Epadun: Nezaměřujeme se na magické kletby, ale na vnímání tajemných zákoutí světa

O Necronomiconu, životních změnách, magických brněnských místech a dalších zajímavostech s neoklasickým projektem, který znáte z "Dark Tunes 2".

SANCTUARY.CZ: AHOJ EPADUN, ZDRAVÍME DO BRNA! JAK SE MÁTE? JAK NA VÁS PŮSOBÍ ZIMNÍ OBDOBÍ? POŽÍVÁTE SPÍŠ HIBERNACI, SBÍRÁTE SÍLY, NEBO NAOPAK ZA NEJDELŠÍCH NOCÍ UDĚLÁTE NEJVÍC PRÁCE?

Epadun:
Je to období těžké hibernace. Nejen chladná zima ale i zákaz nočního vycházení nás vede k letargii. Všichni tři přebýváme v centru města, takže po večerech jen sledujeme z oken opuštěné ulice, z nichž dýchá chladná depresivní samota a prázdnota.

SANCTUARY.CZ: VY JSTE SE NA GOTICKÉ SCÉNĚ NĚJAK VÝRAZNĚJI PREZENTOVALI AŽ LONI, ČÁSTEČNĚ I DÍKY NAŠÍ KOMPILACI „DARK TUNES FROM CZECH AND SLOVAK CAVES 2“. POJĎME TEDY DÁT PROSTOR TOMU SE TROCHU PŘEDSTAVIT – KDO A CO JE EPADUN, JAK A PROČ JSTE SE DALI DOHROMADY… A OSTATNĚ, PROČ SE JMENUJETE ZROVNA EPADUN.

Epadun:
Jméno Epadun původně pochází z knihy mrtvých – Necronomicon. Tato kniha sama o sobě patří mezi nejčernější grimoáry a rozhodně není radno člověku schraňovat ji ve svém příbytku. Je opředena mnoha apokalyptickými mýty a legendami. Text knihy je ale pro většinu čtenářů velmi těžko uchopitelný. Právě tato tajemná kniha byla zdrojem inspirace v úvodu tvorby. Kniha je však pro hudební dílo inspirací pouze po umělecké stránce. Praktikováním magie jsme se nikdy nezabývali a ani jsme o tom neuvažovali.


Epadun – MER SIDI!

Prvotní myšlenka hudebního projektu Epadun vznikla v roce 2016 a volně navazovala na black-avantgardní projekt Opertus, který tvořila dvojice Petr a Lucie. V následujícím roce jsme odehráli první koncert s velmi pozitivním ohlasem. O rok později jsme natočili oficiální videoklip MER SIDI! V roce 2019 následovaly další koncerty a nadešel čas na debutní album. To vyšlo v únoru 2020 a bylo pokřtěno na darkwave akci Hlubiny temnoty. Pro Epadun to bylo prozatím poslední živé vystoupení na pódiu. Všechny další koncerty musely být zrušeny z důvodu propuknutí pandemie.

Veškerou hudbu a texty skládá Petr. Výjimku tvoří jen několik originálních veršů z Necronomiconu. Z jeho hrdla také znějí hrubé vokály, growl a scream. Ženské vokály alt a soprán zpívá Lucie, která se v minulosti několik let věnovala opernímu a sborovému zpěvu. Na housle hraje Gabriela, která se však z důvodu účasti na dalších hudebních projektech sama vždy považovala spíš za hostujícího člena.

SANCTUARY.CZ: MŮŽEME VÁS, KROMĚ OPERTUS, ZNÁT I Z NĚJAKÝCH DALŠÍCH KAPEL A PROJEKTŮ? MINIMÁLNĚ PODLE TYPU MUŽSKÉHO VOKÁLU ČICHÁME BLACK/METALOVÉ KOŘENY…

Epadun:
V minulosti jsme byli jednotlivě aktivní v několika hudebních projektech, které již více méně nefungují: Clawed Forehead, The Entropies, Opertus, Latexotiq, No Ambition. Gabriela aktuálně hraje na housle v ethno-doom kapele Silent Stream Of Godless Elegy.

