Sezónu roku 2023 odpálí goatwave/dark ambietní obřad s The Devil & The Universe a Lamia Vox

Vstupte do znamení vodnáře s dvojitou porcí hudebního okultismu. V sobotu 28. ledna uhranou pražský Underdog’s rakouští goatwave věrozvěsti a hypnotická darkambientní čarodějka.

Vlastně je celkem jedno, kolikrát už jste The Devil & The Universe viděli. Vídeňská kozlí trojice David Pfister, Stefan Elsbacher a velekněz Ashley Dayour (mimo jiné principál gothrockové stálice Whispers in The Shadow) nikdy nezastavuje na místě, nikdy se neopakuje. Od ryze okultních začátků "Imprint Daath" jsme sledovali hudební pouť tria přes počin "Haunted Summer", inspirovaný pobytem v opuštěné lesní kapli ve štýrských hvozdech, dále zkoumání marianských kultů s "Benedicere" nebo fenoménu "Folk Horror" na stejnojmenném albu, až k výpravě do dob psychedelických halucinací, pádu hippes a nástupu satanské horečky s "Endgame 69". A nebyli by to TDADU, kdyby se i na letošní novince nevydali zase jinam.

Novinka "GOATopia" čerpá inspirace z díla Thomase Mora a jeho románu "Utopia" z roku 1516, který položil základy žánru, věnovaného hledání dokonalého světa a společnosti. A právě takovou utopii, smíšenou se současnými dystopickými předpověďmi, kombinují pánové na nové desce. Originální mix soundtrackového zvuku, řádně nakopnutého valivými beaty a samply, kozlové tentokrát okořenili tribálními motivy a ozvuky krautrocku. 

Příští rok navíc The Devil & The Universe oslaví už deset svého zkoumání různých tematických i hudebních teritorií, kombinující v sobě stejnou měrou jak netradiční skladatelské postupy (tarot, automatické psaní či různé magick techniky), tak nezaměnitelný nadhled a humor, který je nedílnou součástí jejich DNA. To všechno dělá z vystoupení vídeňské trojice zážitek, přesahující hranice "jen" obyčejné show. Goatspeed!


The Devil and The Universe – Utopia Incognita (live at the WGT)

 

Koncertní kombinace The Devil and The Universe a bosorky Lamia Vox je něco, co nám leží v hlavě už pěkných pár let, a tak máme radost, že se to konečně povedlo. Do Čech přesídlená Alina Antonova zaujala se svým lektvarem dark ambientu, hypnotických tribálních prvků, elementů klasické hudby a čarovným hlasem už na prvotině "...Introductio" roku 2010. Opravdový průlom přišel o tři roky později s albem "Sigillum Diaboli", které vydal kultovní label Cyclic Law. 

Zatím posledním přírůstkem do diskografie Lamia Vox je nosič "Alles ist Ufer. Ewig ruft das Meer", s názvem vycházejícím z básně "Gesänge" od Gottfrieda Benna. Duchovní protiúder vedený proti současnému materialismu a nihilismu, pod korouhví idejí hermetiků a symbolistů přelomu minulého století, přivádí pozornost posluchače k vyšším dimenzím. Pokud s vámi někdy cloumaly temnější polohy třeba takových Dead Can Dance, tohle vás vezme za srdce. Zvlášť když Lamia Vox živě vystoupí v unikátním tandemu s vizuální umělkyní Mrs Zlo, která nálady z koncertu přímo na pódiu transformuje na plátno. Výsledek je tak pokaždý jiný. Jaké sigilium asi vznikne v Underdogs'? Přijďte se podívat a být jeho součástí.


Lamia Vox


Suma sumárum, pojďme koncertní sezónu pro rok 2023 načít stylově – invokacemi hudby hluboké, temné a přitom energické tak, jak to máme rádi. 

THE DEVIL AND THE UNIVERSE, LAMIA VOX
28. ledna 2023
Praha, Underdog’s (Nádražní 249)
Vstup: 390 Kč předprodej Goout / 490 Kč na místě

TDADU a aLamia Vox

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.