Dubnové strašání

"Zas je tu jaro je tu, lidi šííílí, mordujou se jak o život navzááájem" – v kinech i v knížkách...

Venku to pomalu začíná vypadat, že se konečně budeme moci toulat po hřbitovech v šortkách a pantoflích. Ti ortodoxnější případně v letních platformách a praktickém vzdušném kožokabátě. Možná stihnete mezi hřbitovními pochůzkami i kino nebo knihkupectví. A proto se u nás strašá...

Duben tak trochu sliboval hororovou radost. Došlo totiž na pokračování nečekaně povedeného monstrfilmu "Cloverfield". Nešlo o monstr co se rozpočtu týče, šlo o "Monstrum" v hlavní roli celého katastrofického masakru. A tak tu máme "10 Cloverfield Lane", česky "Ulice Cloverfield 10" – snímek navazující tak volně, že s původním kusem nemá vlastně téměř nic společného. On taky Matta Reevese vystřídal na režisérské sesli Dan Trachtenberg. Fandové prvního zmíněného kousku možná budou zklamáni, ale první reakce nakonec ohlašují obstojně dramatickou podívanou... 

"Jednu chvíli jedete v autě, pak to do vás z boku napálí nějaký idiot a vy se probudíte pomlácení, ale živí v podzemní kobce, kde vám neznámý podivín řekne, že jste právě vyhráli hlavní cenu v životní loterii. Onen neznámý podivín (John Goodman) se jmenuje Howard a je to zkušený „Prepper". To jsou lidé, kteří tuší, že jednoho nepříliš krásného dne přestane fungovat svět, a tak se na to připravují.

Například Howard si postavil a komfortně vybavil podzemní bunkr. Výhra Michelle (Mary Elizabeth Winstead) spočívá v tom, že ji našel ve vraku havarovaného auta a přesunul do svého krytu krátce předtím, než na Zemi plnou silou udeřila gigantická katastrofa, která zničila veškerý pozemský život. Emmett, jeho kámoš, který mu se stavbou pomáhal (John Gallagher), a Michelle jsou podle všeho široko daleko jediní přeživší.

Škoda, že je venku kontaminovaný vzduch a nejde to proto ověřit. Michelle ale téhle teorii příliš nevěří. Howarda považuje za magora, který ji unesl a pod za vlasy přitaženou záminkou ji chce udržet ve sklepě. Jenže důkazů, že má tenhle apokalyptický vizionář pravdu, se postupně objevuje víc a víc. Stejně jako dokladů toho, že Howard je fakt pořádný magor..."
  

 

Ulice Cloverfield 10 - trailer
 

Do kin dorazil taky další počin Mika Flanagana "Zlo nikdy nespí" ("Before I Wake"). Mike se zapsal do podvědomí hororových fandů snímkem "Oculus", ale trailer nenapovídá, že by nás měly čekat nějaké bubužně. Spíš naopak. Možná snad jedině pokud trpíte lepidopterofobií – tedy panickým strachem z motýlků...

"Poté, co Jessie (Kate Bosworth) a Mark (Thomas Jane) ztratí svého syna, adoptují do své péče osmiletého chlapečka Codyho. Cody je nesmírně citlivý a hodný, má však jedno velké tajemství – bojí se usínání. Jessie s Markem zpočátku předpokládají, že jeho averze ke spánku je trauma z jeho předchozích nestabilních domovů a nešťastných rodin, kterými prošel. Brzy ale zjistí něco úplně jiného: Codyho sny se stávají skutečnými, když spí.

Jeho snění může být plné přenádherných barev či pro rodiče neuvěřitelných zázraků, jako je chvilkové zjevení jejich mrtvého synka. Codyho noční můry jsou naopak až příliš reálné a všichni tři se pomalu dostávají na pokraj šílenství. Chtějí-li se zachránit, musí se Jessie s Markem vydat na nebezpečné pátrání a nalézt pravdu o Codyho nočních můrách..."

Zlo nikdy nespí - trailer
 

Jestli si v kině sluníčka příliš neužijete v druhém "Cloverfieldu", o nic lepší to nebude ani při čtení. Velké věci se totiž dějí v metru. Minimálně pro fans postapo drasťácké trilogie Dmitrije Glukhovského, kterou právě uzavírá kniha "Metro 2035". Stará se o ni Knižní klub.

