Rozhovor s The Devil & The Universe

tdadu_sUž dnes uvidíme v pražském Finalu premiérové vystoupení rakouských ghostwave okultistů The Devil & The Universe. I zavolali jsme jejich frontmanovi Ashleymu Dayourovi a popovídali si o kabale, knížkách, ghostwave, kozlí symbolice, důvodech k založení projektu, vydavatelstvích, Kirst Mort, živobytí, okultním bádání, budoucnosti Whispers in the Shadow a dalších zajímavostech.





 

CZ SANCTUARY: AHOJ ASHLEY, JAK SE MÁŠ?

Ashley Dayour: Děkuju za optání, mám se dobře, pilně zkoušíme na nadcházející koncerty. Navíc před pár hodinami dorazily vinyly a trička, takže je všechno krásné.

CZ SANCTUARY: V TĚCHTO DNECH VYCHÁZÍ DEBUTOVÁ DESKA TVÉHO NOVÉHO PROJEKTU THE DEVIL & THE UNIVERSE, KTERÁ DOSTALA NÁZEV ":IMPRINT DAATH:". CO TO VLASTNĚ ZNAMENÁ?

Ashley Dayour:
Pokusím se to zkrátit, jak nejvíc dovedu – termín "da'at" pochází z kabaly. Ta pracuje se symbolem Stromu života, kterým v podstatě popisuje celou mechaniku vesmíru. A tenhle Strom má i svou temnou, odvrácenou stranu, do níž se dá vstoupit právě skrze da'at. To je asi nejjednodušší způsob, jak to dokážu popsat.

CZ SANCTUARY: JE PRAVDA, ŽE SE STAČÍ PODÍVAT DO TRACKLISTU NOVÉ DESKY A VŠECHNY TY KABALISTICKÉ, MAGICK I BIBLICKÉ ODKAZY VYSTOUPÍ V CELÉ SVÉ KRÁSE. ALE TYTÉŽ SE DALY OBJEVIT UŽ I NA POSLEDNÍ DESCE TVÝCH WHISPERS IN THE SHADOW – ZNAMENÁ TO, ŽE SE VE SVÉM OKULTNÍM BÁDÁNÍ PROKOPÁVÁŠ ČÍM DÁL HLOUBĚJI?

Ashley Dayour:
Ano, vlastně máš pravdu. Když jsme tehdy roku 2008 začali s Whispers in the Shadow formovat jakousi okultismem inspirovanou hudební scénu, bylo to kvůli tomu, že jsem chtěl dělat něco jiného než takové ty klasické smutné písně o lásce. Od té doby jsem se tímhle směrem vyvíjel dál a dál až… no, k tomu, čím jsou teď The Devil & The Universe. Je to pro mne něco jako neustálý zdroj inspirace.

CZ SANCTUARY: CO TĚ VLASTNĚ VŮBEC PŘIVEDLO K TOMU, ZALOŽIT SI TENHLE PROJEKT?

Ashley Dayour:
Hlavně to bylo nutkání dělat něco jiného.Whispers in the Shadow jsou typická kapela, takže budeme vždycky dělat v podstatě rockovou muziku, a já jsem chtěl prozkoumat i jiné žánry. To byl asi hlavní důvod. A k tomu moje fascinace filmovými soundtracky, protože ty jsem měl vždycky moc rád. I když jsou Whispers in the Shadow občas velmi "filmoví", s The Devil & The Universe jdeme o dva kroky dál. Je to skoro jako takový soundtrack bez filmu.

TDATU


CZ SANCTUARY: A JE TO TEDY SPÍŠ VEDLEJŠÍ PROJEKT, NEBO ZNÁMKA, ŽE SE TŘEBA V BUDOUCNU UŽ NEBUDEŠ TOLIK VĚNOVAT WHISPERS IN THE SHADOW?

