Rozhovor s Army of The Universe

O spolupráci s The Birthday Massacre, osmdesátkách, vráně, Blade Runneru a dalších věcech s italskou stoupající hvězdou industrial rocku. This interview is also available in English.

FOR ENGLISH CLICK HERE.

SANCTUARY.CZ: ČAU KLUCI, HNED NA ÚVOD SE PODÍVÁME NA VÁŠ PŘÍJEMNÝ ZVUK, VE KTERÉM KLOKOTÁ HNED NĚKOLIK RŮZNÝCH HUDEBNÍCH VLIVŮ. V JAKÉM OKAMŽIKU FUNGOVÁNÍ KAPELY JSTE TENHLE SVŮJ CHARAKTERISTICKÝ SOUND OBJEVILI?

Army Of The Universe:
Nejspíš hned od prvního dne, ale s aktuálním EPčkem náš zvuk víc dospěl a dozrál. Pořád je to experimentální crossover, ale rozhodně doladěný dokonalou zvukařinou.

SANCTUARY.CZ: JAK TĚŽKÉ PRO VÁS BYLO POSKLÁDAT KAŽDÝ ZVUK DO FINÁLNÍHO MIXU TAK, ABY TO ZNĚLO PŘESNĚ JAKO ARMY OF THE UNIVERSE?

Army Of The Universe: Samozřejmě, že to bylo těžké, ale nikdy jsme to moc neřešili. Vyrostlo to tak nějak organicky a nápad, pracovat s mladším a talentovaným koproducentem Gosteffectem, nám hodně pomohl najít dokonalou rovnováhu.

SANCTUARY.CZ: VŠICHNI ZA SEBOU MÁTE SILNOU HUDEBNÍ MINULOST. MŮŽETE NAŠIM ČTENÁŘŮM ŘÍCT O SVÝCH HISTORIÍCH TROCHU VÍC? A TAKY JAK VÁS TO PŘIPRAVILO DO HUDEBNÍHO ŽIVOTA ARMY OF THE UNIVERSE?

Army Of The Universe:
No, kapelu původně tvořili jen Lord K. a Trebla. Lord K. je opravdový rockový zpěvák a svoje kořeny má rozhodně v hard rocku. Už od dětských let ho inspirovaly kapely jako Danzig a The Cult. Trebla (aneb Albert Vorne) býval DJ a techno/trance producent, kterého nejvíc ovlivnili The Prodigy, Underworld, ale také Nine Inch Nails a pár dalších industriálních kapel. A pak přišel do kapely kytarista Dave, který s sebou přinesl své temné a glamové prvky.

 


Army of The Universe – The Magic

 

SANCTUARY.CZ: JAKÝ JE PŘÍBĚH VAŠEHO AKTUÁLNÍHO SINGLU „THE MAGIC“?

Army Of The Universe: Ústřední skladba „The Magic“ se zrodila z několika různých aranží, ve kterých původně bylo mnohem více zpěvových partů. Pak jsme se ji rozhodli předělat a zachovat jenom ty nejsilnější a nejchytlavější melodie. Hlavní myšlenkou skladby jsou podvědomé závislosti, což si může každý posluchač vyložit úplně po svém.

SANCTUARY.CZ: REMIX SKLADBY VÁM DEORRO, KTERÝ PRODUKUJE VELMI ŽIVÉ A HYBNÉ VĚCI. CO TO UDĚLALO S „THE MAGIC“, KDYŽ JI VZAL DO RUKOU?

Army Of The Universe:
No, upřímně, tenhle remix jsme celkem dlouho nechali u ledu, dokonce více než rok. Deorrovy produkční schopnosti jsou úžasné a poradí si s jakýmkoliv druhem hudby – od klasiky k rocku, od EDM k popu. On původně přinesl takový „euforičtější“ nástřel, tak jsme ho poprosili, aby to trochu ztemnil a rozběsnil. A tady to máte – přivedl na svět klubové monstrum. Přesně takové, jaké jsme chtěli.

SANCTUARY.CZ: A “THE MAGIC” JE TYPICKÁ UKÁZKA TOHO, JAK BUDE ZNÍT CHYSTANÉ ALBUM? CO NA NĚM VLASTNĚ USLYŠÍME?

Army Of The Universe: Rozhodně. Singl “The Magic” nás tak trochu přivedl k dalšímu psaní skladeb pro novou desku a ladění zvuků. Budeme mít nějakých 12, možná 14 skladeb. Klíčem stále bude kombinace analogových i digitálních prvků, ale celkový zvuk bude masivnější a větší, podobně jako „The Magic“.