"Třetí světová válka smazala lidstvo z tváře Země. Planeta osiřela. Velkoměsta byla obrácena v prach a popel. Železnice rezivějí. Družice se osaměle potácejí na oběžné dráze. Rozhlas na všech vysílacích frekvencích mlčí. Přežili jen ti, kteří poté, co se rozezněly poplašné sirény, stačili doběhnout ke vchodům do moskevského metra. Tady, v hloubce několika desítek metrů, na stanicích a v tunelech, se lidé snaží přečkat konec světa.

Vytvořili si zde svůj mikrokosmos místo původního makrokosmu. Ze všech sil se upínají k životu a odmítají se vzdát. Sní o tom, že se vrátí na povrch – jednou, až pomine radioaktivní záření způsobené svrženými jadernými bombami. A nevzdávají se naděje, že najdou další přeživší…

Metro 2035 završuje příběh Arťoma z první knihy kultovní trilogie. Na tuto knihu miliony čtenářů čekaly řadu let a zahraniční nakladatelé zakoupili práva na překlad dávno předtím, než byl román dokončen."

 

 
 

Máte rádi film "Devátá brána"? Zaujal vás jeho námět, plný knižních mystérií a pekelných vášní? Potom si nenechte ujít předlohu tohoto snímku, knihu Artura Péreze-Reverta "Dumasův klub" – vyloženě fajnšmekrovskou záležitost, kterou vydá Argo.

"Na počátku byla vražda a rukopis jedné kapitoly Tří mušketýrů. Ověření pravosti rukopisu vezme nájemný lovec knih Lucas Corso jako melouch k větší zakázce: má vypátrat, který ze tří zdánlivě identických exemplářů vzácného tisku ze 17. století je pravý – a lze jím vyvolat ďábla. Corso se zprvu lehce přiživuje na závislosti těch, pro koho jsou knihy přímo drogou.

Pak se však ocitne v osidlech tajemného plánu a čelí smrti, kterou začne kdosi rozsévat podle scénáře jak vystřiženého z Dumasových románů. Do cesty se Corsovi navíc postaví krásná dívka – anděl, či ďábel? Autor rozehrává umnou partii, v níž splývají hranice mezi literaturou, černou magií, hrou a realitou, a drží čtenáře v napětí až po překvapivý závěr. Dílo jednoho z nejčtenějších španělských spisovatelů zfilmoval Roman Polanski pod názvem "Devátá brána" s Johnym Deppem v hlavní roli."

 


 

Zamlouvá se vám styl Jacka Ketchuma ("Dívka od vedle", "Po sezóně")? Pak pro vás bude dobrou zprávou, že vydavatelství Maťa posílá na trh jeho horor "Red"...

"Jediným životním potěšením stárnoucího veterána z války v Koreji byl jeho čtrnáct let starý nejlepší přítel člověka, pes Red. Zmáčknutí spouště, kterým zpovykaný výrostek jen tak pro zábavu starci psa zastřelí , rozpoutá sled událostí, v nichž se odhalují a lámou charaktery a kdy se pýcha a pocit moci ukáže ve své pravé podobě.

Jacku Ketchumovi se v prostém, přímočarém příběhu podařilo to, na co jiní autoři potřebují stovky stran. Atmosféra houstne, děj se stupňuje, hrůzu však nebudí bytosti z jiných světů, ale zdánlivě ctihodní občané. Jack Ketchum napsal knihu, jejíž poselství je významnější než kdy předtím - domýšlí důsledky, kam se zřítí svět, pokud lidé v něm nedokáží přiznat svou chybu a říct: "Omlouvám se, je mi to líto.""

 


 

Na úplný závěr zbývá ještě jedna chystaná perlička, kterou znovu ocení čtenář a filmový fanatik v jedné osobě. Máte rádi Kubrickův "Mechanický pomeranč"? Potom vás potěší Odeon se stejnojmennou knihou Anthonyho Burgesse. 

"Vůdce mladých londýnských násilníků Alex tráví většinu svého času konzumací drog, přepadáním bezbranných obětí a poslechem Beethovenovy hudby. Pak je však zatčen a donucen podstoupit "terapeutický" experiment, který si v mnohém nezadá s krutostí jeho chuligánské minulosti.

Přemíra násilných scén však není v Burgessově díle prvkem samoúčelným, lacině provokativním – tvoří pevnou součást vyprávění, které je stejně strhující jako originální. Filmová podoba díla v režii Stanleyho Kubricka toto kultovní dílo jen podtrhuje."

 


Jaro nejaro – čert ani apokalypsa evidentně nikdy nespí. Snad jste si našli krvavý flák dělaný přesně pro vás. Tak zase příště! 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.