Recenze: European Ghost - No Peace, No Sleep, No Shelter

Máte chuť na maximálně současný mix cold wave, dark wave a postpunku s osobitým soundem, který nezarmoutí žádného kjůrofila? A spíte rádi? Pak tu pro vás máme jeden žhavý tip!

European Ghost - No Peace, No Sleep, No Shelter
Vydal: Icy Cold Records, (46 min)

Na tvorbě italské trojice European Ghost je od samotných začátků jasně patrné, že si nezakládá na pouhém bušení do nástrojů a snaze napodobovat úspěšnější kolegy. Hned debutovou desku „Pale and Sick“ také kapele vydal v roce 2016 renomovaný label Unknown Pleasures. Jde o konceptuální dílo, které se zabývá stavem Evropy po obou světových válkách a dle slov kapely samotné je každé slovo v textu těžké jako samotná lidská existence. U stejného vydavatele vyšlo o dva roky později druhé album „Collection of Shadows“, které je do jisté míry nostalgické a bere si inspiraci v Leopardiho nihilismu a Pascoliho melancholické temnotě. Hudebně se kapela vyjadřuje směsí dark wave, cold wave a postpunku a postupně si nachází vlastní sound. Ten je jasně otisknut i v novince „No Peace, No Sleep, No Shelter“.

Ta je tématicky poněkud intimnějšího rázu a jejím hlavním motivem je spánek a jeho různé podoby. Od usínání až po to nejhlubší snění a noční můry. Jak různorodé mohou být podoby našeho spánku, tak pestré jsou i jednotlivé skladby. Není potom překvapení, že hypnotická „Stars in Heaven“ v samotném úvodu připomíná Ordo Rosarius Equilibrio a převede vás do stavu snění – tam kde vás chce kapela mít, aby mohla rozbalit „Chrematismos“ s parádně studenou cold wave basou, taneční rytmikou a povedenými minimalistickými vyhrávkami kytary. Skladba navíc parádně graduje a snění je v tomto případě pořádně živelné.

 


European Ghost - White Foals

 

Je fascinující, jak se povedlo díky zvuku synťáků navodit opravdu sugestivní pocit snění a přesto zachovat silně taneční náboj jako v tracku „White Foals“. Zpěvák Cristiano je v tomhle směru také ohleduplný a i když se do toho umí opřít, často spíš našeptává, aby vás neprobudil. „Bílá hříbata“ jsou hravá a milá jako každé mládě a hladí kytarovou linkou. Do hlubšího snění vás vezmou rozechvělé struny ve strhující věci „Good Night“, která šlape jak se patří a zaručeně sebou během ní budete v peřinách mlít a propotíte pyžamo.

„Hermetic“ je temnější a rozhodně zneklidníte. Minimalistický cold wave synťák v úvodu vás donutí zpozornět a nálada songu má až filmové parametry. Tady se netančí, ale rozhodně se vám rozbuší srdce a ztěžkne dech až shoegaze vyvrcholením. „Cold Lips“ vám dá vydechnout, je křehce hybná, minimalistická a přesto se v ní pořád něco děje. Muzikantům stačí využít strun i kláves jen občas, ale umějí na ně drnknout a ťuknout v tu správnou ideální chvíli. Titulní song, insiprovaný dílem italsko-amerického spisovatele a básníka Emanuele Carnevaliho, upoutá pokřivenou melodikou a značně zneklidňující atmosférou.

 

 

„Living in a Tomb“ je krásná, hladivá, má křehkou rytmiku, dá vám spočinout a nabídne na chvíli pocit klidu a bezpečí, což se od věci se jménem „The Wind That Comes from Underground“ očekávat rozhodně nedá. Ta by se se svou nesmlouvavě tvrdou basou a chytlavou rytmikou neztratila na žádné drogami procpané berlínské party. Tahle deska nemá slabých míst a to potvrzuje „The Garden of Delights“, která je klidnější, ale snění s ní je poněkud halucinofenní a neklidné. Návrat do bdělého stavu pomocí „Metropolix“ je potom z podobného těsta jako skladba první - hypnotyzující.

European Ghost mne nadchli tím, jak komplexně o svojí tvorbě uvažuji. Trojice z Boloně nabízí propracované umělecké dílo, které se však neutopilo ve vlastním konceptu a nabízí i poctivý kus chytlavé muziky, která zaujme osobitým zvukem i posluchače, kterému stačí „písnička“ samotná bez omáčky kolem. Moc mne baví schopnost kapely skladby gradovat. Tohle snění jsem si užil moc a vám doporučuji – pusťte si novinku European Ghost, zavřete oči a...  

Hodnocení: 85%

 


Tracklist:

1. Stars in Heaven
2. Chrematismos
3. White Foals
4. Good Night
5. Hermetic
6. Cold Lips
7. No peace, No Sleep, No Shelter
8. Living in a Tomb
9. The Wind That Comes From Underground
10. The Garden Of Delights
11. Metropolix

Sestava:

Cristiano Biondo : vokály a lyrika
Giuseppe Taibi : basa a syntezátory
Mario d'Anelli : kytary a syntezátory

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.