Dubnové strašání

Po hororech se v kině slehla zem. Nám je to jedno, jdeme si číst!

Filmové festivaly jsou fuč a v kinech zbylo, co se hororu týče, jedno velké nic. Chtěl jsem prozkoumat alespoň nabídku premiér placených poskytovatelů filmů a seriálů, ale ouha. Taky nic. Co se dá dělat, nezbývá než zalovit v archívu. Nebo si číst. Čtenář hororu si u nás naštěstí poslední dobou nemá na co stěžovat.

Někoho možná potěší nové vydání povídkového souboru s všeříkajícím titulem "Stephen King jde do kina". Tato pětice kratších prací Stephena Kinga u nás totiž pohromadě vyšla pouze jednou v roce 2010. Pravdou však je, že tyhle příběhy jsou k nalezení i v jiných výběrech a jde tedy spíš o sběratelskou záležitost. Vydává ji Beta Dobrovský.

"Pět skvělých příběhů Stephena Kinga, které spojuje nejen mistrná zápletka a mrazivé napětí, ale především to, že se staly předlohou pro filmové zpracování. Zazářily v nich známé hollywoodské hvězdy – v Pokoji 1408 (1408) John Cusack a Samuel L. Jackson, v Děsu v prádelně (Šroťák) Ted Levine a Robert Englund, v Srdcích v Atlantidě Anthony Hopkins, ve Vykoupení z věznice Shawshank (Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank) Tim Robbins a Morgan Freeman a v Kukuřičných dětech (Děti kukuřice) Peter Horton a Linda Hamiltonová. V této knize k nim navíc autor literární předlohy připojil několik svých postřehů a dojmů."

 

 

Jednoznačně můžeme doporučit skvělý román "Taxidermistova milenka" od britské spisovatelky Polly Hall. Neotřelý mix hnilobné křehkosti, morbidní sexuality i fascinace smrtí je napsán natolik elegantně, že potěší každého, kdo v hororu hledá něco víc. O vydání se postaral Golden Dog.

"Moderní gotický příběh o ženě posedlé preparačními stvořeními svého milence a pronásledované svou minulostí. Když Scarlett potká taxidermistu Henryho, začíná vášnivý milostný vztah. O rok později, na Štědrý den, se Scarlett pokouší pochopit svou posedlost Henryho tvory a vliv jeho rivala Felixe. Scarlett, okouzlená a uvězněná izolovaným venkovským prostředím na somersetském vřesovišti, které nazývá svým domovem, kontaktuje jedinou zbývající rodinu, své dvojče Rhetta.

Snaží se porozumět tajemství, které sdílejí. Scarlett si brzy uvědomí, že minulé sliby mají dalekosáhlé následky. Taxidermistova milenka je skrápěna přívalovými dešti venkova jihozápadní Anglie a láká vás stále hlouběji do Scarlettina nádherně děsivého světa."

 

 

Darcy Coates je u nás už jako doma a jakkoliv mají její duchařiny, které chrlí Fobos,  dle prvních reakcí tak trochu sestupnou tendenci, svoje čtenáře si určitě najde i další přírůstek do sbírky nazvaný "Strašení v Rookwardu"

"Když Guy najde na půdě své matky dědické listiny k domu, má pocit, že ho potkalo neuvěřitelné štěstí. Jistě, v domě nikdo čtyřicet let nežil, je částečně zchátralý a obrůstá ho vinná réva, ale Guy je přesvědčený, že ho dokáže dát do pořádku a výhodně prodat. Byl by přeci blázen, kdyby se o to nepokusil. Zvlášť, když jeho současná životní etapa není zrovna záviděníhodná.

Dům Rookward stojí na samotě v lesích a není v něm ani telefonní signál. Jenže je tři hodiny jízdy od města, kde Guy bydlí, a proto se rozhodne v domě na několik dní ubytovat. Existuje ale důvod, proč v Rookwardu nikdo tak dlouhou dobu nežil, a zchátralé místnosti nejsou tak prázdné, jak se zdá...

V domě se před čtyřiceti lety odehrála příšerná tragédie, jejíž následky přetrvávají dodnes. Usídlil se zde totiž duch ženy, která tragédii způsobila. Je zahořklá, posedlá, žárlivá a vyšinutá, a jakmile se objeví Guy, nemá v úmyslu nechat ho odejít a udělá i nemožné, aby s ní zůstal."

