Červnové strašání

Chochó, tak pozor. Nejen, že máme otevřená kina. Distributoři se nás ihned rozhodli zavalit nezvyklou kupou hororů, což je na druhou stranu logické, protože se halt musí dohnat spousta restů. Máme radost? Máme!

Bez dlouhých řečí se pojďme mrknout na tu divočinu. Bojíte se tmy? A duchů? Podle individuálních výsledků odpovědí se buď vyhněte, či naopak vyhledejte britský snímek "Napětí" ("The Power"). Režisérka Corinne Faith je sice novickou na důležité sesli, leč zdá se, že je její prvotina plná příslibů.

"Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat.

V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde je jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo."

 


Napětí - trailer


Pamatujete si na horor, během kterého bylo nutné ani nedutat? Po třech letech přichází do kin "Tiché místo: Část II" ("A Quiet Place: Part II"), a protože jej natočil opět John Krasinski, máme se snad opět na co těšit. Zajímavostí budiž fakt, že John dvojku točit nechtěl, protože pro něj je původní film hodně osobní, ale nechal se ukecat od manželky Emily Blunt a s odstupem nakonec dvojku chválí víc než jedničku. Nu uvidíme!

"Neví se, odkud přišli, ale okamžitě po invazi na naši planetu se postavili na vrchol potravního řetězce. Reagovali na jakýkoliv zvuk a jeho původce bleskově zlikvidovali. Abbottovi přežili i díky tomu, že se kvůli nejstarší dceři naučili všichni komunikovat posunkovou řečí. Jenže ani to jim nakonec nepomohlo, otevřený střet s vetřelci nepřežil otec Lee (John Krasinski) a matka Evelyn (Emily Blunt) zůstala se třemi dětmi (z nichž jedno je novorozeně) úplně sama. Pragmatické ženě je jasné, že přežít dokážou jen s pomocí dalších přeživších.

Právě tak začíná příběh druhé části Tichého místa. Abbottovi opouštějí svou farmu, díky systému přísných pravidel relativně bezpečné útočiště.  Vydávají se na extrémně nebezpečnou pouť, na jejímž konci snad čeká někdo, kdo jim pomůže. Během svého putování si však uvědomí, že stejně velké nebezpečí jako od nezvaných hostů z jiné planety, jim může hrozit od jejich vlastních lidí, k nimž se upínali jako k poslední naději na záchranu. Jak říká cynický drsňák (Cillian Murphy), ke kterému se přidají: „Lidi, co zůstali, si zachránit rozhodně nezaslouží.“"

 


Tiché místo: Čast II. - trailer


 

I když dnes film "Godzilla vs. Kong" lze těžko řadit k hororu a jde spíš o klasicky popcornově akční podívanou určenou hltačům digitálních efektů, byla by škoda tahle monstra úplně ignorovat. Chcete si vyčistit hlavu? Prosím, Adam Wingard servíruje...

"Legendy se střetnou ve filmu Godzilla vs. Kong, kde se tito mýtičtí protivníci setkávají ve velkolepé bitvě věků a osud světa tak visí na vlásku. Kong a jeho ochránci podniknou nebezpečnou cestu, aby našli svůj skutečný domov, a spolu s nimi je Jia, mladá osiřelá dívka, s níž si Kong vytvořil jedinečné a silné pouto.

Neočekávaně se ocitli na cestě rozzuřené Godzilly, která postupně ničí celou planetu. Epický střet mezi dvěma titány - vyvolaný neviditelnými silami - je pouze začátkem tajemství, které leží hluboko v jádru Země."

 


Godzilla vs. Kong - trailer

 

Jedeme dál a to přímo k zázrakům božím. Teda nejspíš. Pokud máte v oblibě horory s religiozní tematikou, pak vás možná potěší "Zvrácená" ("The Unholy") Evana Spiliotopoulose. Ve filmu si dal jednu z hlavních rolí Jeffrey Dean Morgan - představitel Negana v kdysi kvalitním seriálu "The Walking Dead".

"Film sleduje Alice, dívku s poruchou sluchu, která po té, co ji navštíví Panna Maria, opět slyší, mluví a je schopná léčit nemocné. Když se tato zpráva rozšíří a lidé z blízka i daleka přicházejí, aby byli svědky jejích zázraků, přijede do malého městečka v Nové Anglii zdiskreditovaný novinář (Jeffrey Dean Morgan), jenž doufá, že mu vyšetřování těchto případů pomůže obnovit kariéru. Po té, co se začnou dít strašlivé události, si klade otázku, zda jsou tyto jevy dílem Panny Marie, nebo něčeho mnohem zlověstnějšího."

