Hororový leden

Je tu nový rok a s ním je třeba narušit několik stereotypů, které by už byly opakovaným (tudíž nevtipným) vtipem. "Strašání" jsme si užili dostatečně a letos budeme originální neoriginalitou, která však celou rubriku vystihne stoprocentně. Dalo se čekat, že po vánočních žních nastane minimálně v knihkupectvích mrtvolné ticho. To však nejspíš nikomu nevadí. Je ideální čas k dohánění restů.

V roce 2002 dorazil do kinosálů první "Resident Evil" s Millou Jovovich v hlavní roli. Od té doby si fandové této (nejen) filmové řady užívají pravidelně a nejinak tomu bude i letos. Hned v lednu se totiž přišourají do kin další hordy zombáků. Rejža Paul W. S. Anderson to celé odstartoval a zdá se, že i uzavře. "Resident Evil: Poslední kapitola" je tu! 

"Film přímo navazuje na události snímku Resident Evil: Odveta. Alice (Milla Jovovich) jako jediná přežije klíčový střet s nemrtvými, který měl rozhodnout o osudu lidstva. Nyní se Alice musí vrátit tam, kde celá katastrofa začala - do podzemního komplexu Hive v Raccoon City, kde společnost Umbrella Corporation hromadí své síly a chystá finální útok proti posledním hrstkám lidí, kterým se apokalypsu dosud podařilo přežít."

 


Resident Evil: Poslední kapitola - trailer


Pokud si víc potrpíte na různorodé úchyláky a pomatence, pak vás spíš zaujme nový film M. Nighta Shyamalana "Rozpolcený". Ten po několika nepřesvědčivých kouscích zabodoval skvělým nervákem "The Visit" a věřme, že "Split" bude aspoň podobně kvalitní.

"Kevin (James McAvoy) má nejméně 23 odlišných osobností. Jednoho dne unese za denního světla tři dívky. Zatímco jsou dívky drženy v zajetí, přicházejí na to, že Kevin je pokaždé někdo jiný a nemůžou tak vědět, kdo přijde příště. Je možné, že to bude 9leté dítě nebo snad starší dáma. Kevin se svými mnohonásobnými identitami dokáže pouhými myšlenkami změnit vlastnosti svého těla, a dokáže tak vlastně téměř cokoliv. Dny se chýlí ke konci a na povrch vyplouvá, proč byly dívky uneseny. Poslední a nejhorší identita se blíží – "zvíře"."

 


Rozpolcený - trailer


Pokud chcete zažít něco originálnějšího a nepotřebujete běhat po multikinech, pak se zastavte 25. ledna na Krymské ve Sběrných surovinách, kde se bude v rámci večera nazvaného "Surrealistické horory I promítat kultovní bestiálnost "Begotten", kterou doprovodí živou hudební produkcí Jan Polanský (elektronika), Kenji Seizan Osako (sopránsaxofon a šakuhači), Marie Klepetková (zpěv, šamanský buben), Tomáš Braun (violoncello), Martin Leták (cajon), Kateřina Vožická (niněra), Vlastislav Matoušek (bezpražcová baskytara, šakuhači), Uncle Grasha (noiseová sestava), Ludvík Jacek (housle) a Jan Grunt (saxofon).

"Není mnoho spirituálních filmů, ve kterých bůh sám sebe vykuchá břitvou a z jeho ostatků vzešlá Matka Země se nechá oplodnit jeho semenem. Americký režisér E. Elias Merhige se nicméně rozhodl k duchovním výšinám stoupat právě přes hromádku vyvržených božích vnitřností a spermatu. Jeho „meditační snímek pro sadomasochisty" bývá označovaný jako filmový Rorschachův test, protože byl celý natočen na černobílý 16 mm materiál s vysokým kontrastem a kromě úvodního textu a závěrečných titulků se obešel i bez dialogů a jakéhokoli doprovodného slova.

