Rozhovor s Acey Sladem

Acey SladeV neděli poprvé zavítá do Prahy Acey Slade se svou aktuální formací The Dark Party. Za pomoci Ivy se nám podařilo odchytnout Aceyho po telefonu a popovídat si s ním nejen o jeho bývalém působišti Murderdolls a úspěchu současného turné, ale i o oblibě starých gothic rockových kapel, mexické kuchyni ve Zlíně, občanských i uměleckých jménech, o tom, jaký má smysl hrát se stejným nasazení pro pět i pět tisíc posluchačů a dalších zajímavostech.


Za zprostředkování rozhovoru děkujeme Ivy.

CZ SANCTUARY: AHOJ ACEY, JAK SE MÁŠ, KDE AKTUÁLNĚ JSI?

Acey Slade: Ahoj, zrovna jsme v anglickém Grimsby, které se tak evidentně nejmenuje náhodou, protože je velmi ponuré (smích). Možná tady bratři Grimmové napsali nějaké pohádky, nebo tak něco. Navíc tu toho ani není mnoho k vidění (smích).

CZ SANCTUARY:  JAK JDE ZATÍM TOUR?

Acey Slade: Zatím jde velmi, velmi dobře, skvěle se bavíme. Na turné v Anglii jsme už jednou byli před vydáním desky, ale teď, po jejím vydání, si lidi zpívají s námi, jsou mnohem nadšenější, energie funguje, takže paráda. A navíc jsme jako kapela semknutější, hrajeme ve městech, ve kterých jsme předtím nebyli, zkrátka úžasné.

CZ SANCTUARY: TAKŽE CHODÍ I HODNĚ LIDÍ?

Acey Slade: Jo, poměrně jo. Sice to není nic masivního na stadióny nebo arény, ale chodí celkem dost,

CZ SANCTUARY: TO JE DOBŘE. I KDYŽ JSTE V JEDNOM Z NEDÁVNÝCH ROZHOVORŮ ŘÍKALI, ŽE JE JEDNO, ZDA PŘIJDE NA KONCERT PĚT NEBO PĚT TISÍC LIDÍ – POKAŽDÉ DOSTANOU STOPROCENTNÍ SHOW...

Acey Slade: Jo, to je pravda. Myslím, že když už někdo dorazí do klubu a zaplatí vstup, nepřišel na ostatní lidi, ale na kapelu. Proto je naší povinností věnovat stejnou energii a stejné nasazení koncertu pro pět i pět tisíc lidí. Dovedla mne k tomu předchozí divácká zkušenost, kdy kapely, když hrály pro málo lidí, byly na houby, zatímco když měly narvaný klub, byly skvělé. To podle mého není správné. Zaprvé si musíš uvědomit, že ti lidé stejně zaplatili za lístky a především – je to investice do budoucna. Když odehraješ i jen pro pár lidí špatný koncert, neřeknou svým kamarádům, jak to bylo super a aby šli příště taky. Dalo by se říct, že si tímhle sám naděláš do bot.

CZ SANCTUARY: SPRÁVNÝ PŘÍSTUP, I KDYŽ DOUFÁM, ŽE U NÁS PŘIJDE VÍC NEŽ PĚT LIDÍ. NICMÉNĚ, DO ČR SE PODÍVÁŠ POPRVÉ, ŽE?

Acey Slade: Nene, ve skutečnosti jsem už jednou hrál ve Zlíně. Bylo to s Murderdolls a bylo to trochu divné. Tím nechci říkat nic špatného vůči Zlínu, jen jsme byli ubytovaní v hodně zvláštním hotelu, který mi ze všeho nejvíc připomínal horror „Shining“. Navíc nás pak vzali na mexické jídlo. Já strašně nerad říkám, že jsme ze Států, ale je pravda, že jsme tím pádem zrovna na mexickou kuchyni dost zvyklí, takže se i nemůžu dočkat, až ochutnám něco typicky českého. Příště se mexickému jídlu v Čechách určitě vyhnu (smích).

