Rozhovor s Front Line Assembly

Bill LeebUž zítra uvidíme v Praze Front Line Assembly, a tak se držíme naší tradice a přinášíme vám rozhovor s hlavní hvězdou. Bill Leeb se tentokrát rozpovídal o zcela jiném přístupu k nové desce, dubstepu, absenci hostů na novince, co nového u Noise Unit, kolik novinek uslyšíme v Praze, jestli se dočkáme toho společného turné se Skinny Puppy a řadě dalších zajímavostí. Za pomoc s překladem děkujeme Andromedě Draco.




 

CZ SANCTUARY: AHOJ BILLE, VENKU MÁTE NOVOU DESKU "ECHOGENETIC", COŽ JE MOŽNÁ PRVNÍ ČISTĚ ELEKTRONICKÁ DESKA PO "TACTICAL NEURAL IMPLANT", NE?

Bill Leeb:
Ahoj, ano, je to tak.

CZ SANCTUARY: TO JE ALE TEDY PĚKNĚ DLOUHÁ DOBA. PROČ JSTE SE VLASTNĚ ROZHODLI UDĚLAT TENTOKRÁT DESKU BEZ KYTAR?

Bill Leeb:
Víš, mám pocit, že jsme tak nějak prošli celý kruh a já jsem se chtěl vrátit k tomu, co mě vlastně motivovalo začít s Frontline Assembly. Říkal jsem si, že by pro mě mohla být celkem výzva udělat zase něco čistě elektronického, se všemi těmi novými styly elektronické hudby. Chtěl jsem zkusit spojit různé nápady a docílit toho, abychom se vrátili ke kořenům a přitom aby album znělo moderně.

Když jsme začínali, zrovna nabíralo na síle celé to křížení industriálního metalu, které rozvíjeli Ministry a Nine Inch Nails. Všichni jsme tak nějak experimentovali s novými zvuky a nápady – a právě to je ono „projití si celého kruhu“, o kterém jsem mluvil. Tak nějak jsme se ocitli tam, kde jsme začali. Byla to tedy celkem výzva, ale myslím si, že výsledek zní celkem čerstvě a člověk z toho má nový pocit.

CZ SANCTUARY: KDO TI VŮBEC POMÁHAL NATÁČET NOVÉ ALBUM?

Bill Leeb:
Máme teď dva hlavní tábory, ve kterých jsem já, Jeremy, Sasha, Jared a Greg. Všichni máme svoje vlastní studia, ve kterých pracujeme, a pak se každý týden sejdeme a projdeme všechny skladby, které jsme za tu dobu udělali. Pak je trochu poupravíme, přeprogramujeme, některé věci nahrajeme znovu a pak vymýšlíme zpěvy. Je to tedy celá nová éra, noví lidé, nová věc – a zatím to vypadá, že i fanoušci jsou novým albem opravdu nadšení.

CZ SANCTUARY: JMÉNA JEREMY A JARED ZNÁME, ALE GREG A SASHA JSOU PRO NÁS NOVÁ… JSOU TO KOLEGOVÉ Z NOVÝCH VANCOUVERSKÝCH KAPEL, NEBO JE TO JEJICH PRVNÍ ZKUŠENOST S TEBOU?

Bill Leeb:
Ne, Greg a Sasha jsou takoví blázniví nadšenci, úplně zažraní do programování a elektroniky. Nemají sice svoje kapely, ale jsou to chlápci se spoustou kláves a synťáků, kteří se vypracovali až k Front Line Assembly. 

Greg je dobrý kámoš Jareda a Sasha zase Jeremyho, takže spolu sdílejí studia a tráví opravdu hodně času vytvářením zvuků a dalších věcí. A to je spousta práce a úsilí. Je fajn mít tyhle dva různé tábory a různá studia, všechny ty různé lidi s různými nápady. Já pak do toho mezi ně přijdu, vyberu to nejlepší a potom s tím všichni pracujeme. Je to určitě jiné než za starých časů, kdy jsme byli buď jenom já a Rhys nebo já a Chris, ale změnilo to celé rozložení práce a tvář alba.