Ashley Dayour:
Ne, ne, to vůbec ne! Ve skutečnosti se teď chystáme s Whispers in the Shadow do studia natáčet novou desku. Ale stejně tak bych neřekl, že je tohle "vedlejší“ projekt v pravém slova smyslu, protože jsou pro mne oba dva stejně důležité. Navíc jsou hodně odlišné, takže to není spíš tedy "vedlejší", ale "další" projekt. Určitě budu dál pracovat s Whispers in the Shadow – to se nemusíte bát (smích).

CZ SANCTUARY: TAK TO JE DOBŘE. MIMOCHODEM, MUSÍME SE PŘIZNAT, ŽE TOHO VLASTNĚ MOC NEVÍME O DRUHÉ POLOVINĚ PROJEKTU, DAVIDU PFISTEROVI. MŮŽEŠ NÁM HO TROCHU PŘEDSTAVIT? JAK JSTE SE POTKALI A TAK?

Ashley Dayour:
Já znám Davida už nějakou dobu a vždycky jsme mluvili o tom, že bychom spolu udělali nějakou hudbu. Loni jsem dělal ve Vídni dva sólové koncerty, které se jmenovaly "Ashley Dayour's Music for Rituals", a potřeboval jsem někoho, kdo by mi s tím vypomohl, tak jsem ho oslovil a on souhlasil. A od těch koncertů se projekt The Devil & The Universe prostě jen už vyvíjel dál.

CZ SANCTUARY: ŘEKL BYS NÁM NĚCO VÍC O TOM ZAJÍMAVÉM SYSTÉMU, KTERÝ POUŽÍVÁTE PŘI SKLÁDÁNÍ HUDBY PRO THE DEVIL
& THE UNIVERSE?

Ashley Dayour:
Jasně. My používáme všechny možné systémy – nejenom tarot, ale i I-ťing a v podstatě co se zrovna namane. Třeba přiřazujeme různé zvuky k různým kartám, a jakou vytáhneme, takový zvuk použijeme a podobně. V podstatě je to takový způsob automatického psaní, který tě vezme do oblastí, do kterých bys normálně nešel – to byla naše hlavní myšlenka. Absolutně odložit naše Ega a nechat kreativitu volně proudit.

CZ SANCTUARY: TAKOVÝM MOTTEM THE DEVIL
& THE UNIVERSE JE "GHOSTWAVE FOR THE INITIATED" – GHOSTWAVE PRO ZASVĚCĚNCE. JE TU NĚJAKÁ PODOBNOST S PROJEKTEM IN DEATH IT ENDS PORLA KINGA, KTERÝ SVOU HUDBU OZNAČUJE SLOVEM "GHOSTWAVE"?

Ashley Dayour:
To je zajímavá otázka… No… nejvíc společného máme vydavatele. Nicméně z hlediska atmosféry, kterou hudba vytváří, bych řekl, že vykresluje v hlavách posluchačů dost podobné obrazy, ale to je ale asi tak všechno. Myslím, že jsme ten styl měli pojmenovat spíš "goatwave" ("kozlí vlna"  pozn. Ez)  než "ghostwave" – to by bylo sedělo perfektně (smích).

 


The Devil & The Universe – Nod 


CZ SANCTUARY: A JSOU NĚJAKÉ DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PROJEKTY, KTERÉ BYS NÁM DOPORUČIL Z TOHOTO ŽÁNRU?

Ashley Dayour:
Já ani nevím, jestli bych to považoval za nějaký opravdový samostatný žánr, je to spíš něco vymyšleného. Existuje ale spousta zajímavých kapel, jejichž tvorba má tak nějak podobnou náladu – třeba Tropic of Cancer nebo věci typu Prurient, který už jde někam na půl cesty k technu, nebo můj oblíbenec The Haxan Cloak, velmi temný a ještě experimentálnější než The Devil and The Universe. To, co mají všechny tyhle kapely společné, je atmosféra, kterou vytvářejí. Tím bychom je asi mohli zařadit do nějakého žánru.

CZ SANCTUARY: CITÍŠ TŘEBA I NĚJAKOU SPOJITOST S WITCH HOUSE? TEDY SAMOZŘEJMĚ KROMĚ SAMOTNÉHO MOTIVU ČARODĚJNICTVÍ…

Ashley Dayour:
No… jo, možná? Opět spíš kvůli té atmosféře, kterou vytváříme. Ta by možná mohla na witchhouseovou scénu zapadnout. I tam se dá najít pár zajímavých projektů.

