostalo album francouské dvojky Pin-Up Went Down "2Unlimited"(je to neuvěřitelnej koktejl různorodých stylů, opravdu skvěle namíchaný).

2. Ze zahraničních WGT a z tuzemských Night Side (skvělý zvuk, pestré obsazení, skvělá atmosféra. Kdyby se podařila afterparty bylo by to dokonalé).

3. Festival Creamfields, zase jsem neviděl Ladytron a následně mě hrozně zklamalo i to jejich loňské album "Velocifero" (tak trochu navařeno zvody dle mého).

4. Nevím...snad IAMX, nechám se překvapit...



Dead Dolls Disco Crew :

Last_one:

1. Pre stručnosť spomeniem 2 albumy z českej scény, ktoré ma zaujali a milo prekvapili: Frontier Guards - Predestination & Alvaréz Peréz - Unmasked

2. Pre mna to bola určite Castle Party, kde sa stretla skvelá partia ludí. Čo sa týka českej scény, tak to až na pár nedostatkov bola Night Side II.

3. Najväčšie sklamanie mi vždy spôsobia neprajní a hlúpi ľudia. Ich počínanie často spôsobí aj samotné nekonanie sa párty/koncertu. Ako príklad sa dá použiť Gothic Masquarade.. Taktiež nie je nič neobvyklé na rušení afterparty (nie vinou organizátora) atď. Čiže najväčší prúser a sklamanie sú ľudia, čo snahu niečo usporiadať a dotiahnuť do šťastného konca ničia...

4. Najlepšie je asi nemať žiadne očakávania a potom sa človek nesklame, maximálne prekvapí. Ale kedže každý nejaké to očakávanie máme, tak by som mal spomenúť niečo aj ja. Verím, že tento rok bude veľa dobrých párty/koncertov, na ktorých sa všetci stretneme a výborne zabavíme :)

DDD Crew

Dryu :

1. I když je to asi ostudné...mám pocit, že minulý rok se mi nepodařilo dostat se k žádné nové desce. Jistě, objevila jsem spoustu pro mě nových kapel a CD, ke kterým se pravidelně a velmi ráda vracím, ale žádné nové desky jsem si poslechnout nestihla. Je to rozhodně muj velký rest hlavně co se týká mých milovaných The Cure či Blutengel. Jediné co se mě nějak více dotklo byl soundtrack k Repo! The Genetic opera, ale jinak se opravdu kaju a hned po zkouškovém to hodlám napravit.

2. No rozhodně DDD2, teda aspon pro mě je to velký úspěch jako pro organizátora, haha. Ale ne, tak myslím si, že brněnská GP má už jistý standard a všichni se na ni celý rok těší, já se tam rozhodně dobře bavila, i když každá akce má své mouchy. Z koncertů sem si jednoznačně užila The Cure v Praze, ještě týden jsem mluvila jak puberták při mutaci. Z vyprávění sem rozhodně řadím Castle party s pevným rozhodnutím, že jednou mi to vyjde a já tam dorazím.

3. Jednoznačně zrušení Gothic Masquarade, moc jsem se na ni těšila.

4. Očekávám nebo spíš doufám že se nám podaří dostat DDD zase trochu dál a hlavně aby si to všichni dokázali pořádně užít. A taky spoustu jiných dobrých akcí, kam budu moci dorazit.



Silver (Night Side, Nosferatu)

silver1. Z domácích Alvaréz Peréz "Unmasked", je znát, že od "Thanatophobie" se hnuli o mnoho kroků dále. Ze zahraničních nejvíce Psydoll "I Psydoll" a pak nové album Deathcamp Project "Well-known Pleasures".

2. Těžko říci. Jako osoba na obou stranách bariéry nerad hodnotím akce. Spíš jsem se bavil na Electropraguefestu, Castle party a Teplické rockové noci. Co se týče menších parties, tak rozhodně Gothic Brandejs, See You In Hell s Casem a Tranzistorem a mnoho dalších. Nezapomenu na vstup na PGT...

3. Night Side :-D Je třeba se učit chybami... Jinak celý cirkus okolo goth scény je jeden velký průser :-) Ale troška optimismu je třeba. Dokud nebude pořádný klub, nebude to ono. Leč o tom si zatím necháme zdát (ségra, kde jsou ty plány tý banky :-)).

