Rozhovor s Petrem Štěpánem

Petr ŠtěpánNecelé dva týdny po Halloweenu nás čeká v Praze další zajímavá akce, kdy v LD Kbely uvítáme německé The House of Usher a vlajkovou loď tuzemského gothic rocku XIII. století. U této příležitosti jsme poprosili o spolupráci Pavla „Lambrase“ Drápelu, který se s frontmanem „Třináctky“ zná už celou řadu let, aby jej pro nás vyzpovídal. Exkluzivní rozhovor, ve kterém pánové naťukli chystané novinky, plány do budoucna, novou knihu, ale i divadlo, herectví, stahování CD, píseň "Jolene" a řadu dalších zajímavostí, najdete v tomto článku.

Za zprostředkování rozhovoru vřelé díky Lambrasovi!

AHOJ PETŘE, RÁD BYCH SE TĚ NA ÚVOD NAŠEHO ROZHOVORU ZEPTAL, JAK SE TI DAŘÍ? AŤ UŽ V MUZIKANTSKÉM TAK I V SOUKROMÉM ŽIVOTĚ?

Petr Štěpán:
Díky, celkem dobře, nestěžuji si. Mám stále mnoho aktivit, podzimní koncerty jsou v plném proudu. Máme za sebou koncert v Polsku, čeká nás koncert v Moskvě a tuzemská vystoupení. V listopadu pak natáčení ve studiu, pro které právě zkoušíme nové skladby. Doufám, že to ustojím já i kapela. Někdy je to opravdu náročné, ale to už jaksi patří k muzikantskému životu.

MOJE PRVNÍ OTÁZKA BUDE SMĚŘOVAT K PŘEDĚLÁVCE „JOLENE“ OD SISTERS OF MERCY (RESP. DOLLY PARTON), KTEROU NYNÍ PRAVIDELNĚ ZAŘAZUJETE DO PLAYLISTU NA KONCERTECH. PROČ ZROVNA TAHLE SKLADBA A CO VÁS VEDLO K TOMU, ŽE JI ZPÍVÁ KLÁVESISTKA JANA?

Petr Štěpán: Mám rád obě verze, jak originál, tak verzi od The Sisters of Mercy. Je to především sama o sobě výborně napsaná píseň se silnou melodií a bolestně krásným textem, ve kterém jedna žena prosí druhou, aby jí nebrala jejího chlapa. Refrén písně zní jako prosebné zaklínání. My jsme zvolili vlastně určitý kompromis mezi oběma verzemi a vytvořili vlastní pojetí. Původně jsem měl „Jolene“ zpívat já, ale je to, ač se nezdá, poměrně těžká píseň – hlavně pro kytaru a zpěv. Tak jsem se rozhodl to rozdělit, soustředit se na kytaru – je to něco jiného, než když hraješ vlastní skladby – a zpěv nabídnout Janě. Byla velmi překvapená, ale řekla, že to zkusí.

Ovšem tak jednoduché to nebylo. Následovaly týdny práce na zkušebně. Zkoušeli jsme různé varianty zpěvu, kytar i celkového aranžmá. Nakonec jsme se dopracovali k současné podobě písně a tu zařadili do repertoáru letošních koncertů XIII. století. A tenhle tah mi vyšel na maximum – ani jsem to nečekal, ale spustilo to doslova hysterii. Huby dokořán, mobily nahoře a řev na konci! Na tohle lidi zabrali okamžitě, protože najednou místo Štěpána zpívá sólo part ženská. To je tak zásadní změna, že ji nelze přehlédnout. „Jolene“ nás šíleně baví hrát, povedla se, úžasně dobře a sexy vyznívá na pódiu.

DALŠÍ OTÁZKA TAKÉ SOUVÍSÍ S „JOLENE“ – BUDE TAHLE SKLADBA VYDÁNA I NA CD?

Petr Štěpán:
Ano, „Jolene“ by se měla spolu s dalšími bonusy natáčet letos v listopadu ve studiu. Zde se bude připravovat kompilační „Best of“ 2CD, které by mělo vyjít příští rok u příležitosti 20 let XIII.století. „Jolene“ zde budeme nahrávat ještě s dalšími bonusovými skladbami speciálně pro toto výroční dvojalbum.

SVŮJ PODÍL NA ÚSPĚCHU „JOLENE“ MÁ URČITĚ I FAKT, ŽE JI ZPÍVÁ JANA. JSOU V PLÁNU I DALŠÍ SKLADBY, KTERÉ BY ZPÍVALA?

Petr Štěpán:
Prozatím ne, „Jolene“ by tak ztratila svoji výjimečnost. Máme ovšem novou píseň, u které mě inspirovali opět The Sisters of Mercy, ale i oni ji ve svých začátcích převzali. V naší verzi jsme ji pojali jako duet, který zpívá Palda společně s Janou. Co je to za píseň? Nechte se překvapit.


