Prosincové strašání

A je to tu zas. Pohádky, pohádky... Ještě, že pod těmi stromy najdeme každý nějaký ten horor a budeme se s ním (snad) moct uklidit někam do klidu.

Vánoční období hororům v kinech tradičně nepřeje a letošní rok není žádnou výjimkou. Alespoň pořádně morbidním humorem by mohl potěšit oblíbený taškář Tommy Wirkola, který po čase opět svou novinku nechal zapadat sněhem. "Šílená noc" navazuje na tradici krvavých snímků, které diriguje samotný Santa!

"Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D´Angelo) jen proto, že je nechutně bohatá a že potřebujete, aby „pustila chlup“, je samo o sobě solidní peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit. Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky.

Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa Claus (David Harbour) je v tomhle filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou. Tichá noc se zpívat určitě nebude, protože tenhle Santa není žádný svatoušek." 

 


Šílená noc - trailer
 
 
Na své si navíc 20. prosince přijdou fajnšmekři a milovníci klasiky. V ostravském Minikině a v pražském Edison Filmhubu se bude promítat "Fantom opery" z roku 1925. Hlavní město navíc nabídne bonus v podobě živého hudebního doprovodu.
 
"V tomto klasickém němém hororu zjistí mladá ctižádostivá operní pěvkyně Christine Daaé, že má tajemného ctitele, který jí chce pomoci stát se přední umělkyní. Tímto tajemným maskovaným mužem je Erik, známý také jako Fantom, ošklivě znetvořený samotář, který žije pod pařížskou operou.
 
Když Fantom Christine zajme a vyžaduje její oddanost a náklonnost, vydává se ji zachránit její nápadník, vikomt Raoul de Chagny. Tento film se nejvíce podobá Lerouxovu románu a většina fanoušků jej považuje za jeho dosud nejlepší filmovou verzi."
 
 

Fantom opery - trailer

 

Předvánoční bohatou nálož knižních titulů jsme na vás vychrlili už posledně, ale i na konec roku pár kousků zbylo. Pokud jste si oblíbili edici krátkých novel "Zrnka temnoty" nakladatelství Golden Dog, udělá vám určitě radost už sedmý příspěvek do sbírky. Kealan Patrick Burke je autor irského původu a jeho prvotina v českém jazyce se jmenuje "Kyselé bonbony".

"Phil Pendleton a Adam jsou na první pohled otec a syn, kteří se nijak neliší od ostatních. Chodí spolu na procházky do parku, navštěvují výstavy, muzea a zoologické zahrady. Někdo by mohl říct, že otec je až příliš volný ve výchově, když dítě ztratí na veřejnosti nervy a začne hystericky řvát.

Někdo by mohl říct, že svého syna rozmazluje, když mu dovoluje, aby si jedl sladkosti, kdykoli se mu zachce. Někdo by mohl říct, že taková shovívavost se na otci začíná podepisovat, vzhledem k tomu, jak se jeho zdravotní stav zhoršuje. Nikdo však netuší, že Phil je vězeň a že až do náhodného setkání v obchodě s potravinami před několika týdny Adama nikdy v životě neviděl."

 


Neúnavný Martin Štefko a jeho nakladatelství Golden Dog vydává také povídkový výběr "Červi v hlavě", který nabízí po třech krátcích příbězích od čtveřice domácích autorů.

"Spřízněnou duši můžete potkat kdekoli. Autoři této sbírky se setkali na kurzu tvůrčího psaní, kde se jim začalo říkat „horor tým“. Jestli milujete hřbitovy, přízraky, vetřelce, psychopaty, příšerná tajemství a čas od času vás děsí i vlastní děti, držíte v ruce knihu přesně pro vás.

Červy do hlavy vám nasadí Karin Novotná, Kristýna Lyach, Jarka Pelikánová a Jiří Koreš. O zbytek se postará svými ilustracemi Jiří Dvorský. Tak čtěte, protože nikdy nevíte… Hele, co se to té paní před vámi hemží ve vlasech?"

 

 

Duchařinou se čtenářům premiérově představuje Jiří Seifert, jemuž vydalo nakladatelství Klika prvotinu "Vidina". Nakolik se můžeme radovat z nového jména na tuzemské literární scéně, to se teprve uvidí. Dejme mu šanci...

"Po ztrátě milované ženy a výsměchu místní policie utápí Edgar smutek v alkoholu. Pak se mu však jeho milovaná začne zjevovat na zvláštních místech – v odrazech nočních zrcadel a také v hrozivých snech.

Postupně zjišťuje, že tu, kterou miloval, dohnala prastará kletba skrze odporné stvoření, které tu stále je… Má proti silám větším než on vůbec šanci získat ji zpět? Jak se rozhodne v momentě, kdy na jedné straně budou životy většiny a na druhé jen jeden?"

 


Hledáte li odlehčení, potom vás třeba potěší Arnošt Goldflam, který po loňském "Strašidelném Brnu" navázal novinkou "Praha strašidelná", kterou vydal CPress.

"Praha byla odjakživa město zasvěcené magii. A přízraky nejrůznějších legend tu přežívají dodnes – stačí jen vědět, kde je hledat. Objevte taje českého hlavního města s Arnoštem Goldflamem, který zná jeho strašidla jako vlastní boty! Jaké tajemství ukrývá Praha ve svých neznámých zákoutích a podivných lidech? To nyní zjistíte i vy, milí čtenáři, a věřte, že až se příště půjdete projít Prahou, už se na ni nebudete dívat stejnýma očima."

 

 

Není toho tentokrát mnoho, ale když se ohlédneme za celým rokem, musíme radostně konstatovat, že jsme se ani trochu nenudili. Jaké filmy a knížky vás letos potěšily nejvíc?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.