Rozhovor s Corneliem Brachem, organizátorem WGT

cornelius_brach_sZajímalo vás někdy, jak to vypadá za oponou největší gotické události na světě? Chtěli jste někdy nahlédnout pod pokličku tohoto všemi chutěmi hrajícího gurmánského zážitku? My ano, a tak jsme zavolali jednomu z organizátorů, aby nám pověděl o tom, co se chystá k dvacátému výročí WGT, vyptali seho na doprovodné programy, hodnocení uplynulých dvou dekád a výhled do budoucna, ale i na nejslabší chvilky fungování WGT, tragédie na festivalech, kolik lidí vlastně tenhle cirkus řídí a co je na tom nejtěžší, spolupráci s radnicí, rady pro české a slovenské kapely, které si chtějí na WGT zahrát a mnoho a mnoho dalších zajímavostí...

CZ SANCTUARY: AHOJ CORNELIE, NEJDŘÍVE NÁM DOVOL, ABYCHOM VÁM POGRATULOVALI K DVACÁTÉMU VÝROČÍ WGT!

Cornelius: Ahoj, díky moc, vážíme si toho!

CZ SANCTUARY: MŮŽEŠ NÁM TEN LETOŠNÍ JUBILEJNÍ ROČNÍK HNED NA ZAČÁTEK TROCHU PŘEDSTAVIT?

Cornelius: Samozřejmě, moc rád. Jako každý rok se Wave Gotik Treffen koná kolem svatodušních svátků, což je letos od 9. do 13. června. Specialitou letošního ročníku je, že začínáme už ve čtvrtek, ne v pátek jako každý rok, abychom tak oslavili dvacet let fungování. Oslavě bude věnovaná i speciální čtvrteční otevírací show, na které zahrají téměř všichni umělci, kteří hráli na prvním větším WGT roku 1992. Myslím, že to bude příjemný večer s tak trochu nostalgickou atmosférou a připomenutím kořenů Wave Gotik Treffen. Jsme poměrně hrdí, že tam máme jména jako Love Like Blood, kteří již dlouhá léta nehrají a jejichž čtvrteční vystoupení bude zároveň úplně posledním v historii kapely, neboť se skupina po této show definitivně rozpadá. Pak tam máme Goethes Erben,  Das Ich a další kapely, které také hrály na prvním WGT .

To je k otvíracímu večeru – a pak tam máme program s více než dvěma stovkami kapel z gotické scény, do toho i nějakou klasickou hudbu, divadelní představení, speciální parties po celém městě. To je možná také vhodné zmínit pro ty, kteří na WGT ještě nebyli – tato událost je specifická tím, že se, na rozdíl od běžných festivalů, nekoná na jedné či dvou scénách někde na okraji civilizace, ale po celém půlmilionovém Lipsku.  Koncerty se odehrávají na zhruba 40 různých místech města, které je celé v rukou gotické scény a jejích příznivců, kterých letos opět očekáváme kolem dvaceti tisíc.

CZ SANCTUARY: JAK JSME SE DOZVĚDĚLI, NOVINKOU NA FESTIVALU JE I ZAVEDENÍ TAKZVANÉ "LOW EMISSION ZONE" – JAK TO OMEZÍ NÁVĚŠTĚVNÍKY?

Cornelius: O tom je dobré vědět, pokud se chystáte přijet autem. Do centra města totiž můžete vjet jenom pokud máte zvláštní zelenou samolepku, která prokazuje, že vaše auto nevypouští do ovzduší příliš mnoho zplodit. Samolepku pořídíte na internetu nebo v autoopravnách přímo v Lipsku asi za deset euro. Nicméně, pokud si ji kupovat nechcete nebo máte starý vůz, které podmínky nesplňuje, můžete přijet autem i tak, protože to hlavní místo konání, výstaviště Agra, je na okraji města, na který se omezení nevztahuje. Takže můžete nechat auto tam a po městě se přepravovat tramvajemi a autobusy – stejně jako v uplynulých letech je s platným lístkem hromadná doprava od pátečního rána do úterního poledne zdarma.

CZ SANCTUARY: TO JSOU DŮLEŽITÉ INFORMACE, DÍKY. ALE CHTĚL BYCH SE VRÁTIT JEŠTĚ K PROGRAMU – ZMIŇOVAL JSI I VÁŽNOU HUDBU, MŮŽEŠ O TOMHLE BODU POPOVÍDAT TROCHU OBŠÍRNĚJI?

