Recenze Clan of Xymox - In Love We Trust

Clan of Xymox - In Love We TrustNa co se těšit a co naopak neočekávat od novinky nizozemských Clan of Xymox?  Do hlubin aktuální desky "In Love We Trust" se premiérově na CZ Sanctuary ponořil Zulof.







Clan Of Xymox - In Love We Trust
Vydal: Trisol (www.trisol.de)

V srpnu tohoto roku vyšlo na německém labelu Trisol nové CD veteránů Clan Of Xymox se zdánlivě optimistickým názvem "In Love We Trust". Směsice pochmurných nálad, tak typických (a přesto pořád invenčních) pro jejich tvorbu zaujme, ale také výrazně nepřekvapí. Hudba COX se sice pořád vyvíjí, ale po 25 letech je znát, že si kapela pěstuje a vybrušuje svůj zaběhlý sound a hudební postupy, s kořeny tohoto rozvětveném stromu hluboko zapuštěnými v darkwave-gotické zahradě. Ve společnonsti velikánů jako jsou například The Sisters Of Mercy, Killing Joke, nebo The Cure (jejich rané období) si Clan našel své důstojné místo na slunci. Přesto se stále tak trochu krčí v jejich stínu.

Nové CD je tak pokračováním toho, co už zaznělo například na předchozím albu "Breaking Point" (2006), a také na starších počinech této kapely. Ani u "In Love We Trust" proto nečekejte zásadní změnu, nebo překvapení - nic takového se nekoná. To ovšem neznamená, že by výsledek nebyl zajímavý!

Nosná melodie na vás zapůsobí hned v první skladbě "Emily", a hned následující "Hail Mary" nedá nevzpomenout na vrcholné období The Sisters Of Mercy. Titulní píseň "In Love We Trust" jen podtrhuje celkovou atmosféru alba, song "Sea Of Doubt" zase atmosférou a naléhavostí zpěvu nápadně připomíná již zmíněné The Cure někdy v roce 1983, stejně jako následující "Morning Glow" svou kytarovou linkou...

Náplň textů je různorodá a dotýká se témat, jako je víra (Hail Mary) mimotělních zážitků (Home Sweet Home), až po poctivý love song "Emily". :) Písně jako třeba "Love Got Lost", nebo závěrečná "On a Mission" obsahují dokonce techno zvuky, které ovšem sedí přesně tam kde mají. Vlastními slovy skladatele, frontmana Ronny Mooringse: "Název alba vystihuje i hlavní motiv většiny písní na desce – úloha lásky v životě člověka - ať už jde o negativní dopad, nebo, jako v případě „Emily“ o to, jaké je být zamilovaný."

Je to zkrátka velmi osobitě pojatá kolekce písní o lásce, citech i temných zákoutí lidské duše. Album tedy působí ambivalentně a možná i proto velmi intimně. Prolínající se kytarové tóny, zvukové syntetizérové plochy, doplněné moderní rytmikou, elektronickými zvuky, a v neposlední řadě nezaměnitelným hlasem Ronny Mooringse drží celkovou kolekci pěkně pohromadě. Při poslechu se nedá, než zanechat všech jiných činností a nechat se vtáhnout do tohoto podivného, a přesto (nebo právě proto) zajímavého světa zvukových koláží a fantazií...

A mně nezbývá, než nové album Clan Of Xymox "In Love We Trust" doporučit k poslechu a úsudku vám, kteří máte tvorbu Clanu rádi! Více informací z první ruky najdete v článku Rozhovor s Clan Of Xymox!

70%

Navštivte www.clanofxymox.com

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Právě se mi album stáhlo...jdu si ho poslechnout:-)
bude se ti libit i me se libi :-)
Jojo, líbí:-) Klasičtí COX... Mohli by třeba taky přijet, ráda bych je viděla naživo ;-)
Jo, je moc hezký B)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.