Report z The Devil & The Universe a Subpop Squeeze

Jak zafungovaly magické goatwave rituály a industriální tlak na Sedmičce? Demi vám to poví...

Nejsou to ani dva roky, co The Devil & The Universe, zahaleni neprostupným závojem mlhy, odehráli v pražském Finalu ve společnosti Tábora radosti svůj vůbec první zahraniční koncert. Od té doby Ashley a spol udělali kus práce. Mimo jiné ukázali v majestátních prostorách Volkspalast Kuppelhalle v rámci Wave Gotik Treffen, že se nebojí ani velké scény.

Stejně tak se bez bázně a hany poprali s open air modelem na tuzemském festivalu Hradby samoty. Letos "kozlům" vyšlo nové album, nazvané „Haunted Summer“ a tím jejich živá show dostala nový obsah. V jaké formě se tohle sympatické rakouské ministádo nachází, jste si mohli sami ověřit na strahovské „Sedmičce“.

Speciálním hostem magického večírku se stal Vladimír Hirsch, jenž obecenstvu představil set svého projektu Subpop Squeeze. Jestli se dá o kozlečí hudbě mluvit jako o temné, pak Vladimír zná ještě tmavší odstíny temnoty. Ale ono to bude spíš barevností a variabilitou tvorby jednotlivých uměleckých těles. Chlapík v černém totiž pustil do lidí nesmlouvavý lis, který se oprostil od veškerých nálad a emocí, které by mohly zanechat v člověku aspoň nějakou naději a nejen že popřel každou pozitivní emoci – zdálo se mi spíš, že jeho strojovna drtí emoce veškeré. Jak ty pozitivní, tak negativní.

Časem se ozval i nějaký mluvený hlas či výraznější rytmika, ale jinak se jednalo o pořádně těžký kus umění, který potřebuje notnou posluchačskou trpělivost, pozornost, snahu pochopit a taky odpovídající atmosféru. Já jsem ocenil už zmíněnou nesmlouvavost, ale jinak ten pomyslný lis spíš drtil v mojí blízkosti, než že by dolehl i na mne samého plnou silou. Rozhodně se však jednalo o zajímavé setkání s tak trochu jinou podobou tmy a hudby jako takové vůbec. 


Pak už se Sedmičkou rozezněl zabijácký hit amerického countryového dua The Louvin Borthers „Satan is Real“, což je jasné znamení, že si kozel brousí rohy. Po chvíli se také trio sudokopytníků zahalených v kápích zjevuje u svých nástrojů a rozvážně rozprostírá starší song „Evoking Eternity“. Ashley zaujímá tradiční magický pozismus a z projekce nás vítají podobizny obou Shellyových, Lorda Byrona a vůbec účastníků "dekadentního léta". Živější tanec paliček na kotlech přichází až s novou „Cloak of Dispersion“. Je odmaskováno a trojice novinek nás přenáší do onoho prazvláštního léta, které nevonělo jen čarodějnictvím.

Vrcholem tohoto bloku je klipovka „Danaus Plexippus“. Na Ashleyho se dobře kouká i bez masky. Chvíli nepostojí, sžívá se s každým nástrojem a nepoužívá ho jen jako muzikant – řemeslník. Zkrátka čaruje. A pro diváka je to vděčné.

Vzpomínka na minulou desku v podobě„Iblis“ už se snaží lid regulerně roztančit a v mnoha případech se to i daří. Maximálně chytlavý ústřední motiv „It is our Will“ zahušťuje elektrická kytara a přitápí k démonickému tanci intenzivní energii. Mým zážitkem večera byl určitě rituál „NOD“. Téhle věci se živě neumím nabažit a strašně mě baví víření paliček, které ženou kupředu spinetové cvrlikání a ústřední fatalistický motiv, vykreslený keyboardy.

To už se dostává ke slovu znovu elektrika v rukou Ashleyho. Ta se nejdřív taví titulním songem nové desky, která má pro mne jisté „sabaťácké“ rysy, aby plynule odpálila cover KLF „What Time is Love?“.

Úplná tečka pro mne byla překvapivá, ale o to milejší. Skladba „Gipfelsrausch“ uzavírá aktuální plod kozlečího snažení a já ji mám hrozně rád. Je zamyšlená, hladivá, melancholická, hrdá, moudrá… a ve spojení s projekcí (ta ostatně byla poutavá a působivá po celé trvání setu) člověka nechává bloudit ve svém vlastním nitru jako v cizím vesmíru. V destruktivně „rokenrolovém“ závěru kotel neudrží balanc a nechává úplnou tečku na improvizaci, ale celkový dojem zůstává… magický.

„Someone you know might be using drugs and perhaps even practising witchcraft“. Kozlí mise se zdařila, kouzlo bylo vyvoláno a pro mnohé snad i na dlouhou dobu zachováno. Minimálně do příštího zaklínání. 

Fotky od Sudlice najdete v naší galerii, video pořídil Hans Gott – oběma děkujeme! 

setlist:

01. Evoking Eternity
02. Cloak of Dispersion
03. Stygian 
04. Danaus Plexippus
05. Iblis
06. It is Our Will
07. Parvati´s Lament
08. Womb of the Night 
09. NOD
10. Haunted Summer
11. What Time is Love?
12. Gipfelrausch

TDADU

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Ten zaznam z WGT je ku stazeni tutot: http://darkcircleroom4.blogspot.cz/2015/02/the-devil-universe-wave-gotik-treffen.html Je to v nekomprimovanym formatu, ale konvertor z FLAC do MP3 si snad kazdej umi najit. Jinak kdo tu stranku nezna, je tam plno interesantnich zivejch downloadu.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.