Der Fluch - Geschichten aus der Gruft

PhotobucketRecenze na novou desku legendárního horrorpunku německých sousedů Der Fluch.

 

 

 


Sepsal: Paesant

Přestože formace Der Fluch pochází ze země našich západních sousedů a přestože jejich působení se počítá již od legendárně působícího roku 81, nejsou na naší scéně paradoxně tolik na popředí jako řada jiných, mladších kapel tohoto žánru. A pokud se bavíme o Der Fluch, bavíme se tedy o úplně první generaci hudebníků, kteří na začátku 80.let přitáhli čerstvě se rozvíjející horrorpunk na území spolkové republiky Nordhein-Westfalen. Skupina vznikla jako vedlejší projekt zpěváka Deutscher W z proslulých OHL, aby zde mohl lépe filtrovat svou nevyžitou lásku a obdiv v béčkových filmech. A tak vznikl projekt zpívající o záhrobních scenériích a ponurých zákoutích lidské duše. To co do té doby svět znal v podstatě jen v podání legendárních Misfits. Přesto ale, jak už jsem v úvodu zmínil, se u nás nemohou popularitou vyrovnat svému jmenovanému vzoru. Ovšem nejen pro znalce, ale i pro příznivce stylů jako je právě horrorpunk či deathrock přichází dobrá zpráva ? kapela totiž vydává po celých pěti letech novou desku a to s názvem, kterému rozhodně nechybí správná horrorová kýčovitost -"Geschichten aus der Gruft" ("Historky z hrobky").

Album načíná dvouminutové intro jakoby vystřižené z úvodních titulků k jednomu z béčkových legend o obřích monstrech 50.let. Když konečně zazní i nepostradatelné zavytí vlka a zahřmění hromu, přesouváme se společně se syrovou kytarou a kotel-virbl beatem do prvního verše. "Wilkommen im Land des Totes" tedy "Vítejte ve světě mrtvých", načínají první pecku. Jednoduchost a údernost charakterizuje celou podobu desky. Der Fluch jakoby se záměrně s kvalitou zvuku zastavili v určitém vývoji kapely, a tak například většina kytarových riffů stejně jako celkové nazvučení bicích odpovídá demonahrávce pokročilejších kapely. Vokály se drží víceméně v jedné poloze plné punkrockové řvavosti a hrubosti. V některých skladbách se ozve backgroundový výkřik typu "Blut" či "Fleisch" , který nejen díky němčině silně připomíná industriální štvance Das Ich. Texty se striktně drží horrorové tématiky - hektolitry krve, smrt v každém refrénu, oblíbené čarodějnice případně "jsem vlkodlak a potřebuji tvou krev!". Deska Gesichten aus der Gruft je určitě dobrou příležitostí pro ukojení deathrockových choutek, ale nesmíte si od ní slibovat zbytečně mnoho. Což v mém případě s ohledem více než na dvacetiletou působnost Der Fluch bohužel nastalo.

Hodnocení: 70%


mohlo by vás také zajímat

Komentáře

A jeste na jednu velmi podstatnou vec jsem zapomnel : www.myspace.com/derfluch1981 ...pokud budete mit cas a pokud se zajimate o horrorpunkovou scenu, vazne by me zajimalo co na ne rikate :-) Protoze na WGT jsem se presvedcil, ze pro nemce je to absolutni legenda a byli z nich uplne odvareny...ja jsme vydrzel na prvni dve skladby, co jsem znal z desky a doufal jsem, ze na zivo konecne bude poradna horrorpunkova energie a nic :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.