CZ SANCTUARY: JEŠTĚ VÍC NEŽ ODKAZY NA ČARODĚJNICTVÍ ALE POUŽÍVÁTE TY UŽ ZMIŇOVANÉ KOZLÍ PRVKY. V KLIPU MÁTE KOZLÍ HLAVY A JAKO TAKOVÉ MOTTO MÁTE "KISS THE GOAT". ASI SI NEDĚLÁTE MOC HLAVU S TÍM, ŽE BY VÁS NĚKDO OSOČIL Z UCTÍVÁNÍ SATANA…

Ashley Dayour:
(smích) Ne, o to bych se nebál, žijeme ve svobodné zemi – nebo se tak alespoň tváří – takže si každý může dělat, co chce. Je ale zároveň třeba říct, že ta kozlí tématika nemusí nutně odkazovat jenom na ďábla nebo přímo Satana. My jdeme v čase mnohem, mnohem dál, až do Egypta, kde byl kozel symbolem magie – to až pozdější křesťanské spisy jej démonizovaly a udělaly z něj Satana. Pro nás je to tedy daleko víc symbol magie než Satana.

CZ SANCTUARY: HUDBA THE DEVIL
& THE UNIVERSE BY MOHLA DOST DOBŘE FUNGOVAT JAKO SOUNDTRACK K EXPERIMENTÁLNÍM FILMŮM, JAKÉ TOČIL TŘEBA KENNETH ANGER A DALŠÍ. INSPIROVALY VAŠI TVORBU TŘEBA I TYHLE SNÍMKY?

Ashley Dayour:
Jo, to může být… nikdy jsem o tom takhle nepřemýšlel. Ale je pravda, že naživo používáme některé vizuální prvky z filmů Kennetha Angera, protože se k tomu dokonale hodí. Mám moc rád hlavně dva jeho snímky – jeden se jmenuje "Lucifer Rising" a ten druhý "Vzývání mého bratra démona". Jsou prostě skvělé. Je ale pravda, že filmy nás obecně dost inspirují – třeba i horory ze sedmdesátých a osmdesátých let. Moc rádi bychom udělali soundtrack k nějakému novému filmu, což se dost možná stane někdy v průběhu příštího roku.

tdadu_promo450


CZ SANCTUARY: TO ZNÍ ZAJÍMAVĚ! ALESPOŇ BUDETE MÍT ZASE CO VYDÁVAT. MIMOCHODEM, LONI JSME SI POVÍDALI O ÚSPĚŠNÉ SPOLUPRÁCI WHISPERS IN THE SHADOW S VYDVATELSTVÍM SOLAR LODGE ARTAUDA SETHA Z MERCIFUL NUNS – PROČ JSTE SE TEDY ROZHODLI VYDAT VEŠKERÝ MATERIÁL THE DEVIL
& THE UNIVERSE JINDE?

Ashley Dayour:
Je to jiný projekt, a já jsem i tak nějak říkal, že by se to moc nehodilo mezi desky, které vychází u Solar Lodge. Celý ten náš koncept toho, co chceme s The Devil & The Universe dělat, mnohem lépe zapadá do vydavatelství aufnahme+wiedergabe. Nicméně stejně tak vyjde nové album Whispers in the Shadow opět u Solar Lodge, protože tam se hodí mnohem víc. Jsou to prostě jen dvě rozdílné věci.

CZ SANCTUARY: TAK KDYŽ UŽ JSME TY WHISPERS ZMÍNILI A NAKOUSNUL JSI, ŽE JDETE DO STUDIA – KAM SE MOMENTÁLNĚ POHNETE NA SVÉ "ALCHYMICKÉ CESTĚ"?