Echogenetic

CZ SANCTUARY: V NĚKTERÝCH SKLADBÁCH NA „ECHOGENETIC“ JSOU SLYŠET I DUBSTEPOVÉ PRVKY. CO TY A DUBSTEP?

Bill Leeb:
Víš, já se považuji za člověka s velmi otevřenou myslí. Mám rád všechny typy elektronické hudby, ať je to trance nebo ambient. Jsou kapely jako Noisia nebo Skrillex, které podle mne mají velmi dobrý zvuk a dobré nápady. Myslím si, že by se lidé neměli omezovat jenom na jednu věc a dělání toho samého pořád dokola. Podle mého je v pořádku začlenit nové nápady do těch starých – a to je přesně to, co my děláme. 

Front Line Assembly existují již velmi dlouhou dobu a EBM/industrial děláme víc než 30 let. Někdy si myslím, že náš zvuk může znít už trochu unaveně. Někdo tedy musel přijít s novými nápady a udělat z nich naše vlastní – neříkám brát nějaké nudné dubstepové šablony, ale zkusit elementy toho zvuku zakomponovat do našich skladeb. 

Dubstep je samostatný žánr a stejně jako trance nebo drum and base má svoje fanoušky. Myslím si, že je hloupé, když k tomu lidé mají takový maličko „anti“ přístup – pořád to je elektronická hudba. A jako se vším, i v našem žánru jsou dobré kapely, i ty úplně příšerné. Ale to je jedno. Ve zkratce – chtěl jsem experimentovat s novými zvuky a zjistit, jestli dokážeme přijít s něčím zajímavým.

CZ SANCTUARY: URČITĚ JE PŘÍJEMNÉ NACHÁZET NOVÉ HORIZONTY, PRO MUZIKANTY JE TO VŽDYCKY VÝZVA…

Bill Leeb:
Ano, přesně tak. Je to jako malíř, který používá stejné tři barvy pořád dokola – pokud se jednoho dne rozhodne namalovat nový obraz, bude muset najít další barvy, smíchat je a vytáhnout z nich maximum… a možná tak dosáhne jiného výsledku. Opravdu namaluje odlišný obraz – a ať už bude dobrý, nebo špatný, alespoň je to něco nového. Takhle to cítím.


Front LIne Assembly – Killing Grounds 


CZ SANCTUARY: NA ALBU „ARTIFICIAL SOLDIER“ JSI MĚL HOSTY JEAN-LUC DE MEYERA A ESKILA SIMONSSONA. NA „IMPROVISED ELECTRONIC DEVICE“ TO BYL AL JOURGENSEN. KOHO NAJDEME NA NOVINCE?

Bill Leeb:
Nikoho. Tentokrát na desce pracovalo pět lidí, takže jsme to chtěli nechat naším albem. Ale když už tak spolu mluvíme – na každou skladbu z novinky si posvítí desítka různých umělců. Nepůjde však o remixy, ale o jakousi „reinterpretaci“, kdy si každý vybere jednu skladbu a překope ji podle svého. Dokonce i Rhys dělá na jedné skladbě, myslím, že na „Killing Grounds“. Dělají se úplně jiné verze, takže si myslím, že to bude super. I to byl důvod, proč jsme neměli hostující umělce. Deska pak vyjde na konci tohohle roku, nebo začátkem příštího roku,

CZ SANCTUARY: KOLIK SKLADEB Z NOVÉ DESKY USLYŠÍME V PRAZE?

Bill Leeb:
Myslím, že budeme hrát čtyři. My bychom rádi zahráli všechny, ale bojím se, že to není dobrý nápad, protože lidé pořád chtějí slyšet taky některé staré skladby. To je ale na všech koncertech stejné, nejčastější stížnost je: „Achjo, oni hráli jenom samé nové skladby a žádné hity.“

Čili tentokrát to budou jen čtyři skladby a třeba příští rok, až lidé budou mít to album víc naposlouchané, přidáme další. Máme je rádi, na tom novém album prostě něco je. Už je to nějakou dobu, co jsem byl takhle nadšený nějakou deskou. Nevím proč, ale novinka se mi líbí mnohem víc, než poslední tři nebo čtyři alba.

