Jakub Karas vydává básnickou sbírku inspirovanou gotickou subkulturou

Ačkoliv se literatuře, zejména pak poezii, na našem webu po delší čas raději vědomě vyhýbáme (narozdíl od praxe v hudební publicistice je pro nás tato půda stále nebezpečně neprobádaná), o jedné básnické novince na poli tuzemského D.I.Y. vydavatelství vás poinformujeme s milou povinností.

Jakub Karas, autor pocházející přímo z řad české gotické subkultury, totiž v těchto dnech vydává sbírku osobní poezie, ve které přiznává přímou inspiraci námi sledovanou scénou:

Autorova básnická prvotina Cigarety a hypnogen svědčí o širokém inspiračním spektru. Od obdivu k postavám éry němého filmu, přes čitelný vliv poezie německého expresionismu, až k denodenní přítomnosti bolesti i naděje v nemocničním prostředí. Pro pozorné čtenáře jsou zde ukryté i stopy autorových oblíbených kapel, jakými jsou např. The Cure nebo Siouxsie & the Banshees. Sbírce nejsou cizí ani prvky dekadence, nihilismu nebo groteskního černého humoru.

Nejlépe shrnuje však svou sbírku sám autor:

"Cigarety a hypnogen jsou v první řadě soukromou autoterapií, pomatenými zápisky a pokusy o básně z období, na které nerad vzpomínám. Tenhle soubor duševního odpadu původně nikdy neměl ambice opustit šuplík mého stolu, možná právem. Nakonec se tak stalo, hlavně proto, že je pro mě vydání téhle sbírky symbolickou tečkou za posledními čtyřmi léty mé existence."

O obálku a 11 ilustrací na křídovém papíře se postarala Monika Sedlářová, jejíž kresba zdobí například i přebal zatím poslední desky "The Chronicle of Fear" brněnské formace Depressive Disorder.


Jakub Karas – Cigarety a Hypnogen


Aktivity mladých umělců můžete podpořit zakoupením knihy prostřednictvím emailu jakub.karas87@seznam.cz za pouhých 160,– Kč.

Text propůjčený z webu: www.databazeknih.cz/knihy/cigarety-a-hypnogen-59416
Více o životě autora se můžete dočíst na: www.databazeknih.cz/zivotopis/jakub-karas-19065


Jakub Karas

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Díky za tip :-)
:-x :lol:

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.