Ashley Dayour:
My jsme zrovna dokončili psaní demáčů na nové album, máme nějakých 14-15 skladeb, z nichž se 11 dostane na desku. Pokud všechno půjde podle plánu, vyjde novinka někdy v dubnu nebo květnu příštího roku a už je jisté, že dostane název "Beyond the Cycles of Time". Pak samozřejmě uděláme k desce pár koncertů a tím takříkajíc uzavřeme kapitolu.

CZ SANCTUARY: JSME ZVĚDAVÍ, CO BUDE DÁL. ALE ABYCHOM SE OPĚT VRÁTILI K THE DEVIL
& THE UNIVERSE – NA VIZUÁLNÍ SLOŽCE PROJEKTU SE PODÍLELA I KIRST MORT. JAK TAHLE SPOLUPRÁCE VZNIKLA?

Ashley Dayour:
Já jsem nějak zaznamenal jednu z jejích fotek, kterou nám někdo dal na Facebook, a když jsem jí uviděl, okamžitě mi naskočilo v hlavě: "Panebože, tohle je úžasné! Dost možná vůbec nejlepší fotka, kterou jsem kdy viděl!" Udělal jsem si průzkum, kdo to vlastně je, a zjistil jsem, že žije v Rakousku, což mne doopravdy překvapilo. Napsal jsem jí a poslal pár našich skladeb, na což obratem odpověděla, že s námi chce spolupracovat a že můžeme použít její fotografie a vizuály. Od té doby spolu děláme, což je pro mne pocta, a máme z toho velikou radost. Vizuální stránka projektu je totiž skoro tak důležitá, jako sama hudba. Definuje to, čím je. Proto jsme šťastní, že jsme Kirst našli.

tdatu_window


CZ SANCTUARY: KDYŽ UŽ JSI ZMÍNIL TEN FACEBOOK – JEDNA OTÁZKA OD FANOUŠKA: NA SVŮJ PROFIL DÁVÁŠ ODKAZY NA METALOVÉ KAPELY. JSOU TI BLÍZKÉ SKUPINY, KTERÉ OPERUJÍ SE SYMBOLEM ĎÁBLA? MÁŠ NĚJAKÉ, KTERÉ BY TI PŘIŠLY HODNĚ ZAJÍMAVÉ?

Ashley Dayour:
Panejo, opravdu tam dávám tolik metalu? To ani nevím… ale jo, pár oblíbených kapel mám – Type O' Negative, Tiamat nebo Bathory, jejichž desku „Hammerheart“ považuju za to nejlepší, co kdy v metalu vyšlo. Jinak ale metal moc neposlouchám a kromě pár témat nebo vizuálních prvků některých z nich nevidím ani žádnou souvislost s mojí tvorbou. Problém, který mám obecně s metalem, je to, že je často tak trochu o machrování – podívej, jak rychle dokážu zahrát na kytaru nebo na bicí – a technická stránka u některých kapel tak přebije atmosféru. To se mi na téhle hudbě nelíbí. Ale jak jsem řekl, je pár kapel, které můžu – pokud už tedy nějaký ten metal poslouchám, tak se mi líbí dost.

CZ SANCTUARY: KDYŽ JSME TO NAKOUSLI – JAK JE TO U VÁS, CO SE GOTICKÉ A METALOVÉ SCÉNY TÝČE? V NĚKTERÝCH ZEMÍCH TOTIŽ NEJSOU TAK DALEKO OD SEBE, PROTOŽE PODLE NĚKTERÝCH JE ČÁST TÉMAT PODOBNÝCH…

Ashley Dayour:
Ohledně těch témat máš asi pravdu, ale jinak je to u nás úplně jiné než třeba v Německu – tam jsou scény mnohem propojenější než například na začátku devadesátých. Tehdy to bylo poměrně jasně oddělené – tady je gotika a tady je metal. Teď je to v Německu mnohem více promísené. Začalo to s kapelami jako Paradise Lost, My Dying Bride a Type O' Negative, které míchaly gotiku s metalem. Tam je to k vidění mnohem více než u nás.