CZ SANCTUARY: A TÍM, ŽE JE NOVÉ ALBUM ČISTĚ ELEKTRONICKÉ, BUDE I TURNÉ BEZ KYTAR?

Bill Leeb:
Ne, myslím, že budeme hrát pár skladeb i z „Millenia“. Budou dvě skladby s Jaredovými kytarami. Ale chtěli jsme změnit všechno, protože jsme spoustu let měli jenom kytary a bicí a mně se zdá, že už to lidi tolik nebaví. Proto jsme si řekli: „Změňme celý zvuk, vraťme se zpět k čisté elektronice. Dokonce i naše prezentace by mohla být elektroničější, to pro nás bude zase úplně jiné.“

CZ SANCTUARY: V KOLIKA LIDECH JEDETE TUHLE ŠŇŮRU?

Bill Leeb:
Ve čtyřech – já, Jeremy, Jared a Jason – chlapík, který s námi hraje na bicí. Není to velké turné, jenom 11 koncertů. Jeden z nich je v Moskvě, další na M‘era Luna Festivalu, kde jsme jedna z hlavních hvězd, ale jinak je to malá tour. Chceme prostě otestovat vodu a už jsme ho domluvili před nějakou dobou. Nebyli jsme si jistí, jak budou lidé reagovat na nové album, ale takhle dobrou odezvu jsme neměli už hodně dlouho – všechna ta hodnocení 8 z 9 nebo 9 z 10 v recenzích. Neměli jsme tušení, jaké to bude. Tohle člověk prostě nikdy neví, když vydá album. Proto je to tedy jenom malá „testovací“ šňůra a pak uvidíme, jestli Front Line Assembly ještě pořád v našem žánru něco znamenají. Věci se stále mění a je tu tolik nových kapel, že je jednoduché upadnout v zapomenutí.

FLA

CZ SANCTUARY: TOHO BYCHOM SE U VÁS NEBÁLI. ALE ABYCHOM MALINKO ZMĚNILI TÉMA – PŘI NAŠEM POSLEDNÍM ROZHOVORU JSI MLUVIL O TOM, ŽE PRACUJEŠ S JAREDEM NA NOVÉ DESCE NOISE UNIT. JAK TO S NÍ VYPADÁ?

Bill Leeb:
Víš, když teď máme tak dobrou odezvu na…. – ne, my nemáme dobrou, my máme SKVĚLOU odezvu na novou desku, tak teď úplně nevím, jak to bude. Chceme si být jistí, že i to „reinterpretované“ album bude mít vysoký standard a stejně tak i s Noise Unit. Za starých časů nám prošlo vydávat divné věci, ale teď si musíme doopravdy ohlídat, aby to, co se od nás dostane ven, bylo opravdu dobré. A to platí pro všechny projekty. 

Máme hotové nějaké skladby, ale nemusíme spěchat s vydáním, takže na tom pracujeme. Musíme mít pocit, že je to něco zajímavého. I naše poslední vydané album „AirMech“ se povedlo a myslím si, že nám to tak nějak pomohlo nastartovat i tuhle desku. Proto nechceme udělat krok zpátky, jestli mi rozumíš…

CZ SANCTUARY: NAPROSTO. KDO VLASTNĚ PRACUJE NA SKLADBÁCH NOISE UNIT? JEN TY A JARED?

Bill Leeb:
Ne, ne, všichni na tom pracujeme. Až přijedeme domů z turné, tak se na to zaměříme trochu víc.



Noise Unit – Illicit Dreams 

CZ SANCTUARY: KDYŽ JSME SE TEDY VRÁTILI K TOMU ŽIVÉMU HRANÍ – MÉDII PROBĚHLA ZPRÁVA O TOM, ŽE JSTE SE S NIVEKEM BAVILI O SPOLEČNÉM TURNÉ, ALE TEĎ JEDETE S HAUJOBB A IVARDENSPHERE. PROČ TO NEKLAPLO?

