Recenze: Ross Jeffery - Zůstanou jen skvrny

Krátký, leč pořádně temný a depresivní příběh bratrů, kteří neprožili zrovna šťastné dětství, tuzemským čtenářům představuje britského hororového autora, o němž určitě neslyšíme naposled... 

Ross Jeffery - Zůstanou jen skvrny
Vydal: Golden Dog, (121 stran)

Čtenář, pokud je alespoň trochu příčetný, většinou nemá potřebu fandit hrdinům, kteří někomu úmyslně ubližují. Krom vyšinutých asociálů většinou fandíme postávám, které naopak čelí úskokům a zlým úmyslům nejrůznějších pazdrátů. Výjimky se však najdou a důvěrně je znají třeba milovníci starých westernů.

Pomsta. I tady je hrdina obětí. Ale obětí, která se dokáže vzepřít a svým tyranům dá ochutnat jejich vlastní medicínu. A právě pomsta je stěžejním tématem dalšího „Zrnka temnoty“. Edice tohoto jména, s níž přišlo nakladatelství Golden Dog, si dala za úkol předkládat čtenářům kratší hororové příběhy, které v nich i přes menší rozsah dokážou zanechat stopy. Nebo skvrny.

 

 

Britský autor Ross Jeffery tenhle úkol splnil beze zbytku a jeho příběh brášků Judea a Kylea na vás vytasí ten nejtěžší kalibr. Kdepak upíři. Kdepak duchové. Ty nejhrůznější stvůry žijí za obyčejnými zdmi obyčejných domů, kde se ztrácejí z očí společnosti a mohou si vylívat zlost na svých nejbližších. Z jejich života se potom stává každodenní peklo, z něhož často není úniku.

Jeffery nezneužil situace a nepokouší se násilí páchané na dětech popisovat do těch největších detailů. Ostatně sám v úvodu knihy zmiňuje, že se tohle citlivé téma pokusil zpracovat ohleduplně. Vzpomínky naštěstí zůstávají tak trochu v mlze a v ostřejších konturách vidíte spíš očima dospělého Judea. Tahle dvě časová pásma se pravidelně střídají. Přesto je novela „Zůstanou jen skvrny“ nehezkou výpovědí o rozpadu jedné obyčejné rodiny a připomenutím, že ne každé dítě prožije hezké dětství.

Abych to upřesnil. Nehezké čtení to je tématem, ale jinak vás tahle útlá knížečka chytí pod krkem a nepustí. Její děj je nakonec dost předvídatelný, ale o žádné twisty tu nikdo nestojí. Připomíná nám totiž čtivou formou, že je kolem nás spousta lidí, kteří potřebují pomoct a na chvíli vám dovolí uvěřit, že veškerá svoloč nakonec dostane to, co jí patří. A už pro tenhle pocit, vám doporučuji si tuhle jednohubku nenechat ujít...

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.