Červencové horornovinky

Žhavé novinky pro žhavé léto, aneb co nám červenec nadělí do kin a knihkupectví?

Kdo by neměl rád Ádu Větvičku ze seriálu "Okresní přebor"? Hjavně hojky pjo něj maj sjabost. Ale konec opiček. Leoš Noha, který tohoto sukničkářského medika stvárnil, hraje hlavní roli v novém českém hororu. Dokážete se nesmát? Nebo se dokonce bát? Inu uvidíme...

Pravdou však je, že ani lehký komediální příslib projektu "Nenasytná Tiffany" nechybí. Však ji také tvůrci charakterizují jako kombinaci prvků pokleslých žánrů a fresky o důsledcích bezbřehého buranství a na plátně uvidíme mimo jiné i Petra Čtvrtníčka. Jinak bychom se však měli dočkat dobrodružného příběhu o tom, že některé poklady je lepší nehledat. První diváci budou mít příležitost zhlédnout snímek režiséra Andyho Fehu 5. července v Karlových Varech a o čtyři dny později se tamtéž obecenstvo dočka slavnostní premiéry. 

Pepa (Leoš Noha) tráví většinu času vysedáváním po hospodách. Aby si vydělal na skromné živobytí, vykrádá chaty a ukradené předměty prodává v zastavárně. Při jednom ze svých lupičských výpadů je málem chycen při činu a během následného útěku náhodou objeví starou videokameru. Ta skrývá záznam, který odhaluje cestu k netušenému pokladu. Pepa je ohromen a okamžitě po něm zatouží. Brzy však pochopí, že aby ho získal celý, nebude muset podstoupit jen dlouhé hodiny kopání. Cena bude mnohonásobně vyšší... 

Nenasytná Tiffany - trailer


Pokud máte tuzemského buranství dost z běžného života a tíhnete k vodním hlubinám, pak by vás mohl potěšit dosud poslední celovečerní výtvor norského režiséra Erika Skjoldbjærga ("Insomnie", "Prozacový národ", "Nepřítel lidu"). Film "V hlubinách" ("Pioneer") je sic z roku 2013, ale dle rčení "lepší pozdě, než nikdy" se jej dočkáme aspoň v letní okurkovce i v naší distribuci. Nejedná se sice o horor, ale napínavý thriller z neokoukaného prostředí by nemusel urazit. A o co v něm půjde?

Na začátku 80. let se v Norsku rozmohl doslova ropný boom. Nová naleziště ropy a plynu skýtala netušené možnosti a bohatství, které se odpovědné úřady snažily vytěžit z 500 metrové hloubky Severního moře. Petter, profesionální potápěč, a jeho bratr Knut mají potřebnou disciplínu, sílu a odvahu, aby se vydali na nejnebezpečnější misi na světě – na dno Severního moře. Avšak nenadálá tragická nehoda vše změní. Petter je vyslán na riskantní cestu, na které ztrácí přehled o tom, kdo tahá za jeho nitky osudu a postupně zjišťuje, že tato mise je nad jeho síly a že v sázce je jeho život.
 

V hlubinách - trailer


A než přijde do kin "Šibenice", můžete si zajít třeba na Arnieho "Terminator Genisys". Nebo si můžete číst. Co bude na výběr?

Laser-books nám předkládají horor Jacka Ketchuma "Dívka od vedle" ("The Girl Next Door"). Autor se v něm nechal inspirovat případem Silvie Likensové, která byla v roce 1965 ve svých šestnácti letech umučena a zavražděna. Na jeho základě vzniklo i několik filmů.

"Předměstí v New Jersey. Padesátá léta. Stinné ulice, zastřižené trávníky a útulné domy. Klidné místo, kde se dá příjemně vyrůstat. Pokud ovšem nejste šestnáctiletá Meg a její mladší sestra Susan a po smrti rodičů se o vás nestará vzdálená pološílená teta se třemi syny, kteří splní, co jí na očích vidí.

Kontroverzní trýznivý horor, podle kterého byl v roce 2007 natočen stejnojmenný film. V tomto vydání najdete kromě románu také obsáhlou předmluvu Stephena Kinga, doslov Jacka Ketchuma a dvě jeho bonusové povídky, plus rozhovor s Jackem Ketchumem a scénáristy filmu."

 

 

Pokud nemáte rádi hrůzy každodenního života, pak vás snad víc potěší viktoriánské kulisy příběhu Lisy Jackson "Prokletí" ("Close to Home"), který pro nás obstaralo vydavatelství Domino.