Bill Leeb:
Počkej – myslíš to společné turné nás a Skinny Puppy?

CZ SANCTUARY: ANO, V MÉDIÍCH SE O TOM SPEKULOVALO, ŽE PRÝ SNAD O NĚČEM TAKOVÉM UVAŽUJETE…

Bill Leeb: Aha, jasně. No, já jsem se zmínil Metropolis Records a jejich šéfovi, že by bylo super udělat obrovské industriální turné s Puppy. Řeč ale byla jen o Severní Americe, nikoli o Evropě. Navíc jsme tohle turné s Haujobb plánovali hodně dlouho, takže jsme na tom nechtěli nic měnit.

Nicméně ano, Ogre by celkem pro a cEvin taky, takže je tu vážně celkem velká pravděpodobnost, že bychom spolu projeli Státy a Kanadu. A pokud by bylo úspěšné tak, jak doufám, možná bychom mohli probrat i možnost vzít tuhle šňůru i do Evropy. Ale je to pořád tak trochu ve vzduchu

CZ SANCTUARY: TAK TO VÁM BUDEME DRŽET PALCE, ABY TO VYŠLO, TO BY BYLO NĚCO!

Bill Leeb:
Ano, já v to doufám taky! Myslím, že by to bylo skvělé a že kdokoliv, kdo má rád tuto hudbu, ať je mu padesát nebo devatenáct, by přišel, protože by to byla tak trochu i historická událost. Snad to klapne. Myslím, že se to dozvíš ve stejnou dobu, jako já – díky internetu a Youtube se taková informace rozšíří velmi rychle.

CZ SANCTUARY: TAKÉ JSI ZORGANIZOVAL SOUTĚŽ NA NOVÝ VZHLED OFICIÁLNÍHO WEBU. JAK TO VLASTNĚ DOPADLO? TO BYLO NĚKDY NA ZAČÁTKU ROKU 2012…

Bill Leeb:
Ano, vím, o čem mluvíš. My máme mindphaser.com a Facebook, ale nikdy jsme na nich vlastně nějak moc nedělali. Prostě jsme měli moc práce, a tak si to žilo svým vlastním životem. Teď ale máme chlápka, který nám dělal i přebal nového alba, Troye, a jestli stránky někdy budeme předělávat, tak to nejspíš dáme někomu jako on. Nikdy se nám na to nepřihlásila kupa skvělých lidí. Vypadá to, že tenhle druh soutěží už prostě nefunguje tak dobře.

CZ SANCTUARY: SUPER. DÍKY MOC ZA VŠECHNY TVÉ ODPOVĚDI, BILLE, A TĚŠÍME SE NA VIDĚNOU V PRAZE!

Bill Leeb:
Bezva, taky díky! Tak mě pak v Praze přijďte pozdravit, pokecáme.

CZ SANCTUARY: JASNĚ, RÁDI, DĚKUJEM!

FLA

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Podival jsem se na YT na par amaterskych zaznamu z Moskvy pred tydnem a bohuzel. Krome kytar by to hlavne chtelo vyhodit ty nesmyslny mechanicky bici. To tam nema naprosto co delat a pak to cely zni jak vesnicka tancovacka s kapelou Brutus. Skoda, to si opet necham ujit ...<br /><br />Bohuzel i v Nemecku k tomuhle obcas sklouznou. Naposledy ve me zatrnulo u Solitary Experiments, ale tam je to nastesti jen neskodny zbytecny divadlo, co nekazi pekny vysledny ciste elektronicky zvuk.
Super rozhovor. Velke diky za nej ;-)
peknej rozhovor. jen poznamka. echogenetic neni prvni ciste elektronicky album od TNI.<br />zapominate na skvelou desku FLAvour Of The Weak z roku 1997, Epitaph z roku 2001 a na Civilization z roku 2004 taky neni moc kytar 8)
A i Implode.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.