Hororové září

Pro mladší ročníky nejspíš bude aktuálně největším hororem začátek školního roku. Ale co my ostatní?

Velká očekávání směřují k novému zpracování jenoho z nejobsáhlejších a nejkultovnějších hororů vůbec. "To" Stephena Kinga se už jednoho filmového zpracování dočkalo v roce 1990, ale podle očekávání televizní zpracování nedokázalo zpracovat předlohu dostatečně důstojně. Máme tu tedy pokus číslo dvě. Andy Muschietti, stvořitel vcelku povedeného dojáku "Mama", vsunul krk do oprátky a máme tu první dvouhodinovou nálož. Navíc má snímek premiéru přesně 27 let po prvním bijáku. A Zlo se do Derry vrací každých 27 let. Držme si palce, snad se budeme skutečně vznášet...

"Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími." 

 


To - trailer

 

A ještě jeden návrat tu máme. Na plátna kin se vrací jeden z nejproslulejších strašidelných domů - Amityville. Vezme nás do něj Franck Khalfoun a otázkou je, co od něj můžeme ve filmu "Amityville: Probuzení" čekat. Posledním koukatelným bijákem z tohoto domečku byl v roce 2005 "3:15 zemřeš". Další tři pokusy dopadly poměrně katastrofálně. Snad se tedy bubácká chaloupka dočká alespoň částečné satisfakce. Mimochodem - tady se Zlo vrací po letech čtyřiceti.

"Bella, její dvojče James a malá sestra Juliet se se svou matkou přestěhují do nového domu. Hlavním důvodem je, že potřebují ušetřit peníze, aby mohli pro Jamese, který je v kómatu, zaplatit nákladnou zdravotní péči. Zkrátka jsou v situaci, kdy si příliš vybírat nemohou a dům Amityville jim po všech stránkách vyhovuje. Navíc James nejen nečekaně nabyde vědomí, ale začne se zázračně uzdravovat. Bohužel to je pro obyvatele domu pravděpodobně poslední dobrá zpráva. Jejich radost totiž netrvá dlouho.

V domě se začnou dít i další nadpřirozené jevy a ty už nejsou tak radostné. Spíše děsivé. Bella začne matku podezřívat, že jim o jejich novém domově neřekla úplně všechno. A její tušení se brzy potvrzuje. Dozvídá se, že žijí v nechvalně známém domě Amityville, o kterém se už několik desetiletí vypráví děsivé a krvavé historky. Nyní se potvrzuje, že to nejsou pouhé legendy. Boj o přežití v domě plném zla právě začíná."

 


Amityville: Probuzení - trailer

 

Stephen King jde do kina, ale ani knihkupectví nebudou díky nehynoucí péčí Bety Dobrovský strádat. Můžete si totiž pořídit jednohubku "Colorado Kid". Ale pozor, nejedná se o horor. Mistr si pohrál s detektivkou, ale uchopil ji tak trochu netradičně. Víc nebudu prozrazovat, ale mějte na paměti, že tentokrát raději čekejte trochu jiného Kinga...

"Studentka žurnalistiky přijíždí na odlehlý ostrov kvůli stáži v místních novinách. Jednoho dne se dozvídá, že ostrůvek skrývá záhadu, o níž jí dosud nikdo neřekl. Nakonec jí kolegové z redakce celý příběh vyprávějí: Co byl zač ten muž, který byl před čtvrt stoletím nalezen mrtvý na pláži, kdo ho zabil a proč? Vyšetřování případu opakovaně vedlo do slepých uliček a dodnes se mnoho neví. Místní redaktoři jsou neobjasněným příběhem „Colorado Kida“ fascinováni, vyprávěním utužují dávné přátelství a zároveň zkoušejí profesní vytrvalost mladé stážistky. Kniha není detektivkou, protože nepřináší odpovědi."

 

 

Máte rádi čarodějnice? Jednou takovou milou paninku vám představí u nás dosud neznámý Holanďan Thomas Olde Heuvelt v románu "Hex". Ten pro nás obstaralo Argo.

"Každý, kdo se zde narodí, je odsouzen setrvat zde až do smrti. Každý, kdo se zde usadí, se odsud už nikdy nedostane. Vítejte v Black Spring, zdánlivě malebném městečku v údolí řeky Hudson, městečku, jímž obchází přízrak čarodějky od Černého kamene, ženy ze sedmnáctého století, který byly zašity oči a ústa. Takto umlčena se prochází po ulicích a podle libosti k vám vstupuje do domu. Dlouhé noci vám bez ustání stojí vedle postele. Všichni vědí, že oči už nesmí nikdy otevřít.

Obecní rada s využitím těch nejmodernějších sledovacích zařízení městečko prakticky uvrhne do karantény, aby se kletba, jež na něm spočívá, nemohla dále šířit. Ale místní mládež, takovou izolací už notně otrávená, dojde k rozhodnutí, že přísná omezení poruší a o přízračnou kletbu se virálně podělí, čímž však městečko odsoudí k pozvolnému pádu do osidel temných, středověkých praktik."

 

 

Nakladatelství XYZ na nás pro změnu chystá porci klaustofobických radůstek v románu "Paříž katakomby" Jeremy Batese. Kde se tento horor bude odehrávat je jasně zřejmé už z názvu knihy...

"Při čtení tohoto zneklidňujícího hororu se čtenářům bude tajit dech, protože autor opět rozehrává děsivý příběh plný napětí, akce a překvapivých zvratů. Tentokrát nás zavádí do Paříže, která bývá spíše symbolem romantiky, od níž má však rozsáhlá podzemní síť katakomb daleko. Pod rušnými ulicemi a kavárnami, kde se přátelé bezstarostně scházejí na kávu, se skrývá labyrint tunelů, místo spočinutí několika milionů mrtvých. Když se hrdinům dostane do rukou videokamera s děsivými záběry zoufalé ženy bloudící tmavými a vlhkými chodbami, skupina kamarádů se vydává do katakomb odhalit tajemství nahrávky – noří se do hlubin města, jeho znepokojivé historie i svého vnitřního světa. Nakolik v něm obstojí a budou se vůbec moci vrátit zpět?"

 

 

Díky nakladatelství Epocha si mohou udělat radost také milovníci svérázného pojetí strachu a hrůzy klasika Miloslava Švandrlíka, kterému vychází třetí pokračování souborů "3 x 100 hororů 2 - Čertova bažina".

"Projekt 3×100 hororů přináší čtenářům ve třech svazcích kompletní soubor všech povídek, které na téma hrůzy, mystiky, záhrobí a nevysvětlitelných záhad napsal Miloslav Švandrlík.

Autorův vynalézavý způsob, jak čtenáře vyděsit či alespoň postrašit, a přitom ho vtipně pobavit, si konzumenti příběhů o upírech, krvelačných monstrech nebo vlkodlacích oblíbili už dávno. Důkazem je mimo jiné i umístění výběru „100 nejlepších hororů“ v první desítce knih, které si mládež zapsala do čtenářských deníků žáků 9. tříd základních škol.

 


Na co se do kina vypravíte vy? Od jakého filmu nebo knihy máte největší očekávání? A co právě čtete? Dejte nám vědět!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

TO se vydařilo. Kniha sice zůstala nepokořena - samozřejmě, jinak to snad nelze - ale jinak je to důstojná adaptace s vynikající atmosférou, skvěle vybranými představiteli Loser´s clubu, výborně zvolenou hudbou a nenápadnou, přesto funkční a pečlivou režií.
To jsme rádi! Vzhůru do kina:)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.