Bodies...The Exhibition

Možná by někdo mohl namítnout "co má výstava Bodies společného s gothic subkulturou?". Přesto se domníváme že díky kontroverzi a zcela netradičnímu pohledu na umění sem report z této akce zcela zapadá. Děkujeme proto malíři a grafikovi Janu Krumphanzlovi, že se o svůj pohled na tuto exhibici podělil i s CZ Sanctuary


Autor textu a fotografií: Jan Krumphanzl

Co by to bylo za pořádek kdyby právě biogallery nepřinesla reportáž z akce jakou je bezesporu velkolepá a podle některých také kontroverzní výstava lidských těl a orgánů nazvaná Bodies The Exhibitions. Tato výstava již dokázala za dobu svého uvádění upoutat pozornost více jak 16 milionů návštěvníků v Evropě a Asii.

Od 5.5.2007 je možné tuto výstavu navštívit také v pražském velkém sále Lucerny. Výstava prezentuje skutečná lidská těla, která jsou ošetřena a stabilizována speciální konzervační metodou nazývanou Polymerová ochrana. Tento proces se skládá z balzamování lidských těl, z jehož tkání je odstraněna voda a poté pomocí vakuové techniky je tělo impregnováno. Tím se dosáhne naprosto jedinečných výsledků ve fixaci tkání až na molekulární úrovni.

Výstava skutečně přináší něco nového a umožňuje nám nahlédnout do nás samotných. Pohled je to skutečně pro laickou veřejnost neuvěřitelně novátorský, jedinečný a omračující. Stát vedle lidského těla a skoro se ho dotknout. V případě interaktivní části výstavy dostanete možnost držet lidský mozek, sval a nebo ledvinu. Je to skutečně více než zajímavý pocit. Vždyť všechny tyhle součástky lidského těla měli svoji funkci, stejně jako ty, které používáte právě při prohlídce a návštěvě samotné výstavy. Vnímáte, pohybujete se a mozek zpracovává to co vidí a to co cítí skrze vaše emoce. Myslím, že je to skutečně velice originální konfrontace v tom, že vlastně návštěvník je obklopen tím, co sám na výstavu přináší sám v sobě. Využívá vše na co se přišel podívat a pokud si uvědomí toto zvláštní spojení vystavených těl a návštěvníků, myslím, že pochopí výstavu trochu hlouběji a užitečněji. Je nepochybně jasné, že výstava Bodies The Exhibition nechce nikoho šokovat a provokovat. Je to naopak příležitost otevřít lidem oči a mysl. Uvědomit si svoji hodnotu a hodnotu ostatních lidí.



Mnoho odpůrců výstavu ostře kritizuje. Je však směšné, že dokonce ani profesor Karlovy univerzity není schopný pochopit smysl výstavy a údajně ji nazývá skandální. Vždyť výstava nemá žádnou snahu znevážit mrtvé ani jejich těla. Přirozeně, že tělo je zde jako vědecký objekt a obdivuji právě smělost a odhodlání představit něco takového lidem s dávkou přirozenosti a vědecké otevřenosti. Jsem však rád, že z nálady v sále Lucerny jsem měl úplně jiný pocit, než ten, který mi byl podsouván tiskem. Výstava je jedním slovem krásnou ukázkou složitosti a jedinečnosti lidského těla. Nevím co by mě mělo šokovat či proč bych měl cítit nějaký špatný pocit. Bylo to jako když mě kdosi vezme za ruku a ukáže mi dveře do mého vlastního těla. Nejednou jsem si připadal jako v podmořském světě.

Organizátoři píší: Lidské tělo. Bez něj jsme ničím. Naše tělo nám umožňuje pracovat, snít, tvořit a vnímat nepřetržitě svět kolem nás. Jak dobře ale vlastně známe tento celek, tvořený orgány a systémy, které z nás, buňku po buňce, dělají to, co jsme? A já po návštěvě Bodies The Exhibitions mohu říct, známe se velice málo a proto si vlastního těla jen pramálo vážíme. Chováme se ke svým orgánům jako bychom je ani neměli. Protože jak se říká, co oči nevidí, to srdce nebolí. Ale skutečnost je úplně jiná. Jen se podívejte na plíce kuřáka a na cirhózu jater. Prohlédněte si skutečné lidské srdce a pochopte, co že v to ve vašem těle celý život musí pumpovat krev a hned opodál se podívejte na neuvěřitelně dokonalé krevní řečiště. Krevní oběh v ruce či v paži. Krevní oběh v těle, neskonale dokonalá a spletitá pavučina tepen, žil a drobných žilek. Podívejte se na lidské tělo z pohledu, který neznáte a uvědomte si tu neuvěřitelnou dokonalost biologického světa.



