Březnové strašání

Medvídek Pú, pokračování slavné série, klasika, nová jména i viktoriánský román, to vše lze najít v březnové nabídce děsivých příběhů. Ať už na filmovém plátně či na stránkách knížek.
 

Takhle. Bizár je fajn, nebudeme si tu hrát na nějaké artové hnidopichy. Ale první film z nabídky kin v tomto měsíci je trochu moc i na mne. Osobně mám averzi na Medvídka Pú obecně, ale hororové zpracování "Medvídek Pú: Krev a med" vypadá jako něco, co opravdu nechci nikdy vidět. Ale kdo jsem já, abych soudil režiséra Rhyse Waterfielda a jeho nápady...

"Kryštůfek Robin během svých univerzitních studií zanedbává zvířata ve Stokorcovém lese a neposkytuje jim žádnou potravu. Mezi hladovějícími zvířaty se Pú a Prasátko rozhodnou nakrmit sami a jejich zvířecí instinkty se znovu probudí. Kromě medu touží Medvídek i po krvi. To ale představuje smrtelné nebezpečí pro přijíždějící turisty. Pú a Prasátko se však chtějí pomstít i Kryštůfkovi Robinovi za to, že je opustil."

 


Medvídek Pú: Krev a med

 

Pak se člověk může ještě mrknout na další řádění Ghostface.  "Vřískot 6" natahuje oblíbenou sérii příspěvkem dvojice Matt Bettinelli-Olpin / Tyler Gillett a pokud máte slabost pro novou Wednesday Jennu Ortega, udělá vám třeba radost alespoň její role.

"Sestry Samantha a Tara Carpenterové a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha ukrytého pod maskou ducha v městečku Woodsboro. Ve snaze zapomenout na tyto tragické události se všichni čtyři přestěhují do New Yorku, aby tam začali nový život. Netrvá to ale dlouho a objeví se nový a ještě brutálnější vrah v masce Ghostface a jejich životy jsou opět v ohrožení." 

 


Vřískot 6 - trailer


 

Knižní nabídka je už tradičně mnohem výživnější. Nového vydání se například dočkalo jedno ze silných a obsáhlých děl Stephena Kinga "Nespavost". Doktůrci se znovu do akce dostanou díky péčí Bety Dobrovský.

"Hlavního hrdinu provázejí problémy. V poslední době má potíže se spánkem. Mívá vidění, ale není si tak zcela jistý, zda se skutečně jedná jen o halucinace. Stále se ještě nesmířil se svou čerstvou rolí vdovce a zažívá teď opravdu těžké časy... A není divu, vždyť děj příběhu se odehrává v Derry, malém městečku tak velmi dobře známém všem fanouškům tohoto autora. Pod klidným povrchem všedního života zde zuří temné síly a nemilosrdně strhávají obyvatele do svého smrtícího víru."

 

 

Vůbec poprvé se českým čtenářům představuje americká autorka EV Knight. Nakladatelství Golden Dog jí vydalo delší dobu očekávaný román se slibným titulem "Čtvrtá děvka".

"Když bylo Kenzi Brooks sedm, sledovala, jak si po dopravní nehodě bere Počmáraný muž duši jejího bratra. Ten den od něj dostala dárek – králičí packu pro štěstí. O šestnáct let později už na Počmáraného muže nevěří, věří v přežití a v detroitských slumech dělá, co může. Když Kenzi málem ubijí k smrti, náhodou osvobodí Lilith. A Lilith se zlobí…

Chce se pomstít. Pomstít se Bohu a celému lidstvu za to, že ji za odmítnutí podřídit se degradovali na pouhou démonku. Sestaví apokalyptický plán, jak zničit všechny, kdo ji opustili. Zapomeňte na Čtyři jezdce, Lilith dává dohromady Čtyři děvky. Povstane Kenzi proti ní, aby zachránila svět, nebo se stane Čtvrtou děvkou?"

 

 

Bitva se svou vlastní minulostí je ústředním motivem románu Jennifer Fawcett "Schody do temnoty", kterým rozšíril své portfolio Fobos. Jde o další dámu, která je pro naše čtenáře velkou neznámou.

"Ve vzrušujícím románu pro fanoušky Jennifer McMahonové se žena vrací do rodného města poté, co se její kamarádka z dětství pokusí o sebevraždu v místním strašidelném domě – na stejném místě, kde před dvaceti lety došlo k traumatické události, která jim zničila život.