Jana Havlová


VRAŤME SE K VAŠEMU POSLEDNÍMU CD „DOGMA“. JAKÝ MĚLO OHLAS U POSLUCHAČŮ A JAK BYLA DESKA ÚSPĚŠNÁ Z HLEDISKA PRODEJNOSTI?

Petr Štěpán:
Nejdůležitější ze všeho je, aby s albem byla spokojená především kapela. Vědomí toho, že roční práce na projektu, přípravy, čas a energie, kterou jsme albu věnovali, jsme dotáhli do úspěšného konce. S albem jsme velmi spokojeni a též tým lidí okolo, od grafika až po zvukaře, na něm odvedli maximum. U publika mělo „Dogma“ přijetí vesměs velmi kladné a to v mezinárodním měřítku. Jeho prodejnost byla slušná natolik, aby mohlo vyjít album „Nocturno“.

PRODEJNOST VE VELKÉ MÍŘE OVLIVŇUJE NELEGÁLNÍ STAHOVÁNÍ HUDBY Z INTERNETU, KOPÍROVÁNÍ CD ATD. DOTÝKÁ SE TATO PROBLEMATIKA I XIII. STOLETÍ?

Petr Štěpán:
Velmi. Pokud na sebe album prodejem nevydělá a nevrátí se zpět vložené investice za studio, výrobu a propagaci, tak se jen stěží prosazuje u firmy realizace a vydání alba nového. Lidi nechápou, že tím kapele podráží nohy a znesnadňují existenci. My nemáme žádného velkého sponzora a vše si hradíme z vlastních zdrojů. Už jen udržet kapelu našeho typu při životě stojí značné úsilí a množství investic do nástrojů, pronájmů zkušebny a mnoho dalšího.

Nás to prozatím nepostihlo v tak velké míře, ale situace se rok od roku mění. Většina našich oddaných fans – skutečné stálé jádro publika – tohle nedělá a nové CD si koupí. Vidím ten problém spíše u mladší generace, která nemá takový vztah k tradičnímu pojetí hudby a k poutu kapely a příznivců. Hudbu přijímají spíše jako povrchní zábavu a vnímají ji jen jako hluk z mobilu, který brzo vymění zase za jiný. Vlastnit originál CD pro ně nic neznamená.

O TOBĚ JE VŠEOBECNĚ ZNÁMO, ŽE JSI MIMO SKLÁDÁNÍ HUDBY ČINNÝ I JAKO DIVADELNÍ HEREC (VIZ DIVADELNÍ HRA „LEGENDA O KRYSAŘI“) A SKLADATEL DIVADELNÍ HUDBY. PRACUJEŠ AKTUÁLNĚ NA NĚČEM NOVÉM? MÁŠ NĚJAKÉ ZAJÍMAVÉ HERECKÉ ČI SKLADATELSKÉ NABÍDKY?

Petr Štěpán:
Ne, kdepak, to je patnáct let stará minulost. Roli Ďábla v „Legendě o krysaři“ jsem si tehdy zahrál opravdu s chutí. Bylo to především úžasné období mého života a rád na něj vzpomínám. Dnes už bych žádnou roli nepřijal – ani u divadla ani u filmu. Je pravda, že jsem se tehdy zúčastnil několika konkurzů na různé role a byl v kontaktu s agenturami, ale dnes už bych do ničeho takového nešel. Hudbu pro divadlo skládám s určitými odmlkami stále. V posledních letech se mi dostalo té cti mít možnost napsat a nahrál hudbu ke třem divadelním hrám Wiliama Shakespeara a spolupracovat při jejich realizaci s takovými kapacitami jako je režisér Karel Kříž a překladatel Martin Hilský. Poslední hra byla uváděna před rokem a nyní mám dost aktivit s kapelou. 

JEŠTĚ JEDNOU SE VRÁTÍM K DIVADLU A „LEGENDĚ O KRYSAŘI“ – NENÍ V PLÁNU HRU OPĚT ZAŘADIT DO PROGRAMU, POPŘ. VYDAT ZÁZNAM NA DVD? FANOUŠCI BY TO JISTĚ OCENILI…

Petr Štěpán: Nikdy nespoléhej na to, že lidi něco ocení. Takový luxus si nemůžeš dovolit, obzvlášť v Čechách ne. Ale k tvé první části otázky – je to už opravdu velmi dlouho a u divadla jdou věci strašně rychle. Původní soubor se již dávno rozpadl a většina účinkujících zmizela bůhví kde. Myslím, že by byl obrovský problém s autorskými právy a na kameru byl natočen pouze pracovní záznam pro archiv a potřeby divadla.