Cornelius: Rád. Vážná hudba je už po mnoho let součástí WGT, protože víme, že spousta goths má ráda i klasiku. V průběhu posledních let jsme navíc tuhle položku programu ještě více posílili, neboť jsme zjistili, že zájem lidí o ni čím dál víc stoupá – návštěvníci tam zřejmě chodí vyrovnávat své zážitky z kolikrát bláznivých vystoupení gotických kapel. Máme velmi dobrou spolupráci s lipskou operou, kterou můžete navštívit hned třikrát, baletní večer, Mozarta, Elektru od Richarda Strausse, Lazebníka sevillského nebo bombastické Brahmsovo Requiem, které se bude odehrávat v krásném prostředí Památníku Bitvy národů a které byste neměli zmeškat, pokud máte tuto hudbu rádi. Chybět nebudou Wagnerovy opery hrané v kostele, pak koncerty komorní hudby – zkrátka, posluchači vážné hudby si přijdou na své.


WGT 2010 Wave Gotik Treffen Leipzig

CZ SANCTUARY: A CO TEN NEHUDEBNÍ PROGRAM, CO MŮŽEME ČEKAT? 

Cornelius: Takovou složkou programu jsou třeba trhy. Jeden z nich bude v pohanské vesničce v překrásném okolí starého nádvoří, kde si můžete na čerstvém vzduchu odpočinout  a propadnout se zpátky v čase, navštívit šermířské souboje, čtení run, zkrátka věci spojené se středověkou érou. Menší tržiště je i v centru města v Mortizbastei, chystáme i různé projekce, opět máme domluvu s Muzeem užitného umění v centru, kam můžete zdarma zajít za sbírkou maleb, grafik a soch. Také máme stylizované party pro různé odnože gotické hudby, velkou fetish party, autorské čtení (některé i v angličtině), výstavu dark artu zajímavých umělců a podobně.

CZ SANCTUARY: TOHO JE TEDY POŽEHNANĚ. ALE PŘECI JEN, VĚTŠINA LIDÍ POJEDE NA WGT PŘEDEVŠÍM KVŮLI HUDBĚ. JAKÉ JSOU NEJVĚTŠÍ HVĚZDY LETOŠNÍHO ROČNÍKU?

Cornelius: Myslím, že bych měl na začátek vysvětlit všem, kteří na WGT ještě nebyli,že nejde o běžný hudební festival –hlavní devizou akce je atmosféra a možnost potkat podobně naladěné lidi z celého světa. Proto si myslím, že není hlavní vidět nějakou opravdu slavnou kapelu. Přesto, ano, nějaké takové opravdu v soupisce máme, ačkoliv jim neříkáme „hvězdy“. Když se podíváš na náš web, uvidíš, že na rozdíl od ostatních festivalů nevypisujeme „hvězdy“ velkým a ostatní kapely menším písmem – my je řadíme prostě podle abecedy, všechny stejně velkým fontem. Máme tu pohromadě jak ty slavnější kapely, tak ty méně slavné, novější, což je podle mého dobře, protože ta velká jména vídáš všude, na všech festivalech, tady máš možnost poznat i něco nového. To je jedním z našich hlavních kritérií co se týče výběru kapel.

Z těch zavedených tu letos máme třeba Nitzer Ebb nebo Front 242, stejně tak Clock DVA, které třeba někdo ani nezná, ale přesto se jedná o velmi důležitou formaci z raných dnů temné elektroniky. Za goth rock můžeme jmenovat třeba Fields of the Nephilim, Killing Joke nebo Love Like Blood. Myslím, že každý, kdo navštíví WGT, má trochu jiný hudební i kulturní vkus a tak si může sestavit menu úplně podle sebe, protože každý má ty své „hvězdy“ trochu jiné. Proto se snažíme udělat každý rok takový program, který uspokojí vkus vyznavačů pokud možno každého směru gotické scény. Aby si každý našel něco, co ho zaujme. A řekl bych, že se nám to daří.

CZ SANCTUARY: KDYŽ SE OHLÉDNEME ZA TĚMI DVACETI LETY FUNGOVÁNÍ, BYLY NĚKTERÉ SITUACE, KDY TO S WGT VYPADALO NAHNUTĚ? ČETL JSEM O NĚJAKÝCH POTÍŽÍCH PŘED JEDENÁCTI LETY...