4. Project Pitchfork po 15 (?) letech v Praze, Night Side III., Depressive Disorder - nová placka od Monopol records. Pak snad nějaké ty festivaly, kde se ukážu (třeba návrat do mládí na TRN, kdy si připomenu Tortharry :-D)


Mistr Krumphanzl
Jan Krumphanzl (expresivně surrealistický malíř):

1. Ghosts I-IV od Nine Inch Nails jednoznačně!

2. Koncert Ladytron v Lucerna Music Baru i přes hroznej zvuk jsem si to užil maximálně.

3. Největší průser byl, že nebyl koncert Nine Inch Nails :)

4. V roce 2009 jednoznačně se nejvíc těším na nějaký koncert Asfaltových holubů.

 



RXThámo (Bratrstvo Luny):


rxthamo1. Loňský rok jsem se více než novinkám věnoval cestování hudební minulostí. Moc mě bavilo poslouchat od Felsenreich album "Tiefe" (2004) a intenzivně krásné chvíle jsem prožíval s limitovanou edicí Deine Lakaien & Die Neue Philharmonie Frankfurt (3xDVD+2xCD ) z roku 2007 . . . Z nahrávek roku 2008 mě na sklonku roku mile překvapili Guns´N´Roses . . .

2. Určitě dubnovou Nosferatu Night okořeněnou comebackem XIII.století, Castle Party 2008, která je pro mě každoroční emoční tutovkou. Skvělý byl vzpomínkový koncert Iron Maiden v Edenu na období "Live after death". Zaujalo mě "Tajemství zlatého draka" v Národním divadle v Brně i sólový koncert Daniela Landy . . .

3. Řeknu to v obecné formě: veškeré projevy netolerance a fanatismu omezující svobodu lidí.

4. V šuplíku mám již nasyslené vstupenky na Tiamat, The Sisters of Mercy a Depeche Mode. Počítám s lákavě obsazenou Castle Party 2009. Po stránce živých prezentací nás čeká určitě moc pěkný rok. Určitě se objeví i nějaké to překvapení v podobě studiových nahrávek . . .



Martin DeMagoria(Dirty Clean):

Martin deMagoria1. Damned „So, who is paranoid?“, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších kapel, jinak novou muziku většinou moc nesleduju...mám radši starší věci.

2. Na živý koncerty se, až na výjimky, chodím spíš společensky unavit než poslouchat kapely a takovou výjimku si bohužel nemůžu z minulýho roku vybavit... pokud jde o parties tak to byla asi silvestrovská 80´s party, a taky koncert kamarádů z Hradce KrálovéLos Generation a ještě nějakých kapel...vystoupení jsem sice neviděl žádný, ale zato jsem se druhej den ráno probudil u kamarádky ve vaně a pitka to byla solidní:))

3. Přijali mě na školu.

4. Nahrát s Dirtyclean ještě nějakej materiál a hlavně konečně obsadit všechny nástroje a začít koncertovat...pár koncertů už jsem s jinejma smečkama odehrál/odzpíval a zoufale postrádám další dávku týhle skvělý drogy :).

 


 

No a v závěru jsme samozřejmě nemohli vynechat naše maličkosti:

CZSlogosokrajem

Samgarr

1. Sir Psyko & His Monsters "Zombie Rock", Zombina & the Skeletones "From the Crypt into your Heart", Bloodsucking Zombies from Outerspace "Monster Mutant Boogie", Der Blutharsch "Everything is Alright", The Damned "So, Who's Paranoid?".

2. Castle Party 2008, Garage party u Paesanta (díííííííky!), Moonlight Mayhem festival, Prague Gothic Treffen vol.3, Postapo party.

3. Některé zlopárty a jejich zlonávštěvníci, Gothic Masquerade (snad se povede letos), nová deska Angelspit, Stalker: Clear Sky (koncim s hranim PC her, nudaaaa), mizerné podmínky pro akce v pražských klubech (najem, deadtime).

4. Zombie Walk 2009, koncert Sisters of Mercy, připravovaná deska The Meterors, připravovaná deska Noisuf-X (to je kombinace), všechny akce a aktivity okolo Sanctuary.cz.



Nephilim:

1. The Cure "4:13 Dream", The Young Gods "Knock On Wood", TV On The Radio "Dear Science", Garden of Delight "In Memoriam", Corvus Corax "Cantus Buranus II".

2. Krumlov Gothic Night, Castle Party 2008, The Cure v Praze, Front 242 v Praze, Gothic Party Brno.

3. Opět žádná nová deska The Sisters of Mercy, ukončení činnosti The Mission, causa Radio Wave vs. Rada Českého rozhlasu, česká politická scéna, výsledky voleb, ekonomická krize.

4. Nové album Fields of the Nephilim, reinkarnace Oceánu, nové album The Gathering, nové album The Birthday Massacre, koncert The Sisters of Mercy v Arše.



Paesant

1. A Place To Bury Strangers "A Place To Bury Strangers", Zombina and The Skeletones "Out of The Crypt and Into Your Heart", The Creepshow "Run For Your Life", Dirty Clean "Sandy Rain", The Other "The Place To Bleed".