A CO TVÁ SPISOVATELSKÁ TVORBA? NEPLÁNUJEŠ NĚJAKOU DALŠÍ KNIHU – AŤ UŽ VE FÁZI MYŠLENEK, HLEDÁNÍ NÁPADŮ NEBO UŽ HLEDÁNÍ VYDAVATELE?

Petr Štěpán: Ano, tak to je skutečně aktuální novinka. Nedávno jsem dokončil svou novou knihu s názvem „Zpovědnice“. Obsahuje básně, povídky, texty dosud nerealizovaných písní a jakási autorská zamyšlení či eseje. Kniha je právě ve výrobě a vyjít by měla v listopadu. K sehnání bude na objednávku přes naše internetové stránky, na kterých se objeví zpráva o jejím vydání s informacemi k jejímu objednání. Dále bude možné ji zakoupit v některých knižních obchodech v Jihlavě a na koncertech XIII. století. Je to pro mne samotného veliká událost, hodně tou knihou žiji. Pracoval jsem na ní pět let a její obsah se rozkládá na téměř 270 stranách. Představuji se zde zase v odlišné tvůrčí poloze než jak mě lidé znají, a byl bych moc rád, kdyby si kniha našla své čtenáře.



XIII. století – Katakomby


VRAŤME SE K HUDBĚ A PLÁNŮM DO BUDOUCNA SE XIII. STOLETÍM. MŮŽEME SE OPĚT TĚŠIT NA NOVOU ŘADOVOU DESKU?

Petr Štěpán:
V blízké budoucnosti určitě ne. Dal jsem si pouze jediný cíl a to dovést fungující kapelu k výročí 20 let existence. A toho XIII. století dosáhne, doufám, v příštím roce 2011. Jak jsem již zmínil, k tomuto výročí se chystá vydání kompilačního 2CD. Firma uvažuje i o limitované trojdiskové verzi, kde třetím nosičem bude DVD s archivními záznamy, klipy apod. To samo o sobě představuje takovou horu práce, že si tentokrát na produkci sám netroufám. Budu se o ni dělit s Vladimírem Kočandrlem, šéfem EMI, který mi nabídl pomoc, a já si toho velmi vážím.

A CO HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY, NEMÁŠ NĚCO V PLÁNU?

Petr Štěpán: Určitě ne. Za naprostou satisfakci považuji vydání kompletní tvorby HNF v 3CD boxu a digipacku, které EMI vydala v roce 2008. Jsem nadmíru spokojen a jsem též rád, že v paměti lidí Hrdinové stále žijí.

MÁ DALŠÍ OTÁZKA SMĚŘUJE KE SKLÁDÁNÍ HUDBY – VYUŽÍVÁŠ POČÍTAČ NEBO VŠE SKLÁDÁŠ NA „FYZICKÉ“ NÁSTROJE? A KDE HLEDÁŠ INSPIRACI, JAK SE RODÍ TVÉ SKLADBY?

Petr Štěpán: Nepotřebuji ke skládání žádné nástroje, vše skládám v hlavě. Inspirace, texty i melodie přicházejí různě a z nejrůznějších impulsů. Já to neovlivňuji.

PODÍVEJME SE I NA ŽIVÉ HRANÍ, ČEKÁ VÁS HODNĚ KONCERTOVÁNÍ, MIMO JINÉ I HRANÍ NA HALLOWEEN VE ZNÁMÉM MOSKEVSKÉM KLUBU TOCHKA. JAK JSTE SE K TÉTO PŘÍLEŽITOSTI DOSTALI?

Petr Štěpán: Pozvali si nás. V Rusku existuje početná gotická komunita, která zná XIII. století z našich koncertů v Polsku. Tochka je vyhlášený klub asi pro tisíc lidí a pravidelně se zde pořádá mnoho koncertů nejrůznějších skupin z celé Evropy. Ono samozřejmě nic není tak jednoduché jak to vypadá. Nikdo nemá představu, co je to za šílené vyřizování přepravit letecky rockovou kapelu z Prahy do Moskvy. Zvlášť, když letíš mimo Evropskou unii. Doufám, že nenastanou nějaké komplikace a koncert v Moskvě se nám povede.

JE TO CESTA, KTEROU BYS CHTĚL JÍT? POKUSIT SE HRÁT CO NEJVÍCE ZA HRANICEMI, POKUD POMINEME UŽ „DOBYTÉ“ POLSKO?

Petr Štěpán: Nebránil bych se žádné výzvě. Je to ale vždy věcí schopnosti dohodnout se na podmínkách. Zároveň se nemohu ubránit dojmu, že tyto události přicházejí v mém životě trochu pozdě. Většina kapel najede na těch svých štacích pár kilometrů, my často najedeme šest set i osm set kilometrů na jeden koncert. Nikdo si neuvědomuje, že jsou to desítky hodin, strávené v dodávce. Když nejsi zrovna fit, chytneš pěkně hnusné počasí a kolony na dálnicích, není to nic příjemného. Rocková kapela je velmi nestabilní organismus, o který musíš stále pečovat a udržovat jej v chodu. Musíš mít hodně dobré důvody, proč chceš hrát a tohle všechno podstupovat.