Cornelius: To je pravda. Tato akce začala roku 1992, kdy dorazilo „jenom“ dva tisíce návštěvníků (což přesto bylo víc, než organizátoři čekali), a od té doby rostla a rostla až do bodu, kdy už poloprofesionální zkušenosti nestačily. Vyhrotilo se to roku 2000, kdy Lipsko navštívilo téměř 30 000 lidí, kteří přijeli na více než 300 kapel – tehdy už to zkrátka bylo příliš velké sousto, které organizačně tak trochu přerostlo přes hlavu. Toho roku WGT lehce zkolabovalo, neboť organizátoři utratili víc peněz, než kolik doopravdy měli, což byl hlavní problém. Rok poté byl proto sestaven nový organizátorský team z lidí, kteří měli s podobně velkými akcemi zkušenost.

Od té doby WGT funguje bez problémů a koncept i atmosféra zůstává.  Samozřejmě se někdy objeví nějaké drobné komplikace, jako je zpoždění a podobně, ale není se co divit, když máte na starosti více než dvě stovky kapel, čtyřicítku různých míst po městě, doprovodný program… Nicméně oproti kolapsu před jedenácti lety to nic není.

Foto WGT

CZ SANCTUARY: ZMÍNIL JSI POČET ÚČASTNÍKŮ NA WGT. DÁE SE PODLE TEBE Z TOHOTO ČÍSLA VYSLEDOVAT AKTUÁLNÍ STAV GOTICKÉ SCÉNY?


Cornelius: Myslím, že ano. Stabilně se držíme na dvaceti tisících návštěvnících z celé Evropy, ale máme i zámořské účastníky – ze Států, Japonska, Austrálie, dokonce i Jižní Ameriky. Řekl bych, že se u nás schází opravdové jádro světové gotické subkultury. Samozřejmě, že ne všichni si mohou dovolit nás navštěvovat pravidelně, ale podle mého lidé s opravdovým zájmem se pokouší dorazit pokud možno každý rok. Asi budeš souhlasit, že WGT není jenom hudební festival, ale setkání gotické komunity ve všech jejích podobách – hudebních i vizuálních. A právě toto „rodinné setkání“ srdce mezinárodní scény vytváří tu jedinečnou atmosféru celé akce.

CZ SANCTUARY: TO URČITĚ ANO. NICMÉNĚ TÉMĚŘ KAŽDÝ FESTIVAL MÁ TENDENCE SE ROZŠIŘOVAT. NENAPADLO VÁS NĚKDY UDĚLAT WGT V JINÉM MĚSTĚ, STÁTĚ, KONTINENTU...?

Cornelius: Vlastně ne, protože Wave Gotik Treffen se narodilo v Lipsku a dvacet let v něm žije, takže je s ním velmi úzce spjato. Také si myslím, že většině lidí se tu líbí, protože poskytuje tolik krásných míst, ve kterých se všechny ty koncerty, představení a parties dělají. Navíc se za ta léta podařilo vybudovat velmi příjemné soužití jak s městem, tak jeho obyvateli, kteří jsou vůči účastníkům velmi přívětiví a přátelští. Podařilo se nám tady odbourat předsudky vůči gothic scéně, které sužují jiná místa na světě, protože lidé zjišťují, že goths jsou příjemní jedinci, kteří nedělají žádné potíže. Myslím tedy, že WGT bude v Lipsku napořád… nebo alespoň na tak dlouho, dokud bude existovat… není důvod je přesouvat. Možná někdo uvažuje o tom, udělat něco podobného jinde, ale upřímně si to neumím moc představit – alespoň ne v takovém měřítku…

CZ SANCTUARY: JE PRAVDA, ŽE KOČÍROVAT TAKHLE VELKÝ VŮZ JE ASI DOST ZÁPŘAH I PRO PARTU PROFESIONÁLŮ. KOLIK VÁS VLASTNĚ JE V ORGANIZAČNÍM TEAMU?

Cornelius: Myslím, že vzhledem k velikosti akce je náš team dost malý – na ty hlavní věci deset lidí, kteří pracují pro WGT celý rok. Samozřejmě, že na hladkém průběhu akce se nakonec podílí stovky pomocníků –  jen si vezměte, jaký počet tvoří ochranka, technici, zvukaři a další personál na každém místě. Bez jejich pomoci by samozřejmě WGT vůbec nemohlo fungovat.

CZ SANCTUARY: A CO JE NA TOM ORGANIZOVÁNÍ NEJTĚŽŠÍ?