 

 

Duchařiny se, zdá se, stále prodávají dobře a Fobos staví strašidelné domy, dokud je po nich poptávka. Milovníky tajemných příběhů třeba potěší i román "Neohlížej se" britského autora Bena Cheethama.

"Po tragické smrti jedenáctiletého syna Adam a Ella usilují o to, aby se jim nerozpadla rodina. Pak se ale naskytne příležitost, která se zdá být příliš dobrá na to, aby to byla pravda. Vyhrají soutěž a mohou zdarma bydlet v úchvatně krásném sídle na poloostrově Cornish. Je v tom jen jeden háček - v sídle údajně straší.

Sídlo Fenton bylo vždy zahaleno tajemstvím. V roce 1920 se původní majitel domu, samotářský průmyslník Walter Lewarne, v nejvyšší věži oběsil. V roce 1996 zmizeli beze stopy tehdejší obyvatelé George Trehearne, jeho manželka Sofia a jejich mladičká dcera Heloise. Ani jedna záhada nebyla nikdy vyřešena.

Adam není typ člověka, který by věřil v existenci duchů. Podle něj jsou duchové prostě vzpomínky. Kamkoli v jejich stísněném domě v Londýně pohlédne, vidí svého zesnulého syna. I přes jisté pochybnosti je šance na nový začátek příliš lákavá, než aby ji nechal bez povšimnutí. Adam, Ella a jejich přeživší syn Henry se do sídla Fenton přestěhují. Zpočátku všem změna scenérie dodá novou chuť do života. Ale jak dům začíná prozrazovat svá tajemství, začnou mít podezření, že v něm nejspíš nebudou sami..."

 

 

S duchařinami stále nekončíme, protože Fobos vytáhl také novinku Američanky Jennifer Mc Mahon, která se u nás zapsala trojící vizuálně sladěných knih "Zimní lidé", "Vermontské psycho" a "Pozvaní". Čerstvý přírůstek "Tajemství pramenů" se na první pohled odlišuje, nakolik bude jiný obsahem, to se musíme nechat překvapit.

"Když psycholožka Jackie najde devět nepřijatých hovorů od své starší sestry Lexie, zprvu se domnívá, že se jedná jen o další ze sestřiných manických stavů, při nichž se často ocitá mimo realitu. Právě kvůli nim s ní Jackie před více než rokem přerušila kontakt. Druhý den je ale Lexie nalezena mrtvá – utopená v jezírku na babiččině pozemku. Když Jackie dorazí na místo a probírá se věcmi po své sestře, dozvídá se, že Lexie zkoumala historii rodiny a tohoto sídla. A tak se sama rozhodne ponořit do výzkumu a pomalu jí dochází, že toto místo skrývá mnohem temnější minulost, než si vůbec kdy dokázala představit.

Píše se rok 1929 a sedmatřicetiletá, čerstvě vdaná Ethel Monroeová zoufale touží po miminku. Ve snaze ji trochu rozptýlit ji manžel Will vezme na výlet do Vermontu, kde byl právě dostavěn moderní přepychový hotel, jenž se pyšní přírodními prameny, velkým lákadlem pro hosty. Během pobytu zde Ethel zjišťuje, že je místní voda opředená legendami. Údajně totiž plní přání. Netuší však, že když jezírko dává, stejnou měrou také bere.

Strašidelný, velice čtivý román plný zvratů, z něhož budete mít husí kůži po celém těle. The Drowning Kind je moderní duchařský příběh, jenž je důkazem toho, že minulost, ač často pozapomenutá, je ve skutečnosti blíž, než si myslíme."

 

 

Počasí venku konečně začíná vypadat k světu a kdyby trenkovou teplotu užívali i hrdinové románu "Vánice", pak by autor neměl o čem psát. Ale Flint Maxwell se s tím nepáral a potěší tak všechny podivínské masochisty, kteří hýkají blahem ve chvíli, kdy uděří první mrazy! Fobos jede a my mu fandíme.

"Po tragické nehodě v práci netouží Grady Miller po ničem jiném než před vším utéct. To se mu podaří se dvěma nejlepšími přáteli, Stonem a Jonasem. Všichni tři na chvíli opouští svůj každodenní život, v němž si každý zažil své, a vydávají se na dovolenou na jih k jezeru Prism Lake, kam spolu každý rok jezdívali jako děti. Teď mají na celý prosluněný víkend jediný plán: pít, grilovat a odpočívat.