Je velmi těžké držet se stále na špici a ve formě, cestování i koncerty jsou fyzicky náročné. Uvědom si, že už s bratrem nejsme nejmladší a prožili jsme toho sakra hodně. Zdravotně na tom nejsem nejlépe, podstoupil jsem dvě komplikované operace krku a hlasivek. Trvalo dlouho, než jsem se zotavil, a nerad bych si uhnal další. XIII. století už hraje téměř 20 let. Řekl jsem si, že pokud to půjde, chtěl bych do své padesátky ještě aktivně koncertovat. A pak se uvidí. Ale všechno jednou skončí – i XIII. století.

PO NÁVRATU Z RUSKA VÁS ČEKÁ SPOLEČNÁ AKCE S THE HOUSE OF USHER – MŮŽEME SE TĚŠIT NA NĚJAKÉ PŘEKVAPENÍ? TŘEBA ZAŘAZENÍ SKLADEB, KTERÉ ZASE TAK ČASTO NEHRAJETE NEBO NĚCO PODOBNÉHO?

Petr Štěpán: Myslím, že již samotné konání této akce je událostí. Obě kapely hrají desítky let, patří k původní Old Goths vlně, kterou již prověřil čas, a mají rozhodně co nabídnout ze svého bohatého repertoáru. Rád bych zmínil i pořádající agenturu Sanctuary, kteří jsou v Čechách jedni z mála lidí, co se snaží být nějak aktivní a pořádat gotické akce a koncerty u nás. Přijďte se podívat a užít si večer plný temné muziky.

URČITĚ SE RÁDI PŘIJDEME PODÍVAT. PETŘE, DĚKUJI TI ZA PŘÍJEMNÝ ROZHOVOR A PŘEJI, AŤ SE TOBĚ I CELÉMU XIII. STOLETÍ DAŘÍ.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Skvělé zprávy i skvělý rozhovor , rád jsem se dověděl novinky u XIII.Století
Fakt pěknej rozhovor! Co dodat? Ave XIII.Století ! :roll:
V Českých Budějovicích byli skvělí!!!
Těším se na ně v Prazue x)
Parádní rozhovor,jsem potěšen,že se chystají vydat Best of s novými songy!Co už mě moc nepotěšilo je to,že Petr říká,že by chtěl koncertovat do své 50,což bude pokud se nemýlím už za 2 roky...a já ještě nebyl na jejich koncertu:-(...Snad to aspon o trošku protáhne a dočkáme se ještě nejméně 1 řadové desky.Ale chápu,že zdraví je nejdůležitější,takže mu přeji hlavně hodně zdraví a mnoho dalších úspěchů ve své tvorbě.Díky za skvělou muziku!!!
Mno tak ještěže můžeš situaci napomoct a poprvé se na XIII. století v pátek vydat, abys je neprošvihnul ;)
"Za naprostou satisfakci považuji vydání kompletní tvorby HNF v 3CD boxu a digipacku". - tak to bohužel není pravda. Nevím, zda zkreslování minulosti je dílem PŠ či EMI, ale kompletní tvorba HNF předloni nevyšla. Pochopím vynechání písní, které by se jinak opakovaly, ale zcela záměrně byly vypuštěny i písně, jež lze označit za politicky nekorektní. Škoda nejen pro sběratele...
Nemáš správné informace! Petr už na to odpovídal v jednom rozhovoru. Nic nebylo záměrně vypuštěno ani EMI nařízeno co tam má být, a co ne. Ale v něčem máš pravdu. Ne všechno co HNF nahráli opravdu vyšlo. Bohužel se vycházelo z původních nahrávek skupiny a některé z písní nepřežily dobu dvaceti let na kazetách a magnetofonovejch páskách. Nevím o kolik se jedná přesně songů ale asi tak u třech nebo čtyřech věcí se objevily velké poklesy hlasitosti a různé šumy a výpadky hudby až po naprosté několikavteřinové ticho v písních. Z tohoto důvodu se bří Štěpánové dohodly s firmou, že těchto pár písní se prostě vypustí. Bohužel...
Promiň, ale ty opravdu věříš, že je náhoda, že se ony poklesy hlasitosti objevily zrovna u písní Skinheadská noc a Skinheadský punk? <br />Mám všechny dema HNF a kvalita těchto dvou písní není v porovnání s ostatními horší. Nehledě na to, že v roce 1991 vyšla první jmenovaná na oficiálním albu Válečný území vydaném Monitorem.
Přesně tak

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.