Strašání v únoru

Únor je krátký a krátký je také seznam hororových novinek pro tento měsíc. Ale ono se vždycky něco najde!

Plánujete potomka? Rozmyslete si to pořádně! Nebo nejdřív zkuste alespoň "Potomka". Nejnovější snímek Nicholase McCarthyho, chlapíka, který s hororem laboruje od samého začátku a dosud stihl snímky jako "Hrůzná minulost" ("The Pact"), "At the Devil´s Door" nebo nebo příspěvek do povídkového kousku "Holidays", naznačuje, že ne každé děťátko vám naplní život pohodou a rodinnou idylkou.

"Ve stejnou dobu jako přišel na svět malý Miles, se na jiném místě odehrála tragédie. Dvě zdánlivě nesouvisející události se o několik let propojí děsivým způsobem. Milesova máma Sarah se znepokojením sleduje synovo nevyzpytatelné a agresivní chování. Postupně se smiřuje s myšlenkou, že malého chlapce ovládá nějaká špatná, nadpřirozená síla.

Musí potlačit svůj mateřský instinkt milovat a chránit vlastní dítě a podrobit ho testům, aby pochopila, proč dělá ty hrozné věci. Chce se za každou cenu dozvědět pravdu - kdo nebo co získalo moc nad jejím synem. Odpovědi na všechny otázky se skrývají hluboko v minulosti a Sarah brzy pochopí, že skutečnost je daleko horší než její představy..." 

 


Potomek  - trailer

 

Bavila vás časová smyčka, v níž Tree v jednom kuse umírala a snažila se dopídit, kterak se z tohoto soukromého Pekla vyvléknout. Potom vás možná potěší pokračování, tedy "Všechno nejhorší 2". Režii si vzal znovu na svědomí Christopher Landon.

"Jak by se vám líbilo uvíznout v časové smyčce, kdy byste dokolečka prožívali ten samý den? A zrovna své narozeniny? A jak by se vám líbilo, kdyby vás na jeho konci pokaždé někdo zabil? Přitom, když se vysokoškolačka Tree probudila, bylo všechno normální. Ačkoliv, otevřít oči v posteli cizího kluka, který na vás vyděšeně zírá, a vůbec nic si nepamatovat, to úplně běžné není. Jenže Tree je tak trochu zlobivá holka, která se s ničím a nikým nepáře, a podobné věci se jí stávají celkem běžně. A zítra to bude asi podobné, protože Tree má dnes narozeniny a večer se chystá trochu kalit. Plány a krční tepnu jí však přetne podivné individuum s maskou.

Když se Tree probudí, není ani v nemocnici, ani na onom světě, ale ve stejné cizí posteli stejného cizího kluka. Že by to byl jen špatný sen? To sotva, zvlášť když se to, co se v něm odehrálo, až příliš podobá prožívané realitě, včetně ukázkově morbidní tečky. S dalším probuzením už Tree začíná být jasné, že se ocitla v noční můře, která neskončí, dokud neodhalí identitu vraha s maskou. A tak se stává vyšetřovatelkou vlastní vraždy, která má oproti vrahovi jednu velkou výhodu – ví, co se stane v každé další minutě, a může se na to připravit. Ke své smůle si však svým dosavadním chováním zadělala na pěknou řádku nepřátel a pod maskou zabijáka se může skrývat kterýkoliv z nich. Tree si navíc nikdy nemůže být jistá tím, že i tu příští smrt dokáže přežít."

 


Všechno nejhorší 2 - trailer

 

Jestli si někdo nemůže stěžovat na nedostatek čtiva, je to určitě fanoušek Vetřelců. I na letošní únor je v plánu Baronetu jeden nový příběh. "Vetřelec - chladná výheň" z pera Alexe Whitea je čtvrtým v řadě a následovníkem titulů "Probuzení", "Odplata" a "Peklo".

"Výzkumné stanici RB-232, ztracené v odlehlém koutě vesmíru, se říká Chladná výheň. V této tajné dílně kuje Weyland-Yutani nové zbraně. Nepracuje se tu ale s rozžhaveným železem. Surovinou, kterou chce všemocná společnost proměnit ve zbraně, jsou xenomorfové, jejichž rasa dosud zůstává pro lidstvo velkou neznámou.

Vedoucí projektu, doktorka Blue Marsalisová, však vidí mnohem větší potenciál svého výzkumu. Tvorové Manumala noxhydria, známí jako ksichtolepové, disponují nejvražednějším patogenem ve vesmíru – látkou plagiarus praepotens, schopnou přepsat hostitelovu DNA. Blue na vlastní pěst zkoumá její možné léčebné využití, aby mohla zvrátit zhoubný postup vlastního genetického onemocnění a zachránit si tak život. Ale čas se jí krátí. Kdosi se pokouší zničit celou stanici a všechny na palubě… Pokud se o to dřív nepostarají vetřelci!"

 

 

Sběratelé duchařských příběhů si přijdou na své díky nakladatelství Fobos. Tady totiž vyjde román Darcyho Coatese "Duch domu Ashburnů". Uvidíme, zda naváže na tu nejlepší hunting house tradici.

"O tomto domě se šířily podivné zvěsti bezmála sto let. Jeho majitelka, Edith, odmítala nechat kohokoli vstoupit dovnitř a nedaleké městečko navštěvovala jen málokdy. Po její smrti zdědila dům její jediná příbuzná, Adrienne. Vše co má, je jeden kufr, dvacet dolarů a milovaný kocour. Dům je pro ni příležitost, jak začít nový život, kterou si nemůže dovolit odmítnout.

Ačkoli na duchy nevěří, při zkoumání svého nového domova naráží na věci, které v ní vyvolávají neklid. Do tapet na zdech jsou vyryty podivné nápisy, v lese nedaleko domu je ukryt starý hrob a tajuplné portréty v chodbě v prvním patře jakoby sledovaly každý její pohyb.

Jak odhaluje další a další tajemství domu, začíná věřit, že pověsti, které se o něm vyprávějí, mají možná pravdivější jádro, než předpokládala. Budova má chmurnou a děsivou minulost. Adrienne postupně zjišťuje, že o její život usiluje něco hluboce nepřirozeného a děsivě odporného."

 

 

Na pulty knihkupectví se vracejí také klasické kratší práce Daphne du Maurier. "Ptáci a jiné povídky" jsou nestárnoucím souborem, kterému zub času nikterak neublížil.

"„A co když jim jednou nebudou červi stačit?“ Klasická hororová povídka Ptáci, proslavená nesmrtelným Hitchcockovým filmem, a další hrůzostrašné příběhy v této sbírce stále vzbuzují ve čtenáři pocity strachu a mrazení v zádech.

Povídky o marném boji člověka s osudem i přírodou, po jejichž přečtení si dobře rozmyslíte, kam pojedete na dovolenou a s kým se tam budete bavit, zda podstoupíte operaci očí či pokácíte starý strom ve vaší zahradě, a varování z rádia začnete brát vážně. Napětí, strach, tíživá atmosféra, překvapivá rozuzlení a prostor pro fantazii v šesti hororových příbězích, které patří k vrcholům tohoto žánru." 

 

 

To je protentokrát vše. A nezapomeňte si pohlídat program Festivalu otrlého diváka, která startuje začátkem března!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.