 


Zvrácená - trailer
 
S vymítáním mají svoje zkušenosti i v Chorvatsku. Důkazem budiž snímek Dalibora Mataniće, který byl dokončen už v roce 2017, leč do našich kin doputoval právě teď pod jménem "Exorcismus" (v originále "Egzorcizam").


"Maša Artuković je mladá dívka, která žije v domě se starší sestrou Verou. Vera, jejíž víra hraničí s náboženským fanatismem, má podezření, že je Maša posedlá Satanem, a drží ji zavřenou doma. Je přesvědčená o tom, že ji může spasit jedině exorcismus. S žádostí o pomoc se obrátí na kontroverzního kněze Viktora Supila. O chystaném vymítání se dozví reportérka křesťanské Rodinné televize, která se vydá s kameramanem Borisem a psycholožkou Sofijí, známou kritičkou podobných obřadů, k Artukovićovým do sklepa.

Při mnoho minut trvajícím vymítání, ke kterému se reportérka staví skepticky a Sofija se jej snaží překazit, dochází k mnoha překvapivým zvratům. Vyjde najevo, že se někteří jeho aktéři z minulosti znají a chtějí, aby některé skutečnosti zůstaly utajené. Všichni bez ohledu na to, zda věřili v Mašinu posedlost Satanem či nikoliv, zažijí nejstrašnější chvíle svých životů."


 


Exorcismus - trailer

 

Třetího pokračování se dočkala oblíbená série "V zajetí démonů". Režisérskou roli však po Jamesi Wanovi přebral Michael Chaves, který má na svědomí film "La Llorona: Prokletá žena ". Uvidíme jak se mu povede s jeho nejnovějším potomkem "V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz".

"V zajetí démonů 3: Na ďáblův příkaz je mrazivým příběhem plným hrůzy, smrti a neznámého zla, které šokuje i zkušené výzkumníky paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenovi. Jeden z nejnapínavějších případů jejich skutečné kariéry začal bojem o duši malého chlapce a pokračoval způsobem, kterým si ani jeden z nich nedovedl představit – historicky první obhajobou v americké historii, kde se vrah odvolával na posednutí ďáblem."

 


V zajetí démonů: Na Ďáblův příkaz
 
A aby se to nepletlo, zajít si můžete taky na loňský snímek "V zajetí" ("Run"). Ten je bubáků prostý a místo nich se zaměřuje na chorou mysl člověčí a extrémní rodinné příběhy. Inu, všeho moc škodí. I mateřské lásky.
 
"Mateřské lásce se nedá uniknout. Z bezpečného přístavu lásky se ale někdy může stát smrtící hrozba, mladá dívka Chloe o tom ví své. Je na vozíku a vyrůstá o samotě v úplné izolaci jen se svou milující maminkou. Jejich vztah a život se můžou zdát zvláštní, možná až zneklidňující, nikdo ale nemůže upřít mámě nekonečnou snahu chránit svou dceru, starat se o ni do roztrhání těla a pro její vlastní dobro ji mít stále pod dohledem.
 
Chloe má řadu zdravotních problémů, potřebuje péči a s oddanou mámou tvoří sehranou dvojici. Když se v sedmnácti chystá na vysokou, začne objevovat tajemství, která jsou stále děsivější. Místo odpovědí na otázky se od mámy dočká jen dalších omezení. Chloe je připoutána ke svému vozíku, z ocelově pevného mateřského objetí musí ale za každou cenu utéct. Odpovědi jsou totiž strašnější, než si dovedla představit."
 
 
V zajetí - trailer

 

Samozřejmě, že v tom návalu nadšení z toho, že už můžeme do kina a dokonce i máme na co jít, nezapomeneme na knížky. Jistotou je v tomhle směru Stephen King. Beta Dobrovský tentokrát vytáhla k reprintu jeho klasiku "Temná půle".

"Stvořit George Starka bylo snadné, zbavit se ho bude mnohem těžší… Spisovatel Ted Baumont je obviněn ze série brutálních vražd. Nejenže byly na místě zločinu nalezeny jeho otisky prstů, svědčí proti němu i další důkazy. Ted prohlašuje, že je nevinen, začíná však tušit, že svými bestsellery, plnými násilí a krve, přivolal na svět vtělení zla."