"Sarah McAdamsová se rozhodla začít nový život: přestěhuje se do Oregonu a zrekonstruuje chátrající rodný dům. Její dcery Jade a Gracie nejsou viktoriánskou barabiznou na břehu řeky nijak zvlášť nadšeny a na příjezdové cestě začne o správnosti svého nápadu pochybovat také Sarah. Vybaví se jí vzpomínky na chladnou odtažitou matku, na nevlastní sestru, která beze stopy zmizela... a také na noc před dávnými lety, kdy se samotná Sarah záhadně ocitla na střeše domu, celá bez sebe, v horečnatém blouznění.

O domě se v kraji povídá, že je prokletý od okamžiku, kdy se ze střechy zřítila jeho první obyvatelka. Sarah jako malá cítila, že by na těch řečech mohlo něco být, a teď se jí se stejným dojmem svěřuje i dcera. Jenže Sarah nemá na takové historky čas, protože se musí zaobírat spoustou jiných, pro ni mnohem důležitějších věcí.

Začne se bát, teprve když se z nedalekého městečka začnou šířit hrozivé zprávy o zmizelých dospívajících dívkách. Teprve tehdy ji staré stěny sténajícího domu dostanou do děsivého sevření. Kdesi hluboko v paměti má ukrytý klíč k rozluštění nanejvýš reálného nebezpečí. Záleží jen na ní, jestli se dokáže postavit tváří v tvář svým nejhorším obavám, aby zastavila pradávnou noční můru, která jí chce znovu vtrhnout do života..."

 

Druhého pokračování se u Fantom Printu dočkal zombácký "Resident Evil". Aktuální příspěvek spisovatele S.D. Perryho má podtitul "Caliban Cove" a Rebecca Chambers se bude mít co ohánět.

"Věděli, že to ještě neskončilo... Po utrpení, kterým si prošli v genetické výzkumné laboratoři Umbrella Corporation, se zbývající členové S.T.A.R.S. snaží varovat svět před spiknutím, které má za účel vytvořit děsivé biologické zbraně. Konspirace ale ještě zdaleka neskončila, jak S.T.A.R.S. zjistí, když jsou lidmi, kteří je vycvičili, prohlášeni za zločince. S.T.A.R.S. jsou nuceni přejít do utajení, jsou ale odhodlaní bojovat s konspirací sami a najít a zastavit experimenty Umbrelly, ať už jsou kdekoli.

Polní medička a biochemička Rebecca Chambersová, jediný přeživší člen týmu Bravo, se připojí k nové úderné jednotce S.T.A.R.S. poté, co se rozšíří zvěsti o dalším experimentu Umbrelly: pod skalními útesy Caliban Cove v Maine někdo buduje armádu nemrtvých. V děsivém majáku, v rozlehlém mořském jeskynním komplexu i v trupech potopených lodí musí S.T.A.R.S. bojovat s dalšími nevyslovitelnými hrůzami a zabránit šílenci v tom, aby vypustil do světa biologickou hrozbu.

Možná k tomu ale S.T.A.R.S. vůbec nedostanou příležitost, napadne je totiž agresivní virus měnící DNA, který vymyslela Umbrella k vytvoření živoucích zbraní..."

 

Klasika dnes voní sírou jak se patří. Nového vydání u Albatros - XYZ se totiž dočkal výtečný román "Rosemary má děťátko". Americký spisovatel Ira Levin v něm rozehrává i z filmového plátna známý příběh o příchodu rohatého na naši rodnou hroudu.  

"Ve strhujícím dramatu Rosemary má děťátko autor sugestivně líčí příběh mladé ženy žijící prostým, ba všedním stereotypním životem, do něhož nenápadně vstupuje zlo, které, jak se později ukazuje, má ovládnout nejen její život, ale i celé lidstvo.

Mladá Rosemary prožívá běžné radosti a starosti nastávající maminky. Do jejího normálního světa však záhy zasahují události, které jí natolik znepokojují, že postupně dochází k nezvratnému přesvědčení, že se stala nástrojem satanského spiknutí proti lidstvu.

Zpočátku nevinné, zdánlivě bezvýznamné náhody a shody okolností se v její mysli začínají skládat v děsivý obraz, jemuž po dlouhou dobu nechce uvěřit. Její obavy jsou tím intenzivnější, čím více se blíží narození dlouho očekávaného dítěte. Jsou její zlé předtuchy, které její okolí považuje za výplod choré mysli, reálné? Stala se skutečně obětí pečlivě propracovaného plánu samotného Satana? A pokud ano, kdo je do tohoto zlovolného scénáře zapojen? Komu ještě může důvěřovat? Co se stane s jejím dítětem?"