Cornelius: Koordinace jednotlivých akcí na tolika místech. Musíme třeba zajistit, aby dvě podobné kapely nehrály v ten samý čas na různých místech – třeba Nitzer Ebb a Front 242, kteří mají velmi podobné složení fanoušků. To by pak byli zklamaní, že prošvihli jednu z kapel, kterou chtěli vidět. Je těžké se do tak omezeného času a prostoru vejít, a samozřejmě je potřeba na všechno v průběhu dohlížet. Je to dost práce, ale dosud se nám to během posledních let podařilo uhlídat bez nějakých závažnějších problémů… a tak by se to mělo povést i letos.

CZ SANCTUARY: JAKOU MÁTE VIZI DO PŘÍŠTÍCH DVACETI LET WGT?

Cornelius: Především uchovat tu stále opakovanou atmosféru. Nechceme oslovovat o mnoho víc lidí – podle našeho soudu je 20 000 návštěvníků dost na to, aby příjemně zaplnili město, ale zároveň dost málo na to, abychom je všechny zvládli. Když to budeme tlačit na 25 000 nebo 30 000, dopadne to tak, že všechny kluby budou přeplněné. Proto naším cílem není vymáčknout z této slavnosti co nejvyšší počty účastníků, ale uchovat jejího ducha a neustále dávat návštěvníkům z celého světa důvod k tomu přijet. Myslím, že dokud bude existovat nějaká gotická scéna, bude existovat i WGT – samozřejmě, že to všechno závisí především na ní. Ale věřím, že když už přežila takových let, bude tu s námi i za dalších dvacet… ale to si povíme na třicátém, čtyřicátém výročí…


Best of WGT 2010 Wave Gotik Treffen Leipzig

CZ SANCTUARY: VÍŠ, CO JE ZAJÍMAVÉ? ŽE NA VELKÝCH FESTIVALECH SE ČAS OD ČASU STANE NĚJAKÉ NEŠTĚSTÍ. JAK TO DĚLÁTE, ŽE VÁM SE TYTO TRAGÉDIE PROZATÍM (A DOUFEJME, ŽE I DO BUDOUCNA) VYHÝBAJÍ?


Cornelius: Odpověď je poměrně jednoduchá – může za to těch čtyřicet různých míst ve městě, na kterých se lidi můžou nacházet. Na jednu stranu sice máme 20 000 návštěvníků, ale na druhou stranu ti nikdy nejsou v jeden čas na jednom místě, jsou rozděleni do menších skupin podle klubů a i u těch zajišťujeme, aby v nich nebylo přeplněno. Když vidíme, že uvnitř nebude k hnutí, přestaneme na chvilku pouštět dovnitř, dokud už není bezpečné vstoupit… Tak bychom se měli vyhnout neštěstím typu Love Parade.

CZ SANCTUARY: A JAKÉ PRO TEBE BYLO NEJVĚTŠÍ USPOKOJENÍ ZA TĚCH DVACET LET?


Cornelius: Těžko říct, ale asi fakt, že i po těch letech stále dokážeme přitáhnout tolik lidí i z tak vzdálených zemí. Řekl bych, že to je jedna z věcí, kterou se běžný gothic festival nemůže pochlubit – že zhruba třetina návštěvníků přijela na akci z ciziny. Na to jsme hrdí, protože to ukazuje, že odvádíme dobrou práci, lidem se líbí a vidí ve WGT něco víc než jen běžný hudební fesťák.  

CZ SANCTUARY: LONI PROBĚHLY PO INTERNETU ZVĚSTI O TOM, ŽE BY SE MĚL PRODÁVAT KOMPLEX AGRA. JAKVYPADÁ SOUČASNÁ SITUACE A JAK TO MŮŽE OHROZIT WGT?

Cornelius: Máš pravdu, radnice uvažovala o výstavbě domů v těsné blízkosti Agry, což by nám hodně ztížilo možnost dělat tam koncerty až do rána. Museli bychom hledat jiné tak velké místo, což by bylo v Lipsku těžké. Ale ono se naštěstí toho v Agře děje hodně po celý rok, takže se mnoho lidí postavilo proti tomuto návrhu. Lidé na úřadě tak museli naslouchat našim námitkám a nakonec se rozhodli celý návrh smést ze stolu. Máme z toho samozřejmě radost, protože je to největší koncertní prostor, který máme a kam se vejde nějakých devět tisíc lidí. A navíc je to i místo na kempování pro deset tisíc lidí a vlastní hala pro stánky s oblečením… v mnoha ohledech je Agra srdcem WGT.