2. Koncert Iggyho Popa, narozeninová party v Golemu, garage videopárty vol 3.-5., zombiewalk, Dead Dolls Disco 2.

3. Zvuk na Moonlight Mayhem, rozpad Bad Tones, Kozí Příběh, průsery kolem radia Wave, nestihl jsem Tripl Whopper v BK.

4. Pořídim si konečně kočku? CZ Sanctuary a pořádané akce, XVIII. Wave Gotik Treffen, dovolená v Transylvánii, stihnu Tripl Whopper v BK?



Pavel Zelinka

1. Alice In Videoland "She's A Machine", Rise And Fall Of A Decade "Love It Or Leave It", Stillste Stund "Von Rosen und Neurosen", Garden Of Delight "In Memoriam", Hecq "Night Falls".

2. Zombie Walk, Wave Gotik Treffen, Front 242 v Lucerna Music Baru, In The Nursery na festivalu MOFFOM, Night Side 2.

3. Kauza Radia Wave, letošní neúspěch s Gothic Masquerade, volba prezidenta, koncert Ladytron, konec Radia Akropolis.

4. Druhý přírůstek do rodiny, další rozvoj CZS a s tím spojené akce a akcičky (hlavně ty ještě čekající na svou premiéru), návrat Radia Wave do FM (že by??), koncert Project Pitchfork, reinkarnace Oceánu (vůbec nevím, co od toho čekat).



Ezechiel

1. The Damned "So, who's paranoid?", Zombina and The Skeletones "Out of The Crypt and Into Your Heart", Sopor Aeternus and The Ensemble of Shadows "Sanatorium Altrosa: Musical Therapy for Spiritual Dysfunction", Mindless Self Indulgence "If", Joy Division "The Best Of Joy Division", Das Ich "Kannibale".

2. XVII. Wave Gotik Treffen, Zombiewalk, Prague Gothic Treffen Vol. 3, Castle Party 2008, Night Side 2, Moonlight Mayhem 2, a v neposlední řadě Birthday party v Golemu.

3. Problémy a následné neuskutčnění Gothic Masquerade, přístup některých lidí k naší práci, stažení radia Wave z FM a všechny tahanice okolo, Misfits na Subculture festu, rozpuštění Bauhaus a deska Go Away White.

4. Další vývoj CZ Sanctuary a akcí, XVIII. Wave Gotik Treffen, koncert The Sisters of Mercy v Arše, Zombiewalk 2 a Prague Gothic Treffen Vol. 4, vývoj situace na radiu Wave, The Australian Pink Floyd Show.

 


 

A nyní máte prostor vy, naši čtenáři a aktivní účastníci nejrůznějších akcí. Jak byste vy odpověděli na výše zmíněné čtyři otázky? Na vaše odpovědi se těšíme v diskusi :).

CZ Sanctuary

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

To je vyytečný videt to konecne pohromade, fakt jsem se nad nekteryma odpovedma pobavil az jsem se polil tuňákem :D Doufam, ze lidi nebudou liny to cist!!..kazdopadne nazorove je to dobrej mišmaš, jen u "zklamani roku" se najde nejvetsi shoda
No a to mi ještě chodí další zpožděný odpovědi, tak nevím, jestli to přidat sem, nebo udělat lehké pokračování...ale zatím to všichni jen čtou a stydí se podělit o svoje názory...tak jsem zvědavý, kdo bude první odvážlivec B)
<br />1. Hocico ;-) ne tak klasicky sem objevil par novych uskupeni a naopak zase nejaky ty stary vykopavky.. ale neda se rict ze by me letos neco nejak "sestrelilo"<br />2. Nosferatu Night, PGT3, NS2, CXS v Praze, Ironi v Edenu, MINISTRY A MDB na MORu (at zijou zkratky)<br />3. vykony Sparty :-x :-x a me ve skole :whistle: :unsure: <br />4. zlepseni dochazky na akcicky...<br />
No výborně, už se to pomalu rozjíždí, díky za názory ;-) Je fakt, že Hocico byli loni taky potentní, tak uvidíme, s čim přijdou letos... B)
1. Alvaréz Peréz - Unmasked, Colony 5 - Buried Again<br />2. Night Side 2, Dark:Live:Fest 5, ARS KOMPLEX 03: UMB KOLLEKTIF FESTIVAL<br />3. Radio Wave, Gothic Masquerade, Alternatywna Twierdza<br />4. Night Side 3, Beamship - nová placka MANIFEST
<br />Tak zatím jen zkouším, jestli budou fungovat ty barvy. :lol:
<br />Ahááá!
:sad:
1. Je toho dost, nová Zombina and the Skeletons, The Cure, Horrorpops, Dresden dolls ale i Amanda - Who killed Amanda Palmer,..<br />2. Zombiewalk, Einsturzende Neubauten, Cure, Castle Party,...<br />3. Gothic Masquerade, Radio Wave, a pak zklamání na kolik akcí jsem se nedostala...<br />4. DDD 3, WGT, Zombiewalk 2, a vlastně se těším skoro na každou akci nebo desku, o které vím :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.