Neofolkoví Tenhi s šestým albem zaplouvají do přístavu

Skandinávská melancholie naplnila po okraj novou desku finských žánrových klasiků.

Více než dekádu jsme museli čekat na pokračování příběhu, který Tyko Saarikko rozepsal se svými spolupracovníky v roce 1996. Šesté album "Valkama", jehož název bychom mohli přeložit jako „přístav“ nebo „úkryt“, začali Finové původně vyprávět o cestě, která byla míněna jako putování z hořící, válkou zničené vesnice a přechodu temné vody na ostrov mrtvých. Ostrov se ve finském folklóru nazývá Verisurma („místo pro ty, kteří utrpěli krvavou smrt“), kde přebývají ti, kteří zemřeli ve válce nebo byli zabiti ostřím a navždy prolévali krev na jeho pobřeží.

Během deseti let, kdy Tenhi pracovali na albu, naše realita začala krvácet do onoho světa novými konflikty a válkami. Rok od roku muzikanti cítili, že se jejich příběh stává stále reálnějším, až dospěli k bodu, kdy se rozhodli změnit kurz. Ačkoli jsou ozvěny původního díla stále slyšitelné, album nyní působí harmoničtěji, více klidněji, prosvětleněji. Cesta z tohoto světa na "druhý břeh" je abstraktnější, vyrovnanější, přitom stále překračuje temné vody. Kapela konečně po desíti letech našla přístav zvaný "Valkama".

Album, které má výrazně orchestrální podobu, vyšlo 9. června 2023 péčí vydavatelství Prophecy Productions v digitální podobě, na CDčku i v několika variantách na vinylu. K dispozii je níže na Bandcamp profilu vydavatelství.

 

Tenhi - Saattue
 

 

mohlo by vás také zajímat

randomnessec13