Knižní recenze James A. Moore – Vetřelec: Odplata

V další recenzi si Demi posvítil i na knižní novinky. Jaký je další Alien?

 

James A. Moore - Vetřelec: Odplata
Vydavatel: Baronet

Není sporu o tom, že „Vetřelec“ (či „Alien“ chcete-li) je fenomén. Kreatura, vzešlá z choré mysli H.R.Gigera, se stala filmovou klasikou, která následně přerostla v komplexní svět počítačových her, komiksů i knih. A právě do nové knižní trilogie se můžete pustit díky vydavatelství Baronet. K recenzi nám sic dorazil druhý svazek z plánované trojice, ale v tomhle případě to není žádný problém. Autorem každého titulu je totiž jiný autor a jednotlivé příběhy na sebe nijak přímo nenavazují. Nemusíte se tedy bát sáhnout po jakémkoliv z nich zvlášť. Dostanete tři různé drasťáky, které se hemží vašimi oblíbenými xenomorfy.

V první vetřelecké knize Tima Lebbona („Probuzení“) se její hrdinové snaží dovolat pomoci u samotné Ellen Ripleyové, která si tou dobou pluje vesmírem v hibernačním spánku. V novince „Odplata“ (v originále "Sea of Sorrows"), na kterou se podíváme blíž, na to šel devětačtyřicetiletý Amík James A. Moore trochu jinak. Hlavní postavou je tu Alan Decker, který má dohlížet na dodržování terraformace planety LV178 a bezpečí jejich obyvatel. Menší nehoda a Alanovo hlášení však odstartuje konflikt se společnosti Weyland-Yutani, jejíž prsty sahají setsakra daleko a jejímž cílem je ulovit živého vetřelce. Decker se tak nedobrovolně stává součástí týmu žoldáků, který je tímto nelehkým úkolem pověřen.

Záhy také zjišťuje, proč se tak stalo. Má totiž dar vnímat emoce jiných lidí. A jak zjišťuje ve svých divokých snech, nejen lidí. Vnímá bezbřehou nenávist tvorů, kteří žijí pouze v jeho fantazii. Ona nenávist však není zdaleka bezdůvodná. Alan je totiž přímým potomkem Ellen Ripleyové, která se před lety postarala o pořádné pozdvižení ve vetřelčí populaci. Konfrontace se světem zabijáckých kreatur je na spadnutí a veškeré noční můry hlavní postavy se stávají krvavou realitou, kterou sdílí s partou tvrďáckých svérázů, která mu nedá nic zadarmo.

 

James A. Moore


Příliš nefandím zápletkám, v nichž se zjistí, že syn hrdinovy manželky je vlastně jeho otcem, který před lety zahynul a nyní se dostává na scénu jako jeho milenec bez minulosti a má nějakou nadpřirozenou schopnost. Člověk si pak snadno vzpomene na bestiální argentinské telenovely, kde jsou tyhle dějové kotrmelce na denním pořádku (samozřejmě u díla pana Moora se nejedná až o takovou divočinu). Proto mne příliš nenadchl rozjezd, v němž se o alienech jen sní. Pravdou je, že ani charaktery nejsou nijak zvlášť prokreslené, a když se začne umírat, člověk vnímá spíš ubývající jména, než umírající lidi.

Naštěstí se však dostane i na frenetickou akci, která spíš než na prvního filmového „Vetřelce“, který zabíjel plíživým napětím, odkazuje na „Vetřelce“, tedy druhé pokračování Jamese Camerona. I tady se vrhají vlny bestií na vycvičené vojáky a krev i kyselina stříká po hektolitrech. Nechybí nic. Facehuggeři, vetřelčí vejce ani protrhávání hrudníků alieními miminy. Na druhou stranu se však znalec tohoto neveselého univerza nedočká ani žádného velkého překvapení.

Otázkou však je, nakolik by fandové o něco takového stáli. Člověk se tak v „Odplatě“ nesetká s něčím, co by mu nedalo spát, ale pokud se vám stýská po chladném biomechanickém světě, pak pro vás tenhle titul bude příjemným a nenáročným odpočinkem a fetišem. Už kvůli pěkné a stylové obálce. Na řadě je ještě „Peklo“ Christophera Goldena, v němž se možná skutečně vrátí na scénu sama Ripleyová…

 


Vzpomínka na Jamese Hornera

Nejspíš jste zaznamenali, že 22. června tohoto roku absolvoval poslední let svým soukromým letadlem úspěšný hudební skladatel James Horner, který dal vzniknout řadě filmových soundtracků. Mezi jinými právě i ke zmiňovaným „Vetřelcům“.

James se narodil v Los Angeles a rané dětství prožil v Londýně. Jeho otcem byl rakouský imigrant Harry Horner, občasný režisér a producent, který malého Jamese vedl od pěti let ke hře na klavír. Ten později složil několik koncertních skladeb, které však publikum nezaujaly. Následně však byl osloven s prosbou o tvorbu hudby k několika studentským filmům, a protože tady úspěch slavil, bylo o jeho dalším směřování rozhodnuto. 
 

James Horner - Aliens OST - Dark Discovery 


Pakliže jste viděli „Komando“, „Star Trek III: Khanův hněv“, „Jméno růže“, „Legendu o vášni“, „Statečné srdce“, „Apollo 13“, „Titanic“, „Troju“, „Apocalypto“, „Avatara“, nebo některý z dlouhé řady dalších filmů, pak znáte rukopis pana Jamese Hornera, autora zvukové kulisy „Vetřelců“. Pokud vás filmová hudba neruší při čtení, zkuste jeho soundtrack třeba k "Odplatě" a vzpomeňte na Jamese, který tragicky zahynul ve věku 61. let. 

 

James Horner

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.