CZ SANCTUARY: TAKŽE SE TO DÁ BRÁT JAKO JASNÝ DŮKAZ VAŠICH DOBRÝCH VZTAHŮ S RADNICÍ...

Cornelius: Přesně tak. Město si v průběhu let uvědomilo, že návštěvníci WGT nedělají problémy a samozřejmě přinášejí Lipsku velkou spoustu peněz. Nikdo sice neví přesně kolik, ale odhad se pohybuje v řádu milionů eur, které pak tečou do městské pokladny. Goths totiž bydlí v hotelech a hostelech, jedí, pijí, nakupují, najímají si taxíky, takže z toho má město v mnoha ohledech prospěch. A toho si jsou úředníci velmi dobře vědomi, navíc k tomu můžeme připočíst i pověst města, které se tímto způsobem šíří i do ostatních zemí, takže kromě ekonomických faktorů zde hraje roli i image. Lipsko má velmi „cool“, abych použil to slovo, subkulturní aktivity, které jinde na světě nenajdete a díky kterým je vyhlášené.

WGT 2011


CZ SANCTUARY: TO JE PRAVDA. NICMÉNĚ I ČESKÁ A SLOVENSKÁ SCÉNA POMALINKU ROSTE, ALE STEJNĚ V PROGRAMU WGT ZABÍRAJÍ NAŠE KAPELY JEN MIZIVÉ PROCENTO – JEDNA KAPELA Z KAŽDÉ ZEMĚ KAŽDÝ ROK. CO BY PODLE TEBE MĚLY TYTO SKUPINY DĚLAT, ABY SE DOSTALY NA WGT A USPĚLY TAK V TVRDÉ MEZINÁRODNÍ KONKURENCI?

Cornelius: My jsme samozřejmě otevření všem skupinám, které by si chtěly v Lipsku zahrát, rádi poznáváme nové kapely, nezveme jen ty slavné, prověřené formace. Takže každý, kdo má zájem, a dělá hudbu, která by zapadla do našeho programu, nám může poslat email, nebo ještě lépe promoCD a nějaké informační materiály o projektu, odkaz na oficiální stránky a podobně. Je ale potřeba to udělat s dostatečným předstihem, ideálně v létě nebo na podzim. V tu dobu se totiž vytváří smlouvy s kapelami, takže pokud to pošlete začátkem roku, je už většinou pozdě.

Výběr bereme velmi zodpovědně, každé CD si poslechneme, takže šanci má každý. Tedy, samozřejmě, že takových nosičů a emailů chodí každoročně stovky, takže si nemůžeme dovolit pozvat všechny, ale snažíme se dobře vybrat . Teoreticky však mají všechny kapely stejnou šanci, nejsou nějaké rysy, které by skupina „měla“ mít, aby uspěla – tedy kromě toho už zmíněného, že by měla zapadat do dramaturgie WGT, což je jasné…  

CZ SANCTUARY: JASNĚ. CORNELIE, DÍKY MOC ZA ROZHOVOR. JE NĚCO, CO BYS CHTĚL VZKÁZAT ČESKÉ GOTICKÉ KOMUNITĚ A ČTENÁŘŮM CZ SANCTUARY?

Cornelius: Určitě. Rád bych pozval české goths a všechny, koho naše myšlenka zaujala, aby WGT navštívili. A to zejména letos, kdy slavíme to dvacetileté výročí, ke kterému je příjemný program s výběrem skvělých kapel a samozřejmě i mnoha dalšími kulturními aktivitami. Zkrátka, velmi speciální ročník, který byste neměli prošvihnout. Zvlášť, když to do Lipska vůbec nemáte daleko a ani pobyt tady není moc drahý.

Lístek na pět dní stojí pouhých 81 euro v předprodeji, nocovat můžete v kempu, který stojí 25 euro za všechny noci, takže když si uvědomíte, co všechno za ty peníze dostanete, zjistíte, že ta cena vlastně vůbec není vysoká. Doufám, že, stejně jako v předchozích letech, budeme mít i letos z České republiky mnoho návštěvníků. Tak se těším na viděnou na dvacátém Wave Gotik Treffen!

CZ SANCTUARY: DÍKY MOC, MY TAKY.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.