Rozhovor s Dead Lights: Naživo jsme se potkali až dva roky poté, co Dead Lights vznikli

Dvojice Dead Lights je kometou na temně elektronické scéně. A tak máme radost, že toto žhavé zboží můžeme přivítat na letošním ročníku Prague Gothic Treffen. Ještě předtím, než Saul s Richardem vyrazili do naší domoviny, odpověděl druhý z nich na naše všetečné otázky.

SANCTUARY.CZ: AHOJ RICHARDE, JAK SE MÁŠ. CO PRÁVĚ TEĎ DĚLÁŠ?

Ahoj. Právě se Saulem pracujeme na novém videu Dead Lights. Bude ke čtvrtému singlu z našeho nadcházejícího alba. Akorát na něm pracujeme, abychom ho mohli premiérově prezentovat na Prague Gothic Treffen!

SANCTUARY.CZ: DEAD LIGHTS BYL MŮJ OBJEV KOVIDOVÉ DOBY, ALE VY DVA JSTE FUNGOVALI UŽ PŘEDTÍM. TY, RICHARDE, PŮSOBÍŠ NA HUDEBNÍ SCÉNĚ UŽ TŘI DESETILETÍ. NAŠEL JSEM TVÉ JMÉNO V SESTAVĚ LEGENDÁRNÍ KAPELY PHALLUS DEI. BYLA TO TVÁ PRVNÍ SKUPINA, SE KTEROU JSI HRÁL?

Phallus Dei byla druhá kapela, do jejíchž řad jsem vstoupil. První kapela byla jedna místní, lokální parta.

SANCTUARY.CZ: PO DLOUHÉ ODMLCE PHALLUS DEI NAHRÁLI DVĚ NOVÁ ALBA. JE TEDY TENTO PROJEKT STÁLE AKTIVNÍ? PŘIPRAVUJE NĚCO NOVÉHO?

Phallus Dei existují, ale v současné době hybernují. A tak netuším, jestli něco nového vyrobíme a kdy. Pořád si myslím, že poslední album nazvané „Black Dawn“, které jsme udělali, se opravdu povedlo. Abychom natočili nějaký nový materiál, musíme spáchat něco alespoň tak dobrého, jako je tato poslední řadovka. Jinak to pro mne osobně nebude dávat smysl.

Phallus Dei - Circles On Circles

 

SANCTUARY.CZ: KTERÝ Z ŘADY TVÝCH DALŠÍCH PROJEKTŮ JE AKTUÁLNĚ AKTIVNÍ? DARKWAVE GOTIČTÍ PALAIS IDEAL JSOU JASNÍ, ALE PRACUJEŠ JEŠTĚ NA NĚČEM JINÉM?

S Palais Ideal pracujeme na nových tracích a vedle toho mám také sólový projekt nazvaný Epic Rick. S ním vytvářím multimediální performance, takže v tomto případě nejsem pouze hudebníkem, ale také výtvarníkem a designérem tvořícím živé vizuály. Také jsem začal pracoval na novém sólovém techno projektu. S ním bych se chtěl prezentovat na veřejnosti plus mínus ke konci letošního roku.  

SANCTUARY.CZ: ZPÁTKY K DEAD LIGHTS. JAK SE STALO, ŽE DVA HUDEBNÍCI, JEDEN Z KONTINENTÁLNÍ EVROPY, DRUHÝ Z BRITSKÝCH OSTROVŮ, SPUSTÍ PRÁCE NA SPOLEČNÉM PROJEKTU V DOBĚ KOVIDOVÉHO LOCKDOWNU?

Začátek fungování projektu nemá s lockdownem ani kovidovou dobou nic společného. My jsme Dead Lights založili pár týdnů předtím, než pandemie uzamkla celý svět. Realita nás tedy donutila pracovat na projektu virtuálně, na dálku, protože já žiji v Holandsku, zatímco Saul ve Spojeném království. Naživo jsme se potkali až dva roky poté, co jsme spolu začali pracovat na materiálu Dead Lights. Naštěstí už od začátku byla naše idea pracovat na čistě elektronické, výrazně taneční hudbě, takže tehdejší omezení nás nezastavily.  