 


 

Činí se i naši mistři pera. Velkých promoaktivit se od Panteonu dostává dílu Sebastiana Rainera "Mysterium Tremendum". Kniha má dokonce vlastní soundtrack a autor chystá turné s originálem, vázaným v lidské kůži. Snad bude obsah taky tak velkolepý, jako to vše okolo. 

"Příběh se odehrává v 70. letech v Beskydech. Mladý výtvarník způsobí autonehodu, která ničivě dopadá na obyvatele vesnice i umělcovu psychiku.

Román zaujme fanoušky filmů Davida Lynche a románů Stephena Kinga. Z české tradice navazuje na Ladislava Klímu či Gustava Meyrinka. Zjevná inspirace vychází i z textů kapely The Plastic People of the Universe."

 

Mysterium Tremendum - trailer

 

Radovat se můžou fandové cyklu Jana Urbana "Pragocalypsa". Třetí a poslední pokračování se jmenuje "Dědictví zkázy" a o čem je, se dozvíte z obsáhlé anotace. Vydává Beletris.

"Závěrečný díl velmi úspěšné vtipné fantasy trilogie o partě českých X-menů, kteří se snaží zachránit svět před apokalypsou, která začíná v Praze...
Jsou věci, kterým se v životě občas prostě nevyhnete, i když o nich víte kdovíjak dlouho dopředu. Například návštěva rodinné oslavy, zubařská prohlídka u doktora Moriartyho, nemanželské dítě, středně závažná pohlavní choroba, pavouk velikosti dlaně v záchodové míse nebo třeba apokalypsa.

Situace v hroutící se Praze se vymkla z rukou. Řád výjimečně nadaných českých vlastenců musel město ve spěchu opustit, aby si zachránil alespoň holý zadek. Trhlina do jiných dimenzí i přes pokusy o její uzavření přetrvala a nezvaní návštěvníci se skrz ni do pražských ulic dál hrnou jako turisti na Karlův most.

Phobos, nový vůdce řádu, ovšem rozhodně nehodlá stát jen tak stranou a přihlížet totální zkáze. Prahu a celou zemi totiž kromě vzájemně soupeřících bohů, polobohů a mytických kreatur stále ještě ohrožují i cizáčtí mágové. Rozhodne se proto naplánovat akci s krycím názvem Rekonkvista, v níž nepůjde o nic jiného, než o definitivní uzavření transdimenzionální trhliny a osvobození Prahy od uzurpátorských bohů a po moci bažících cizáků. Mission impossible? Docela určitě!

Řádu nezbývá nic jiného, než se vydat na poslední štaci. V troskách hlavního města na ně ale čeká nebezpečí na každém centimetru. Bude to boj do poslední kulky. A plán? Všem přeběhlickým okupantům bez milosti rozšmelcovat ksicht a vystavit jednosměrnou letenku do pekla! Zbude ale po osvobozovací akci tisíciletí vůbec ještě něco, co bude stát za záchranu?" 

 

 

Nemůžu opomenout ani Františka Kotletu, který si střihnul superhrdinský příběh, v němž určitě také nebude o napětí ani vtip nouze. Novinku nakladatelství Epocha najdete na pultech pod názvem "Lovci"

"Praha roku 2050. Desetimilionová středoevropská metropole má svých problémů dost. Třeba s odpady, přemnoženými zmutovanými potkany nebo permanentní pouliční válkou na pomezí sunnitské a šíitské čtvrti. Co je ale horší, každý padouch v tomhle městě touží po tom, aby se stal superpadouchem. Stačí trocha genetické manipulace tady, pár kybernetických vylepšení támhle a hlavně ego větší než ten kráter, co zůstal z východního Slovenska. 

Jediný, kdo se těmhle superpadouchům dokáže postavit, jsou super… vlastně ne, žádní superhrdinové tu nejsou. Jenom skupina federálních policistů z Organizace pro boj s vylepšenými teroristy. Říkají si Lovci…"

 

 

Tak tedy pozor na slunce a pokud chcete za každou cenu vyrazit někam na dovolenou, pak nezapomeňte, že v Chotěboři už začal Festival Fantazie. Tak zase za měsíc...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.