Strašání v prosinci

Období, kdy se míra dobroty, lásky a pochopení zvedá na neúnosnou míru je tu. Vánoce! Čas, který je potřeba nějak přetrpět a nikoho přitom nezabít.

Čas, kdy v kinech vládnou romantické komedie a v jejich ochozech návštěvnící ve svetrech se sobem. Horory v předvánočním čase dostávají na plátnech prostor pouze v případě, že jsou tadáááá...vánočnííí! Jinak tomu není ani letos.

Takže tu máme "Černé vánoce" mladinké režisérky Sophie Takal. Ta si kdysi zahrála třeba ve found footage taškařici "V/H/S" a co se režírování týče, má na kontě sotva dva průměrné thrillery. Uvidíme tedy, jak si poradila s vánočním mordováním.

"Studentka Reily (Imogen Poots) má po lehce traumatickém zážitku ze střetu s opačným pohlavím pifku na všechny chlapy a její spolubydlící na koleji ji v tom mohutně podporují, protože od čeho jiného jsou kámošky, že? Všechny se těší, jak si užijí vánoční svátky ve vyprázdněném univerzitním kampusu, z něhož většina studentů odjela strávit prodloužené volno s rodinami. I proto, že kvůli nevraživosti vůči opačnému pohlaví začalo být tohle sesterstvo dost nepopulární.

Dokonalou idylu plnou sněhu a blikajících světel naruší série znepokojivých textových zpráv, která jim začne chodit na mobily. Následně jedna z nich zmizí a další zavraždí maskovaný útočník. Než si Reily a ostatní dívky uvědomí, že jim všem jde o život, ztratí jakoukoliv naději na únik. Mají jen dvě možnosti – pasivně čekat, než si smrt přijde i pro ně, nebo se postavit na odpor. Klíčová otázka zní, kdo proti nim vlastně stojí, a jestli můžou věřit některému z kluků, kteří jim přišli na pomoc."

 


Černé Vánoce - trailer

 

Ježuch je samozřejmě dobrou záminkou k doplňování sbírek, neboť zoufalá rodina je často ráda vděčná za jakoukoliv obdarovávací nápovědu. Třeba vám může chybit některý kousek Stephena Kinga. U Dobrovských to samozřejmě dobře vědí a nejsou pitomí. Nového vydání se tak dostal třeba novější "Puls".

"Civilizace sklouzla po krvavé stopě do dalšího období temna, což možná někoho nepřekvapí, ale stalo se to takovou rychlostí, jakou nepředvídali ani největší škarohlídi mezi futurology. Bylo 1. října, Bůh dlel na nebesích, burza prosperovala a většina letadel létala načas. Za čtrnáct dní však nebe opět patřilo ptákům a burza se stala vzpomínkou.

Příčinou zkázy je jakýsi jev, kterému se začne říkat Puls, a ten se šíří mobilním telefonem. Několik zoufalců, kteří přežili, se najednou ocitne v černočerném civilizačním temnu, plném násilí a chaosu. Kdekdo má mobil. A kdo ho nemá? Nový strhující román Stephena Kinga nejenže pokládá zásadní otázku: „A teď už mě slyšíte?" Rovněž na ni brutálně odpovídá."


 


Stephen King je hračička. Vždycky byl. V roce 1996 vydal dvě knihy, které měly jednu podmínku. Měly vyjít společně. Přičemž "Beznaděj" byla vydána Kingovým jménem a "Strážci zákona" vyšli jako výtvor autorova alter ega Richarda Bachmana. Nyní obě knihy vycházejí v reedici.

"Beznaděj, opuštěné těžební městečko uprostřed Nevadské pouště, je tím posledním místem, kde by rodina Carverových chtěla trávit dovolenou. A rozhodně nestojí o potíže. Jenže to policistu Collieho Entragiana nezajímá, a tak místo formální kontroly dokladů odveze Petera a Mary do městského vězení. Ani stárnoucí spisovatel Johnny Marinville, projíždějící kolem na svém Harleyi, tady nechtěl zastavit, natož být zadržen. A přesto je všechny čeká totéž – objeví pravý význam slova beznaděj… "


 


"Ve Wentworthu v Ohiu panuje horké letní odpoledne a v Topolové ulici je všechno, jak má být. Poslíček s novinami objíždí na kole předplatitele, na rohu ulice před obchodem se pošťuchují děti, na trávníku před domem Reedových si mládež hází plastovým talířkem, Gary Soderson zapaluje zahradní gril. Jediná věc, která zcela nezapadá do obrazu, je červená dodávka na kopci nad městem. Brzy se rozjede a začne masakr. Než na Topolovou ulici padne večer, ocitnou se lidé, kteří přežili, v jiném světě, kde je všechno možné, bez ohledu na to, jak je to děsivé, a kam přijíždějí samozvaní strážci zákona…"


 


Třikrát hurá, do češtiny bylo přeloženo další dílo Jacka Ketchuma. Tentorkrát se dostalo na "Křižovatky" a líbat ruce můžete nakladatelství Maťa. Děkujeme pěkně!