CZ SANCTUARY: TAK SNAD TI BUDE CHUTNAT. CHTĚL JSEM SE TĚ TAKÉ ZEPTAT NA TVOJE OBČANSKÉ JMÉNO, KTERÉ ZNÍ "EMIL JOHN SCHMIDT IV". ZNAMENÁ TO, ŽE JSI ČLENEM NĚJAKÉ STARÉ NĚMECKÉ ARISTOKRATICKÉ RODINY, NEBO MĚLI RODIČE JENOM SMYSL PRO HUMOR?

Acey Slade: (záchvat smíchu) Jo s mým jménem je dost legrace. Jednou jsem byl na turné v Německu a po koncertě se mne jedna holka ptala, jak se jmenuji. Když jsem jí to řekl, zlomila se smíchy v pase a říkala: „To sis vymyslel takhle pitomé jméno? Ty jsi ale vtipný!“ a začala svolávat všechny kolem, jaký jsem to vtipálek, a jak legrační jméno jsem si vymyslel. Pak jsem jí ukázal pas a řekl: „Ne, já se takhle doopravdy jmenuji.“ Ta se, chuděra, styděla – vážně legrace.

CZ SANCTUARY: A MÁŠ TEDY NĚJAKÉ KOŘENY V NĚMECKU?

Acey Slade: Jo, moje babička a dědeček jsou z Německa. Chápu, že „Emil John Schmidt čtvrtý“ je trochu jméno jako pro aristokrata, ale můžu Tě ujistit, že jím nejsem. 

CZ SANCTUARY: I DALŠÍ OTÁZKA SE VZTAHUJE K TVÉMU JMÉNU, TENTOKRÁT K TOMU UMĚLECKÉMU – CO TĚ INSPIROVALO K VYTVOŘENÍ SPOJENÍ "ACEY SLADE"? JE TO KOMBINACE JMEN ACE FREHLEYHO Z KISS A BRITSKÉ KAPELY SLADE NEBO CO?

Acey Slade: Přesně tak. Uhodil jsi hřebíček na hlavičku. Je to lehké, že?



Acey Slade and the Dark Party – She Sells Sanctuary


CZ SANCTUARY: TO ANO, NEČEKAL JSEM, ŽE SE TAKHLE PĚKNĚ TREFÍM HNED NAPOPRVÉ. NICMÉNĚ PŘES JMÉNA SE ZVOLNA KONEČNĚ TAKY DOSTANEME K MUZICE – V JEDNOM INTERVIEW JSI ŘEKL, ŽE NÁZEV KAPELY "TRASHLIGHT VISION" INSPIROVALA SKLADBA "VISION THING" OD SISTERS OF MERCY. NAVÍC SE NA YOUTUBE I TVÉ NOVÉ DESCE "THE DARK PARTY" DÁ NAJÍT TVOJE PŘEDĚLÁVKA VYNIKAJÍCÍ SKLADBY "SHE SELLS SANCTUARY" OD THE CULT. TO VYPADÁ, ŽE MÁŠ K TĚMHLE STARÝM GOTHIC ROCKOVÝM KAPELÁM VZTAH...

Acey Slade: No to jo. Podle mého se to tedy všechno svým způsobem odvíjí od Davida Bowieho – třeba takoví Bauhaus jím byli hodně ovlivněni. David Bowie a Cure. Podle mého jsou „gotika“, rock a glam spojené nádoby. Mám pocit, že všechny mají něco společného. V současnosti funguje spousta rockových kapel, které převzaly tu temnější stránku gothic rocku, ale dělají to už trochu jinak. Celkem dobře to jde třeba HIM, nebo 69 Eyes, ale ani mezi takové kapely bych nechtěl patřit, znít jako oni. Proto se pokouším najít svůj vlastní způsob vyjádření rock and rollu. To, co dělám, je pořád rock a i když je to temnější a stojí na okraji gothic rocku, pořád je to rock and roll.

