Hororový listopad

Když jde člověk do práce je venku tma, když jde člověk domů z práce je už zase tma - ideální stav pro milovníky všeho hororového!

A hororoví tvůrci i distributoři se nás snaží pobavit. Pokud máte plné zuby hollywoodských bijáků, potom možná vezmete za vděk britskoirským filmem "Zabití posvátného jelena", pod který se podepsal řecký režisér Yorgos Lanthimos. Na place se sešla poměrně zajímavá parta (Colin Farrell, Nicole Kidman, Alicia Silverstone,...) a rozhodně nečekejte stokrát provařený čajíček, jak jej (kupodivu) mají ve zvyku servírovat právě Amíci. Naopak čajomilní Britové nabízejí, jak se zdá, pořádně černou kávu.

"Špičkový kardiochirurg žije spořádaný život se svou spořádanou ženou a dvěma dětmi. Je v něm jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin, s nímž se vídá a kterého pomalu, ale jistě zatahuje do své rodiny. Aniž by to věděl, přivolává na sebe tragédii antických rozměrů. I když se Martin zdá být obyčejný teenager, ve skutečnosti v něm dříme schopnost, pro kterou neexistuje racionální vysvětlení."

 


Zabití posvátného jelena - trailer

 

Za další krvák je zodpovědný Christopher Landon, který se podepsal scénáristicky pod většinu filmů "Paranormal Activity" a předposlední "The Marked Ones" dokonce zvládl i jako režisér. Tentokrát se pustil do hororové komedie a výsledek se jmenuje "Všechno nejhorší" ("Happy Death Day"). Zvládne i něco jiného než třískat šuplíky a dveřmi?

"Jak by se vám líbilo uvíznout v časové smyčce, kdy byste dokolečka prožívali ten samý den? A zrovna své narozeniny? A jak by se vám líbilo, kdyby vás na jeho konci pokaždé někdo zabil? Přitom, když se vysokoškolačka Tree probudila, bylo všechno normální. Ačkoliv, otevřít oči v posteli cizího kluka, který na vás vyděšeně zírá, a vůbec nic si nepamatovat, to úplně běžné není. Jenže Tree je tak trochu zlobivá holka, která se s ničím a nikým nepáře, a podobné věci se jí stávají celkem běžně. A zítra to bude asi podobné, protože Tree má dnes narozeniny a večer se chystá trochu kalit. Plány a krční tepnu jí však přetne podivné individuum s maskou.

Když se Tree probudí, není ani v nemocnici, ani na onom světě, ale ve stejné cizí posteli stejného cizího kluka. Že by to byl jen špatný sen? To sotva, zvlášť když se to, co se v něm odehrálo, až příliš podobá prožívané realitě, včetně ukázkově morbidní tečky. S dalším probuzením už Tree začíná být jasné, že se ocitla v noční můře, která neskončí, dokud neodhalí identitu vraha s maskou. A tak se stává vyšetřovatelkou vlastní vraždy, která má oproti vrahovi jednu velkou výhodu – ví, co se stane v každé další minutě, a může se na to připravit. Ke své smůle si však svým dosavadním chováním zadělala na pěknou řádku nepřátel a pod maskou zabijáka se může skrývat kterýkoliv z nich. Tree si navíc nikdy nemůže být jistá tím, že i tu příští smrt dokáže přežít."

 


Všechno nejhorší - trailer

 

To by bylo, aby nedošlo na nějaký remake. Tentokrát se dostal na řadu napínák z roku 1990 "Hráči se smrtí" ("The Flatliners"). Tehdy se snažili zjistit, co nás čeká po smrti, Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon, William Baldwin a další pod taktovkou Joela Schumachera. Prvně jmenovaný si zahraje i v novém zpracování Nielse Ardena Opleva, ale ani tak si nejsem úplně jistý, že dělat tenhle remake je dobrý nápad...

"V mysteriózním thrilleru se skupina studentů medicíny snaží získat odpověď na otázku, zda existuje život po smrti. Opakovaně se dostávají do stavu klinické smrti, avšak stále nebezpečnější experimenty si na každém z nich vybírají svou daň..."

 


Hráči se smrtí - trailer


Na knižních pultech tentokrát čistokrevný horor budete hledat složitě. Pokud vám však nevadí thrillery, nebude zas tak složité vybrat si nějaký napínák na čím dál sychravější večery. Jeden takový napsala Ursula Poznanski a nazvala jej "Hlasy". U nás její knihu vydává Euromedia Group - Knižní klub a potěší zejména milovníky románů, které se odehrávají v psychitrických léčebnách.

"Lidé, kteří si divoce mumlají sami pro sebe. Kteří se odhalují, slyší hlasy.Psychiatrické oddělení salcburské Kliniky-Sever se specializuje na mimořádně těžké případy. Když je jeden z lékařů nalezen zavražděný v ošetřovně, musí se vyšetřovatelka Beatrice Kasparyová pokusit vymámit informace z pacientů. Z traumatizovaných duší, které žijí ve své vlastním světě. A nehrají podle pravidel…"

 

 

Další spisovatelkou s polským jménem (tahle je opravdu Polka, zatímco Ursula Poznanski je rozená Vídeňačka) v našem výčtu novinek je Katarzyna Puzynská. Hlavní hrdinka jejího románu "Motýl" se snaží začít znovu, ale jak se ukáže, ne vždy to jde snadno. Vyšlo u agilního nakladatelství XYZ.

