Rozhovor s Lucasem Lanthierem

lucas lanthierPomalu se blíží konec roku a stím spojené silvestrovské veselí, a proto je ideální čas na rozhovor sosobitým Lucasem Lanthierem, leaderem nejen průkopníků druhé vlny deathrocku Cinema Strange, ale ibočních projektů The Deadfly Ensemble a The Dirty Weather Project.
Otěchto formacích, ohudební tvorbě, ogrotesce a Andi Sex Gangovi jsme si vprůběhu zhruba půl roku (od Castle Party) povídali sLucasem online.

 

 

 

Připravil: Ezechiel

CZ Sanctuary: Ahoj Lucasi, myslím, že jste letos hráli na Castle Party poprvé, že? Jak se Ti tam líbilo?

Lucas Lanthier: Ano, byl to vskutku můj první zážitek spolskou Castle Party, a všichni jsme se shodli, že to bylo fascinující. Moment! To bylo vlastně poprvé, co jsme vůbec hráli vPolsku!

CZ Sanctuary: Hraní na hradě má určitě jistou poetiku, ale jaké bylo nejbizarnější místo, na kterém jste kdy vystoupili?

Lucas Lanthier: Nejbizarnější? Počítají se ihalucinace? Vtom případě jsem jednou podlehl dojmu, že účinkuji vnějaké show, která se odehrává vpupku otylé konkubíny. Pokud bychom zvažovali pouze SKUTEČNÁ představení, tak jsem jednou hrál vpodpaží otylé konkubíny (samozřejmě šlo oakustický sólo koncert).

CZ Sanctuary: Viděl jsem váš koncert vČeské Republice před pár lety na Nosferatu festivalu. Pamatuješ si na něj ještě? Chystáte se sem zase podívat sCinema Strange, nebo jinými projekty?

Lucas Lanthier: Ve skutečnosti jsem byl vPraze před pár měsíci přes léto, ovšem bez koncertování, byla to spíše dovolená, kterých většinou moc nemívám. Nicméně rád bych se tam znovu vrátil a opětovně vystoupil – třeba na některém zdalších turné!

CZ Sanctuary: Zmínili jsme Tvé ostatní projekty – co Tě vlastně vedlo kzaložení The Deadfly Ensemble?

Lucas Lanthier: Měl jsem připravenu spoustu hudby, která vyžadovala individuální a specifickou formu prezentace. Deadfly Ensemble jsem měl vúmyslu vizuálně ihudebně pojmout daleko teatrálněji – na rozdíl od Cinema Strange, který vyznívá více jako rock and rollový projekt (což také je). Zároveň jsem chtěl těmto svým písním dát čerstvost nového uskupení. Oba projekty by se daly nazvat „art-rock“, ale domnívám se, že pouze materiál Deadfly Ensemble by bylo možno pojmenovat „lidové bajky ze zaprášeného podkroví“.


Cinema Strange – Greensward Grey (živě na WGT 2001)


CZ Sanctuary: Co na to vůbec Cinema Strange? Nežárlí kolegové, že se nesoustředíš pouze na svou hlavní kapelu?

Lucas Lanthier: Vůbec ne. My jsme na Cinema Strange vždy pracovali sdelšími odmlkami, a na tom se nic nezměnilo. Když jsem například vydal první album Deadfly Ensemble, bylo to po čtyřech letech od poslední desky Cinema Strange. Vždycky jsem říkal, že Cinema Strange má velmi pomalý metabolismus.

CZ Sanctuary: Aje vdohledu nějaká nová deska Cinema Strange?

Lucas Lanthier: Už jsem sMichaelem prohovořil pár námětů, ale do ničeho se zatím příliš nehrneme. Možná budeme přes zimu meditovat, nebo se hibernujeme a budeme vědět víc na jaře.

CZ Sanctuary: Pohovořili jsme oDeadfly Ensemble, ale povězme si něco oTvém dalším projektu, The Dirty Weather Project, který děláš spolu sFrankem Vollmanem zFrank The Baptist. Jak vznikla tahle idea?

Lucas Lanthier: Frank a já jsme přátelé už zdob, kdy jsme oba žili vKalifornii. Já jsem sice Frankovi základní rámec Dirty Weather projektu nastínil už před několika lety, ale nedařilo se nám zkoordinovat harmonogram. Nakonec se Frank odstěhoval do Berlína a já do Montrealu a právě tahle mezinárodní propast zafungovala jako jakýsi katalyzátor, díky kterému se začala zhmotňovat irealizace. Vyjeli jsme si spolu na turné, zahráli si na Wave Gotik Treffen, a každičké představení bylo fantastické. Opravdu jsme se velmi bavili. Upřímně řečeno jediné, co by mohlo být na našem vystoupení ještě zábavnější, by byla účast otylé konkubíny, která by se spolu snámi kroutila na pódiu. Povím otom Frankovi.

CZ Sanctuary: Akromě konkubíny, plánujete sThe Dirty Weather Project inějaké další novinky, například nové CDčko?

Lucas Lanthier: Přesně otom jsme nedávno mluvili, máme ipár nápadů, a tak už je to pouze otázka stanovení vhodného časového plánu.

CZ Sanctuary: Dovol mi jednu osobnější otázku – jsi frontman Cinema Strange iDeadfly Ensemble, ale vThe Dirty Weather Project sdílíš tuto pozici sFrankem. Není Ti to nepříjemné, nebo přinejmenším divné?