"Žánrově patří Křižovatky k westernu-hororu. Jsou tu „praví“ chlapi i padouši, krásné ženy a jeden zelenáč, hrají se karty a hodně se střílí. Ale protože tuto knihu napsal Jack Ketchum, buďte si jisti, že všechno bude trochu jinak. Hodně jinak. Brutálně jinak."


 


Minule jsme si pověděli o tom, že Volvox Globator vydal antologii povídek polských autorů, kteří se nechali inspirovat E. A. Poem a hned hbitě následuje výběr díla samotného klasika v podobné grafické úpravě. Kniha se jmenuje "Vraždy a jiné zběsilosti" a mimo strašidelné tvorby nabídne i mírné nadlehčení.

"Mistr hororu, jak jej neznáte. Klasik hrůzostrašné povídky by nemohl existovat bez protikladných vlivů, a tak vedle jeho nejlepších děsuplných povídek, například Sudu vína amontilladského nebo Skokana, můžeme postavit pěkně úderné, vypointované grotesky, protože humor a horor mají k sobě mnohdy nebezpečně blízko.

Tam, kde se osnuje ďábelská pomsta, nechybí satirický osten, nebo dokonce úsměvný záblesk šílenství. Ostatně koho muže napadnout udělat z pacientů blázince zároveň ošetřovatele (Šílený psychiatr), z nevěřícího Tomáše hrdinu nejnepravděpodobnějších bizarních situací (Anděl pitvornosti) anebo nechat přijít chvástavého idiota doslova o hlavu? U některých kousků se nasmějete tak, až vás bude píchat v bránici, mrazit v šíji, a nakonec budete i soucítit se šíleným vrahem, který se rozhodne pomstít bezpočet příkoří zvláště zavrženíhodným způsobem, pohrbením zaživa. Obět v rolničkách Kašpárka, příšerný klaun Skokan, který má v oblibě obzvláště krutý humor. Ptáte se proč? Vždyť přece Vrah jsi ty!, tak proč by ses, čtenáři, nemohl smát i s Poem naposledy? Anebo tě mají společně s hrdinou prodat jako žrádlo pro psů?"


 


Pokud máte Edgara Allana Poe rádi, možná vás potěší taky kniha Jasona Warda "Hádanky ze záhrobí E. A. Poea". Zajímavý počin vyšel u nakladatelství Omega.

"Vstupte do gotického světa Edgara Allana Poea a staňte se součástí jeho děsivých příběhů … zdržte se dost dlouho na to, abyste vyřešili záhady a hlavolamy, které se tam skrývají. Ponořte se do knihy inspirované nejtemnějšími díly slavného spisovatele a pokuste se vyřešit vice než 80 pekelně náročných - a občas děsivých - hlavolamů."


 


Nové dílo vyšlo také pilné včeličce jménem Mark E. Pocha. I když "Svet je plný demonov" je dle jeho slov kniha ze šuplíku, nic to nemění na faktu, že fandy jeho svérázné tvorby určitě potěší. Vydává Hydra.

"Aké puto spája prastarého upíra, dievča s temnotou v duši, ukecaného atléta a introverta s nadaním pre bielu mágiu? Hektor, Dália, Bartolomej a Munch sú slovenskí vyšetrovatelia „neobvyklých okolností“. Zasahujú všade tam, kde pre nadprirodzené javy niet prirodzeného vysvetlenia. Navštívil vás v noci hmlistý prízrak? Máte podozrenie, že kolega z práce vám číta myšlienky? Poznáte ľudí, čo pohybujú predmetmi silou vôle?

Videli ste v susedovej záhrade pristáť malých zelených mužíčkov? Potom volajte Vyšetrovateľov! Lenže ako sa kolesá času točia, podivuhodných úkazov od Tatier k Dunaju podozrivo pribúda. Duchovia zavraždených šľachticov, rohaté zjavenie či snehová búrka uprostred leta sú to najmenej, čoho by ste sa mali obávať... Pretože skutočná hrozba ešte len zbiera sily. Pretože náš svet je plný démonov."


 


Dracula už byl proprán nesčetněkrát, ať už ve své historické nebo upíří podobě. Přesto je však evidentně pořád o čem psát, protože slovenská autorka Michaela Ella Hajduková minulý rok vydala knihu "Draculova žena", kterou jí nyní v češtině vydal Baronet.

"Kdo byla druhá manželka Vlada III. zvaného Dracula a kdo byl on sám? Jaké bylo jejich manželství? Byl Dracula upír, krutovládce, psychopat či sadista? Nebo jen velmi složitý muž, který žil v kruté době? Karolína je psycholožka, která jezdí každý rok na nějakou zajímavou a neobvyklou dovolenou s partou svých přátel. Když ale její přítelkyně Saša přijde s nápadem, že by mohli jet do Transylvánie v Rumunsku, pocítí Karolína okamžitě odpor.