"Psycholožka Weronika Nowakowská prchá z Varšavy, aby po rozvodu začala nový život v ústraní. Zamíří do ospalé vesničky Lipowo s hrstkou obyvatel, kteří o sobě vědí první poslední. Uplyne však jen pár dní a u silnice je nalezeno zmrzačené tělo jeptišky… Místní nesourodý policejní tým ihned začne s pátráním a brzy se ukáže, že stopy vedou hluboko do minulosti."

 

 

K tématu posmrtného života se vrátíme díky psychologickému thrilleru Nicolase Tackiana. Nakladatelství XYZ mu totiž vydalo román "Někde před peklem" a už podle titulu se zdá, že nás po té mrtvičce nic moc pěkného nečeká...

"Anně se přihodil zázrak. Po nehodě a dvou týdnech v kómatu je stále naživu. Je to snad příslib nového začátku? Šance začít znovu se svým synem a manželem? Na druhou stranu se však v té kratičké chvíli, kdy její život visel na vlásku, ocitla v tunelu… Tunelu plném černého světla, kde jí nějaký muž vyhrožoval smrtí… Od té doby je jí neustále v patách. Proč si vybral zrovna ji za svědka svých zločinů? Někdy je lepší se nevracet… Napínavý psychologický thriller virtuózně rozehrávající téma zážitku blízké smrti."



V thrilleru A.J. Finna "Žena v okně" se hlavní hrdince stane osudnou zvědavost. Určitě také znáte ve svém okolí někoho, kdo běží k oknu, jen co se venku něco šustne. V knize nakladatelství Motto se dozvíte, kam tenhle koníček může zajít...

"Anna Foxová žije sama, uzavřená ve vlastním světě. Ze svého domu nevychází, dny tráví popíjením vína, sledováním starých filmů… a špehováním sousedů. Jednoho dne se do domu přes ulici přestěhují Russellovi, na pohled normální rodina. Jenže pak Anna zahlédne něco, co neměla. Její už tak nejistý svět se začne rozpadat a na povrch vypluje šokující tajemství. Co je pravda? Co představa? A kdo je v nebezpečí? Jedno je jisté: nikdo a nic není takové, jak se zdá."


 

U Motta vychází i dílo S.K. Tremayne "Ledové sestry". Zápletka se zaměněním sester sice neslibuje zrovna uvěřitelný čtenářský zážitek, ale třeba budeme příjemně překvapení...

"Rok po smrti malé Lydie se její rodiče Sarah a Angus s jejím jednovaječným dvojčetem Kirstie odstěhují na malý izolovaný ostrov. Doufají, že tam začnou nový život. Jenže Kirstie prohlásí, že došlo k omylu a že je ve skutečnosti Lydia. Angus odjíždí za prací a Sarah, kterou bouře uvěznila s dcerou na ostrově, objeví v zamčené zásuvce manželova prádelníku důkaz, že skutečnost je ještě děsivější než její nejhorší obavy."



O ambiciózním pokusu slovenského spisovatele Jozefa Kariky jsme u nás už jednou psali. Jeho román "Trhlina" je hotov a díky nakladatelství Argo si jej můžete koupit právě teď.

"Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v knize, kterou máte před sebou. Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč. Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď."



Poslední titul udělá určitě radost všem čtenářům, milujícím dílo E.A. Poea. Nejedná se o tisící prováření jeho známé tvorby, ale tentokrát si v knize "Havran se zlomeným křídlem" přečtete něco o životě tohoto legendárního autora. Knihu napsal Petr Krul a vydává Radix.

"Dokumentární zpracování posledního tisíce dnů života amerického spisovatele a žurnalisty E. A. Poea v letech 1847-1849. Autor na základě dokumentů, v češtině dosud neznámých, provází čtenáře závěrem Poeova života a jeho poslední tvorbou. Líčí spisovatelův marný boj s alkoholismem. Vyvrací pověst, že Poe po smrti své mladé ženy netvořil. Zabývá se otázkou, proč a jak Poe zemřel i jaký byl svět americké literární žurnalistiky v období před Občanskou válkou. Smutný konec Poeova života poněkud připomíná stránky z jeho hororů. Kniha obsahuje bohatou Poeovu korespondenci ze závěru jeho života, ukázky jeho novinářské tvorby, poslední Poeovy básně v angličtině s autorovým překladem do češtiny, základní životní data i rodokmen Poeovy rodiny."

 


Blížíme se do finiše roku 2017, držme si tedy palce, aby na nás nachystal ještě nějakou pořádno hrůzu. Třeba nám ji příště naservíruje sama Shelley. Ne že by snad slavná autorka vstala z mrtvých (i když by to bylo stylové). To lidi z Media Lab vypustili do světa umělou inteligenci s tímhle jménem, která dokáže psát hororové texty. Sami autoři zdůrazňují, že Shelley miluje lidi a to nejen k večeři a pokud máte chuť na spolupráci, koktaktujte ji nejlépe přes twitterový účet @shelley_ai.  Z textů, které Shelley napíše s lidskými příznivci, možná vznikne první antologie hybridních hororových příběhů lidské a umělé inteligence.


 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.