CZ SANCTUARY: A JE PRÁVĚ TO DŮVODEM, PROČ JSI NAKONEC OPUSTIL MURDERDOLLS, KTEŘÍ MAJÍ PŘECE JENOM MODERNĚJŠÍ NUMETALOVÝ ZVUK VZORU SLIPNKOT NEBO KORN?

Acey Slade: Jo, zejména nová deska Murderdolls zní hodně numetalově a to není moje parketa. Já už jsem s tímhle zvukem koketoval během mého působení v Dope, kteří si brali z industrialu a trochu i nu metalu, ale nějak to nejsem já. Je to sice skvělé, ale já prostě nechci žít v něčím stínu. Chci sám vrhat stín, jestli víš, jak to myslím.

CZ SANCTUARY: VÍM, TO URČITĚ DĚLÁŠ DOBŘE. MIMOCHODEM, NECHAL SES SLYŠET, ŽE PŘÍŠTÍ ALBUM TVÝCH THE DARK PARTY BUDE ZNÍT ZASE ÚPLNĚ JINAK NEŽ TO  SOUČASNÉ. ČEKÁ NÁS TEDY DALŠÍ PŘEKVAPENÍ Z HLEDISKA STYLU?

Acey Slade: Myslím, že věci, které píšu pro další desku, znějí o něco silněji. Chci se na ní vydat směrem, který nebude až tak taneční, ale plnější a klidnější. Zatímco by se tedy dalo říct, že tahle deska zní malinko „depešácky“, další půjde více třeba směrem k Prodigy. Tedy ne že by zněla jako Prodigy, mluvím teď spíš o přístupu, který bude odlišovat obě alba. A třetí deska může být ještě úplně odlišná. Myslím, že není dostatek kapel a umělců, kteří by se troufli měnit od desky k desce. Pro většinu je nejjednodušší říct: „Panejo, tahle deska je ještě tvrdší než ta předtím!“, ale „tvrdší“ ještě neznamená „lepší“. Poslední album AC/DC taky rozhodně není jejich nejtvrdší. Pro mne je to tedy hlavně o tom zkoušet nové věci, nové přístupy.

CZ SANCTUARY: MŮŽEME TO TEDY TŘEBA SHRNOUT TAK, ŽE PŘÍŠTÍ NAHRÁVKA BUDE VÍC POSTAVENÁ NA ELEKTRONICE?

Acey Slade: Je to zvláštní, když to takhle řeknu, ale bude elektroničtější, i když na ní víc bude kytar a víc zpěvu. Myslím, že bude zkrátka všeho víc (smích). 

CZ SANCTUARY: A KDY VYJDE?

Acey Slade: Datum zatím nemáme, teď jsme na turné. Ale máme nashromážděné nápady za těch pár uplynulých let, které necháváme usadit. Já jsem příznivcem té metody, že píšeš skladby ve zkušebně jako kapela. Párkrát si je zahraješ, pak na ně trochu zapomeneš, pak si je zase párkrát zahraješ a řekneš si: „Tahle pasáž zní líp, tamta byla blbá, jak jsme mohli něco takového vůbec vymyslet?“. Myslím, že ty nejlepší nápady potřebují, aby se na nich pracovalo s odstupem, nechaly se trochu dozrávat.

CZ SANCTUARY: TO URČITĚ. TAK POSLEDNÍ VĚC – CO BYS CHTĚL VZKÁZAT NAŠIM ČTENÁŘŮM? CO BY MĚLI VĚDĚT DIVÁCI, NEŽ VYRAZÍ NA TVŮJ PRAŽSKÝ KONCERT NEBO TI, KTEŘÍ SE JEŠTĚ NEROZHODLI, JESTLI PŮJDOU?

Acey Slade: Měli by dorazit včas, aby stihli všechny kapely, které budou úžasné. Měli by očekávat skvělý večer a měli by vědět, jak jsme vděční, že si poprvé můžeme zahrát v Praze. Půjdeme do toho naplno, a pokud oni taky, bude to parádní zážitek.

CZ SANCTUARY: DÍKY ZA ROZHOVOR, BUDEME DRŽET PALCE!


Acey Slade a The Dark Party

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.