Lucas Lanthier: Ne, je to skvělé! To byl ostatně ijeden ze záměrů tohoto projektu. Jsem velmi rád, když mohu vyprávět své hudební příběhy a pak se trochu stáhnout, zatímco Frank vypravuje ty svoje. Navíc jeho písně je zábava hrát.

CZ Sanctuary: Téměř všechny texty, které píšeš, jsou jakýmisi příběhy zTvého světa. Jak je vymýšlíš, jak tenhle proces vypadá?

Lucas Lanthier: Většinou mi napoví sama hudba. Někdy texty přizpůsobuji již předvymyšleným příběhům, ale častěji přijde nejprve hudba. Dojmy zmelodie pak podněcují osoby, místa a nakonec idramatickou pointu, aby vyšli zlepivých stínů mého pochybného mozku.


The Dirty Weather Projekt – Spanish Ladies (živě na WGT 2008)


CZ Sanctuary: Co pro Tebe znamená slovo „groteskní“?

Lucas Lanthier: No, to je slovo, kterým mne ostatní děti častovaly, než jsem konečně našetřil dostatek peněz, abych si mohl nechat odstranit ocas, chapadla, panožky a tykadla.

CZ Sanctuary: Máš nějaké rituály, něco, co děláš pravidelně, například před vystoupením?

Lucas Lanthier: Frekvence mého sebeukájení by mohla vykazovat jisté známky rituálního chování, ale ve skutečnosti je náhodná. Totéž by mohlo platit io mé konzumaci alkoholu, zneužívání poloopic a mé libůstce vjednorožčích čmáranicích. Nejsem si vědom nějakého řádného rituálu, ačkoliv někdy usiluji ovytvoření rutiny. Zdá se, že čím více je vmém životě chaosu, tím více dokážu ocenit dobrou, solidní rutinu. Ale dovolil bych si tvrdit, že je to naprosto přirozené…

CZ Sanctuary: Když jsme dělali rozhovor sAndi Sex Gangem, zeptal jsem se ho na oblíbené kapely, a on řekl (cituji) „Jsem opravdu velikým obdivovatelem Cinema Strange a Deadfly Ensemble. Myslím, že jsou úžasní a podle mne mají duši…myslím tím – sice nás dělí rozdíl celé jedné generace, ale já znich cítím takového toho "oldschool“ ducha, a to myslím vážně. Podle mne jsou to opravdoví umělci a Lucas…Lucase miluji…je to opravdu nádherná lidská bytost". To zní jako byste byli velmi blízcí přátelé…

Lucas Lanthier: Andi je skvělý přítel, to zcela nepochybně. Je to muž, který patří kmálu opravdových Umělců, které znám. Má bezpochyby spoustu elánu, ale myslím si, že jeho tělo iduše jsou především závislé na jeho ideách a tvorbě – bez nich by velmi brzy uchřadnul. Nemohl by bez nich existovat, a tak je ze sebe chrlí naprosto bez námahy a tak přirozeně, jako koluje krev vjeho žilách. Krátce řečeno, je to opravdová hvězda.

CZ Sanctuary: To bez debat…mimochodem…formace Cinema Strange je považována za vlajkovou loď nové vlny deathrocku – souhlasil bys stím?

Lucas Lanthier: Když jsme začali hrát roku 1994, nebylo příliš mnoho formací, které by dělaly to co my – budovaly na základech raného batcave a deathrocku. Situace se ale poslední dobou radikálně změnila, že? Neodkážu předstírat, že vím, proč a jak se tenhle trend obrátil, ale podezírám Cinema Strange, že (ve větší či menší míře) byli tak nějak součástí tohoto procesu.

CZ Sanctuary: Moc děkuji za rozhovor, zakončíme to klasickou otázkou – chceš něco říci české gotické scéně?

Lucas Lanthier: Vy tam jste báječně šílení! Miluji to – to zaprvé. Když se srovnám svámi, myslím, že jsem blázen jenom velmi nudným způsobem. Vy, lidi zČech, jste moje inspirace. Díky!

CZ Sanctuary: My děkujeme, a doufáme, že Tě budeme inspirovat ještě dlouho.

Více oprojektech Lucase Lanthiera najdete na:

http://www.cinemastrange.nightmarezone.de
http://www.myspace.com/cinemastrange
http://www.myspace.com/thedeadflyensemble

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Skvělý rozhovor a Lucas je naprosto v pohodě ;-) Opradu originální odpovědi,moc dobře jsem se bavil.Hned si jdu pustit Cinema Strange
tleskám:-)... Lucas je ještě větší blázen, než jsem vůbec předpokládala... skvělé :-)
ja take tleskam skvostny je to rozhovor a lucas je opravdicky k sezrani :-)
[1]<br />[2]<br />[3] Děkujeme za chválu, je pravda, že jsem se u překládání tohoto rozhovoru taky dost pobavil :-D :-D Doufám, že se podaří sem Lucase s nějakým svým projektem přitáhnout.... ;-)
paráda, chtěl sem jít na kutě, a jen tak zběžně prohlédnout co je tu nového – co si zítra přečtu :o)) no ale tomuto rozhovoru nešlo odolat… tak sem se začetl… a ted' budu mít sny o otylé konkubíně, tak pěkně děkuju ;-)
To je rozhovor za vsechny prachy :D Achjo, ten Lucas, to je srdicko =D...ja ho zeru =]

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.