Recenze: Isiolia - I Saw It Coming

Bylo by od nás čirým nerozumem, přejít bez povšimnutí v našich končinách natolik výjimečný materiál, kterým disponuje tenhle na plzeňsku vzniknuvší debut. Posuďte sami...

Isiolia - I Saw It Coming 
Vydal: Isiolia, (33 mins)

Je tomu už nějakých deset let, co jste mohli na Soundcloudu zaregistrovat první pokusy elektronického projektu Isiolia. Zhruba před čtyřmi lety se Julie, jakožto jediný člen a tvůrce, představila publiku coby support Grausame Töchter (ne, to nebyla ta co se počůrala) a chvíli předtím jsem ji zaregistroval i já. Julie se s přehledem dostala na obě kompilace „Dark Tunes from Czech and Slovak Caves“ a posunout se dál nějakou objemnější nahrávkou se nabízelo jako další logický krok. Ten byl učiněn a už nějakou dobu je na světě dlouhohrající debut „I Saw It Coming“.

Když si člověk vezme oba kompilační tracky a aktuální materiál, jednoznačně zaznamená výrazný posun. Pryč je čas instrumentálních polotovarů či atmosferických koláží. Ono hudební dospění přišlo v pravou chvíli a musím říct, že současná barva zvuku se mi tuze zamlouvá. Skvělou zprávou je také to, že se Julie kousla a pustila se i do zpěvu, který dal Isiolii tvář.

Kdyby člověk chtěl za každou cenu hledat nějaké vlivy, potom by určitě musel dojít k takovým Covenant, ale jestli se její oblíbenci zrcadlí ve zvuku, samotné vyjadřovací prostředky jsou úplně jiné. Isiolia tolik netlačí na pilu, nespěchá, je křehčí, nemá tendence vás uhnat na parketu a přišla se spíš podělit se svými city a pocity. Nahrávka je tím pádem hodně intimní a osobní, což je její silnou stránkou.

 

 

Co se vokálu týče, je na něm cítit, že si Julie ještě není tímto „nástrojem“ natolik jistá a nepouští se do zbytečně akrobatických kousků. Drží si raději rezervu a celkově lehce ostýchavý a jemný projev do celku pasuje. Má tendenci si člověka získat a rozhodně je pravděpodobné, že si jej oblíbíte. Už právě pro tu upřímnou neinvazivnost.

„Call Me Crazy“ v úvodu naznačuje všechny hořké pocity, kterými si spolu s Julií na albu projdete, ale nutno říct, že postupně dojde i na nakažlivě taneční nástup, který dává zapomenout na veškeré její starší tracky. „Bad Day“ zabředává do ještě depresivnější polohy, ale tam, kde by se člověk mohl začít obávat nastupující nudy díky pomalému tempu, tam situaci s přehledem zachraňuje tklivý hlas a parádní zvuk synťáků. Až se mi chce říct, že se tu díky důrazu na atmosféru na úkor povrchní snaze o hitovost, potkává synth pop s filmovou hudbou.

Pomalejší songy jsou šikovně promíchané s rychlejšími a titulní „I Saw It Coming“ se mnou rozhodně háže nejvíc. Z té by t.A.T.u. ve svých nejslavnějších letech udělali mainstreamový hit jedna báseň. Dejte mi k ní strobo a mlhu a máte ode mne na hodinu pokoj. Další „filmovkou“ je „All Alone“, kterou však příjemně probublává energie schovaná pod povrchem. „I Won´t Compromise“ nese ono covenantí stigma. Švédští pardové by však přidali na údernosti a tam kde vás Julie nechá lehce kroutit boky, tam by s vámi vytřeli podlahu. Přesto se však jedná o moc příjemnou a hlavně hitovými ambicemi vonící věc.

 


Isiolia - I Saw It Coming

 

Jako starý melancholik jsem si hned po prvních posleších oblíbil křehkou „A Little More Alive“. Být o pár desítek let mladší, strávím s ní určitě hafo bezesných nocí. Proti šílenému množství muziky bez chuti a zápachu, která se rodí všude po internetech, má Julie výhodu v opravdovosti. Její tvorba vypráví všední příběhy, kterými jsme si každý prošel a je tomu tak i u instrumentálky „Late Nights“, jejíž náladu název vystihuje dokonale. „No Remorse“ je v závěru živějším a pozitivnějším kouskem a nekončíme tak, jak by řekl Tomáš Hanák, do smutna.

Isiolia nahrála zvukově konzistentní materiál, který se oprostil od experimentů a rozhodně má šanci oslovit fans přemýšlivější elektronické muziky. Jsem zvědavý, kam se může Julie posunout, protože jestli má v něčem rezervy, pak jsou to spíš technické věci. Taneční party můžou být údernější, hlas vypjatější, ale to jsou všechno věci, které se určitě vypilovat dají. Obrovský klad naopak vidím v tom, že umí napsat hit a má nápady. S tím je spousta muzikantů na štíru. S přibývajícími poslechy jsem si tenhle debut tuze oblíbil a pokud máte zrovna melancholickou náladu a nevíte, co si večer pustit, můžu rozhodně doporučit tuhle domácí příjemnost.

Hodnocení: 78%


 

 

Tracklist:

1 Call Me Crazy
2 Bad Day
3 I Saw It Coming
4 All Alone
5 I Won't Compromise
6 A Little More Alive
7 Late Nights (Instrumental)
8 No Remorse

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Mám to asi podobně. Velice mě překvapilo jak je to dobrý. Doufám, že v tomhle duchu bude Julie pokračovat a přivezete jí na PGT.
Mám to asi podobně. Velice mě překvapilo jak je to dobrý. Doufám, že v tomhle duchu bude Julie pokračovat a přivezete jí na PGT.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.