CZ SANCTUARY: TY JSI DOST ČINORODÝ ČLOVĚK A DĚLÁŠ TOHO HODNĚ – KROMĚ SVÝCH DVOU PROJEKTŮ JEŠTĚ HRAJEŠ S COMA DIVINE. JAK TO S NIMI TEĎ VYPADÁ?

Ashley Dayour:
Momentálně jsou u ledu, protože Sonja a Martin pracují na nové desce svého projektu Persephone, a než jí dodělají, tak má kapela volno. Uvidíme, co se stane potom. Čili pořád žijeme, nerozpadli jsme se nebo tak něco, jenom se zatím nic nového neděje. Ale myslím, že až zase budou mít všichni trochu volného času, uděláme další desku.

 


The Devil & The Universe – :Imprint Daath: Trailer 


CZ SANCTUARY: A MÁŠ PŘI TOM VŠEM FRMOLU VŮBEC ČAS TŘEBA NA ČTENÍ? JE NĚCO ZAJÍMAVÉHO, CO JSI NEDÁVNO ČETL? MÁŠ RADŠI ROMÁNY NEBO NĚJAKÉ MAGICK VĚCI?

Ashley Dayour:
Já rád oboje. Nicméně většina románů, které čtu, se stejně nějak dotýká okultismu, takže to jde ruku v ruce. Pořád hodně čtu, i když mám celkem dost co na práci. Když jsi muzikant, strávíš spoustu času čekáním a cestováním, takže u toho máš dost času číst. A co se týče nějaké knížky, která by se mi poslední dobou fakt líbila… asi jedna o čarodějce Rosaleen Norton – ta byla moc zajímavé, vůbec jsem ji neznal.... ona byla totiž zároveň malířka a tak. Kromě toho moc rád čtu horory. Zejména ty od německého vydavatelství Festa Verlag, kde vychází hodně kvalitních hororů. To je tedy můj čtenářský deník z poslední doby.

CZ SANCTUARY: ČTEŠ RADŠI KLASICKÉ KNIHY, NEBO TY ELEKTRONICKÉ?

Ashley Dayour:
To vůbec, já raději opravdové knihy. Elektronické čtečky nejsou nic pro mě, já potřebuju mít fyzicky něco v rukách i s obalem. Ale já to mám stejné i s hudbou – pořád si kupuju CDčka a vinyly, protože potřebuju prostě něco do ruky. V tomhle jsem asi dost staromódní (smích).

CZ SANCTUARY: DALŠÍ FANOUŠKOVSKÁ OTÁZKA – CO DĚLÁŠ VE SVÉM "NORMÁLNÍM" ŽIVOTĚ? PRACUJEŠ? A POKUD ANO, CO DĚLÁŠ?

Ashley Dayour:
(smích) Jestli já vůbec mám něco jako "normální" život, to teda netuším (smích). Ale jinak – všechno, co dělám, je hudba.

CZ SANCTUARY: HEZKY! TO JE DOBRÉ SLYŠET, ŽE SE DÁ UŽIVIT I TOUHLE HUDBOU…


Ashley Dayour:
No, ono je toho samozřejmě víc, protože bych nemohl žít jenom z jediného projektu, ale všechno je to hudba. Nemám klasické "denní" povolání.

CZ SANCTUARY: A Z JINÉHO SOUDKU – JSOU OKULTNÍ A HUDEBNÍ KRUHY VE VÍDNI PROPOJENÉ?

Ashley Dayour:
To je zajímavá otázka… Ne, vlastně nejsou. Asi proto, že jsou oba dva tyto okruhy dost malé – Rakousko je totiž malá země a Vídeň je malé město. Proto se tady toho ani moc neděje – ani na té magicko/okultní, ani na té hudební scéně. Myslím, že tu neexistuje žádné opravdové spojení. Vlastně znám asi jen dva lidi, kteří by se zajímali o okultismus, a zároveň byli muzikanty, takže myslím, že tyto kruhy nejsou nijak propojené.

CZ SANCTUARY: MOCKRÁT DĚKUJEME ZA ROZHOVOR A TĚŠÍME SE NA KONCERT.

tdatu_solve

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.