SANCTUARY.CZ: PĚKNÁ SBÍRKA. NICMÉNĚ POSVIŤME SI NA VAŠI AKTUÁLNÍ TVORBU. SKLADBA „ČERNÁ VÍLA“ Z „DARK TUNES“ KOMPILACE JE ZÁROVEŇ OTVÍRÁKEM VAŠÍ DEBUTOVÉ DESKY „OPUS ETHEREAL“. JAK SE ALBU DAŘÍ, JAKÉ JSOU OHLASY?

Epadun: Album „Opus Ethereal“ sami vnímáme jako poměrně vydařené. Drtivou většinu ohlasů máme velmi pozitivních. Smůla ale je, že album vyšlo těsně před všemi těmi lockdowny a nebylo možné ho předvést živě na koncertech. Bez účasti na akcích se album příliš nedostalo mezi domácí posluchače. Šířilo se tedy pouze prostřednictvím poslechu a sdílení stávajících fanoušků. Těch je sice aktuálně dle sociálních sítí něco přes tisíc, což není málo, ale ani moc. Většina našich posluchačů je v zahraničí.

SANCTUARY.CZ: ZROVNA „ČERNÁ VÍLA“ JE I VAŠÍ JEDINOU SKLADBOU V ČEŠTINĚ DOČKÁME SE I NĚJAKÝCH POKRAČOVATELŮ V MATEŘŠTINĚ?

Epadun:
Původní inspirace tvorby Epadun vycházela z magických textů tajemného grimoáru Necronomicon. Pár skladeb je tedy v originálním jazyce. Několik dalších songů je v angličtině. Kompozičně jako poslední vznikl text ke skladbě „Černá víla“, přestože na albu je umístěna na prvním pořadí. Skladba byla původně zamýšlena jako instrumentální, ale díky vokálům získala svou plnou majestátnost. Pojednává o touze netopýřího mláděte stát se bílým andělem. Tato skladba nemá s počáteční necronomickou tematikou mnoho společného. Ani v doprovodném videoklipu není žádná magická symbolika. Odlišnost umocňuje mimo jiné i česká textace. Na příštím albu Epadun plánujeme další skladby v mateřském jazyce.

SANCTUARY.CZ: NĚKOLIKRÁT JSME ZMÍNILI I VAŠE VIDEOKLIPY, VE KTERÝCH BERETE DIVÁKY MEZI STAROBYLÉ HRADBY I K RITUÁLNÍM OHŇŮM V PŘÍRODĚ. V KTERÉM Z TĚCHTO PROSTŘEDÍ JSOU EPADUN NEJVÍC DOMA?

Epadun: Na rozdíl od klipu „Černá Víla“, který je poměrně poklidnou poslechovou záležitostí, jsou klipy „MER SIDI!“ a „Ethereal Rain“ hodně okultní a nabité magickou symbolikou. Ta je bohužel pro řadu posluchačů poměrně těžce srozumitelná a na některé fanoušky působí až strašidelně. Proto by měl mít příští plánovaný videoklip více příběhovou obrazovou formu bez temné magické hloubky.
 

Epadun – Černá víla


SANCTUARY.CZ: MIMOCHODEM, NA VIDEÍCH JE VIDĚT, ŽE JSTE SI S PRODUKCÍ VYHRÁLI, NECHYBÍ ANI LETECKÉ ZÁBĚRY. TO VŠECHNO SI DĚLÁTE SAMI?

Epadun: Víceméně ano. Pokaždé jsme měli stejného kameramana, kamaráda Luboše, se kterým jsme natáčeli už v předchozí tvorbě. Střih klipu měla na starosti Gabriela a režii Petr. Všechny tři klipy jsou natočené v Brně s důrazem na záběry na dominanty města. „MER SIDI!“ se odehrává na hradě Špilberk, na kterém měli mimochodem před lety Lucie a Petr svatbu. „Černá Víla“ v exteriéru katedrály sv. Petra a Pavla, které se přezdívá Petrov a je vyobrazena na české desetikoruně. Třetí klip „Ethereal Rain“ se natáčel před kostelem sv. Michala, na Denisových sadech a v tajemném lomu Hády.

SANCTUARY.CZ: NÁZVY TRACKŮ „DINGIR“ NEBO „MER SIDI“, VLÁČENÍ GRIOMÁRŮ NA ŘETĚZU PO ULICÍCH… Z TOHO LZE CELKEM VYTUŠIT, KUDY K VÁM PROMLOUVAJÍ MÚZY. PŘITAHUJE VÁS SPÍŠ ESTETICKÁ/ATMOSFÉRICKÁ STRÁNKA NECRONOMICONU, NEBO SE „TAJNÝM VĚDÁM“ VĚNUJETE VÍC? A POKUD JAKO, KTERÉ OKULTNÍ „DISCIPLÍNY“ K VÁM MLUVÍ NEJVÍC?