Přirozeně, že nijak nechci povyšovat lidské tělo nad zvířecí. Protože osobně si myslím, že zvířata jsou nepochybně tělesně mnohem dokonalejší, ale jelikož je tato reportáž z výstavy Bodies The Exhibitions, musím se věnovat pouze lidským tělům. Ač jedna zajímavá věc nepochybně mnohé návštěvníky potěší, a to praktické porovnání lidského a velrybího obratle a žebra. "Božínku" jak je člověk maličkatý.

Asi nejvíc jsem si na výstavě uvědomil jedno. Proč je pro lidi tak snadné jeden druhého zabít. To proto, že o sobě a svém těle vlastně nic nevíme. Pohlížíme na sebe často jako na pytel masa a kostí. Někde se vzal a někde se ztratí. Když ale na vlastní oči spatříte vývoj lidského plodu a vývoj dítěte pěkně týden po týdnu. Jediné co pocítíte je nekonečná úcta k dokonalosti tohoto maličkého skoro neviditelného tvorečka napojeného pupeční šňůrou na svoji biologickou matku. Myslím, že podobné výstavy jednoduše nejsou pro blbce. Ať už je to primitiv a nebo náboženský fanatik, myslím, že by měl zůstat raději doma. Protože tady je to opravdu o něčem jiném. Jedním krátkým slovem je to o úctě a uvědomění. A přiznám se, že je to o úctě jak k mrtvým tak k živým. Nerad bych stále někde četl a slyšel, že je to zneuctění mrtvých. Ale kdepak, ani náhodou. Pokud nevidíte tu krásu a jedinečnost, pokud necítíte úctu k vystaveným orgánům, tělům či tělesným systémům, jste to vy kdo znevažuje mrtvé. Ten kdo výstavu pochopí, rozhodně musí poděkovat pořadatelům za tuto možnost pochopit také mnohem hlouběji záměr a především význam celé výstavy.



Pokud vás zajímá trochu té praktické části, tak je výstava rozdělena do několika okruhů. Návštěvník začíná u kosterního systému, prochází oblastí svalů, vnitřních orgánů, tělesného vývoje lidského plodu, pohlavní orgány a kůže, nervový systém a koloběhu krve. Každá část je originálním nahlédnutím do našeho tělesného světa. Najdete jak zdravé orgány, tak orgány postižené některou z chorob.

Často se mě lidé ptají, co tam bylo nejúžasnější. Právě ze samotné úcty ke všemu, co na výstavě je k vidění, nemohu říct, že cokoliv je lepší než to druhé. Protože výstava vás naučí vážit si každé tkáně, každého uzlíku nervů a žilky.

Mohu však říct, že výstava opravdu působí a já při pohledu na svoji půvabnou kamarádku, která mě na výstavě doprovázela nevnímal už jen tu povrchní dokonalost. Ale taky tu vnitřní. Na cestě domů z výstavy jsem si mnohem více uvědomoval hodnotu každého těla na ulici. A když jsem spatřil těhotnou ženu v metru a uvědomil jsem si ten úžasný proces, který se v ní odehrává, cítil jsem něco, co jsem necítil nikdy dřív. Takže pokud jde organizátorům o tohle, výstavou Bodies The Exhibitions se to alespoň v mém případě podařilo.



Ještě bych se chtěl pozastavit asi u nejčastěji kritizovaného faktu, že těla neleží nudně jako svaté ostatky, ale často jsou velice směle aranžovány do sportovních aktivit. Což mě osobně potěšilo, protože tím výstava získává na jisté efektivnější ukázce těla jako stroje. Vždyť tělo je neuvěřitelný biologický stroj. Není to něco co jen leží jako hadr na podlaze. Proč neukázat lidské tělo v pohybu a v těch úžasných možnostech které mu dávají svaly. Přiznám se, že jako velký odpůrce fotbalu bych nebyl nejšťastnější mrtvola, kdybych byl vystaven jak běžím střílet penaltu, ale taky se přiznám, že po smrti je mi to jedno a raději budu vystavený takhle, než abych hnil v rakvi a nebo se nechal spálit v peci jako dříví na podpal

Věřím samozřejmě americkému biologovi Royovi Gloverovi, že se postaral o to, aby těla byla získána legálně a byla vystavena se vším respektem. Myslím si, že v podobném projektu by rozhodně jinak profesionál nepostupoval. A taky mohu potvrdit, že kdyby projevila společnost Premier Exhibitions, Inc. zájem o moje tělo, rád podepíšu darovací smlouvu. Třeba budu po smrti užitečnější než za svůj život.