Když se však celý východ Spojených států ocitne kvůli obrovské sněhové bouři pod metrovými závějemi, které přeruší dodávku proudu, a cesty přestanou být sjízdné, jejich plán je v troskách. Bezstarostná dovolená tří přátel se promění v boj o holý život. Musí spojit síly, aby z celé situace vyvázli. Venku totiž nevládne jen chlad… Ale také cosi zlověstného…"

 

 

Někdy člověk nepotřebuje dům, na strašení může stačit i obyčejná chata. Marie Jakoubková to ví a její krátký příběh "Studna" se odehrává právě na takové samotě u lesa. Knihu si Marie vydala sama pod značkou Marula.

"Dovolená, na kterou se nezapomíná. Takhle si to přáli. Takhle si to vysnili. Klára, Saša, Vašek, Roman a Petra. Přátelé ze střední. Na čtrnáct dní si pronajali chatku na Lipně. Dva týdny společných chvil, které je měly stmelit ještě více dohromady. Cíl byl jasný – užívat si léta plnými doušky. Denně se opíjet a vstávat až k obědu. Vše se zprvu skutečně odehrává tak, jak chtěli. Onu idylku však záhy naruší několik rádoby náhod, které perfektní dovolenou postupně promění v peklo a co více, razantně podlomí vzájemnou důvěru, která mezi přáteli vždy panovala, a o kterou se mohli kdykoliv opřít. Kdo ale za vším ve skutečnosti stojí? A k čemu slouží studna za domem?"

 


Tuzemské autorky se snaží a dalším jménem na naší hororové scéně je Kateřina Karolová. Její "Odbočka v lesích" je už chvíli venku, ale protože nám utekla, připomínáme ji alespoň se zpožděním. O vydání se postaralo nakladatelství XYZ.

"Parta přátel vyráží na dovolenou do zapadlé horské oblasti. Na krajinu padá tma a skupina se rozhodne použít lesní zkratku, kterou objeví ve staré mapě. Poznámka na okraji před zpustlou cestou varuje, přesto se všichni do hlubin lesa vydají. Netuší ale, jak děsivé tajemství se mezi stromy skrývá. Les uprostřed Beskyd totiž není obyčejný a nerad se vzdává toho, co už jednou pohltil..."

 

 

Když už jsme tentokrát bez filmů, mrkněme se alespoň ještě na pár komiksů. Z chaty na farmu se přesuneme v díle Steva Nilese "Údolí zrůd", které vydalo Comics Centrum. 

"KDO JE VĚTŠÍ ZRŮDA? Mysteriózní bizarní příběh scenáristy Stevea Nilese s děsivou kresbou Grega Rutha, jaký jste ještě neviděli. Trevor žije s rodiči v zemědělské osadě izolované od civilizace. Rodina ve stodole ukrývá jeho znetvořeného bratra Willa, kterému je teprve šest let, avšak už nyní je velký jako dospělý a vládne neuvěřitelnou silou. Po léta se Trevor o svého bratra stará a snaží se ho chránit, ale všechno se má již brzy změnit. Společně totiž odhalí dávné tajemství své rodiny a s ním i hrůznou pravdu o celé osadě."

 

 

Comics Centrum vydává také další pokračování série "Pochmurný kraj", které nese jméno "Nářek mrtvých". Na svědomí jej má trojlístek Cullen Bunn, Tyler Crook a Naomi Franquiz.

"Od odchodu Emy z Harrow County uplynulo již deset let a ochránkyní místních obyvatel před nadpřirozenem se mezitím stala její bývalá nejbližší přítelkyně Berenika. Ve světě však zuří druhá světová válka a v důsledku ztráty mnoha mladých mužů je lidské společenství zranitelnější než kdy předtím. A tak když se krajem rozline zpěv přízračného chóru, jenž ohlašuje návrat ztracených bytostí, musí Berenika najít řešení dřív, než celé město zachvátí zkáza."

 

 

Posledním zajímavým kouskem od Comics Centra je "Lady Baltimore: Královny čarodějek". Christopher Golden a Mike Mignola servírují pro českého čtenáře hororů zajímavé kulisy i zajímavé postavy.

"Po více než deseti letech od smrti Lorda Baltimora zachvátily Evropu boje právě začínající druhé světové války a temné síly jsou opět na vzestupu. Vdově po Lordu Baltimorovi, Sofii, nezbývá než se jako Lady Baltimore postavit nepřátelským čarodějkám, upírům i nacistům! A podíváme se i do Českého Krumlova."

 

 

Tak co? Máte vybráno? Dejte vědět, který kousek se vám trefil do vkusu...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.