V ospalém městečku Sumner's Mills jen málokdo narazil na Oktagon, osmiúhelníkový dům ukrytý hluboko v lesích. A ještě méně lidí našlo dost odvahy na to, aby do něj vůbec vstoupili. Před lety tam totiž jistý muž zabil svou ženu a dvě malé dcerky – šokující a hrůzný čin, který se městečko na severu státu New York snažilo pohřbít. Jedné letní noci se do Oktagonu vydala i čtrnáctiletá Clare se svou nejlepší kamarádkou Abby. Clare vyšla ven, ale část Abby se už nikdy nevrátila.

O dvacet let později se dospělá Clare dozvídá, že se Abby v Oktagonu pokusila o sebevraždu a leží v kómatu v nemocnici. Nemá co ztratit, protože sama nedávno prožila osobní tragédii. A tak se vrací ke svým kořenům, aby odhalila temnotu, která je za vše zodpovědná.

Děsivý román Schody do temnoty vypráví o traumatu, které nás provází od dětství do dospělosti, i o tom, že se někdy musíme vrátit na začátek, abychom našli konec."

 

 

Do soupisu hororových novinek tentokrát přispěl i Laser, který vydal novou knihu amerického spisovatele Chucka Wendiga. Ten u nás není nováčkem, ale "Kniha nehod" je jeho prvním zásekem v rámci hororového žánru.

"Kdysi dávno žil Nathan v domě na venkově se svým násilnickým otcem – a nikdy své rodině neřekl, co se mu tam stalo. Kdysi dávno byla Maddie malá holčička, která vyráběla panenky ve své ložnici, když uviděla něco, co neměla – a dodnes se snaží vypořádat se se svým traumatem vytvářením strašidelných soch.

Kdysi dávno se něco zlověstného a hladového procházelo tunely pod horami a uhelnými doly jejich rodného města na venkově v Pensylvánii. Nyní jsou Nate a Maddie Gravesovi manželé a se svým synem Oliverem se do svého rodného města vrátili. Jenže to, co se dělo kdysi, se nyní opakuje.

Oliver potkává podivného chlapce, který se stane jeho nejlepším přítelem, chlapcem s vlastními tajemstvími a zálibou v temné magii. Tato temná magie je postaví do středu bitvy dobra se zlem a boje o duši rodiny – a možná i o celý svět. Ale rodina Gravesových má v této bitvě tajnou zbraň: vzájemnou lásku."

 

 

Milovníky viktoriánských příběhů by mohl potěšit mystery thriller "Vražda v kryptě", který načíná sérii "Záhady Redmonda a Haze" ruské autorky Iriny Shapiro, jejíž vůbec první kousek na náš trh dodalo nakladatelství Vendeta.

"Když se jednoho dne v hrobce středověkého rytíře objeví mrtvola mladého muže, případ padne na obecního konstábla Daniela Haze, který ještě sám vraždu nikdy nevyšetřoval. Podezření okamžitě padne na jediného cizince, který dorazil do vesnice Birch Hill těsně předtím, než došlo ke zločinu, ale časem se tento americký kapitán ukáže jako nečekaný přínos. Jason Redmond, bývalý voják a zkušený chirurg, Danielu Hazovi nejenže ochotně pomůže, ale také za něj ve snaze dopadnout vraha nasadí svůj vlastní život.

Redmond s Hazem neznají motiv, nemají podezřelé ani dostatek stop, ale vraždu musejí vyřešit, než se jeden z nich stane další vrahovou obětí.

Historický mystery thriller z druhé poloviny devatenáctého století, který skvěle vykresluje chamtivost, zločin, misogynii, rasismus, aroganci, nenávist a strach z „těch druhých“ v koloniální éře. První kniha ze série Redmond a Haze je zároveň prvním titulem úspěšné autorky přeloženým do českého jazyka."

 

 

Na závěr si ještě povězme o komiksové adaptaci notoricky známého příběhu Edgara Allana Poea "Jáma a kyvadlo" kterou má na svědomí Eberhardt von Grubendorf a ilustrátor Jiří Carda. Jejich společné úsilí realizovalo nakladatelství Gate. 

"Jáma a kyvadlo je jedním z nejznámějších děl Edgara Allana Poea, stvořitele moderního hororového žánru.

Příběh vypráví o bezejmenném vězni odsouzeném Španělskou inkvizicí. Ten se ocitá v kobce, kde podstoupí nejkrutější možné psychické mučení, které ho dohání k šílenství a fyzicky vyčerpává. Již úvodní věty knihy dokonale vystihují smrtící trápení hlavního hrdiny a s následujícími stránkami děj stoupá do závratných výšin. Jáma a kyvadlo je nejvíce adaptovaný příběh všech dob."

 


To je pro dnešek vše, potkáme se zase v dubnu. Do té doby máte, doufejme, o zábavu postaráno...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.