Jak na nový (hororový) rok?

horrory14Jistě znáte rčení "jak na nový rok, tak po celý rok". Snad to nebude platit bez výhrad i ve světě hororů, neboť leden není novinkami zrovna přecpaný. Úplně mrtvo však přeci jen není. Podívejme se tedy jaké "hrůzy" nás čekají na začátku roku 2014.





 


Začněme tradičně v kině.

MV5BMjAwNDAxMjc0N15BMl5BanBnXkFtZTgwNDcyNDU3MDE._V1_SX214_

 

Ač se v lednovém programu skví jméno takové žánrové celebrity, jakou je Victor Frankenstein, je třeba krotit nadšení. Film "Já, Frankenstein" je totiž vším možným, jen ne hororem. Bude nejspíš jen další fantas(y)magorií z kategorie filmů, v nichž už tvůrci nevědí jakou známou postavu vytáhnout na světlo pláten a jak následně vydyndat z lidí peníze.

V tomhle ohledu nebude tak docela nevinná ani série "Paranormal Activity". Ta si díky reklamní masírce získala určitý okruh diváků (i odpůrců), který tvůrce dotuje s nadšením a hltá každý další finančně nenáročný výtvor o fanatických milovnících kamer, kteří natočí i kdyby jim právě někdo uřezával přirození. Dosud vznikly čtyři filmy s tímto jménem. Ten nejnovější (tedy pátý), na který se právě můžete jít podívat do kin, je tak trochu mimo linii.

Až na říjen tohoto roku je v plánu film "Paranormal Activity 5", z čehož vyplývá, že snímek
"Paranormal Activity: The Marked Ones" (u nás "Paranoramal Activity: Prokletí") o kterém je řeč, je spíš jakýmsi bratránkem této duchařské ságy.  V něm se hlavní hrdina Jesse a jeho parta pokusí zabít nudu sledováním sousedky, která místo vaření a utírání nudlí z nosů dětiček, pořádá doma černé rituály a vůbec dělá takové ty věci, co každý normální gotik. Po její náhlé smrti to děckám nedá, nahodí kamery a vyrazí byt prozkoumat. Jesse to odnese kousnutím, které znáte už z předchozích filmů a pak se mu poněkud změní život. K horšímu samozřejmě. Zdá se, že tentokrát zabere pouhé sledování prázdných pokojů domácí kamerou méně času než jindy a akce jí naopak zabere víc. Uvidíme. Otázkou zůstává, nakolik je nutno vyhodit za tuhle taškařici dvě kila. 

 

 


Paranormal Activity: The Marked Ones (oficiální trailer)

 

Já bych tentokrát volil raději cestu do knihkupectví, kde bude k nalezení další výtvor Joea Hilla. Synek Stephena Kinga je u nás znám díky kladně přijatým románům "Černá krabice" a "Rohy". Není to tak dlouho, co mu vyšla sbírka povídek "Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy", jež byla také v recenzích přijata veskrze velmi pozitivně. Netrvalo to dlouho a máme tu další kus. Originální nosferaťácký titul "NOS4A2" byl u nás nazván "Vánoční říše" a Joe dokazuje, že co se nápadů týče, nic si nezadá ani se svým veleslavným tatíkem. A o co tentokrát půjde?

Victoria McQueenová měla odjakživa zvláštní schopnost: dokázala najít ztracené věci i odpovědi na otázky, jež nelze zodpovědět. Občas jezdívala na kole k polorozpadlému krytému mostu, který ji během chvíle odnesl, kamkoli si přála – na jiné místo v Massachusetts nebo v celé zemi. Jednoho dne ovšem Viky potkala Charlese Manxe, který má zvláštní slabost pro děti. Vlastní starý Rolls-Royce s poznávací značkou NOS4A2, v němž vás po tajných silnicích odveze na to nejúžasnější, ale také nejděsivější hřiště, jaké jste kdy viděli. Viky, jediné dítě, kterému se podařilo z Manxových spárů uniknout, je nyní dospělá a snaží se na prožité hrůzy zapomenout. Netuší ovšem, že Manx na ni nikdy nezapomněl – a co hůř, vybral si nového spolujezdce na cestu do pekla: Victoriina malého syna.

Kniha vychází u vydavatelství Beta - Dobrovský a má krásných 666 stránek...

 

Vanocni-rise-obalka

 

Pakliže má být Joe Hill budoucností hororu, pak s další knihou se dostaneme naopak na začátek. Koncem 19. století psal uznávaný odborník na staré rukopisy Montague R. James po večerech pro své potěšení strašidelné příběhy.

Z pouhé zábavy se však stal literární skvost - James totiž nově definoval klasický duchařský příběh tím, že do něj zasadil věrohodné reálie, bezmála hmatatelnou zlovolnou hrozbu a ohavná, nic nepromíjející strašidla. Založil tím tradici nových duchařských příběhů 20. století a jeho dílem se dodnes inspirují spisovatelé i filmoví tvůrci. Jako první mu vzdal hold sám H. P. Lovecraft: „Dr. James přes všechnu lehkost líčení vyvolává děs a obludné vize v nejotřesnějších formách a jistě obstojí jako jeden z mála skutečně originálních mistrů v této šeré oblasti."

Titul "Příběhy sběratele starožitností (Strašidelné spisy I)" je první ze dvou knih M.R.Jamese v nichž dostanou čeští čtenáři možnost seznámit se s úplnou beletristickou tvorbou tohoto spisovatele. Pro žánrové fanatiky jasná povinnost. Vydává Albatros Media - Plus.

 

James-pribehy

 

Pakliže má někdo mezery v klasice, nebo si jen rád občas opráší nějakou tu stařinku, je k mání také antologie Jany Čeňkové "Závrať: Povídky s napětím". Jedná se o výběr prací českých autorů od 19. století po současnost a v příbězích plných napětí a strašidelné atmosféry se tak dostaneme od Nerudy přes Součka a Neffa až po benjamínka Vratislava Maňáka. Konkrétně se jedná o tyto povídky:

- Jan Neruda: Vampýr
- Jaroslav Havlíček: Přicházející z pekel
- Josef Čapek: Chlapec
- Alžběta Šerberová: Krasojezdkyně
- Karel Michal: Plivník dlaždiče Housky
- Karel Čapek: Závrať
- Gustav Meyrink: J. H. Obereitova návštěva u pijavic času
- Vratislav Maňák: Rum pro faraona
- Ludvík Souček: Úměrná dávka fantazie
- Jan Weiss: Slavný pes
- Ondřej Neff: Nevěsta pro dlouhou noc

Knihu vydala Mladá Fronta.

 

139950

 

I s dalším titulem zůstaneme v naší kotlině a u povídkového formátu. První soubor prací Jana Opatřila nazvaný výmluvně "Hororové povídky" sklidil vcelku pozitivní reakce a máme tu následovníka. Vydavatelství Sursum do svého katalogu přidalo titul, nazvaný tentokrát "Děsuplné povídky", v němž najdete dalších jedenáct kousků z pera tohoto spisovatele.

 

kniha6

 

Věřme, že je to jen takový nesmělý rozjezd roku, dohánějme resty a těšme se na další hrůzy, které nás v roce 2014 ještě dozajista ještě čekají!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.