Epadun: Přestože celé album „Opus Ethereal“ má určitý chronologický koncept, ve kterém nelze přehlédnout výrazný vliv necronomické magie, pro budoucí tvorbu plánujeme určité výrazné koncepční změny. Magie v textové části se stala překážkou nejen pro část posluchačů, ale i pro samotné členy skupiny. Hudba Epadun není zaměřená na magické kletby pradávných grimoárů, ale na jemnou uměleckou linii lidského vnímání tajemných zákoutí okolního světa.

Epadun – Ethereal Rain
 

SANCTUARY.CZ: ALE ZPÁTKY K HUDBĚ – ZAUJALY VÁS NĚJAKÉ KAPELY NEBO PROJEKTY Z „DARK TUNES 2“? JE TŘEBA NĚKDO, S KÝM BYSTE SI CHTĚLI ZKUSIT SPOLUPRACOVAT NA NĚJAKÉM TRACKU?

Epadun: S některými kapelami se známe už z minulosti: Das Funus, Projekt203, BloodPact. S dalšími se doufejme setkáme v rámci budoucích koncertů, až se zase veřejnosti otevře možnost kulturního vyžití. Z první kompilace Dark Tunes jsme nejvíce ocenili skladbu „Biological Unit“ od Whorewolf, na Dark Tunes 2 to byla Isiolia „Stupid Game“.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ SROVNÁTE OBĚ KOMPILACE, MÁTE POCIT, ŽE MÁ SMYSL V NĚČEM TAKOVÉM POKRAČOVAT? MÁ ČESKOSLOVENSKÁ TEMNÁ SCÉNA PODLE VÁS CO NABÍDNOUT?

Epadun: Obě kompilace jsou naprosto skvělé! Neumíme si představit, že byste v tom nechtěli pokračovat.  Vnímáme tyto obsáhlá alba jako vstupenku do světa undergroundu. Kdo chce okusit výběr z té nejkvalitnější hudby podsvětí domácí tvorby, má neuvěřitelnou možnost využít tyto našlápnuté kompilace. Bude nám ctí, pokud se budeme moci podílet i na té příští – Dark Tunes 3!

SANCTUARY.CZ: DÍKY ZA MILÁ SLOVA! A CO VAŠE SOUČASNÉ PLÁNY S EPADUN? KAM SE VYPRAVÍTE DÁL?

Epadun: Po zbytek letošního roku to bude hlavně kompozice nového alba, které by mohlo vyjít v roce následujícím. Půjde o mnohem větší důraz na atmosférickou hladinu celkové kompozice. V průběhu času tvorba dostává stále více symfonicky orchestrální nádech.

Letošní umělecká pauza ale není způsobena jen současným zákazem kulturních akcí. Bohužel další příležitost zahrát si na koncertech v původní sestavě Epadun je v nedohlednu. Lucie ani Gabriela se aktuálně nechtějí projektu vůbec aktivně věnovat. Obě se rozhodly vydat cestou mateřství, které podle nich s temnou magickou hudbou nejde vůbec dohromady.  Epadun má tedy před sebou nelehké období, ve kterém se dočká několika zásadních změn. Změna je život a každý krok vpřed přináší nové poznání. Příští album Epadun opět posune hranice umělecké hladiny o několik tajemných kroků do neznáma. Máme se na co těšit. ?

SANCTUARY.CZ: A TO JSOU ZAJÍMAVÉ ZPRÁVY! BUDEME TEDY DRŽET PALCE JAK V ÚROVNI HUDEBNÍ, TAK MATEŘSTVÍ! A TEĎ, POKUD MÁTE POCIT, ŽE TU MĚLO COKOLIV ZAZNÍT A NEZAZNĚLO, JE TU PROSTOR JEN PRO VÁS…

Epadun: Velké díky patří za vaši podporu. SANCTUARY je bezesporu opora a vzpruha této temné umělecké scény.

SANCTUARY.CZ: DĚKUJEME, AŤ SE VÁM DAŘÍ!

Epadun

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.