RYZE GOTHICROCKOVÁ NOC OPŘEDENÁ KOUZLEM XIII. STOLETÍ A YOUR LIFE ON HOLD

Je zajímavé, kterak pestrá plejáda subžánrů goth scény válcuje tradiční gothic rock. Máme tady koncert, který potěší tradicionalisty.

Před pár dny vyšlo zbrusu nové album jihlavské goth legendy XIII. století a nejbližší pražský koncertní rituál tak bude mít speciální náboj. Vždyť poslední velká řadovka vyšla před dlouhými devíti lety.  Dlouho očekávaná novinka „Noc vlků“ nabídla už podle prvních singlů tradiční našláplou temně rockovou recepturu, která dlouhé roky zaručeně funguje („Smrtihlav“), ale výraznou roli dostala také osobní výpověd Petra Štěpána („Ze stromů listí už padá“, "Můj bratře můj"). Žánrová témata tak mají intimnější rozměr, jenž oddaní fandové určitě ocení.

Představovat kapelu samotnou má zhruba tolik smyslu, jako nosit vlky do Transylvánie. Nejvýraznější jméno české gothic rockové scény funguje více než tři dekády, což je setsakra znát na suverenitě, se kterou bratři Štěpánovi a spol servírují na koncertech hit za hitem. Lhostejno z jakého období kvartet skladbu vytáhne – různorodé zvukové kulisy poplatné době se na podiu mění v energické a čerstvě znějící songy, které posluchači nabídnou strhující zážitek

 


XIII. století - Smrtihlav

 

Spolu s „Třináctkou“ si v pražské Akropoli zahraje belgická gothic rocková parta Your Life on Hold. Ta začala fungovat v roce 2017 jako sólový projekt Jana Dewulfa – aktivního muzikanta známého třeba z elektronického projektu Mildreda. Hodně melancholický a depresivní materiál nahrál Jan na debutové album „Burning for the Ancient Connection“, se kterým se ihned dostal k labelu Solar Lodge. Hned v dalším roce vyšla druhá deska „My Name is Legion for We Are Many“. Ta nabídla mnohem čerstvější a mohutnější sound. Tvůrci se navíc povedlo ty nejtradičnější goth postupy šikovně prošpikovat moderními rockovými postupy.

I pro zmíněné úkroky od klišé samotný Jan svou kapelu označuje raději jako post goth. Ovšem kořeny nezapře a ani se o to nepokouší. Nopak. Dosud nejnovější albový přírůstek je z roku 2020 a jmenuje se „Echoes from the Bardo“. Ten Your Life on Hold již nahráli jako regulérníní kapela a na vůbec prvním českém vystoupení se tak představí v plné síle.

 


Your Life on Hold - Bruised

Obě kapely rozduní žižkovský Akropolis 15. února 2025.

XIII. století, Your Life on Hold
Praha, Akropolis
15. 2. 2025

 

  

mohlo by vás také zajímat

randomnessec13