 


Velký čtenářský zážitek slibuje také román Johna Langana "Rybář", který u nás vyjde díky Fobosu. Ten ve světě zaznamenal velmi dobré ohlasy a určitě bude dobré si jej ohlídat!

"Na severu státu New York vytéká z přehradní nádrže Ashokan potok, o kterém se mnoho neví – vlastně ani to, jak dlouho už tudy teče. Dutchman’s Creek je prudký a zrádný, má strmé břehy, a za příslib hojného úlovku v něm už údajně nejeden sportovní rybář zaplatil cenu nejvyšší. A pak kolují mezi místními ještě jiné příběhy – tak fantastické, že snad ani nemohou být pravdivé.

Abe a Dan, kolegové stižení krutými ranami osudu, kteří v rybaření hledají lék na své ztráty, je nejdříve považují jen za další historky, jakými se to kolem vody odjakživa hemží. Brzy jsou však i oni vtaženi do příběhu staršího než samotná přehrada, do příběhu o tajných úmluvách, dlouho skrývaných tajemstvích a záhadné postavě známé jako Der Fischer, Rybář. Každý z nich se musí znovu vyrovnat s tím, co už jednou ztratil, a s cenou, jež se platí za šanci získat to zpět."

 

 

Pro našince bude zajímavým titulem v nabídce dozajista "Mexická gotika". Mexická spisovatelka Silvia Moreno-Garcia se u nás poprvé nedávno představila dílem "Bohové jadeitu a stínu" a její další knihu u nás vydává nakladatelství Host.

"Gotický horor z prostředí mexické smetánky Poté co Noemí Taboadová obdržela zmatený dopis od své nově provdané sestřenice s prosbou o záchranu, zamíří do odlehlého domu na mexickém venkově. Není si jistá, co v něm najde — manžel její sestřenice, pohledný Angličan, je cizinec a Noemí o něm tuší jen málo. Noemí je navíc velmi nepravděpodobnou záchránkyní: její elegantní šaty a rudá rtěnka se hodí spíše pro koktejlové večírky než amatérské vyšetřování. Je však zároveň zarputilá, chytrá a má nezlomnou vůli.

A nebojí se ani záhadného manžela své sestřenice, ani jeho otce, starosvětského patriarchy, kterého Noemí fascinuje; a dokonce ani domu samotného, který napadá Noemíiny sny vizemi plnými krve a zkázy. Jejím jediným spojencem v tomto nehostinném příbytku se zdá být nejmladší syn, plachý a něžný muž, který působí, že chce Noemí pomoci, ale také by mohl skrývat temné rodinné tajemství. Protože za zdmi domu je mnoho tajemného. A Noemí, okouzlená děsivým, ale svůdným světem za zdmi, možná brzy zjistí, že tuto záhadnou usedlost není možné jen tak opustit."

 


A ještě jednou Fobos a tentokrát s duchařinou "Ztraceni" od britské autorky Anity Frank. Pokud se rádi ztrácíte ve strašidelných domech, pak jste doma...

"Anglie, 1917. Stella Marchamová se těžce vyrovnává se smrtí svého snoubence, takže vítá příležitost zůstat se svou těhotnou sestrou Madeleine na impozantním venkovském sídle jejího manžela v Greyswicku – ale jakmile dorazí, zjišťuje, že dům skrývá jistá tajemství a její sestru svírá strach a podezření. Netrvá dlouho a podivné události začnou trápit i Stellu – slýchá v noci dětský pláč nebo cupitání na schodech.

A jak se četnost událostí zvyšuje, začne se Stella zajímat o tragickou historii domu. S pomocí zraněného válečného veterána a své „zvláštně nadané“ služebné se pustí do odhalování temných a strašlivých tajemství Greyswicku – naslouchajíc šepotu mrtvých z druhé strany… V klasickém díle ze žánru Ženy v černém splétá Anita Frank kouzelný debut rodinné tragédie, ztráty a vykoupení."

 

 

Nu a horory rádi čtete, ale zároveň rádi čtete i o hororech, potom si určitě nenechte ujít nové číslo čistě hororového časopisu Howard, který si můžete zdarma stáhnout ZDE.

"Devětatřicátý  Howard připlouvá z mořských hlubin a na více než 160 stranách přináší hromadu hrůzostrašného čtení: Horror na pravoboku, Koncept Zombie, Peter Benchley, Horrorový masakr pošetkovým obalem, Mike Mignola, Jiří Sivok, Jedenáct nejlepších asijských horrorových režisérů, Strašidelné legendy z paluby... Jako vždy samozřejmě s hromadou recenzí a povídek."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.