SANCTUARY.CZ: VAŠE FUTURISTICKÉ JMÉNO JE INSPIROVANÉ FILMY JAKO „2001 VESMÍRNÁ ODYSEA“ A „BLADE RUNNER“, TAKŽE CO ŘÍKÁTE NA ZVĚSTI O BLADE RUNNERU 2? MYSLÍTE, ŽE HARRISON FORD ZAČÍNÁ BÝT TROCHU MOC STARÝ NA AKČNÍ FILMY, NEBO TO ZVLÁDNE?

Army Of The Universe: Super otázka. Jo, Harrison by se tam měl objevit, ale ne v hlavní roli. Měl by tam být jako dějový zvrat – něco bláznivého, jakože najednou odhalí, že je replikant nebo tak něco, haha! Jsme velmi zvědaví, ale vlastně moc nevíme, co čekat. Vždycky je děsivé, dělat pokračování mistrovského díla. A Blade Runner je rozhodně literární majstrštyk.

Army of The Universe Logo



SANCTUARY.CZ: SOUČÁSTÍ VAŠEHO LOGA JE IKONICKÁ VRÁNA, COŽ JE OBLÍBENÝ GOTICKÝ SYMBOL. CO ALE TAHLE VRÁNA ZNAMENÁ PRO SAMOTNÉ ARMY OF THE UNIVERSE?

Army Of The Universe: Vrána je tím nejčastěji se vyskytujícím zvířetem kolem milánských nížin. No dobře, v centru města máme i holuby, ale ti jsou fakt hnusní. Vrána představuje stvoření noci, temný zevnějšek, je velmi poetická.

SANCTUARY.CZ: POUŽÍVÁTE ANALOGOVÉ SYNTETIZÁTORY, KTERÉ DOKÁŽOU HUDBĚ PROPŮJČIT SILNĚ OSMDESÁTKOVÝ ZVUK. JAKÝM ZPŮSOBEM K NIM ALE PŘISTUPUJETE VY, ŽE Z NICH VYMÁČNETE MODERNÍ SOUND?

Army Of The Universe: Analogové synťáky, to je Treblova posedlost. Zvuk je prostě teplejší a skutečnější. Zvlášť, když používáš tolik zkreslení a noisových prvků, to pak potřebuješ i dotek analogu. Normálně s sebou na koncertech máme i analogový bass synťák, který hraje v každé skladbě a nám přijde, že ten rozdíl ve zvuku je obrovský. A stejně tak jsme na EP i chystaném albu přidali také řádnou porci acid zvuků ze skutečného synťáku TB 303 a Treblova oblíbeného OSCara.

SANCTUARY.CZ: POUŽÍVÁTE I VELMI IKONICKÉ KYTARY ZNAČKY BLADE GUITARS. JAK TYHLE NÁSTROJE ZAPADAJÍ DO VAŠEHO HUDEBNÍHO PLÁNU?

Army Of The Universe: Jo, jasně, to bylo Daveovo rozhodnutí. Na prvním koncertu, který jsme spolu hráli, se objevil s touhle kytarou Blade a my hned věděli, že se to stane jedním z našich poznávacích prvků.


Army of The Universe – Until The End (feat. Chibi)

 

SANCTUARY.CZ: JAK JSTE SE DOSTALI KE SPOLUPRÁCI S CHIBI Z THE BIRTHDAY MASSACRE VE SKLADBĚ „UNTIL THE END“?

Army Of The Universe:
Přes vydavatelství Metropolis Records. Vždycky se nám líbila jak ona, tak The Birthday Massacre. Tak jsme si prostě řekli, že by se dokonale hodila do naší skladby.

SANCTUARY.CZ: KDYBYSTE MĚLI SVOU HUDBU PŘEVÉST DO KOMIKSU, CO MYSLÍTE, ŽE BY Z TOHO VZEŠLO?

Army Of The Universe: Asi Flash… ačkoliv bychom se naprosto hodili do undergroundových klubů Gothamu.

SANCTUARY.CZ: MNĚ OSOBNĚ DALY OSMDESÁTKY HROMADU MUZIKY A PRÁVĚ TY KOMIKSY. CO NEJLEPŠÍHO NABÍDLA 80. LÉTA VÁM?

Army Of The Universe: My vždycky říkáme: “Strašně rádi bychom zažili osmdesátá léta už jako dospělí muži.” A věř nám, Milán byl jedním z hlavních měst osmdesátek na světě. Čisté šílenství. Hudba byla samozřejmě tou nejzábavnější částí osmdesátých let, ale také ta móda a auta!

Army of the Universe

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.