SANCTUARY.CZ: JAK VYPADÁ TVŮJ PRACOVNÍ DEN?

Obvykle tvořím 10 hodin denně, šest dní v týdnu v mém studiu. Vedle práce na Dead Lights pracuji také na svých dalších projektech. Mám i poměrně dost zakázek na hudbu pro divadlo a moderní balet. Někdy tato představení doprovázím i naživo na jevišti. Takže po hudební stránce pracuji na široké škále hudby. Vedle toho se věnuji i audiovizuálním instalacím, které jsou určené pro galerie, na videích nebo grafice. Osobně mezi těmito druhy umění nedělám rozdíl, to všechno je pro mě jedna věc.

 

Dead Lights - The Host

 

SANCTUARY.CZ: LIŠÍ SE PROCES PŘÍPRAVY NOVÉHO MATERIÁLU DEAD LIGHTS, KDYŽ SE NYNÍ MŮŽETE JEDNODUŠE POTKÁVAT FACE TO FACE?

Ve skutečnosti si stále zachováváme způsob, jakým jsme pracovali během izolace. Stále žijeme v různých zemích, takže se vidíme pouze tehdy, když jedeme na turné. Mám ale za to, že způsob, kdy si vyměňujeme nápady virtuálním způsobem, reagujeme na vize toho druhého, a tak posunujeme práci na naší hudbě dál, nám dvěma asi nejvíce vyhovuje. Je rychlá a máme jí už ozkoušenou.

SANCTUARY.CZ: V PRVNÍM ROCE EXISTENCE JSTE VYDALI 2 EP S CELKEM 6 PÍSNĚMI A 3 VIDEOKLIPY. DÁ SE ŘÍCT, ŽE JE PRO VÁS SNADNÉ SPOLUPRACOVAT NEBO TO BYL EFEKT KOVIDOVÉ DOBY, KDY JSTE NEMOHLI DĚLAT NIC JINÉHO, NEŽ SEDĚT VE STUDIU?

Už od začátku fungování Dead Lights se nám spolu jednoduše pracuje. Tomu také pomohla poměrně jasná vstupní vize nás obou, co jsme chtěli dělat. A to i po vizuální stránce. Naše produktivnost tedy neměla nic společného s pandemií kovidu. Ta nám přinesla pouze inspiraci a ovlivnila způsob, jakým jsme pracovali, což se ve výsledku obrátilo v náš prospěch.

SANCTUARY.CZ: SVÉ ÚPLNĚ PRVNÍ KONCERTY JSTE ABSOLVOVALI DVA ROKY POTÉ, CO JSTE VYDALI SVÉ PRVNÍ SKLADBY DEAD LIGHTS. PLÁNOVALI JSTE OD ZAČÁTKU HRÁT S DEAD LIGHTS LIVE?

Až později, protože úplně na začátku nevíš, jakým směrem se práce na projektu budou vyvíjet. Teprve po prvních skladbách jsme začali přemýšlet o tom, jestli tento projekt bude dávat smysl koncertně prezentovat, a pokud ano, jakým způsobem. V případě Dead Lights a Saula jako zpěváka, tam byla situace jasná. V mém případě to tak jednoduché nebylo. V naší hudbě je hromada elektroniky, tak se nabízela možnost stát za syntezátorem, laptopem nebo MIDI kontrolerem. Já se ale rozhodl pro živé bubnování, protože to v mých očích odpovídá fyzičnosti hudby našeho dua. Navíc mne osobně se líbí být více fyzicky zapojený do vystupování místo toho, abych stál na místě za laptopem nebo jiným nástrojem. Přišlo mi to logické a dobře reprezentující celý koncept Dead Lights.

 

Dead Lights - Run (live video performance)

 

SANCTUARY.CZ: PŘINESLA KONCERTNÍ ZKUŠENOST NĚJAKÉ NOVÉ IMPULSY DO HUDBY DEAD LIGHTS?