Nakonec se nechá přesvědčit, a tak se celá parta, vyzbrojená i kůly, růženci a česnekem, vydá na hrad proslulého hraběte Draculy. Všichni se dobře baví, jen Karolína pociťuje zvláštní úzkost. A pak jednoho večera narazí v lese poblíž hradu Poenari na smečku vlků a v panice se před nimi ukryje v opuštěném hradu. Nebo snad není tak opuštěný? Svým příchodem spustí Karolína něco, co už se nedá zastavit, a pozná osud uherské šlechtičny Ilony Szilágyové, kterou provdali za krutého valašského vládce. Karolína tak dostane odpovědi, které nechtěla znát, na otázky, které nekladla. Takže kdo byl Dracula? Nebo snad ještě stále je?"


 


Hnedle dva luxusní dárky si mohou nechat naježit pod strom milovníci H. P. Lovecrafta a komiksu. Respektive je možné, že po luxusním  epickém díle "Providence" sáhnou i komiksoví panici, protože v případě díla Alana Moora se jedná nadžánrové dílo, které určitě stojí za pozornost. Argokomiks jej krom klasické podoby vydává i jako limitku.

"Nejnovější velký opus velmistra komiksového média Alana Moora vrhá světlo na dodnes neprozkoumané hrůzyplné aspekty děl H. P. Lovecrafta. Opulentní hororový komiks je proto právem oslavován jako jedna z nejobsáhlejších knih věnujících se znepokojujícím motivům Lovecraftova díla. Dvanáctidílný epos představuje události předcházející napsání nejslavnějších povídek z mytologie HPL.

Zároveň ukazuje důsledky jejich stvoření pro naši realitu a sny. Moore nenechal nic náhodě a podílel se na všech fázích výroby – od příběhu přes kresbu a lettering až po samotné vydání. Výsledkem je mistrovské dílo posouvající hranice žánru, které umožňuje znovu si prožít všechny příběhy klasického kánonu v nových, překvapujících souvislostech."


 

 

Jako dezert k tomuto skvostu si můžete dopřát ještě dílko "Howard P. Lovecraft: Ten, kdo psal v temnotách". O jeho převedení do češtiny se postarali Volvox Globator.

"Howard Phillips Lovecraft, tvůrce mýtu Cthulhu, Arkhama a zlověstného Necronomiconu, je jedním z nejvlivnějších hororových spisovatelů. Komiks francouzského spisovatele Alexe Nikolavitche a týmu argentinských výtvarníků Gervasio-Aon-Lee přináší čtyři kapitoly z Lovecraftova života z let 1925 až 1937, kdy se Lovecraft snažil stát spisovatelem, jak ho známe dnes.

Znalci jeho díla v nich najdou motivy známé z jeho povídek a románů. Nakolik jsou tyto povídky autobiografické? Prožil je jejich autor? Nebo se vše odehrálo jen v jeho temné fantazii? Lovecraft v tomto komiksu překračuje hranice prostoru a času a před očima se nám objevuje s jeho finančními problémy, sklony, zálibou ve zmrzlině, kočkách a mládí."


 


Další komiksová lahůdka potěší fandy filmového "Draculy" Francise Forda Copolly. Právě podle něj vznikl scénář ke komiksu Mika Mignoly a Roye Thomase, který u nás vydává Comics Centrum pod jednoduchým názvem "Drákula".

"První vydání komiksové adaptace kultovního filmu Drákula Francise Forda Coppoly vyšlo již v roce 1992, tedy současně s premiérou filmu.

Původní filmový scénář, převyprávěný legendárním Royem Thomasem a v té době vycházející hvězdou – Mikem Mignolou (který se na filmu podílel jako jeden z výtvarníků), se dočkal nadšeného p
řijetí veřejností. Neustále rostoucí věhlas tohoto zpracování byl ještě umocněn tím, že po dlouhou dobu nebyl vydán žádný dotisk.

Tento komiks je tedy jedinou možností, jak vidět Coppolovo pojetí Drákuly v jeho pravděpodobně nejpůvodnější podobě, a zároveň také možností se seznámit s posledním velkým projektem Mikea Mignoly před stvořením Hellboye."

 

 

A aby toho čtení o svátcích nebylo málo, právě dnes vychází nové číslo hororového webčasopisu Howard, a aby to tématicky ladilo, dočtete se v něm mimo jiné všechno možné i nemožné o vánočních hororech. Během dne bude časopis ke stažení ZDE - tak číhejte!

 


Přejeme vám co nejvíc hororů pod stromem a co nejmíň hororů během silvestrovského běsnění. Sejdeme se zase příští rok s rukama od krve.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.