Také jeho zvuková stopa sestává především z bzučení cikád a dalších pazvuků. Není ani jasné, zda sled syrově brutálních a odpudivých výjevů ze života božské rodinky odkazuje spíš ke křesťanskému či nějakému pohanskému náboženství, název každopádně evokuje mýty o stvoření světa, slovo „jednorozený" navíc užívají i biblické zmínky o Ježíši jako o synu božím. Nejradikálnější snímek letošního Festivalu otrlého diváka tak lze označit za hermetickou, či možná ještě lépe ektoplazmatickou diváckou zkušenost, každopádně zážitek z jiného světa, který se obtížně postihuje slovy a který je nejlépe zakoušet ve ztemnělém kinosále. Merhigeho filmový debut okouzlil širokou škálu diváků od Susan Sontagové po Nicholase Cage, který režiséra přivedl k natočení jeho druhého snímku, hororové pocty filmovému Nosferatovi Ve stínu upíra."

 


Begotten - trailer

 

Všechno zlé je k něčemu dobré. Minule nám v té záplavě titulů ušel jeden docela důležitý. Nový román totiž u nás vychází úspěšnému synkovi Stephena Kinga. Joe Hill se stihl u našich čtenářů zapsat víc než úspěšně a jeho novina "Ohnivý muž", kterou vydává Beta - Dobrovský, logicky napjatě očekávána.

"Představte si podivnou nemoc, která proniká do lidské mysli a končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří... Joe Hill v novému románu vrhá čtenáře do chřtánu apokalypsy. Počet nakažených stoupá, oheň páchá nedozírné škody a část společnosti by proti postiženým nejraději zakročila zcela nekompromisně. Zdravotní sestra Harper hledá řešení. Pomůže věda, nebo tajemný muž, který se naučil oheň v sobě ovládat?"

 

 

Máte rádi odkaz H. P. Lovecrafta? Potom možná oceníte knihu "Strážci z hlubin času", pod kterou je podepsáno vydavatelství Volvox Globátor. Jeho autorem je sice Derleth August, ale původní myšlenky patří podivnému pánovi z Providence...

"Kultivovaný gentleman se usadí v domě po svém dědečkovi, aby odhalil temná tajemství pohřbená v útrobách domu. Krásná žena se svým přítelem potká dvojníka Edgara Allana Poea v povídce děsivé jako cokoli, co napsal sám Poe. Sochař se vrací z Paříže, aby vytvořil sochu pocházející z jiného světa – sochu, kterou sám nedokáže ovládnout.

Tyto a podobné příběhy, propojené mezi sebou typickou lovecraftovskou mytologií, naleznete v knize Strážci z hlubin času obsahující patnáct strašidelných povídek, které sepsal přítel a literární následovník H. P. Lovecrafta August Derleth na základě náčrtů a fragmentů z Lovecraftovy pozůstalosti. S knihou se můžete na vlastní nebezpečí vydat do mrazivé říše věčné temnoty, kde na vás číhá nadpozemská na nevýslovná hrůza."

 

 

A u H. P. Lovecrafta ještě zůstaneme. Pokud se vám nechce číst, můžete raději vyrazait do Plzně na výstavu! "Život je bolestný a přináší zklamání. Massakr vol 1 - Lovecraft" probíhá do 15. ledna v Galerii města Plzně a o svoje díla se v něm podělili  Josef Bolf, Jakub Gajdošík, Stanislav Karoli, Eva Maceková, Martin Mulač, Martin Salajka, Richard Stipl, Marek Škubal, František Štorm a Jan Vytiska. Určitě bude na co koukat!

 


Sestřih- Život je bolestný a přináší zklamání Massakr, Vol. 1: Lovecraft

 

A Lovecraft do třetice. Letos by měla být dokončena hra s všeříkajícím jménem "Call of Cthulhu". Možná jste kdysi hráli hru totožného názvu, opatřenou podtitulem "Dark Corners of the Earth". Dle prvního traileru nás bude i na chystané novince čekat podobně atmosferický zážitek. Dostat by se mělo na konzoláře i PCčkáře!

 


Call of Cthulhu - trailer

 

Popřejme si tedy do následujícího roku nekončící potoky krve a hlavně dobré strašidelné příběhy, které nám nedopřejí klidného spánku. 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tyjo škoda slova "strašání", takový všeobjímající, libozvučný... :( Jinak díky moc za tipy, ta výstava je určitě nádherná, ale do Plzně, to nevim jestli stíhám do 15. 1.
To jó:) Ale zase bude všechno se "strašáním" spjatý s rokem 2016 a líp případně hledatelný:) Co se výstavy týče, není třeba zoufat. V modifikované podobě by se následně měla přesunout do Prahy, kde bude v prostorách Trafo Gallery probíhat od 26. ledna do 5. března 2017:).

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.