Myslím, že koncerty nám pomáhají utvářet jasnější obrázek toho, tím Dead Lights jsou. Mám za to, že když nás vidíte na pódiu a přijímáte energii, kterou se snažíme přenést na posluchače, jasněji pochopíte, co chceme svou hudbou sdělit. Je to další vrstva, další dílek do skládanky naší kapely, který je velmi důležitý. Nesnažíme se předložit jinou tvář, než jakou znáte ze studiových nahrávek, ale živá prezentace tvorby Dead Lights tvoří nedílnou součást našeho světa.

SANCTUARY.CZ: LETOS UŽ JSTE VYDALI TŘI NOVÉ SINGLY. JAK SE DEAD LIGHTS NA TĚCHTO SKLADBÁCH LIŠÍ OD SKLADEB Z DEBUTOVÉHO ALBA?

Troufám si tvrdit, že nové písně jsou zřejmým pokračováním toho, s čím jsme vyrukovali před dvěma, třemi roky. Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že nový materiál je propracovanější a naléhavější než předchozí nahrávky. Pracujeme na produkci svých nahrávek, abychom jasněji pro sebe, ale samozřejmě i pro naše publikum, definovali pravou tvář společného projektu.

SANCTUARY.CZ: DEAD LIGHTS JSOU TAKÉ ZNÁMÍ PRO SVOU OSOBITOU VIZUÁLNÍ PREZENTACI. KDO STOJÍ ZA JEJÍ PODOBOU?

Pokud se ptáš, jestli máme v týmu nějakého vizuálního designéra nebo něco podobného, tak tě musím zklamat. Veškerou práci v tomto směru máme na svých bedrech. Jsme to my sami, kdo vybírá kostýmy na vystoupení a připravuje vizuály na naše nosiče. Některé kousky jsme si vyrobili ručně sami, jiné jsme našli v second handech. Nakonec je na nás, abychom všechny vizuální prvky dali dohromady způsobem, který je podle nás zajímavý a vyhovuje nám.

 

 

SANCTUARY.CZ: BĚHEM SVÉHO JARNÍHO TURNÉ S FRONT LINE ASSEMBLY JSTE ODEHRÁLI SVŮJ PRVNÍ KONCERT V PRAZE. MÁTE Z NĚHO NĚJAKOU VZPOMÍNKU?

Naše vystoupení v Lucerna Music Baru považujeme za jeden z nejlepších koncertů, který jsme na tomto turné s Front Line Assembly odehráli. Líbilo se nám místo, kde jsme hráli a cítili jsme, že výborné publikum nás vybičovalo k výrazně divočejšímu výkonu než obvykle. I z toho důvodů se těšíme na návrat do Prahy a doufáme, že pod pódiem uvidíme i nějaké známé tváře z jarního vystoupení.

SANCTUARY.CZ: TÍM SE DOSTÁVÁME K VAŠEMU PŘIPRAVOVANÉMU VYSTOUPENÍ V RÁMCI PRAGUE GOTHIC TREFFEN. CO MŮŽEME OD TOHOTO VAŠEHO KONCERTU OČEKÁVAT?

Čekejte energické živé vystoupení, kdy se pokusíme udělat vše, co bude v našich silách, abychom fanoušky udrželi v pohybu a tanci. Na začátku našeho rozhovoru jsem také prozradil, že v rámci vystoupení na festivalu hodláme v živé premiéře představit jeden z našich nových singlů. Doufám, že si večírek společně pořádně užijeme!

SANCTUARY.CZ: KROMĚ VYSTOUPENÍ V PRAZE, JAKÉ JSOU DALŠÍ PLÁNY DEAD LIGHTS DO BUDOUCNA?

Velkým milníkem, na který se chystáme, je příchod našeho druhého alba. O jeho vydání se postará vydavatelství darkTunes Music Group. Datum vydání je stanoveno na říjen. Od začátku tohoto roku pracujeme na materiálu na desku, který vypouštíme postupně ven ve formě singlů a videí. Těch mimochodem chystáme prezentovatještě několik, mám za to, že do konce roku celkem tři. Okolo vydání desky se teď točí veškeré naše plány.

 

Dead Lights - Into The Night

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.