Doufám, že jsem svoji reportáží dokázal to o co mi šlo. A to všem doporučit tuto výjimečnou výstavu, která vám skutečně pomůže v mnohem hlubším pochopení svého těla a také úctě k němu. A to jak k tělu svému, tak k ostatním lidem. Protože o tom výstava Bodies The Exhibitions je především. A myslete si co chcete, však od čeho máte mozek...lidi.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Skoda ze nieco taketo nemame aj na slovensku
Já nevím, ale když vidím ty kostry tak mě přepadá hlad :D
:-D to je morbidní :-D
škoda,na tuhle výstavu mi už nezbyly prachy.je to velice poučná výstava.nastavuje člověku zrcadlo té temnější stránky života,kterou neradi vidíme a se kterou se celý život potýkáme.
Mno o téhle výstavě jsem slyšela jen málo a pokud už něco málo tak jen samou ostrou kritiku, a tak mně tento chválivý článek potěšil. Ráda bych si na ni taky zašla, bohužel finance mi to nedovolí:sad: Byli ste tam někdo? Musí to mít užasnou atmosféru. Už z fotek to jde cítit:-)
A nesmrdělo to tam náhodou lidským masem? <br /><br />černá: No čeho jiného se u nás dočkáš, že. Proč to nemůžou brát s nadhledem. Lidské ostatky nejsou ničím víc než třeba zdechlina zvířete. Prostě prach si a v prach se obrátíš. Těm vystaveným je to stejně už jedno.
Já sem byla u pokladny, odhodlaná tam jít, ale ta cena mě vrátila do reálu. Ale třeba si našetřím, moc bych to chtěla vidět. Je to naprosto přirozené, lidské tělo, každý ho máme....
[7] Fakt? A kolik to stojí?
[8]Myslím že pro nedůchodce a nestudenty je to za 370,-Kč...Pro někoho málo, pro někoho hodně, já student ani důchodce nejsem... :-(
a kolik pro studenty 8-O
"text odkazu":[http://www1.ticketpro.cz/link.asp?DLP=2004&L=CZ&EVNT=@$%20bodies]
[11] dekuji to je dost :-(
Mě nevadí ta cena. Jen tam prostě nějak jít nemusím. Nemam ráda výstavy, radši performance. Nehybné věci mě nic neříkají :-)
chm docela pálka, když si vemu, že ještě ani nejsem z prahy..
Já jsem až z moravy , od ostravy, ale jel jsem za pradědou, tak jsem to vzal s fleku a skouknul Daliho a Bodies...obě výstavy úžasné...Bodies samozřejmě nechaly tak nějak hlubší dojem.Je to zvláštní pocit procházet se takto mezi exponáty a pozorovat kolem sebe stojící, ještě nedávno živé tvory vašeho druhu .
kdo tam byl ten to chvali asi se budu muset take placnout pres kapsu 8-)
Doporučuji... :-) :-)
[17] :-D :-D :-D
Opravdu to stojí za to a doporučuji tuto jedinečnou příležitost....a vstupné je myslím adekvátní...pospěšte lidi.....! ;-)
[19] juuu sam autor ;-) dekujeme za krasny report kter urcite mnoho lidi zlaka k videni teto vystavi 8-)
Netradiční,přesto originální report. :-)
Ej nó,,,<br />úplně přehnaný to byla, já na tom bylaxD...radím wám bežte na to je to přeháňkaxD...
no je to docela zajímaví :-D
je to hrozne udelate mi s toho hrozny sen budu mit nocni muru :-? :-? :-?
Je to moc hezke az bude další vystava rada se zase podivam ;-) ;-) ;-)
Byl jsem tam, a zajímalo by mne kdo to dříve byl....... .
Pavel: Já tam nebyla, ale slyšela jsem, že to bylo celkem maso :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.